Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skulptoriaus Mindaugo Navako parodoje – darbai iš kietojo porceliano

Mindaugas Navakas yra vienas reikšmingiausių Lietuvos šiuolaikinės skulptūros kūrėjų, kurio darbai yra gerai žinomi dėl eksperimentinių sprendimų ir sunkių, masyvių formų. Menininkas savo kūryboje nagrinėja abstrakčios skulptūros, naudojamų medžiagų bei dydžių galimybių ribas, daug dėmesio skiria kultūriniams kontekstams.
Mindaugas Navakas. Porcelianas, parodos fragmentas, 2020
Mindaugas Navakas. Porcelianas, parodos fragmentas, 2020 / L.Skeisgielos nuotr.

Autoriaus kūriniai, XX a. 8-9 deš. reikšmingai prisidėję prie skulptūros raiškos atsinaujinimo ir Lietuvos šiuolaikinio meno lauko formavimosi, skatindami naujas interpretacijas iki šiol išlieka svarbiu šiuolaikinės kultūros komponentu. M.Navako skulptūriniai objektai yra eksponuojami viešosiose erdvėse, ne vienas kūrinys yra tapęs svarbia Lietuvos bei užsienio miestų erdvių dalimi.

M.Navako personalinėje parodoje „Karpis ir drakonas“ pristatomi naujausi gyvojo klasiko kūriniai iš kietojo porceliano. Skulptūriniuose objektuose atsiskleidžia autoriui svarbūs medžiagiškumo sprendimai ir su tuo susiję sociokultūriniai klausimai. Menininkas iš ilgametes Rytų keramikos tradicijas turinčio kietojo porceliano kuria vakarietiškas formas primenančias struktūras, taip kūriniuose išryškindamas civilizacijų konfliktus, kultūros bei estetikos skirtumus.

Su trapumu ir rafinuotumu siejamas porcelianas ironijos nevengiančio M.Navako skulptūrose yra supriešinamas su šios medžiagos panaudojimu kasdieninėje aplinkoje Vakarų pasaulyje. Tyrinėdamas filosofiją bei kurdamas pokalbį tarp dviejų polių – rytų ir vakarų, dangaus ir žemės, kultūros ir natūros – menininkas permąsto jų santykį bei abipuses įtakas, pastebi su tuo susijusias grėsmes.

Netikėti skulptūriniai sprendimai kūriniuose sudaro įtampas, kuriose atsiskleidžia šiandien patiriamos neužtikrintumo, pavojaus, tradicijų laikinumo pajautos. M.Navako paroda „Karpis ir drakonas“ įtraukia žiūrovą bei skatina pastebėti Rytų ir Vakarų kultūrų identiteto skirtumus.

M.Navakas (g. 1952) – lietuvių skulptorius, nuo 1977 m. aktyviai dalyvaujantis parodose Lietuvoje ir užsienyje, ilgą laiką dėstė Vilniaus dailės akademijos skulptūros katedroje. Be kitų parodų, menininko kūriniai buvo eksponuoti pirmojoje Kvandžu bienalėje 1995 m., o 1999 m. jis pirmasis (kartu su menininke Egle Rakauskaite) reprezentavo Lietuvą 48-oje Venecijos bienalėje.

1995 m. jam įteikta Herdeno premija, 1999 m. skirta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija bei 2004 m. Baltijos asamblėjos premija. M.Navako kūriniai yra tapę nacionalinių muziejų, privačių kolekcijų Lietuvoje ir užsienyje dalimi.

Mindaugo Navako parodą „Karpis ir drakonas“ galima aplankyti iki lapkričio 21 d. (AV17) galerijoje adresu Totorių g. 5, Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant