Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniaus galerijų savaitgalio kuratorė rekomenduoja: naujovės, muzika ir prasmingi pokalbiai

Vilgiaus galerijų savaitgalio (VGS) bendrakuratorė menotyrininkė, kritikė Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė skaitytojams pateikia savo rekomendacijas. Pranešime spaudai rašoma, į ką verta atkreipti dėmesį kiekvieną iš likusių renginio dienų?
Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė
Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Rugsėjo 8–11 d. vykstantis 7-asis VGS įsibegėjo. Šiemet į renginį įsitraukė 38 dalyviai – galerijos, muziejai, kultūros centrai ir eksperimentinės erdvės.

2022 m. renginys siūlo į mus supantį pasaulį per meną pažiūrėti empatiškai – įsižiūrėti, įsiklausyti ir dalintis savo istorijomis, tad skubėjimas greičiausiai nebus tinkamiausia parodų lankymo strategija.

Vitalio Vitaleus nuotr./Vilniaus galerijų savaitgalio kuratorės Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė ir Danutė Gambickaitė
Vitalio Vitaleus nuotr./Vilniaus galerijų savaitgalio kuratorės Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė ir Danutė Gambickaitė

Penktadienis – naujai erdvei, miškui ir šokiams

18 val. Lietuvos dailininkų sąjungos šiuolaikinio meno ir kultūros erdvėje „Medūza“ (Šv. Jono g. 11) atidaroma Augusto Serapino personalinė paroda „Prieangis“. Šis renginys svarbus dėl dviejų priežasčių – tai pirmoji personalinė, tarptautinio pripažinimo sulaukusio menininko paroda Lietuvoje ir naujos, daug žadančios meno erdvės startas.

19 val. vyks parodos „Nejauka“ atidarymas naujoje projektų erdvėje „Maršrutizatoriai“, kuri įsikūrusi daugeliui iš išorės, o kai kuriems galbūt ir iš vidaus gerai pažįstamuose Kultūros, pramogų ir sporto rūmuose (Žirmūnų g. 1E). Parodoje dalyvauja būrys žinomų kūrėjų, kurių kūryboje vienaip ar kitaip atsispindi nejaukumas, kartais trikdantis susidūrimas su svetimybe nepažinumu kitame ir savyje.

Ribiškių kraštovaizdžio draustinyje Pavilnių parke 17.30–20 val. menininkė, keliautoja ir sertifikuota miško maudynių gidė Lena Ura ves laumiškai skambančias „Miško maudynės“ (japoniškai „Shinrin-Yoku“). Šio susitikimo metu dalyviai galės praplėsti Akvilės Magicdust parodos „Beieškant asiūklio“ (galerijoje „8 akys ir ausys“) patirtį ir susipažinti su šia mokslu paremta, sveikatinimo ir sulėtėjimo, bei gilesnio ryšio su gamta užmezgimo praktika per pojūčius. Atkreipkite dėmesį, kad norint dalyvauti renginyje reikalinga registracija.

Uždaryti penktadienį naktinėtojai kviečiami į „Autarkia“ (Naugarduko g. 41), kur savaitgalis pasitinkamas 22 val. specialia „Delta Mityba“ ruošiama vakariene ir tęsiama muzikos programa iki pat ryto. Taip pat lankytojai galės susipažinti būtent „Autarkia erdvėms“ pritaikytu kolektyviai kuriamu didelio formato koliažu „Svarbiausia kokybė“.

Šeštadienis – kūno ir proto terapijai bei empatiškoms diskusijoms

Atlikėjai Gabrielė Bagdonaitė, Viktoras Fedorenko ir Saulė Noreikaitė kviečia pradėti rytą įtraukiu judesio praktikų performansu „Kad ir kas buvo. Rankos, pečiai, veidas“.

10 val. Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) atlikėjai pabandys atkreipti dėmesį į mūsų fizinius kūnus – kaip ir kodėl jie juda parodos erdvėje, kaip juos įveiklinti ir pasirūpinti būnant galerijos erdvėje ir už jos ribų? Į renginį reikalinga registracija, nes jis vyks dar iki oficialaus galerijos darbo laiko – puiki proga pamatyti parodas beveik privačiai.

Įdienojus ten pat, Nacionalinėje dailės galerijoje, prasidės specialus VGS diskusijų ciklas „Empatijos žemėlapis. Matyti, girdėti, suprasti, pasakoti“. Jame bus gilinamasi į įvairius menininkų kūryboje, meno edukacijoje ir kasdienybėje kylančius klausimus apie empatijos vaidmenį. Trys diskusijos, būrys įdomių pašnekovų ir garantuota intelektualių įžvalgų dozė.

14 val. Radvilų rūmų dailės muziejuje (Vilniaus g. 24) vyks parodą „Protesto menas: sovietmečio nepaklusnieji“ lydinčios kūrybinės dirbtuvės. Empatijos tema čia išsiskleis tyrinėjant Sovietų sąjungoje kūrusių nonkonformistų menines išraiškos priemones su dailės terapijos specialiste Dainora Skrabuliene. Į šį renginį dėl riboto dalyvių kiekio taip pat reikės užsiregistruoti.

Norintys nusiraminti, atsipalaiduoti, paleisti negeras emocijas gali prisijungti prie meno terapeuto, tekstilininko Manto Televičiaus nėrinio „Žmogus“ bendrakūrimo, vyksiančio M.K.Čiurlionio namuose (Savičiaus g. 11). Savarankiškai pamedituoti su vąšeliu rankose galima visą dieną veikimo metu, o pats Mantas patyrimines sesijas ves penktadienį 18–19 val. ir šeštadienį 12–13 bei 15–17 val..

Sekmadienis – pažinčiai su molio galimybėmis ir architektūros ateitimis

Lėtą sekmadienio popietę galima pradėti Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje (Arsenalo 3 A, Vilnius). 13 val. čia vyks susitikimas su grupinės parodos „Lutum magnum“ kuratoriumi, menininku Roku Dovydėnu. Paroda suteikia unikalią galimybę iš esmės kitaip, naujai pamatyti molį ir kokia nuostabi transformacijos jėga jame slypi.

Šeimoms turėtų patikti 14 val. Radvilų rūmų dailės muziejuje (Vilniaus g. 24) vyksiantis edukacinis užsiėmimas. Pasivaikščiojimo Emilijos Škarnulytės parodoje „Švytintys kambariai“ metu dalyviai diskutuos klimato kaitos bei branduolinės energetikos temomis, dalyvaus įspūdingo formato audiovizualinės instaliacijos peržiūroje, galiausiai patys kūrybiškai pažvelgs į gamtos ir žmogaus sąlyčio taškus, kartu švieslentėse kurs spalvingus peizažus.

Savaitgalį uždaryti galima prisėdus ant jau pamažu ruduojančios žolės. 15–18 val. pievelėje greta „apiece“ galerijos (M.K.Čiurlionio g ir V.Kudirkos g. kampas) apie architektūrą bei jos ateitis kalbėsis menininkai, teoretikai Julijonas Urbonas, Jurijus Dobriakovas, Tomas Grunskis ir Indrė Umbrasaitekurioje. O pačioje galerijoje (kiek netipinėje, pamatysite!) galima pamatyti architekto Mindaugo Reklaičio kūrinį „Morph“ apie architektūros ir žmogaus sąryšius bei abipusio prisitaikymo galimybes.

Visi rekomenduoti renginiai, veiklos, parodos yra nemokami. Daugiau informacijos apie juos, registracijos formas ir pilną VGS’22 programą rasite renginio svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas