Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

„TSEKH“ galerijoje atidaroma ukrainiečio Rustamo Mirzoevo pirmoji personalinė tapybos paroda

„TSEKH“ galerijoje atidaroma Rustamo Mirzoevo tapybos paroda. Tai pirmoji Rustamo Mirzoevo personalinė tapybos paroda Lietuvoje. Parodos autoriui šios kolekcijos kūrimas yra labai asmeniškas ir introspektyvus meninis darbas, kuriame autorius žiūrovus kviečia į pasaulį kuriame išties daug kas yra kitaip nei turėtų būti, nurodo žvilgsnį į pasaulio suvokimą kuris dar buvo matomas prieš karo pradžią, lyg pranašyste rašoma organizatorių pranešime spaudai.
Berniukas su portfeliu, 2021, aliejus ant drobės
Berniukas su portfeliu, 2021, aliejus ant drobės / Organizatorių nuotr.
Temos: 3 Ukraina Tapyba Paroda

Rustamas Mirzoevas savo naująjį projektą pradėjo kurti dar prieš karo pradžią – 2021 m. rugsėjį. Šiuos budriai atrodančius vaikus ir suaugusiuosius dailininkas nutapė dirbtuvėse Nikolajevo centre, kurį, karui prasidėjus, apšaudė Rusijos kariuomenė. Menininkas buvo priverstas palikti gimtąjį miestą, todėl projektą užbaigė atsitiktinėse vietose įvairiuose šalies regionuose. Tačiau nepaisant visų aplinkybių R.Mirzoevas liko ištikimas savo požiūriui į darbą: kiekvienas paveikslas kuriamas lėtai, kiekvienas potėpis apgalvotas.

Organizatorių nuotr./Alyvos, 2022, aliejus ant drobės
Organizatorių nuotr./Alyvos, 2022, aliejus ant drobės

„Berniukas su portfeliu“ yra vienas spalvingiausių R.Mirzoevo projektų. Vis dėlto tai nėra blizganti mozaika. Ryškios mėlynos, geltonos ir raudonos spalvos dėmės atrodo tarsi pavojaus signalai.

Projektą persmelkia nuojauta, kad įprastas gyvenimas artėja prie bedugnės. Apskritai R.Mirzoevo vaizdai dažnai kelia nerimą. Personažai yra sutrikę ir vieniši, atrodo, kad jie laukia žiūrovo patarimo. Aplinkinė erdvė tarsi išstumia šias mergaites ir berniukus. Iš tikrųjų nėra abstraktaus fono – erdvė, kurioje atsiduria žmogus, dažnai yra pagrindinis paveikslo veikėjas. Ir ši erdvė konfliktuoja su žmogumi, kelia nerimą.

Jei lygintume su kinematografija, R.Mirzoevo darbai primena Davido Lyncho filmus. Analizuojant psichodelinį siužetą smegenys neturi kuo pasikliauti. Menininkas kuria mozaiką iš, atrodytų, nesusijusių gabalėlių ir fragmentų. Pažįstamų ženklų ir bet kokių kitų orientyrų trūksta, jūsų vaizduotė plūduriuoja tarp vaizdų. Tai intelektuali tapyba. Menas tiems, kurie ieško prasmės.

Vienas iš centrinių paveikslų – „Berniukas su portfeliu“ – buvo sukurtas 2021-2022 m. Tai turėjo būti įžūlus berniukas su portfeliu, pilnu dolerių. Dabar jis išsigandęs, o su savimi turi tik dokumentus ir „būtinus daiktus“.

Organizatorių nuotr./Geltona sofa, 2022, aliejus ant drobės
Organizatorių nuotr./Geltona sofa, 2022, aliejus ant drobės

Per karą ypač norisi gauti atsakymus į įvairius pasaulėžiūrinius klausimus. Kartais pasikliaujame tokiais chimeriškais dalykais kaip menas. Tačiau R.Mirzoevo herojai atsakymų neturi. Jie pasakys tik tai, ką norite išgirsti. Jie padės jums šiek tiek geriau suprasti save.

Parodos koordinatorius – Karolis Gužas

Lokacija: Meno galerija TSEKH, Vytenio g. 6, Vilnius

Darbo laikas: III – VI 16:00 – 20:00

Paroda veiks iki liepos 13 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius