Ingredientai
- Svogūnai 1 vnt. nedidelis, supjaustytas smulkiais kubeliais
- Česnakai 2 skiltelės susmulkintos
- Vištienos krūtinėlė 1 vnt. filė puselė, supjaustyta kąsnio dydžio gabalėliais
- Ryžiai 0,5 st. skirtų risotto (arborio)
- Vynas 0,25 st. baltojo
- Vištienos sultinys 600 ml
- Smidrai 1 vnt. ryšelis; supjaustytų 2-3cm gabalėliais
- Alyvuogių aliejus 2 valg. š.
- Sviestas 2 valg. š.
- Kietasis sūris 0,3 st. parmezano, grana padano ar pan.; tarkuoto
- Šoninė 3 riekės paskrudintos (nebūtina)
- Ciberžolė 0,3 arbat. š.
- Saldžiosios paprikos milteliai 0,5 arbat. š.
- Druska 0,5 arbat. š. arba pagal skonį
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis arba pagal skonį
- Aitriosios paprikos milteliai 1 žiupsnelis arba pagal skonį
Kaip gaminti
Rizotą išvirti tikrai nėra sudėtinga. Tereikia turėti vištienos sultinio (naminis – geriausias, ką čia slėpti) ir šlakelį baltojo vyno. Na ir ryžiai – svarbu, kad jie būtų itin krakmolingi, arborio rūšies.
1. Puode storu dugnu įkaitinkite apie 1 šaukštą alyvuogių aliejaus ir jame apkepinkite svogūnus, kol jie taps skaidrūs. Bebaigiant kepti svogūnams, suberkite česnakus ir pakepinkite apie pusę minutės, tik kol česnakai paskleis aromatą.
2. Pastumkite svogūnus į puodo kraštą ir įmeskite gabalėlį sviesto. Kai jis ištirps, sudėkite vištienos gabalėlius, pabarstykite druska, pipirais, maltais aitriaisiais pipirais, ciberžole ir saldžiąja paprika bei kepkite pamaišydami apie 3 minutes, kol vištiena šiek tiek apkeps.
3. Tada suberkite ryžius (jų neplaukite!) ir toliau kepinkite maišydami, kol ryžiai švelniai apkeps. Supilkite vyną ir maišydami pakepinkite, kol vynas visiškai išgaruos.
4. Įpilkite į puodą samtelį sultinio (apie pusę stiklinės) ir lėtai virkite rizot1 atidengtame puode, kartkartėmis pamaišydami. Kai ši sultinio porcija susigers, pilkite kitą samtelį. Ryžiai turi būti ne pernelyg minkšti – al dente. Užtruksite apie 17 minučių, kol būtent tokią konsistenciją pasieksite.
5. Kai įpilsite paskutinę porciją sultinio, sudėkite ir smidrus. Kaitinkite, kol paskutinė sultinio porcija susigers į ryžius ir nukelkite nuo ugnies.
4. Įmaišykite į rizotą 2 šaukštus sviesto ir du trečdalius tarkuoto sūrio (likusį palikite pabarstyti paitiekiant). Galite patiekti su paskrudintais šoninės gabalėliais ir tarkuotu sūriu.