Vilniaus galerijose – J.Kyzikaitės paroda „Be galo“

Spalio 30 dieną 18 val. Vilniaus dailės akademijos (VDA) parodų salėse „Titanikas“ menininkė Jolanta Kyzikaitė pristatys naujausių kūrinių parodą „Be galo“. Parodą sudarys dvi dalys – antrąją žiūrovai galės išvysti galerijoje „Meno Niša“ nuo spalio 31 dienos.
Jolanta Kyzikaitė
Jolanta Kyzikaitė / Ryčio Šeškaičio nuotr.

„J.Kyzikaitė mėgsta dirbti ciklais, kurie vystomi įvairiomis tematikomis. Kelerius metus ją domina žaidimų tema ir jų plėtotė tapyboje. Menininkė pasakoja, kad jos meno projektas „Žaisti tapybą“ baigėsi šių metų birželį, kai baigė doktorantūros studijas, bet pats žaidimas – nesibaigė ir jis toliau tęsis, toliau – be galo…“ – taip parodą pristato jos organizatoriai.

Pati J.Kyzikaitė teigia žaidžianti tapybą be išankstinio tikslo: „Buvau princesė Trakų Vokės dvare, kas dabar esu, nežinau… Gal Titaniko keleivė, o jūs mano bendrakeleiviai? O tai yra dar vienas dvaras – rūmai ant vandens, tik jie turėtų nuskęsti, bet ššš kol kas niekas neturi to žinoti, ar ne? Kas plauktų, jei žinotų baigtį? Noriu tikėti, kad istorija niekada nepasibaigs, ji persikonstruos, kis, mutuos, šuniui išdygs sparnai, Lietuvos miškuose skraidys papūgos, oi ne – tai jau invazinė rūšis, reikia jas naikinti.“

Menininkė teigia, kad savo tapyba kuria sąlyginį butaforijų pasaulį, jis jo negriauna, o tik sugeria realaus pasaulio vaizdinius.

Jolanta Kyzikaitė. Karališka medžioklė. 2018 , drobė, akrilas, 198x248
Jolanta Kyzikaitė. Karališka medžioklė. 2018 , drobė, akrilas, 198x248

„J.Kyzikaitės žaidimo metu įvyksta magija, tam tikri daiktai, vaizdiniai tampa realiais, nesvarbu ar vienaragis, ar karvė, jie atgyja. Nors visi žino, kad tai netikra, o tapytas vaizdas – atspindys“, – rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.

J.Kyzikaitė teigia žaidžianti žaidimus vis peržaisdama situacijas, neretai užsižaidžianti tapybine forma: „Kartais ji net virsta plokščiu dekoru – gražiu kilimu. Nežinau ar tai gerai, ar blogai, tiesiog... Kaip ir kostiumas yra vakaro dekoracija. Tad apsirengiu šventinę suknelę ir aš. Keliauju į parodą, nes laikas (pa-)rodyti.“

Keliauju į parodą, nes laikas (pa-)rodyti.

Tapytoja meno scenoje dalyvauja nuo 2003 metų, jos kūryba buvo pristatyta aštuoniuose autorinėse parodose ir daugiau nei 60 bendrų parodų Lietuvoje ir užsienyje.

2010 metais J.Kyzikaitė tapo I vietos laureate konkurse „Jaunojo tapytojo prizas“. Aktyviai dalyvauja „Artist in residence“ programose.

Šiemet galerija „Meno niša“ mini 16 metų sukaktį, o su J.Kyzikaite dirba 8 metus – per šį laiką tapytoja buvo pristatyta meno mugėse Vilniuje, Budapešte, Kiolne, Maskvoje, Paryžiuje, Briuselyje ir Vienoje.

J.Kyzikaitės kūrinių yra įsigijęs MO muziejus, „Lewben Art Foundation“, „Walter Bischoff“ galerija Vokietijoje ir privatūs kolekcionieriai.

Paroda „Be galo“ VDA parodų salėse „Titanikas“ veiks iki lapkričio 17 dienos, o galerijoje „Meno niša“ – iki lapkričio 24 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas