Juokas juokais, tačiau baro direktorius Artūras Taicas sako, jog vienas iš jų tikslų ir buvo edukacinis. Visi ragaujantys alų turi galimybę ne tik nustebinti skonio receptorius, bet ir pavartyti enciklopedinę knygą „Alaus biblioteka“, kuri prasideda nuo šio gėrimo rūšių klasifikacijos lentelės.
Pagal ją alus skirstomas į du tipus, 15 šeimų ir 60 stilių. Beje, jeigu atsiranda lankytojas, kuris yra paragavęs visų 60 stilių ir turi tai patvirtinančius antspaudus savo „skaitytojo“ kortelėje, knyga jam padovanojama su gražiausiais visų trijų savininkų linkėjimais. Tai vienintelis būdas ją įsigyti.
Galima sakyti, kad už „Alaus biblioteką“ vilniečiai gali būti dėkingi... tėvelių susirinkimams. Būtent vaikai suvedė visus būsimus šios alinės savininkus: verslininkus ir alaus mėgėjus Artūrą Taicą, Tomą Bartninką ir Rimvydą Jurėną, kurie 2013 metų pabaigoje sukirto rankomis: darom! O šių metų pradžioje biblioteka atvėrė duris lankytojams.
Čia mėgsta pavakaroti labai skirtinga publika: pradedant studentais, baigiant užsienio šalių ambasadų darbuotojais. Beje, „Alaus biblioteką“ labai mėgsta moterys – turbūt ne tik todėl, kad jos apskritai daugiau linkusios skaityti. „Moterys čia jaučiasi saugiai, niekas prie jų nesikabinėja“, – sako užeigos direktorius. Ir tikina, kad net tos, kurios paprastai sako „ne, ne, aš alaus nemėgstu“, tikrai neatsilaiko prieš taurę belgiško vyšnių gėrimo.
TAIP PAT SKAITYKITE: Savaitės vieta: Kavos skonio žemėlapis
Beje, alus čia pilstomas į skirtingas taures ir bokalus, priklausomai nuo pavadinimo, o ateityje degustacijas šioje vietoje žada rengti alaus someljė.
Dar vienas šio baro privalumas – šviesi, moderni, erdvi aplinka iš tiesų primenanti biblioteką. Knygomis ir alaus buteliais nukrautos lentynos, šviestuvai, specifinės lentynėlės, „skaitytojų“ kortelės, retro stiliaus amerikietiški alaus tematikos plakatai ir net garsių Lietuvos žmonių, mėgstančių alų, asmeninių daiktų ekspozicija. Interjero autorė – Ieva Folk.
„Maži vaikai turi mažus žaislus, o mes turime didelius – apie „Alaus biblioteką“ sako jos direktorius Artūras. – Matyt, šiuo projektu mums pasireiškė amžiaus krizė, nors, atvirai tariant, kai kam iki jos dar toli. Tačiau užmojis labai panašus, nes į barą ir šaldymo įrangą investavome tikrai daug. Ir smagu, kad dirbame nenuostolingai.“
TAIP PAT SKAITYKITE: Asmeninis miesto gidas: 14 išskirtinių Paryžiaus vietų
Darbo laikas: II–V 17–00, VI 15–00.
Populiarios alaus rūšys: „Weizenbier“ (0,5 l – 3,20 €), „Dubbel“ (0,5 l – 3,50 €)
Pagrindiniai užkandžiai: Lietuvoje gaminamų sūrių (arba mėsos) rinkinys – 7 €
Adresas: Trakų g. 4, Vilnius