Ingredientai
- Ruginiai miltai 300 g 150 g - maišiniui ir 150 g - tešlai
- Vanduo 130 ml po 65 ml maišiniui ir tešlai
- Raugas: paruoštas maišiniui 75 g
- Salyklas: sausas tešlai 2 valg. š.
- Cukrus 3 valg. š. tešlai
- Saulėgrąžos 75 g tešlai
- Aliejus 1 valg. š. skardai patepti
Kaip gaminti
Maišinio ruošimas
Raugą, ruginius miltus, šiltą vandenį sumaišykite dubenyje, uždenkite rankšluosčiu ir 12–16 valandų palikite, kad išrūgtų.
Tešlos ruošimas
1. Salyklą sumaišykite su verdančiu vandeniu ir leiskite pravėsti. Į dubenį su mišiniu suberkite miltus, druską, cukrų ir saulėgrąžas.
2. Šlapiomis rankomis gerai suminkykite. Iš tešlos padarykite norimo dydžio kepaliuką, dėkite jį į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą skardą ir palikite šiltai 2–3 valandas, kad pakiltų.
3. Kai duona pakils, skardą pašaukite į 200 laipsnių karštumo orkaitę ir kepkite 45–55 minutes. Atminkite, kad iškepusi duo na atšoka nuo skardos kraštų.
4. Ištrauktą iš orkaitės duoną apklokite drėgnu rankšluosčiu ir leiskite atvėsti.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: JI24.lt, Profesionalių kulinarų receptai
- Ketinu ruošti specialiai: Pusryčiams, Vakarienei
- Noriu patiekalo: Užkandžiai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Lietuvių