Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniaus rotušės pilkojoje salėje – Vydūno klasė

Gegužės 17–31 dienomis improvizuotoje Vydūno klasėje vyksta meniniai užsiėmimai, kuriuos veda dailininkės Jurga Barilaitė ir Eglė Ridikaitė.
Vydūno pažintis per dėliones
8 Pažintis per dėliones / Lilijos Valatkienės nuotr.

Lietuvos Respublikos Seimas 2018-uosius paskelbė Vydūno metais. Sutapatintas su Mažąja Lietuva, Vydūnas buvo atgimstančios Didžiosios Lietuvos pranašas. Jo įdirbis žadinant Lietuvą lieka nepilnai įvertintas ir reikalauja mūsų pripažinimo.

Perfrazuojant Vydūną, mūsų uždavinys globaliame pasaulyje, emigracijos srautų akivaizdoje – per jaunimo tautinį sąmoningumą ugdyti universalias vertybes. Vydūnui rūpėjo humanistinės, dvasinės žmogaus vertybės. Jo mintis suponuoja pagarbą žmogui, pagarbą vienas kitam.

Paradoksas, bet šiandien jaučiame didžiulę dvasinę ir materialinę atskirtį bei susvetimėjimą. Jeigu minėdami Vydūno 150-ąsias gimimo metines nekalbėsime apie jį, prarasime vidinę laisvę. Jis mums pasiūlė kelią. Gal verta su juo susipažinti?

Lilijos Valatkienės nuotr./ Meniniai užsiėmimai Vydūno klasėje
Lilijos Valatkienės nuotr./ Meniniai užsiėmimai Vydūno klasėje

Projektas skirtas moksleiviams, kuriems profesionalūs menininkai veda interaktyvius meninius užsiėmimus, padedančius geriau pažinti Vydūną ir suvokti šiuolaikinio meno kalbą.

Šio projekto tikslas – supažindinti moksleivius su mokytoju, filosofu, mąstytoju, mokslininku Vydūnu ir jo palikimu patrauklia, jaunimui suprantama, forma.

Vydūno gyvenimo ir kūrybos kelias pristatytas pasitelkiant vizualią medžiagą: fotomenininkės ir žurnalistės Lilijos Valatkienės fotorefleksijas iš Mažosios Lietuvos, kur gimė, augo ir pradėjo mokytojauti Vydūnas, taip pat autorė pateikia ant medžio plokštės lentelių atspausdintas istorines fotografijas iš archyvų. Lilija Valatkienė edukacijai sukūrė ir specialias dėliones (angl. puzzle), paremtas istoriniais šaltiniais.

Lilijos Valatkienės nuotr./ L.Valatkienės sukurtos dėlionės
Lilijos Valatkienės nuotr./ L.Valatkienės sukurtos dėlionės

Edukacinis žaidimas – dėlionės suteikia galimybę moksleiviams betarpiškoje aplinkoje sudėlioti Vydūno portretą, jo arfą, 200 litų banknotą, Kintų Vydūno kultūros centro pastatą (šiame name mokytojavo Vydūnas), Rambyno kalną, ant kurio Vydūnas su draugais organizavo dainų šventes.

Be to, moksleiviai meninių užsiėmimų metu turi galimybę išbandyti mišrią techniką, interpretuodami Vydūno mąstymo, gyvenimo ar kūrybos kelią. Užsiėmimus veda profesionalios menininkės Jurga Barilaitė ir Eglė Ridikaitė, kurios patraukliai ir žaismingai supažindina moksleivius su šiuolaikiniu menu bei jo išraiškos formomis.

Projektas skirtas 10–16 metų moksleiviams. Kiekviename užsiėmime dalyvauja 20–25 moksleiviai. Užsiėmimai vyksta nemokamai iki 31 dienos

Norintys dalyvauti praktiniuose užsiėmimuose, informuokite apie tai el. paštu: patricija@vilniausrotuse.lt ir suderinkite jūsų grupės ar klasės atvykimo į Vilniaus rotušę laiką.

Parodą „Vydūno keliais“, veikiančią II a. Pilkojoje salėje galima apžiūrėti nemokamai kasdien 10–18, išskyrus šeštadienį. Sekmadienį ekspozicija veikia 11–17 val.

Projektą dalinai finansuoja Kultūros taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus