Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ž.Pinskuvienė paskelbė, kaip atrodys J.Marcinkevičiui skirta skulptūra

Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė savo „Facebook“ paskyroje antradienio vakarą pasidalijo vaizdo įrašu, kaip atrodys Širvintose planuojama pastatyti poetui Justinui Marcinkevičiui atminti skirta skulptūra.
„Skaitančios mergaitės“ skulptūra Širvintose
„Skaitančios mergaitės“ skulptūra Širvintose / Kadras iš vaizdo įrašo

„Rytas skulptoriaus Liutauro Griežės dirbtuvėse ir trumpa pažintis su „Skaitančios mergaitės“ gimimu. Skulptūra, kurios idėjinis modelis sulaukė daugiausiai visuomenės ir vertinimo komisijos narių palaikymo, įgauna pavidalą.

Dar laukia korekcijos ir virsmas iš molio į vašką, o tada – į bronzą. Tačiau tame procese dalyvausime visi kartu. Taip sutarėme su skulptoriumi ir menotyrininke Laura Kešyte“, – feisbuke paskelbė merė.

Kaip anksčiau yra sakiusi Ž.Pinskuvienė, skulptūra simbolizuos „jauną mūsų valstybę, įprasminanti poeto kūrybos, skirtos vaikams, liniją, su kuria užauga jau kelios kartos, kuri išlieka patraukli ir dabar augantiems vaikams“.

Konkursą laimėjo skulptorius Liutauras Griežė ir menotyrininkė Laura Kešytė. Tarp atrinkusiųjų ekspertų – skulptorius Algirdas Kuzma, architektė Dalia Kunevičienė, poetė Dalia Teišerskytė.

Skulptūra turėtų būti pastatyta 2024 metų gegužės mėnesį. Ją numatoma statyti Jaunimo sode.

15min primena, kad prieš tai konkursą J.Marcinkevičiaus atminimo įamžinimui skelbė Lietuvos rašytojų sąjunga, planavusi paminklą pastatyti Vilniuje. Tačiau pasirodžius Vytauto Toleikio straipsniui „Justinas Marcinkevičius – iškiliausias tarybinis lietuvių poetas“ viešojoje erdvėje kilo aršios diskusijos, susijusios su J.Marcinkevičiaus tarybine praeitimi. Vieni jį kaltino tarnavimu okupacinei valdžiai bei priklausymu komunistų partijai, kiti jo eilėraščius ir ypač draminę trilogiją priskiria prie tautinę sąmonę budinusių ir į Atgimimą vedusių kūrinių.

Paminklas pastatytas nebuvo, mat Vilniaus meras Valdas Benkunskas teigė, kad savivaldybė nespręs dėl J.Marcinkevičiaus įamžinimo, kol dėl to nesutars visuomenė

Nepaisant tokios Vilniaus mero laikysenos, dar praėjusios vasaros viduryje visuomenininkai pradėjo rinkti lėšas šio paminklo pastatymui, o rugsėjo pradžioje Vilniuje, „Vaidilos“ teatre įvyko poeto kūrybos vakaras. Kaip buvo skelbta, visos už parduotus bilietus surinktos lėšos bus skirtos Justino Marcinkevičiaus atminimo įamžinimui.

Apie ketinimą paminklu įamžinti poeto atminimą taip pat paskelbė ir Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė. Ji sakė, kad savivaldybė jau yra sulaukusi skulptorių idėjų, jos yra fantastiškai gražios, tačiau dėl projekto įgyvendinimo ketinama atsiklausti poeto šeimos.

Savo paminklą J.Marcinkevičiui ketina statyti ir Druskininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas