Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Stasio Eidrigevičiaus meno centras planuojamas istorinio Panevėžio kino teatro vietoje

Panevėžys tikisi, kad pasaulyje garsaus dailininko, fotografo bei kitų sričių menininko Stasio Eidrigevičiaus menų centras miesto centre bus įsteigtas per trejus metus.
Stasys Eidrigevicius
Stasys Eidrigevicius / Asmeninio archyvo nuotr.

Kaip BNS sakė Panevėžio miesto meras Rytis Mykolas Račkauskas, naują menų erdvę svarstoma įrengti miesto centre esančio kino teatro „Garsas“ patalpose. Neatmetama ir galimybė nugriauti istorinį kino teatrą, vietoj jo būtų statomas naujas menų centras.

Pats iš Panevėžio krašto kilęs S.Eidrigevičius žadėjo, kad įkūrus tokį centrą jis dovanos miestui savo darbų kolekciją.

„Vykdysime kūrybines dirbtuves kitą savaitę, kaip tik su architektais susirinksime, kalbėsime. Bus kelios užduotys, viena – rekonstruojant ir pritaikant tas pačias patalpas, nekeičiant tūrio, kita – perstatant tą pastatą. Trečia, jei nematoma galimybės palikti (pastato), visiškai nugriauti ir kažką naujo pastatyti, pritraukiant gal net labiau prie gatvės“, – BNS pasakojo miesto vadovas.

Pasak jo, įvertinus idėjų aptarimo rezultatus, tikimasi parengti architektūrinio konkurso sąlygas.

„Turime ambicijų, kad bus rengiamas tarptautinis konkursas, aukšto lygio. Mes savo galimybių studijoje esame paskaičiavę ir galimą sumą – 10 mln. eurų. Tai būtų universali erdvė kinui, teatrui, konferencijoms su tranformuojamomis tribūnomis, universalią. Tokiu atveju Eidrigevičius mums dovanotų kolekciją, tai būtų viso centro širdis“, – pasakojo R.M.Račkauskas.

Anot jo, centrą tikimasi statyti iš europinės paramos lėšų, taip pat Valstybės investicinės programos, savivaldybės lėšomis.

„Mes norėtumėme įgyvendinti kuo greičiau, per 2-3 metus, jei finansavimas sėkmingai spręstųsi, tą įmanoma būtų padaryti“, – kalbėjo meras.

Savivaldybė planuoja, kad būsimame centre žiūrovai galės susipažinti ne tik su S.Eidrigevičiaus darbų ekspozicija, bet ir netradicinėmis parodomis, dalyvauti seminaruose, paskaitose, kūrybinėse dirbtuvėse, meistriškumo pamokose, meninėse akcijose.

Iki šiol veikiančio kino teatro „Garsas“ istorija siekia 1928-uosius, kai savo namuose Respublikos gatvėje Nina Fridmanienė atidarė kino teatrą „Sirena“. Pavadinimą „Garsas“ teatras įgijo 1939-aisiais, kai pirmasis Lietuvoje ėmė rodyti įgarsintus kino filmus. Toje pačioje vietoje sovietmečiu statytame naujame pastate kino teatras duris atvėrė 1968-aisiais.

1949 metais Panevėžio apskrityje, Mediniškiuose, gimęs Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas S.Eidrigevičius kelis dešimtmečius gyvena Lenkijoje. Per savo karjerą jis surengęs daugiau nei 100 individualių parodų įvairiose šalyse, iliustravo per 40 knygų, daugiausia – vaikams. Menininko kūrybinė veikla apima daugybę sričių: nuo įvairių žanrų dailės, meninių akcijų, instaliacijų iki teatro scenografijos, pjesių, režisūros, performansų. 2016-aisiais menininkas išleido savo iliustruotą ir paties parašytą poemą „Giedanti gaidžio galva“ pietų panevėžiškių tarme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas