Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 06

Trys „Raptors“ klausimai: ką daryti su lyderiais, Jonu Valančiūnu ir treneriu

Praėjus kiek daugiau nei savaitei po „Toronto Raptors“ su Jonu Valančiūnu kiek netikėto pralaimėjimo 0:4 NBA pirmojo atkrintamųjų varžybų etapo serijoje su „Washington Wizards“, ekipos ateitį apgaubė migla. Kai prieš dvejus metus „Raptors“ pasamdė vieną geriausių lygos vadovų Masai Ujiri, buvo tikimasi, jog komanda kiekvieną sezoną demonstruos vis geresnius rezultatus. Praėjusių metų nesėkmė pirmajame atkrintamųjų etape atrodė kaip pateisinamas jaunos ir nepatyrusios ekipos pralaimėjimas, o šių metų fiasko iškėlė daug klausimų, ar „Raptors“ eina teisinga linkme.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prisijunkite prie daugiau kaip 12 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Ar Dwane‘as Casey yra tinkamas strategas?

Treneris D.Casey „Raptors“ strategu tapo prieš ketverius metus, kai dirbdamas „Dallas Mavericks“ trenerio asistentu tapo NBA čempionu.

Perspektyvus treneris kasmet gerino klubo rezultatus, o pastaruosius du sezonus baigė pasiekęs geriausius Toronto klubo istorijoje reguliariojo sezono rezultatus (48/34 2013–2014 m. sezone, 49/33 2014–2015 m.). Būtent dėl sėkmingų rezultatų reguliariojo sezono metu trenerio kėdė nebraška taip, kaip daugelio klubo sirgalių nuomone, turėtų po pasirodymo šių metų atkrintamosiose varžybose. Kita priežastis, M. Ujiri sutinka, jog nėra surinkęs tinkamos sudėties, kuri leistų šiam strategui atskleisti savo potencialą.

Tačiau krepšinio ekspertai visuomet pastebi, jog žaidimas reguliariajame sezone ir atkrintamosiose varžybose yra du visiškai skirtingi dalykai.

Pirmu atveju – tai rungtynių maratonas, kuriame neįmanoma kiekvienoms rungtynėms parengti detalų planą ir joms tinkamai pasiruošti. Treneris ir žaidėjai turi daugiau improvizuoti, laikytis savo žaidimo plano, o korekcijas daryti susitikimo metu.

Atkrintamųjų varžybų atveju – tai serija, kurioje išryškėja tai, kaip trenerių kolektyvas sugeba išanalizuoti varžovą ir parengti planą, kuris leistų iškovoti keturias pergales. Per šešis sezonus, kuomet D.Casey buvo vyriausiasis treneris, tris kartus jis nepasiekė atkrintamųjų varžybų, vieną kartą buvo atleistas iš „Minnesota Timberwolves“ sezonui vos įpusėjus, o likusius du kartus nepavyko peržengti jau pirmojo barjero.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Dwane'as Casey ir Jonas Valančiūnas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Dwane'as Casey ir Jonas Valančiūnas

Krepšinio analitikas Ericas Koreenas atkreipia dėmesį ir į tai, su kokiais varžovais žaisdamas „Raptors“ strategas kapituliavo pirmuosiuose atkrintamųjų varžybų etapuose.

Praėjusiais metais pralaimėjimas patirtas prieš „Brooklyn Nets“ komandą, treniruojamą Jasono Kiddo, kuris, kaip treneris, tuomet dirbo pirmą sezoną, baigęs sėkmingą žaidėjo karjerą. Šiemet nusileista Randy Whitmanui, kurį daugelis krepšinio ekspertų laikė prasčiausiu atkrintamosiose varžybose dalyvausiančiu treneriu.

Stebėdami, kaip D.Casey serijos metu atsakydavo į taktinius „Wizards“ stratego sprendimus, dauguma Toronto klubo sirgalių tiesiog griebėsi už galvos. Sezono pabaiga atskleidė tai, apie ką krepšinio ekspertai šnekėjo jau nuo Naujųjų metų.

Sezono pradžioje D.Casey parengė taktiką visiems likusiems metams, kuri puikiai veikė iki sausio mėnesio, kuomet klubas iškovojo 24 pergales ir patyrė tik 8 pralaimėjimus.

Tiek K.Lowry, tiek D.DeRozanas yra dalyvavę NBA „Visų žvaigždžių“ savaitgalyje, tačiau pavadinti juos lygos superžvaigždėmis vargu ar galima.

Tačiau individualiu gynėjų meistriškumu paremtas puolimas su skylėta gynyba greitai tapo lengvai perkandamu riešutėliu visiems lygos strategams, o „Raptors“ rezultatai pradėjo itin sparčiai prastėti.

Tuo tarpu D.Casey vis tiek laikėsi savo plano ir vengė taktinių pakeitimų. Atkrintamųjų varžybų serija su „Wizards“ puikiai iliustravo tai, kaip šis strategas nesugeba prisiderinti prie besikeičiančios situacijos, o paskutinės ketvirtosios rungtynės, kurias „Raptors“ pralaimėjo 31 taško skirtumu, apnuogino visas ekipos taktines spragas.

Prieš lemiamą šio sezono susitikimą D.Casey teigė, jog „bus nustebęs, jei jo žaidėjai išėję į aikštę neatiduos visų savo jėgų“. Tačiau eksperto E.Koreeno nuomone, „Raptors“ šiame susitikime atrodė „gėdingai“ ir taip lyg „būtų išsižadėję bet kokio atsakomybės jausmo“.

Šioje serijoje geriausiai šiuos žodžius iliustravo komandos lyderis Kyle‘as Lowry – žaidėjas, kuris dar atstovaudamas „Houston Rockets“ ekipai turėjo savo nepasitenkinimą treneriais išreiškiančio žaidėjo reputaciją.

Krepšinio ekspertai atkreipia dėmesį, jog poziciniam krepšiniui labiau tinkamas J.Valančiūnas vis tiek yra skatinamas greitai pulti, o taip nukenčia ir jo tobulėjimas.

„Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyvis ir pagrindinis „Raptors“ įžaidėjas šioje serijoje tapo daugiausia pražangų surenkančiu žaidėju ir didesnę dalį energijos skirdavo ne žaidimui, o ginčams su teisėjais

Ekipos vedlys 10 proc. prasčiau metė dvitaškius bei atliko vidutiniškai dviem perdavimais mažiau nei reguliariajame sezone. Ir nors K. Lowry teigė, jog gerbia D.Casey „kaip vyrą“, pridūrė, kad šio trenerio vadovaujamoje komandoje žaidžia taip pat entuziastingai, kaip „vaikas leidžiasi tėvams girdyti jį vaistais“.

Žinoma, žaidėjų nuomonė apie trenerį neturėtų tapti lemiamu veiksniu sprendžiant, ar D.Casey tinkamas toliau vadovauti „Raptors“ ekipai. Tačiau niekas ir nenuneigs, jog gebėjimas nuteikti žaidėjus kovai yra svarbus bet kokiai organizacijai, kuri garsiai teigia, jog jos planuose yra numatytas patekimas į NBA finalą.

Ar K.Lowry ir D.DeRozanas pasiruošę būti dėl čempionų žiedų kovojančios komandos lyderiais?

Nereikėtų nustebti, jei tarpsezoniu M. Ujiri nuspręs išmainyti vieną iš Toronto ekipos lyderių.

Ne paslaptis, jog čempionų vardus iškovojusios NBA ekipos visuomet turi bent du žaidėjus, kuriuos drąsiai galima vadinti lygos superžvaigždėmis.

Ar tai būtų Kawhi Leonardas ir Timas Duncanas („Spurs“), ar LeBronas Jamesas ir Dwyane‘as Wade‘as („Heat“), ar Dirkas Nowitzkis su Jasonu Kiddu („Mavericks“). Lyginti šiuos žaidėjus su K. Lowry ir DeMaru DeRozanu sunku.

Vienintelį kartą, kai „Raptors“ peržengė pirmąjį atkrintamųjų varžybų etapą ir antrajame etape po atkaklios serijos tik paskutinėmis sekundėmis nusileido vėliau NBA superfinale žaidusiai „Philadelphia 76ers“, komandą į priekį tempė tuometinė lygos superžvaigždė Vince‘as Carteris.

Nors tiek K.Lowry, tiek D.DeRozanas yra dalyvavę NBA „Visų žvaigždžių“ savaitgalyje, tačiau pavadinti juos lygos superžvaigždėmis vargu ar galima. Todėl krepšinio ekspertai abejoja, ar šie krepšininkai turi tai, kas reikalinga, norint vesti savo komandą link NBA žiedų.

„Scanpix“/„USA Today Sports“ nuotr./DeMaras DeRozanas ir Joey Dorsey
„Scanpix“/„USA Today Sports“ nuotr./DeMaras DeRozanas ir Joey Dorsey

„Raptors“ puolimo lyderis D.DeRozanas tiek reguliariame sezone, tiek atkrintamosiose varžybose rinko po 20 taškų ir vienas bandė tempti naštą, kurią jam užkrovė akivaizdžiai suprastėjęs K.Lowry žaidimas.

Keturiuose susitikimuose su „Wizards“ atakuojantis gynėjas tapo geriausiu ekipos žaidėju ne tik rinkdamas taškus, bet ir skirstydamas kamuolius komandos draugams bei perimdamas varžovų kamuolius. Tačiau dar prieš sezoną krepšinio ekspertas Evanas Massey tvirtino, jog D.DeRozanui būtina išmokti geriau gintis išnaudojant savo staigumą ir atletiškumą.

Vis tik nematyti, jog krepšininkas šiame sezone patobulino savo žaidimą tiek gindamasis, tiek puldamas. Krepšininko rodikliai lyginant su praėjusiais metais suprastėjo tiek pelnant taškus, tiek atakuojant iš dvitaškio bei tritaškio zonos. Todėl, bent žvelgiant į šį sezoną, atrodo, jog krepšininkas pasiekė savo galimybių ribas ir vargu, ar taps žaidėju, galinčiu vesti komandą link NBA čempionų žiedų.

Žvelgiant į K.Lowry sezoną taip pat sunku įžvelgti tobulėjimo požymių. Gynėjas šiuo metu yra pasiekęs amžių, kuris jo pozicijos žaidėjams yra laikomas karjeros piku, – 29 metai. Vien dėl šios priežasties galima teigti, jog vargu, ar šis krepšininkas dar tobulės.

K. Lowry statistika NBA atkrintamosiose
Metai Tšk. Baud.  Dvit.  Trit. Atk. kam. Rez. perd. Per. kam.
2014 21,1 87% 40% 40% 4,7 4,7 0.9
2015 12,3 72% 31% 21% 5,5 4,8 0.3

Tą patį rodo ir krepšininko pastarojo ir praėjusio sezono rezultatai – statistika yra beveik identiška. Vienintelis į akis krentantis dalykas – atkrintamųjų varžybų rezultatai, kuriuos demonstravo K.Lowry. Galima teigti, jog žaidėjo statistika suprastėjo dėl pablogėjusių santykių su „Raptors“ strategu D.Casey. Tačiau krepšininkas, kuriam skiriamas ekipos vedlio vaidmuo, negali sau leisti, kad dėl asmeninių nesutarimų kentėtų visa komanda.

Žvelgiant į K.Lowry sezoną taip pat sunku įžvelgti tobulėjimo požymių. Gynėjas šiuo metu yra pasiekęs amžių, kuris jo pozicijos žaidėjams yra laikomas karjeros piku, – 29 metai.

K.Lowry yra įrodęs, kad turi išskirtinį charakterį, kuris gali tiek suvienyti komandą, tiek ją suskaldyti į šipulius.

Vis tik šis kaprizus sau leidžiantis rodyti žaidėjas nėra nei geras pavyzdys jauniesiems „Raptors“ krepšininkams, nei turi pakankamai talento, jog galėtų tempti šią ekipą iki čempionų titulo.

Tad nereikėtų nustebti, jei tarpsezoniu M.Ujiri nuspręs išmainyti vieną iš Toronto ekipos lyderių. Tuo labiau, jog jau kartą komandos vadovas tai padarė, kai 2013-aisiais metais kiek netikėtai į „Sacramento Kings“ išsiuntė tuo metu ryškiausią „Raptors“ žvaigždę Rudy Gay‘ų.

Kokia J.Valančiūno ateitis?

Sunku prognozuoti, kaip klostysis Jono Valančiūno ateitis „Raptors“ klube. Nors M.Ujiri teigia, jog lietuvis yra svarbi komandos ateities dalis, sunku nepastebėti, jog jis nedemonstruoja rezultatų, kurių iš jo tikisi sirgaliai.

Tačiau daugelis sutinka ir su tuo, jog J.Valančiūno rezultatai priklauso ir nuo to, kaip jis išnaudojamas. Krepšinio analitiko Zararo Siddiqi teigimu, „Raptors“ strategas „paprasčiausiai nesugeba rasti būdų, kaip įtraukti lietuvį į komandos puolimą“.

Stebėdami, kaip D.Casey serijos metu atsakydavo į taktinius „Wizards“ stratego sprendimus, dauguma Toronto klubo sirgalių tiesiog griebėsi už galvos.

Puolimo naštą gynėjams patikėti linkęs strategas itin retai išnaudoja J.Valančiūną atakuojant varžovų krepšį.

Rengdamas komandos taktikas D.Casey visiškai nesugeba prisitaikyti prie turimų žaidėjų. Krepšinio ekspertai atkreipia dėmesį, jog poziciniam krepšiniui labiau tinkamas J.Valančiūnas vis tiek yra skatinamas žaisti greitai, o taip nukenčia ir jo tobulėjimas. Nepaisant to, šiemet žaisdamas vidutiniškai dviem minutėmis mažiau, jis pakėlė savo pelnomų taškų ir pataikymo vidurkį bei išlaikė tokį patį atkovojamų kamuolių skaičių.

Vis tik „Raptors“ sirgaliai baiminasi, jog trenerio pasitikėjimo nesulaukiantis J.Valančiūnas nepateisins į jį dėtų vilčių. Pirmiausia dėmesys atkreipiamas į tai, jog lietuvis sutrinka situacijose, kuomet prieš jį yra dvigubinama gynyba. Tikriausiai dėl to tarp „Raptors“ klubo derinių neatsiranda vietos žaidimo schemoms, kurių smaigalyje atsidurtų J.Valančiūnas.

Jono Valančiūno statistika NBA reg. sez.
Sez. Min. Tšk. Dvit. Baud. Atk. kam. Rez. perd. Blok. Per. kam. Klaid.
12-13 23,9 8,9 56% 79% 6 0,7 1,3 0,3 1,5
13-14 28,2 11,3 53% 76% 8,8 0,7 0,9 0,3 1,7
14-15 26,2 12 57% 79% 8,7 0,5 1,2 0,4 1,4

Po to, kai pirmajame sezone aukštaūgis nustebino savo varžovų pašokdinimais, jo puolimo arsenalas nepasipildė jokiais išskirtiniais judesiais. Verta dėmesį atkreipti į tai, jog lietuviui nepadėjo net ir treniruotės su legendiniu Hakeemu Olajuwonu. Tuo tarpu kitas Lietuvos atstovas Donatas Motiejūnas po treniruočių su buvusia NBA žvaigžde tapo žymiai techniškesniu ir vienu iš labiausiai nustebinusių šio sezono NBA žaidėjų.

Krepšinio analitiko Z.Siddiqi teigimu, J.Valančiūnui idealiausia vieta būtų komanda, kovojanti dėl aukštesnių biržos šaukimų.

Kita J.Valančiūno problema – gynyba prieš varžovų gynėjus. Ekspertų teigimu, lietuvis arba pramiega, arba išsigąsta pamatęs į baudos aikštelę įsiveržiantį priešininkų antrosios linijos krepšininką. Dažniausiai šios situacijos baigiasi arba lengvais taškais, arba greitai susirinktomis asmeninėmis pražangomis.

Būtent prasta gynyba baudos aikštelėje ir tapo pagrindiniu D.Casey argumentu sezono metu, kodėl aukštaūgis negauna minučių lemiamais rungtynių momentais. Išties apmaudu, jog mūsų šalies krepšininkas papuolė į situaciją, kurioje jis negauna pakankamo žaidimo laiko svarbiais momentais, jog galėtų tobulėti bei mokytis iš savo klaidų.

Jono Valančiūno statistika NBA atkrintamosiose
M. Min. Tšk. Dvit. Baud. Atk. kam. Rez. perd. Blok. Per. kam. Klaid.
2014 28,6 10,9 63% 64% 9,7 0,3 1 - 2,7
2015 26,5 11,3 50% 88% 9,3 0,5 0,3 0,5 1

Galiausiai ekspertai išskiria tai, jog patikimo metimo iš toliau neturintis lietuvis negali ištraukti varžovų aukštaūgių iš baudos aikštelės arba bent jau perduoti kamuolį laisviems likusiems prie tritaškio arba link krepšio kertantiems komandos draugams.

Krepšinio analitiko Z.Siddiqi teigimu, J.Valančiūnui idealiausia vieta būtų komanda, kovojanti dėl aukštesnių biržos šaukimų. Tai leistų lietuviui gauti daug minučių, nebijoti klysti ir mokytis iš savo klaidų.

Ekspertų manymu, J.Valančiūno ateitis klube priklausys nuo to, ar „Raptors“ vadovas M.Ujiri nuspręs palikti komandos vairą D.Casey. Tuomet tiek klubas turės išsiaiškinti, ar strategas bus linkęs įtraukti lietuvį į komandos žaidimą, tiek pats J.Valančiūnas turės nuspręsti, ar nori toliau mėginti įtikti treneriui, kuris vargu ar žino, kaip tinkamai išnaudoti jo talentą.

Paulius Bakanauskas. Pagrindinė domėjimosi sritis sporte – krepšinis. Rašydamas visuomet stengiuosi surasti mane dominantį temos aspektą. Siekiu į jį įsigilinti, jog galėčiau pateikti išsamią nuomonę, kuri praplėstų tiek krepšiniu besidominčio skaitytojo, tiek mano paties žinias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas