Alkoholis ypač sėkmingai augina riebalus liemens ir pilvo srityje.
Žmogaus svoris didėja, kai savo kūnui nuolat suteikiame daugiau kalorijų, nei šis jų sudegina. Kaltinti galima bet kurias kalorijas – gautas iš saldumynų, didelių maisto porcijų, alkoholio... Tačiau panašu, kad pastarasis ypač sėkmingai augina riebalus liemens ir pilvo srityje. Pasak specialistų, tie riebalai – kur kas pavojingesni nei šlaunų ar sėdynės, nes jų atsiradimas liemens srity liudija, jog riebalai kaupiasi ir aplink vidinius organus. O tai – įvairių ligų prielaida.
Išties butelyje alaus kalorijų nėra tiek jau daug, tačiau butelis plius butelis... Kitas dalykas, glaudžiai susijęs su jo vartojimu, – didėjantis apetitas. Labai lengva geriant alų pereiti nuo dietinių salotų prie keptos duonos su sūriu, bulvių traškučių ir keptų vištų sparnelių.
O dabar apie tai, kas vyksta organizme, kai šeimininkas pavartoja alaus ar kitų „laipsnių“. Pasirodo, kūnas liaujasi deginęs riebalus, kai alkoholio patenka į kraują. Alkoholis metabolizuojamas (skaidomas) kepenyse. Kai smegenys gauna signalą, kad organizme yra nesveikų jo skilimo produktų, visas organizmo jėgas jos sutelkia nuodų atsikratymui.
Negana to, vienas iš skilimo produktų, acetyl–CoA (acetilkofermentas A), skatina cholesterolio ir riebalų gamybą. Kadangi kūnas alkoholį skaido lėtai (per valandą – 15–30 ml), kuo daugiau alaus vartojama, tuo labiau didėja acetyl–CoA kiekis ir tuo pačiu pauzė, kurios metu organizmas nedegina riebalų. Žmogus, kuris vieną po kito išgeria 6 butelius alaus, gali būti tikras, kad jo organizmas bent 6 valandas nekreips į riebalus dėmesio...
Amžius prideda papildomos rizikos, kad sustorėsite: jo sąlygojami hormonų pusiausvyros pokyčiai taip pat skatina liemens ir pilvo apvalėjimą.