Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 01 20

Aleksejus Navalnas ragina imtis sankcijų prieš slaptąjį „Chimki“ komandos rėmėją

Neoficialus „Chimki“ krepšinio klubo rėmėjas ir Tarptautinės fechtavimo federacijos prezidentas Ališeras Usmanovas turi būti įtrauktas į sąrašą asmenų, kuriems Europa turėtų skirti sankcijas, reikalauja Rusijoje į areštinę uždarytas politikas Aleksejus Navalnas.
A.Navalnas siūlo Vakarams taikyti sankcijas A.Usmanovui.
A.Navalnas siūlo Vakarams taikyti sankcijas A.Usmanovui. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijoje sekmadienį suimto A.Navalno atstovas Vladimiras Ašurkovas paskelbė aštuonis asmenis, kuriuos Europa turi vertinti itin griežtai, kad sankcijos Rusijai būtų efektyvios.

„Vakarai privalo imtis sankcijų prieš šiuos žmones, nes jie priima sprendimus ir valdo jų pinigus“, – teigiama pareiškime.

Tarp aštuonių asmenų yra Ališeras Usmanovas, V.Ašurkovo apibūdinamas kaip „vienas pagrindinių Rusijos kleptokratijos veikėjų, turinčių reikšmingų ryšių Vakaruose“.

67 metų Rusijos oligarchas nuo 2008 metų vadovauja Tarptautinei fechtavimo federacijai ir liks poste bent iki lapkričio, nes šio sporto prezidento rinkimai Maskvoje buvo nukelti dėl pandemijos.

A.Usmanovas yra paskyręs labai didelę pinigų sumą, vertinamą 73 mln. eurų, Tarptautinei fechtavimo federacijai per tris olimpinius ciklus nuo 2008 iki 2020 metų, – suskaičiavo insidethegame.biz

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ališeras Usmanovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ališeras Usmanovas

Praėjusiais metais A.Usmanovas sumokėjo beveik 8 mln. eurų už Barono Pierre'o de Coubertino istorinį rankraštį apie olimpinių žaidynių atgaivinimą ir dovanojo šį turtą olimpiniam muziejui Lozanoje.

A.Usmanovas taip pat turi ryšių su Anglijos futbolo klubu „Everton“, kurį finansuoja jo įsteigta USM holdingo kompanija.

Metalais ir kalnų kasyba praturtėjęs iš Uzbekistano kilęs milijardierius taip pat yra neoficialus „Chimki“ rėmėjas.

Jo pavardės nėra tarp Rusijos krepšinio komandos rėmėjų, bet vieša paslaptis, kad A.Usmanovo pastangomis Pamaskvės komanda, kurią ilgai treniravo Rimas Kurtinaitis, tapo viena turtingiausių Europoje.

Anksčiau A.Usmanovo pinigais buto remiamas ir Maskvos „Dinamo“ futbolo klubas.

A.Navalno sudarytame sąraše A.Usmanovas nėra vienintelis, įsitraukęs į sportą.

Londono „Chelsea“ futbolo klubo savininkas Romanas Abramovičius taip pat yra tarp tų, kuriems, A.Navalno ir V.Ašurkovo nuomone, turėtų būti taikomos sankcijos.

„Scanpix“/AP nuotr./Romanas Abramovičius
„Scanpix“/AP nuotr./Romanas Abramovičius

Sąraše yra ir Andrejus Kostinas, – Rusijos valstybės valdomo VTB banko prezidentas. Jo vadovaujamas bankas yra pagrindinis Rytų Europos krepšinio VTB Jungtinės lygos rėmėjas.

A.Navalnas į Rusiją grįžo iš Vokietijos, kur buvo gydomas dėl nervus paralyžiuojančių nuodų „Novičiok“, kurie pateko į opozicijos lyderio organizmą pernai ir dėl kurių yra kaltinamas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Kremlius, kuris kaltinamas dėl „Novičioko“ naudojimo bandant nužudyti ir buvusį dvigubą agentą Sergejų Skripalį, kaltinimus neigia.

A.Navalnas šiuo metu yra suimtas, jo sulaikymą Rusijoje yra pasmerkusi Europos Sąjunga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas