Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Rupert“ žurnale – paskaitų archyvas rūpesčio ir tarpusavio priklausomybės tema

Metų pradžioje startavo viena iš daugelio nepriklausomo, ne pelno siekiančio meno, rezidencijų ir edukacijos centro „Rupert“ iniciatyvų – Rupert žurnalas. Žurnale skelbiami pasaulinio lygio menininkų, rašytojų, tyrėjų, kuratorių, aktyvistų ir praktikų, dirbančių meno, kino, geografijos, ekonomikos, teisės ir kitose srityse, specialiai žurnalui kurti tekstai, informacija apie skaitymų sesijas ir rekomenduojamus skaitinius lietuvių bei anglų kalbomis, rašoma pranešime žiniasklaidai.
„Rupert“ iliustracijos
„Rupert“ iliustracijos / Sarah ir Samanthos Lippett, Adomo Danusevičius iliustracijos

Jau šį mėnesį žurnalą papildė „Rupert“ 2020 metų viešųjų renginių programos apie rūpestį ir tarpusavio priklausomybę archyvas, suteikiantis galimybę peržiūrėti visas paskaitas ir kūrybines dirbtuves (lietuvių ir anglų kalbomis), kurias 2020 metais visuomenei pristatė „Rupert“.

Pernai net 13 „Rupert“ viešųjų paskaitų tiek virtualiai, tiek gyvai stebėjo per 4000 žiūrovų. Šiuo metu „Rupert“ žurnalas siūlo 37 tekstus, vaizdo ir garso įrašus. Visi jie nagrinėja rūpesčio ir tarpusavio priklausomybės temas bei jų sąsajas su kultūriniu, sociopolitiniu ir meniniu kontekstais. Diskusijos, paskaitos ir tekstai grindžiami negalios ir aktyvizmo tyrimais, kritiškai apmąstančiais tarpusavio priklausomybės ir rūpesčio reikšmę.

Rob Cross archyvas/Vaizdo kadrai iš nebaigtų darbų
Rob Cross archyvas/Vaizdo kadrai iš nebaigtų darbų

Rūpesčio ir tarpusavio priklausomybės tema buvo pasirinkta reaguojant į šiandien plačiai paplitusią individualizmo ir konkurencijos ideologiją, suklestėjusią išsivysčius socioekonominei sistemai ir vis labiau apibrėžiamą neoliberalizmo. Šių pokyčių pasekmės – susiskaldymo įtvirtinimas, sistemingas rūpinimosi – tiek kaip darbo formos, tiek kaip etinio principo – nuvertinimas ir pamatinės tarpusavio priklausomybės prielaidos, kuria grindžiama mūsų bendra atsakomybė už santykius tarpusavyje ir su aplinka, nepaisymas. Iš įvairių žiūros kampų įrašuose kalbama apie tarpusavio priklausomybės reikšmę rūpinimosi praktikoms, valdžios santykiams ir solidarumo formoms ne tik mene, bet ir visuomenėje.

Rupert video archyvas/Ištrauka iš Rupert video archyvo
Rupert video archyvas/Ištrauka iš Rupert video archyvo

Paskaitų ir kūrybinių dirbtuvių vaizdo įrašus, tekstus ir nuolat atnaujinamą „Rupert“ tinklalaidę (lietuvių ir anglų kalbomis) rasite „Rupert“ žurnale.

„Rupert“ veiklas galite paremti Patreon platformoje.

„Rupert“ veiklas iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas