Ingredientai
- Malta mėsa 400 g
- Svogūnai 1 vnt. nedidelis, sutarkuotas (arba sumaltas, jei mėsą malsite patys)
- Kiaušiniai 1 vnt.
- Džiūvėsiai 4 valg. š. maltų
- Krapai 1 valg. š. susmulkintų (gali būti šaldyti), plius dar šiek tiek patiekimui
- Aliejus 2 valg. š. kepimui
- Sviestas 1 valg. š.
- Miltai 2 valg. š.
- Sultinys 300 ml gali prireikti ir 400 ml; vištienos arba jautienos
- Vynas 50 ml baltojo; nebūtina, bet jei turit – labai pagerins padažo skonį
- Grietinė 1 valg. š. arba šlakas grietinėlės (nebūtina, bet labai skanu)
- Druska 0,5 arbat. š. arba pagal skonį
- Juodieji pipirai 0,5 arbat. š. arba pagal skonį
Kaip gaminti
Pastaba: Skaniausi kukuliukai bus, jei perpus sumaišysite kiaulieną ir jautieną arba veršieną. Kuo riebesnė bus kiauliena, tuo skanesni bus kukuliukai. Galite naudoti žvėrieną arba vien jautieną, tačiau tada į masę įmaišykite dar šaukštą aliejaus. Aš naudojau perpus kiaulieną ir elnieną.
1. Dideliame dubenyje sumaišykite mėsą su tarkuotu svogūnu, kiaušiniu, džiūvėsiais, krapais, paskaninkite druska ir pipirais. Šlapiomis rankomis suformuokite graikiško riešuto dydžio kukuliukus.
2. Gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite kukuliukus ir kepinkite juos iš visų pusių vartydami, ant nedidelės ugnies, kol kukuliukai visiškai iškeps (gali prireikti kepti dviem porcijom, tuomet iškeptus kukuliukus atidėkite į šalį ir laikykite šiltai). Kukuliukai turėtų kepti apie 8-10 minučių, juos dažnai vartant, tačiau geriausia perpjaukite vieną pusiau ir įsitikinkite, kad mėsa iškepusi pilnai.
3. Išimkite iškepusius kukuliukus iš keptuvės, o į ją įdėkite šaukštą sviesto. Kai sviestas ištirps, suberkite miltus ir maišydami kepinkite apie minutę. Jei padažui naudosite vyną, įpilkite jo apie ⅓ stiklinės, visąlaik maišydami, kad nesusidarytų gumulai. Supilkite sultinį toliau maišydami. Sultinio pilkite tiek, kokio tirštumo norisi padažo. Paragaukite padažą, pagardinkite jį druska ir pipirais (jei norite, įpilkite šaukštą sojos padažo, taip padažas bus sodresnio skonio ir spalvos).
4. Suberkite atgal į keptuvę iškeptus kukuliukus, ir dar pašildyktie viską, maišydami, padengdami kiekvieną kukuliuką padažu. Pabaigoje galite pagardinti grietine arba grietinėle. Patiekite pabarstę krapais, su bulvėmis (arba bulvių koše), bruknių uogiene ir raugintais agurkais.
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Pietums, Vaikams, Vakarienei
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Švedų