Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje atveriama tarptautinė juvelyrikos ir metalo meno bienalė

Spalio 30 d., trečiadienį, 17.30 val. LNDM Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje atveriamas didžiausias šiuolaikinės juvelyrikos meno renginys Lietuvoje – VII tarptautinė juvelyrikos ir metalo meno bienalė „METALOfonas: Nepasakok man istorijų!“, rašoma muziejaus pranešime spaudai.

Bienalę lydės net dvi personalinės parodos: juvelyrės Eglės Čėjauskaitės-Gintalės „Ujei“ LNDM Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje ir Julios Obermaier „Tylios svajos“ galerijoje „Vilnensis“. Parodas muziejuje lankytojai galės išvysti iki vasario 28 d., galerijoje „Vilnensis“ – gruodžio 6 d.

„Subtilūs, kuratorės dr. Jurgitos Ludavičienės nukaldinti juvelyrikos tiltai šias metais net keliose parodose susiejo Lietuvą ir pasaulį. Šiuo metu vykstančio Lietuvos sezono Prancūzijoje programoje mūsų šalies juvelyrų kūriniai atskleidžia nepriklausomos Lietuvos istoriją ir pasaulėjautą, o Vilniuje atidaromoje bienalėje „METALOfonas“ 30 šalių menininkai kviečia patirti jų pasaulius ir kūrybą. Džiaugiuosi, kad Taikomosios dailės ir dizaino muziejus jau kelintą kartą tampa gyvybinga, išradingumu pulsuojančia tarptautine juvelyrikos meno scena“, – sako LNDM generalinis direktorius dr. Arūnas Gelūnas.

„Bienalė „METALOfonas“ – tai svarbi proga pristatyti Lietuvos publikai juvelyrikos ir metalo meną, atskleisti jo ypatingumą ir grožį. Tai galimybė išvysti žymiausių kitų šalių kūrėjų darbus, o lietuvių autoriams – pamatyti save tarptautiniame kontekste. Be to, jau antrą kartą bienalės metu pristatomas ir vienas Lietuvos bei vienas užsienio autorius, taip praplečiant bienalės formatą. Bienalės tema „Nepasakok man istorijų“ siekia provokuoti menininkus ir žiūrovus, pakalbėti apie juvelyrikos specifiškumą“, – sako bienalės kuratorė Jurgita Ludavičienė.

130 menininkų, pasakojančių tai, kas iš tikrųjų svarbu

Pasak kuratorės, juvelyrikos meno kūriniai istorijų pasakojimo antplūdžio laikotarpiu žiūrovui atskleidžia esmę be žodžių: „Istorijų būna perteklinių, priverstinių, dirbtinių, žlugdančių ir smaugiančių, o juvelyrikoje tiek daug dalykų, kurie esti už istorijų ir sukuria vertę bei potyrį savaime. Mineralai ir akmenys, medžiagos, kurios reikalauja kūno ir prisilietimo, natūralios ir menininkų sukurtos formos, kurios traukia žvilgsnį ir neprašo paaiškinimų, visa tai suvokiama be žodžių. Yra didžiulis skirtumas tarp konteksto, praturtinančio suvokimą, ir dirbtinio pasakojimo, apraizgančio tuščių žodžių vėriniais.“

VII tarptautinė juvelyrikos ir metalo meno bienalė „METALOfonas: Nepasakok man istorijų!“ skatina 130 menininkų iš 30 šalių pasakoti tik tai, kas iš tikrųjų svarbu, ir atskleisti, kas slypi anapus istorijų. Reikšmės ir prasmės juvelyrikų darbuose kuriamos vaizdais, objektais, skirtingomis medžiagomis. Patys menininkai, pristatydami savo darbus, bienalėje netiesiogiai ginčijasi, erzina ir, kuratorės teigimu, laukia, kol žiūrovai juose atras savąsias istorijas. Menininkų ir bienalės provokacijos žiūrovus kvies ne suprasti, o patirti ir pajusti meną.

Juvelyrės Eglės Čėjauskaitės-Gintalės darbuose – atradimo nuostaba

Kartu su tarptautine juvelyrikos ir metalo meno bienale „METALOfonas“ LNDM Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje atidaroma juvelyrės Eglės Čėjauskaitės-Gintalės personalinė paroda „Ujei“. Įprastai E. Čėjauskaitės-Gintalės braižas ir kūryba atpažįstama iš subtiliai pasakojamų žemaitiškų siužetų, perkeliamų ant kūnui skirtų objektų, ir žemaitiškų žodžių, senų daiktų, virstančių papuošalais, tačiau parodoje „Ujei“ atskleidžiama nauja, iki šiol nematyta menininkės kūrybos plotmė. „Tie, kas mano, jog pažįsta Eglę ir jos kūrybą, šįkart nustebs. Naujausiuose menininkės darbuose nėra literatūriškumo ir poezijos, juose matoma atradimo nuostaba ir troškimas žaisti“, – pasakoja parodos kuratorė J. Ludavičienė.

„Menininkės juvelyrikoje užfiksuotas procesas ir gyvybė, žaidimas medžiagomis ir begalinė nuostaba, atsivėrus nesibaigiančioms formų kaitos perspektyvoms. Viso to negalima apibūdinti kitaip, tik žemaitišku žodeliu „ujei“. Viename žodyje telpa daugybė istorijų, kurių nebereikia pasakoti.“

E. Čėjauskaitė-Gintalė iki šiol surengė 20 personalinių parodų Lietuvoje, Suomijoje, Jungtinėje Karalystėje, Ukrainoje, Japonijoje ir kitose šalyse, dalyvavo daugiau nei 100 parodų Europoje ir už jos ribų. Tarptautinį pripažinimą pelniusios menininkės kūrinių yra LNDM rinkiniuose, Lietuvos Respublikos Vyriausybės sprendimu jos darbų buvo dovanota Ispanijos karališkajai šeimai ir Japonijos imperatoriui.

Julios Obermaier virtuoziška amato meistrystė

Galerijoje „Vilnensis“ nuo spalio 30 d. eksponuojamoje parodoje „Tylios svajos“ bus galima išvysti vokiečių juvelyrės, tarptautinių juvelyrikos konkursų laureatės Julios Obermaier darbus. Menininkė daugiausia dirba su akmenimis. Pasak parodos kuratorės, šiam meniniui braižui įtaką galėjo padaryti studijos – J. Obermaier studijavo Idaro-Oberšteino juvelyrikos mokykloje, garsėjančioje brangiųjų ir pusbrangių akmenų apdirbimu.

„Vis dėlto J. Obermaier kuriami objektai konceptualiai gana nutolę nuo tradicinių papuošalų, nors formos atžvilgiu nieko radikalaus čia nepamatysime. Formaliai likdama ištikima tradicijai, J. Obermaier dirba švelniai ir intuityviai. Ji siekia ne šokiruoti ar priblokšti, o žiūrovui iš atminties iššaukti ką nors primiršta. Pavyzdžiui, trintukai – tai, kas mokyklos suole buvo įprasta ir banalu, po daugelio metų patiria virsmą ir mumyse sukelia tylų sąmonės sprogimą, pamačius, kad šieji iš akmens. Tai juvelyriniai objektai, kuriais menininkė demonstruoja virtuozišką amato meistrystę“, – sako parodos kuratorė J. Ludavičienė.

Kuratorė Jurgita Ludavičienė
Architektė Simona Sigita Paplauskaitė
Koordinatorius Mažvydas Truklickas
Dizainerė Lina Bastienė

Organizatoriai: Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, galerija „Vilnensis“

Partnerė Vilniaus dailės akademija
Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba
Informaciniai partneriai: JCDecaux Lietuva, Artnews.lt, 7 meno dienos, Vilniaus galerija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento