Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Trinchieri – apie nepamirštamą akimirką Milane, neįtikėtiną S.Ibaką ir Vokietijos auksą

Kauno „Žalgirio“ (11-17) kelyje – viena pergale turnyrinėje lentelėje daugiau turinti ir kovą dėl vietos Eurolygos įkrintamosiose tęsianti Miuncheno „Bayern“ (12-16) ekipa, kurią dar Kazio Maksvyčio treniruojami Lietuvos čempionai lapkričio viduryje po pergalingo Keenano Evanso metimo įveikė 74:73.
Andrea Trinchieri
Andrea Trinchieri / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Bavarijos klubas – buvusi Andrea Trinchieri darbovietė, kurioje jis praleido pastaruosius tris sezonus nuo 2020-ųjų iki 2023-ųjų metų vasaros. Pirmuosius du sezonus italas fiksavo Miuncheno „Bayern“ ekipos istorijoje dar nematytą rezultatą, pasiekęs Eurolygos atkrintamąsias varžybas.

Naujuoju „Bayern“ generolu tapo iki tol dešimtmetį Madrido „Real“ komandai vadovavęs ir dukart Eurolygos titulą iškovojęs 56-erių metų Pablo Laso.

Vokietijos taurėje prieš mėnesį triumfavęs Miuncheno klubas po FIBA pertraukos Eurolygoje patiesė Belgrado „Crvena zvezda“, tačiau po savaitės buvo sutriuškinti Stambulo „Anadolu Efes“ krepšininkų.

Naudingiausias būsimo „Žalgirio“ varžovų žaidėjas – po 14 metų iš NBA į Europą sugrįžęs Serge'as Ibaka. 34-erių aukštaūgis per 25 minutes Eurolygoje renka po 13,1 taško (64,7 proc. dvit., 45,2 proc. trit., 68,3 proc. baud.), atkovoja po 6,7 kamuolio, blokuoja po 1,2 metimo ir fiksuoja po 16,2 efektyvumo balo.

„Bayern“ pirmauja turnyre pagal atkovotus kamuolius (vid. 36,4), pagal puolime renkamus kamuolius Bavarijos krepšininkai žygiuoja ketvirtoje pozicijoje (vid. 11,3), pagal blokuotus metimus – penkti (vid. 2,7), ketvirti pagal išmestus tritaškius (vid. 27,8) bei penkti pagal pataikytus (vid. 10).

„Žinoma, tai nėra įprastos rungtynės man, nes Miunchene praleidau trejus metus. Mes dukart žaidėme Eurolygos atkrintamosiose, dukart turėjome penktąsias serijos rungtynes ir buvome per vieną ataką nuo finalo ketverto. Smagu bus pamatyti daugybę žmonių, kuriuos pažįstu. Daugybė puikių prisiminimų, tačiau tai negali mūsų dėmesio nuo pagrindinio uždavinio, – rungtynių Vokietijoje išvakarėse kalbėjo Andrea Trinchieri. – Mūsų laukia sudėtinga užduotis laimėti prieš labai gerą komandą, namuose žaidžiančią su didžiuliu pasitikėjimu.

Serge'as Ibaka žaidžia nuostabiai. Tai – vienas efektyviausių ir didžiausią įtaką žaidimui turinčių aukštaūgių lygoje. Komandoje dar yra patyręs veteranas Devinas Bookeris, tad „Bayern“ turi labai stiprią aukštaūgių liniją. Sugrįžo ir mano mylimas Vladimiras Lučičius, užmarštyje palikęs visas traumas. Tai yra žaidėjas, kuris galėtų žaisti bet kurioje komandoje ir duoti daug skirtingų dalykų. Vladimiras turi stiprią krepšininko asmenybę.

Mūsų laukia sunki užduotis. Mums reikia pergalės išvykoje, bet nenoriu apie šį mačą galvoti kaip apie žūtbūtinį. Gerai? Tai yra akivaizdu, nes visi mato padėtį turnyrinėje lentelėje. Galvoju, kad mums reikia didelių pastangų. Žaidėme labai blogai namuose prieš labai gerą „Olympiakos“, bet žaidėme labai gerai išvykoje prieš „Maccabi“, tik neužbaigėme darbo per paskutines dvi minutes. Galvoju, kad šią trejų rungtynių atkarpą turime užbaigti aukšta nata. Turėsime rodyti maksimalias pastangas, kad susikurtume progą mačo pabaigoje iškovoti pergalę.“

– Kuris momentas per trejus metus Miunchene jums kelia šilčiausius prisiminimus?

– Negali vienu epizodu apibendrinti visų prisiminimų ir šiltų epizodų. Turėjome puikių momentų, turėjome ir sudėtingų akimirkų. Eurolyga – brutalus turnyras. Negaliu jums pasakyti vieno specifinio epizodo ir momento. Jei reikėtų išsirinkti vieną, tai Paulo Zipserio „alley-oop“ dėjimas ketvirtose ketvirtfinalio serijos rungtynėse Milane. Tai buvo krepšinio žaidimo aukščiausias taškas. Bet tai yra tik vienas epizodas, o aš negaliu viską sukišti į vieną epizodą. Jei miegamajame turėčiau pakabintą plakatą, tai būtų P.Zipserio dėjimas. Žinoma, prie to prisideda, jog aš negaliu susitaikyti su tuo, kas įvyko Paului. Tai yra dalykas, kuris vis skrodžia mano mintis: „O jeigu, o jeigu?“.

– Ar jūsų nestebina toks veterano Serge'o Ibakos žaidimas?

– Nestebina. Pirmiausia, tai jis yra labai stiprus žaidėjas, gal vienas stipriausių Eurolygoje. Niekas negali pastumti Serge'o. Kitas dalykas – Eurolyga yra sena lyga. Turnyre dominuoja žaidėjai, kurie jau yra praėję savo geriausius metus, būdami 31, 32 ar vyresnio amžiaus žaidėjai. Kodėl? Eurolyga yra brutali, tad komandoms reikalingi patyrę žaidėjai. Negaliu sakyti, jog man tai patinka, bet kiekvienas Eurolygos mačas yra tarsi mūšis. Fizinė ir psichologinė kova, kurioje reikalingi atitinkami žaidėjai. Aš nesu nustebęs Serge'o žaidimu. Jis yra „vau“. Tiesiog „vau“.

– Ar tai, jog septyni šio sezono „Bayern“ žaidėjai yra buvę jūsų auklėtiniai, yra „Žalgirio“ pranašumas ruošiantis rungtynėms?

– Nemanau. Tai gali būti pranašumas abejoms pusėms, nes „Bayern“ irgi žino mano darbo metodus. Galvoju, kad tai bus tiesiog rungtynės prieš žmones, kuriuos pažįsti. Galbūt bus papildomos motyvacijos, bet tokiais „pranašumais“ aš netikiu.

– Kokia yra Karolio Lukošiūno ir Kevarriuso Hayeso situacija? Ar jie bus pasiruošę žaisti?

– Karolis iškrito ilgam. Galvoju, kad tai gali užtrukti keletą mėnesių. Kevarriusas vakar galėjo atlaikyti 50 proc. krūvio. Jis yra labai kilnus vyrukas, duodantis komandai tai, ko ji prašo. Kiek jis galės padėti rytoj? Nežinau.

– „Bayern“ pirmauja Eurolygoje pagal atkovotus kamuolius. Ar tai aukštaūgių nuopelnas, ar visos komandos darbas?

– Dydis, jėga, žaidimo stilius. Visada, kai pikenrolo gynyboje aukštaūgiai lieka baudos aikštelėje, turi šansą atkovoti kamuolį. Kai aukštaūgiai lieka prie tritaškio, nes nėra atitinkamai stiprūs ar geri, kamuolį sugriebti yra sudėtingiau.

– Kaip manote, ar Carseno Edwardso strigimą lėmė psichologiniai dalykai, ar tiesiog adaptacija prie naujo klubo?

– Nemanau, kad man būtų mandagu komentuoti kitos komandos žaidėjo pakilimus ir nuopuolius. Jei manęs paklaustumėte, ką aš manau apie Carseną, sakyčiau, kad tai velniškai geras žaidėjas 2024-ųjų metų krepšiniui. Stiprus metikas. Jis yra labai geras žaidėjas. Žinoma, Carsenas turi trūkumų, bet jų turiu ir aš.

– Vokietijoje dirbote septynerius metus. Kaip manote, kas pasikeitė žaidėjų ugdyme, jog Vokietijos nacionalinė rinktinė pasiekė pasaulio čempionų titulą?

– Aš tikiu ciklais. Vokietija yra šviežias kraujas krepšinyje. Jie turėjo stiprų dešimtmetį su Dirku Nowitzki. Tuomet atėjo keleri slogesni metai, kaip kad pasitaiko kiekvienai šaliai. Dabar Vokietijoje žaidžia daug galingų kūnų – Isaacas Bonga, Danielis Theisas, broliai Wagneriai, Schroderis... Jie dar turi Andreas Obstą, kuris velniškai patobulėjo. Jis atstovavo antrai Bambergo komandai, kai dirbau šiame klube. Tai – atsidavęs ir aistringas žaidėjas, turintis gerą darbo etiką, kuri jį atvedė į startinio atakuojančio gynėjo poziciją pasaulio čempionų komandoje. Aš kartoju sau, kad A.Obstas buvo esminis žaidėjas Vokietijos iškovotuose aukso medaliuose. Tai – vyrukas iš Rytų Vokietijos. Tikiu, kad vokiečiai tęs savo atkarpą, nes turi gerų žaidėjų ir nuostabų mokytoją vyriausiojo trenerio kėdėje. Gordonas Herbertas sudėliojo visus į tinkamas pozicijas. Jiems gerai sukrito kortos, bet viskas prasideda nuo gerų kūnų ir gero vedlio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas