Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žmogiškų santykių ir rūpesčio analizė: meno erdvėje „Medūza“ atidaroma Baltijos šalių menininkų paroda

Liepos 19 d., penktadienį, 18 val. Lietuvos dailininkų sąjungos meno erdvėje „Medūza“ (Šv. Jono g. 11, Vilnius) atidaroma grupinė Baltijos šalių menininkų paroda „Hold Me Tender“, į Vilnių atkeliaujanti iš Talino meno centro „Tallinna Kunstihoone”, rašoma „Medūza“ pranešime spaudai.
Galerija „Medūza“
Galerija „Medūza“ / Organizatorių nuotr.

Parodoje pristatomi darbai nagrinėja žmonių tarpusavio santykius, globos problematiką, socialinius vaidmenis ir atsakomybę, užklausia kalbos ir etniškumo simbiozę bei kviečia atidžiau pažvelgti į pažeidžiamumo bei smurto dualumą.

Parodoje „Hold Me Tender“ eksponuojamų darbų autoriai ir autorės: Bas Jan Ader, Agnė Jokšė, Morta Jonynaitė, Sandra Kosorotova, Keiu Maasik, Maija Mustonen, Marko Mäetamm, Sarah Nõmm, Hanna Piksarv, Mark Raidpere ir Elīna Vītola.

Organizatorių nuotr./„Hold me tender“
Organizatorių nuotr./„Hold me tender“

Pasak parodos kuratoriaus Siimo Preimano, Baltijos šalys per tris dešimtmečius nuo nepriklausomybės atgavimo žengė didelį žingsnį lygesnės ir laisvesnės visuomenės link. „Vis tik mūsų politinėje darbotvarkėje vis dar gausu sudėtingų klausimų, keliančių prieštaringų nuomonių. Migracija, saugumo problemos, sudėtingėjantis pragyvenimas, gamtos niokojimas ir besikeičiančios tradicijos kelia baimę ir pasipiktinimą.

Tie gyventojai, kurie nerodo noro integruotis, pradeda atsiriboti nuo homogeniško centro, tad Baltijos šalių sostinėse rekordiškai sparčiai, palyginti su Europos vidurkiu, didėja segregacija, – sako parodos kuratorius Siimas Preimanas, – Kodėl mums reikia pandemijos ar karo, kad pripažintume, jog mūsų artimas taip pat yra žmogus? Kaip galime greičiau atrasti vieni kitus? Kaip galime tokį rūpestį paversti savo kasdienio gyvenimo dalimi?“

S.Preimanas priduria, kad svajojant apie tokią rūpestingą utopiją įmanoma perdegti – taip nutiko ir jam. Vis tik pamažu kuratoriui pavyko vėl atpažinti meno kūrinius ir menininkus, kurie, remdamiesi savo asmenine patirtimi, nušviečia svarbius, net tabu laikomis klausimus. Paroda nepateikia konkrečių atsakymų į iškeltus klausimus, tačiau šie bendrų vertybių erdvėje tarpstantys meno kūriniai rodo, kad žinios, būtinos norint suprasti vieniems kitus ir judėti į priekį, yra ranka pasiekiamos.

Organizatorių nuotr./Siimas Preimanas
Organizatorių nuotr./Siimas Preimanas

„Jau kurį laiką nuosekliai rengiu parodas, kuriose kalbama apie šiuolaikinės visuomenės skaudulius. Tikiu, jog menu įmanoma bent šiek tiek išnarplioti amžinų pasaulinių krizių raizgalynę, kad į kasdienybę trumpam prasiskverbtų vilties spindulys“, – komentuoja jis.

Šioms mintims antrina ir „Medūzos“ vadovas bei kuratorius Audrius Pocius, pastebintis, kad šioje parodoje pristatomi iki šiol Lietuvoje nematyti Baltijos šalių kūrėjų darbai, savo raiška kiek išsiskiriantys iš įprastai Vilniuje matomos kūrybos peizažo.

„Dinamiškoje ir daugelį medijų apimančioje parodos ekspozicijoje šiuos kūrinius jungia jautrus kuratoriaus žvilgsnis, kuriuo jis siekia atskleisti pastaraisiais metais mūsų regione itin opias problemas, – teigia A.Pocius, – Čia kalbama apie įtampas, kylančias dėl socialinės tapatybės ir atskirties, apie prieštaravimus tarp geresnio gyvenimo siekio ir kainos, kurią už ją tenka sumokėti mūsų aplinkos gerovės sąskaita, apie nesutaikomą skirtį tarp globalių ekologinių ir politinių procesų ir subjektyvaus, įvietinto žmogaus patyrimo.“

Parodos atidarymo savaitgalį lankytojai bus kviečiami ne tik apžiūrėti parodą, bet ir dalyvauti performansų programoje. Patirti rūpestingą prisileitimą siūlys menininkės Maijaos Mustonen performansas „Practice“, performansus atliks ir menininkai Agnė Jokšė bei Valge Tüdruk. Savaitgalio renginių programa:

Penktadienis, liepos 19 d.

18 val. parodos atidarymas

19 val. – Maijos Mustonen performansas

20:15 val. Valge Tüdruk performansas

Šeštadienis, liepos 20 d.

14 val. – kuratoriaus ekskursija po parodą su menininkais

16:00 – Agnės Jokšės performansas

17 val. – Maijos Mustonen performansas

Paroda „Hold Me Tender“ yra Talino meno centro tęstinės parodų serijos dalis, kurioje ypatingas dėmesys skiriamas tiek galimybei būti empatišku, tiek ekologinei atsakomybei destrukcijos sąlygomis. Paroda „Hold Me Tender“ meno erdvėje „Medūza“ veiks iki 2024 m. rugpjūčio 31 d. imtinai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai