Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 15 /2016 05 16

2012-ųjų košmaras nepasikartojo: Eurolygos naujieji karaliai – Maskvos CSKA

Sekmadienio vakarą Berlyne karūnuoti naujieji Europos krepšinio karaliai. Jais tapo Maskvos CSKA krepšininkai, po pratęsimo 101:96 (22:20, 28:10, 19:23, 14:30, 18:13) laimėję reto atkaklumo trilerį prieš Stambulo „Fenerbahče“.
Maskvos CSKA – Eurolygos karaliai
Maskvos CSKA – Eurolygos karaliai / „Scanpix“ nuotr.

Tris kėlinius ryškiai aikštėje dominavę Dmitrio Itoudžio auklėtiniai rungtynių pabaigoje vos neprisižaidė.

Iššvaistę milžinišką 21 taško persvarą, maskviečiai buvo priversti žaisti pratęsimą, tačiau jo metu Nando De Colo ir kompanija sugebėjo atsilaikyti ir triumfuoti.

Stipriausia žemyno komanda CSKA tapo septintą kartą. Anksčiau Rusijos superklubo žaidėjai šį trofėjų virš savo rankų kėlė 1961, 1963, 1969, 1971, 2006 ir 2008 metais. Pagal titulų skaičių Europoje maskviečiai dabar nusileidžia tik devynis trofėjus turinčiam Madrido „Real“.

VIDEO: Eurolygos finalas: CSKA – „Fenerbahče“

Paskutinį kartą CSKA dėl čempionų titulo kovojo 2012 metais, kai komandai vadovavo Jonas Kazlauskas.

Pastarąjį kartą CSKA dėl čempionų titulo kovojo 2012 metais, kai komandai vadovavo Jonas Kazlauskas. Tuomet Maskvos komanda finale apmaudžiai pralaimėjo Pirėjo „Olympiakos“, nors taip pat visas rungtynes turėjo milžinišką pranašumą.

Rusijos klubas pusfinalyje 88:81 įveikė savo tautiečius Krasnodaro „Lokomotiv“, tuo tarpu turkai tik po pratęsimo atėmė bilietą į finalą iš šio Eurolygos sezono sensacijos Vitorijos „Laboral Kutxa“ – 88:77.

CSKA klubas sugebėjo nutraukti užsitęsusį prakeiksmą. Nors šis finalo ketvertas Maskvos klubui jau penktas eilės, pastaruosius trejus metus jie niekaip neįveikdavo pusfinalio barjero.

„Fenerbahče“ tai buvo pirmasis finalas.

Ši dvikova buvo ypatinga prie CSKA vairo stovinčiam D.Itoudžiui. Jis akis į akį susitiko su savo mokytoju Željko Obradovičiumi, su kuriuo 1999-2012 metais dirbo Atėnų „Panathinaikos“ klube ir penkis kartus iškovojo Eurolygos trofėjų.

Naudingiausiu finalo ketverto žaidėju išrinktas N.De Colo. Jam apdovanojimą įteikė buvęs ilgametis CSKA narys lietuvis Ramūnas Šiškauskas.

VIDEO: Maskvos CSKA triumfas

CSKA: Nando De Colo 22 taškai (5/12 dvit., 1/3 trit., 9/10 baud., 7 rez. perd., 11 išpr. praž., 26 n. b.), Milošas Teodosičius 19 (8/9 baud., 7 rez. perd., 7 išpr. praž., 29 n. b.), Kyle‘as Hinesas 15 (6/7 dvit.), Cory Higginsas 12, Andrejus Voroncevičius 11 (1/6 trit.), Viktoras Chriapa 10.

„Fenerbahče“: Bobby Dixonas 17 (1/1 dvit., 5/9 trit.), Luigi Datome (22 n. b.), Pero Antičius (11/12 baud.) ir Ekpe‘as Udoh (5/14 dvit., 11 atk. kam., 4 blk., 24 n. b.) po 16, Kostas Sloukas 10, Janas Vesely 7 (1/10 baud., 8 išpr. praž.), Bogdanas Bogdanovičius 6 (0/6 trit.).

Rungtynių eiga:

Susitikimą taikliu metimu pradėjo įspūdingą sportinę formą sezono pabaigoje demonstruojantis naudingiausias Eurolygos krepšininkas Nando De Colo. Visgi į tai turkai žaibiškai atsakė Nikola Kaliničiaus tritaškiu. Trapią „Fenerbahče“ persvarą niekais pavertė iš toli pataikęs Nikita Kurbanovas.

Sužaidus 4 minutes tritaškį paleido Luigi Datome ir Stambulo komanda atitrūko 11:7. Į tai rusai atsakė spurtu 8:0 ir po Milošo Teodosičiaus pataikymo iš toli jau CSKA atsidūrė priekyje 15:11.

Turkams pavyko pasivyti varžovus, tačiau tuomet vėl iš toli pataikė Kyle'as Hinesas – 18:15.

Po pirmųjų dešimties minučių CSKA turėjo nežymią persvarą – 22:20.

Po pertraukėlės lygi kova tęsėsi toliau. Nė vienai komandai susikurti didesnio pranašumo niekaip nepavyko, o gražiausiu kėlinio epizodu blykstelėjo maskviečiai, kai po puikaus M.Teodosičiaus perdavimo ataką efektingu dėjimu užbaigė Andrejus Voroncevičius.

Įpusėjus kėliniui, CSKA buvo priekyje 32:27.

Antroje kėlinio pusėje Dmitrio Itoudžio auklėtiniams pagaliau pavyko nusverti rungtynių svarstykles savo naudai. Po K.Hineso taiklių baudų ir N.De Colo tritaškio CSKA pradėjo pavojingai tolti – 40:30.

Įgavę pagreitį, maskviečiai nė neketino sustoti. Kėlinio pabaigoje jų pranašumas padidėjo iki 16 taškų – 46:30.

Turkijos superklubo puolimas akivaizdžiai išsiderino, o Željko Obradovičiui tik beliko beviltiškai skėsčioti rankomis. Komandos ilsėtis išėjo CSKA turint milžinišką pranašumą – 50:30.

Trečią kėlinį geriau pradėjo turkai, bet artėti prie varžovų jiems sekėsi sunkiai – 36:53.

Įpusėjus kėliniui dvikova kelioms minutėms buvo nutraukta, kai šalia aikštės įvyko incidentas tarp Turkijos ekipos krepšininko ir CSKA sirgaliaus.

Aistroms nurimus, Maskvos klubas tęsė savo dominavimą – 55:36.

Turkijos klubo aistruolius į neviltį varė ne tik puikiai žaidę M.Teodosičius, Cory Higginsas ir N.De Colo, tačiau ir beviltiškai baudų metimus metęs vienas „Fenerbahče“ lyderių Janas Vesely. Jis prametė net 8 pirmus savo metimus nuo baudų metimo linijos ir tik devintasis bandymas pasiekė tikslą.

Po trijų kėlinių CSKA pranašumas nekėlė abejonių 69:53.

Prasidėjus lemiamam ketvirčiui, Stambulo ekipa dar mėgino kabintis. CSKA puolimas pradėjo strigti, tad varžovai skubiai tuo naudojosi. Įpusėjus kėliniui maskviečių pranašumas aptirpo iki šešių taškų – 77:71.

Pajutę alsavimą į nugaras, CSKA krepšininkai akivaizdžiai sutriko, o likus kiek daugiau ne trims minutėms Bobby Dixono pataikytas tolimas metimas deficitą sumažino iki 3 taškų – 76:79.

Likus dviems minutėms tas pats amerikietis sumažino atsilikimą iki minimumo (78:79).

Prasidėjus paskutinei minutei ir CSKA turint taško persvarą, puikiai suveikė M.Teodosičiaus ir N.De Colo tandemas. Po puikaus serbo perdavimo prancūzas padidino persvarą iki 3 taškų (81:78).

Bet B.Dixonas smeigė tritaškį ir likus 41 sek. išlygino rezultatą (81:81). Tuomet rusų ataka buvo nesėkminga, o turkai sumetė abi baudas.

Paskutinis desperatiškas N.De Colo metimas iš toli buvo netaiklus, tačiau kamuolį sugriebė Viktoras Chriapa ir metimu iš kelių metrų likus 1,9 sek. išlygino rezultatą ir išplėšė pratęsimą – 83:83.

Pratęsimą tolimu tritaškiu pradėjo Kostas Sloukas. Į tai rusai atsakė taikliais N.De Colo baudos metimais ir greitu C.Higginso išpuoliu.

Tuomet komandos keitėsi taikliais metimais ir klaidomis, o po N.De Colo įmestų baudų likus pusantros minutės CSKA pranašumas padidėjo iki 3 taškų (93:90).

Turkai tuomet neįmetė, o Kyle'as Hinesas pataikė iš po krepšio. Dar dviem baudos metimais N.De Colo įtvirtino Rusijos klubo pergalę. Nors B.Dixonas ir L.Datome pataikė dar du fantastiškus tritaškius, šiemetiniais Eurolygos karaliais tapo CSKA – 101:96.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas