Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiukšlių prekeivio rūsyje rastas originalus P.Picasso paveikslas: žmona jį vadino „siaubingu“

Vienas Italijoje, Kaprio saloje gyvenantis šiukšlių prekeivis Luigi Lo Rosso tvarkydamas savo namo rūsį rado, kaip ekspertai tikina, originalų Pablo Picasso tapytą portretą, praneša „The Guardian“. Tiesa, pastarąjį prekeivio žmona nuolatos vadino „siaubingu“.
Pablo Picasso
Pablo Picasso / shutterstock / scanpix nuotr.

L.L.Rosso portretą rado 1962 m., kada jis jį parsivežė namo į Pompėją. Taip kelis dešimtmečius jis kabojo pigiame rėme ant svetainės sienos.

Portrete, kuris, kaip dabar mano jo savininkai, yra iškreiptas prancūzų fotografės ir tapytojos, P.Piccaso meilužės ir mūzos Doros Maar atvaizdas. Viršutiniame kairiajame kampe buvo išskirtinis garsiojo dailininko parašas, tačiau L.L.Rosso neįtarė, kas jis toks.

Įtarimai atsirado gerokai vėliau. Prekeivio sūnus Andrea Lo Rosso, kuris perskaitęs tetos padovanotą meno istorijos enciklopedija, ėmė kelti klausimus.

Galiausiai šeima kreipėsi į ekspertų komandą bei žinomą meno detektyvą Maurizio Seracini. Po kelerius metus trukusių sudėtingų tyrimų grafologė, meno kūrinių vertinimu užsiimančiu Arkadijos fono narė Cinzia Altieri patvirtino, kad parašas ant 6 mln. eurų kainuojančio paveikslo iš tiesų yra P.Picasso.

„Atlikus visus kitus paveikslo tyrimus, man buvo pavesta ištirti parašą, – „The Guardian“ sakė C.Altieri. – Dirbau prie jo kelis mėnesius, lygindama jį su kai kuriais originaliais jo darbais. Nėra jokių abejonių, kad parašas yra jo.“

P.Picasso dažnai lankydavosi Kaprio saloje ir, manoma, kad šis paveikslas, kuris yra labai panašus į P.Picasso paveikslą „Dora Maar“, buvo nutapytas 1930–1936 m.

Mirus L.L.Rosso, jo 60-metis sūnus A.L.Rosso nesiliovė ieškojęs tikrojo paveikslo autoriaus.

„Mano tėvas buvo kilęs iš Kaprio ir rinko šiukšles, kurias parduodavo beveik už dyką, – sakė jis. – Jis rado paveikslą dar prieš man gimstant ir neturėjo nė menkiausio supratimo, kas buvo P.Picasso. Jis nebuvo labai kultūringas žmogus. Skaitydamas enciklopedijoje apie P.Picasso darbus žiūrėdavau į paveikslą ir lygindavau su jo parašu. Vis sakydavau tėvui, kad tai panašu, bet jis nesuprasdavo. Tačiau kai užaugau, vis nenustojau stebėtis.“

A.L.Rosso sakė, kad buvo akimirkų, kai šeima svarstė galimybę atsikratyti paveikslo: „Mano mama nenorėjo jo pasilikti – ji vis kartojo, kad jis baisus.“

Jis kelis kartus kreipėsi į P.Picasso fondą Malagoje, tačiau, pasak jo, fondas nesidomėjo jo teiginiais, nes manė, kad jie yra melagingi. Fondas turi galutinį žodį dėl paveikslo, kuris dabar saugomas saugykloje Milane, autentiškumo.

P.Picasso, kuris mirė 1973 m., sukūrė daugiau kaip 14 tūkst. darbų, ir fondas kasdien gauna šimtus pranešimų iš žmonių, teigiančių, kad turi paveikslo originalą.

1938 m. nutapytas paveikslas „Dora Maar“ 1999 m. buvo pavogtas iš Saudo Arabijos šeicho jachtos, o po 20 metų surastas.

Arkadijos fondo prezidentas Luca Marcante mano, kad gali būti dvi kūrinio versijos.

„Jos abi gali būti originalas, – sakė jis laikraščiui „Il Giorno“. – Tikriausiai tai du ne visiškai vienodi to paties objekto portretai, nutapyti dviem skirtingais laikotarpiais. Viena aišku: tas, kuris rastas Kapryje ir dabar saugomas Milano saugykloje, yra autentiškas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas