Ingredientai
- Avinžirniai 200 g sausi avinžirniai, užmerkti vandenyje prieš parą ir 150 ml jų nuoviro
- Asafetidos prieskoniai: 1 žiupsnelis
- Sezamo sėklų pasta „Tahini“: 2 valg. š.
- Citrinos 1 vnt. pusės citrinos sultys
- Druska 1 arbat. š. nubrauktas
- Alyvuogių aliejus 3 valg. š.
- Kuminai 1 arbat. š. 1,5 arbat. š. skrudintų ir kavamale sumaltų kmyninių kuminų
- Riešutai 1 sauja skrudinti kedro riešutai (nebūtinai) užtepui papuošti
- Saldžiosios paprikos milteliai 5 g užtepui papuošti
Kaip gaminti
Humusas - populiarus Vidurio Azijos patiekalas iš virtų avinžirnių (nuto, vok. kichererbsen, angl. chickpeas, taip pat žinomi kaip Bengal gram, garbanzos ir kt.), sumaltų į paštetą ir pagardintu citrinos sultimis, Tahini (sezamo sėklų pasta) alyvuogių aliejumi ir kmyniniu kuminu. Valgomas su duonos gaminiais, traškučiais ir šviežiomis daržovėmis, arba kaip padažas ar priedas prie kitų patiekalų. Humusas - puikus vegetarinis valgis, turtingas baltymais, geležimi, kalciu ir cinku. Humusas skaniausias išlaikytas šaldytuve per naktį. Uždarame inde šaldytuve humusas puikiai išsilaikys net savaitę. Į humusą galite įmaišyti skrudintų kedro riešutų, o vietoje virtų avinžirnių galite naudoti 500 ml konservuotų (nupylus skystį žirnių liks apie 300-350 g). Taip pat tiks ir kiti ankštiniai, tačiau tai pakeis klasikinio humuso skonį. Skysčiu galite reguliuoti užtepo tirštumą.
1. Nupilkite vandenį, kuriame mirko avinžirniai, avinžirnius perplaukite. Sudėkite juos į greitpuodį, užpilkite vandeniu, kad apsemtų, pasūdykite, įdėkite gabaliuką žalios bulvės arba ¼ pomidoro ir virkite nuo greitpuodžio šnypštimo pradžios apie 25 minutes. Bulvė ar pomidoras padeda suvirti avinžirnių odelei.
2. Jei neturite greitpuodžio, virkite puode, tačiau tuomet tai užtruks apie 1 valandą. Išvirusius avinžirnius nukoškite ir ataušinkite, tačiau nuoviro neišpilkite, jo reikės reguliuojant pašteto konsistenciją.
3. Sudėkite visus išvardintus produktus į virtuvinį kombainą ir sutrinkite iki vientisos masės. Patiekite inde, paštetą pabarstytą raudonosios paprikos milteliais ir kedro riešutais, aplietą alyvuogių aliejumi ir papuoštą pomidoro skiltelėmis ar žalumynais. Skanaukite su plokščiosiomis rytietiškomis duonomis, skrudinta balta duona, „falafel“, traškučiais, šviežiomis daržovėmis ar salotų lapais.
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: Tinklaraštis „Jogos mityba“
- Ketinu ruošti specialiai: Vegetarams
- Noriu patiekalo: Užkandžiai
- Rengiu šventę: Vakarėlis
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Kita