Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 15

Taškų lenktynėse E.Ulanovas išplėšė pratęsimą, bet „Žalgiris“ nepavijo „Monaco“

7472 žiūrovai, trečiadienio vakarą susirinkę „Žalgirio“ arenoje, galėjo pasijusti lyg atsidūrę NBA rungtynėse. Be gynybos žaidusios komandos varžėsi beprotiškose taškų lenktynėse, Edgaras Ulanovas dramatiškai išplėšė pratęsimą, bet Kauno „Žalgiris“ (3-12) galiausiai atsiliko nuo „Monaco“ (6-9) taškų mašinos – 98:107 (21:22, 22:26, 27:13, 25:34, 3:12).
Rungtynių akimirka
Teisėjo švilpukas, užfiksavęs pražangą T.Cavanaugh ketvirto kėlinio pabaigoje, vos nesusprogdino iš pykčio „Žalgirio“ arenos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Žalgiris“ ketvirtą kėlinį pradėjo pirmaudamas 9 taškais (70:61), tačiau paskutinę ketvirčio minutę jau „Monaco“ buvo arčiau pergalės (88:92).

Tyleris Cavanaugh tada įskraidino tritaškį, Mike'as Jamesas nepataikė, o kovoje dėl kamuolio nuaidėjęs teisėjo švilpukas vos nesusprogdino „Žalgirio“ arenos iš pykčio. Šeimininkų žaidėjai griebėsi už galvos, ant kojų pakilę žiūrovai skandavo necenzūrinę skanduotę. Jure Zdovcas už ginčus gavo dar ir techninę pražangą.

VIDEO: Emocijos po švilpuko: „Žalgirio“ treneris liejo pyktį ir ant teisėjų, ir ant varžovų trenerio

Bet „Žalgiriui“ pavyko išsigelbėti. „Monaco“ nepataikė antro baudos metimo, Lukas Lekavičius nurūko per visą aikštę, neįmetė, tačiau kamuolį sugriebė ir ore pataisė Edgaras Ulanovas, išplėšęs pratęsimą.

Teko žaisti papildomas 5 minutes ir „Žalgirio“ jėgų atsargos jau buvo akivaizdžiai pasibaigusios. „Monaco“ toliau rinko taškus, pagerino šio sezono Eurolygos rezultatyvumo rekordą ir nutraukė 5 iš eilės pralaimėjimų seriją, padovanodami pergalę naujajam savo treneriui Saša Obradovičiui bei į Kauną po ilgos pertraukos sugrįžusiam Donatui Motiejūnui.

VIDEO: Stebuklas Kaune: paskutinę sekundę pratęsimą išplėšęs E.Ulanovo metimas

Ant atsarginių žaidėjų suolo, vadovaujant naujajam treneriui, rungtynes pradėjęs D-Mo per 12 su puse minutės pelnė 7 taškus (2/2 dvit., 1/1 trit., 0/4 baud.), atkovojo 2 kamuolius ir surinko 6 naudingumo balus.

VIDEO: D.Motiejūnas džiaugėsi sugrįžęs į Kauną: „Žaisti „Žalgiryje“ gal būtų dar maloniau“

„Monaco“ į pergalę vedė Mike‘as Jamesas, kurio sveikatos problemos, sutapimas ar ne, baigėsi klubo vadovams atleidus Zvezdaną Mitrovičių. 38 minutes aikštėje praleidęs amerikietis pagerino karjeros rezultatyvių perdavimų rekordą (14) ir pridėjo 20 taškų.

„Monaco“ nutraukė penkių pralaimėjimų Eurolygoje seriją, tuo metu „Žalgiris“ suklupo antrą sykį iš eilės ir lieka paskutinis.

Kitas rungtynes Eurolygoje J.Zdovco auklėtiniai žais jau šį penktadienį išvykoje su varžovus šluojančia Kazanės UNIKS ekipa.

„Žalgiris“: Janis Strelniekas 22 (5/7 trit.), Artūras Milaknis 19 (5/7 trit.), Joshas Nebo 14 (9 atk. kam.), Lukas Lekavičius 13 (6 rez. perd.), Tyleris Cavanaugh 8 (9 atk. kam.).

„Monaco“: Mike‘as Jamesas 20 (14 rez. perd.,), Dwayne‘as Baconas 19, Alpha Diallo 13 (3/4 trit.), Robas Gray ir Willas Thomasas – po 12, ... D.Motiejūnas (0/4 baud.) 7.

Pratęsimas

45 min. L.Lekavičius nepataiko savo metimo, žalgiriečiams ima stigti jėgų. M.Jamesas pataiko baudų metimus (98:105), žaisti lieka 30 sekundžių.

44 min. Keturias pražangas turintis M.Jamesas tauposi gynyboje, bet puolime pataiko akrobatinį metimą... (98:103).

43 min. L.Lekavičius praranda kamuolį, W.Thomasas vienas puolime deda iš viršaus ir „Monaco“ tolsta... (95:101). J.Zdovcas prašo minutės pertraukėlės ir J.Strelniekas duria tritaškį (98:101).

41 min. Papildomas penkias minutes taikliu dvitaškiu pradeda R.Gray'us. „Žalgiris“ neužpuola, o D.Baconas prideda dar vieną taiklų metimą (95:99).

Ketvirtas kėlinys

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tyleris Cavanaugh ir Edgaras Ulanovas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tyleris Cavanaugh ir Edgaras Ulanovas

40 min. PRATĘSIMAS! R.Gray'us prameta vieną baudos metimą, L.Lekavičius rūksta į puolimą, jo dvitaškis netikslus, bet jo metimą pataiso E.Ulanovas, išlyginantis rezultatą! (95:95).

40 min. „Monaco“ tyčia prasižengia, L.Lekavičius sumeta baudos metimus (93:94). Žaisti lieka 11 sekundžių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žalgiriečių reakcija į teisėjo švilpuką.
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žalgiriečių reakcija į teisėjo švilpuką.

40 min. Karštas teisėjų švilpukas... M.Jamesas nepataiko, T.Cavanaugh baudžiamas diskutuotina pražanga kovoje dėl kamuolio, J.Zdovcas nesutinka ir yra baudžiamas technine pražanga. „Žalgirio“ arena švilpia, W.Thomasas pataiko baudas (91:94). Žaisti lieka 12 sekundžių.

40 min. T.Cavanaugh duria tritaškį ir mažina „Žalgirio“ atsilikimą iki minimalaus (91:92). Žaisti lieka 33 sek.

40 min. M.Jamesas provokuoja pražangą ir pataiko abi baudas (88:92). Žaisti lieka 50 sekundžių.

39 min. J.Nebo šaltakraujiškai pataiko abi baudas (88:90). Likus žaisti pusantros minutės komandas skiria vos du taškai.

37 min. „Žalgiriui“ pavyksta dukart apsiginti ir sumažinti skirtumą iki vieno taiklaus metimo (85:87), bet D.Baconas pataiko dar vieną tolimą metimą... (85:90). M.Jamesas užsidirba 4 asmeninę pražangą (86:90).

36 min. M.Jamesas fiksuoja rezultatyvių perdavimų karjeros rekordą – jų atliko jau 13, „Monaco“ bėga (81:87).

35 min. Beprotiškos taškų lenktynės tęsiasi – D.Baconas pataiko iš toli, bet tuo pačiu atsako ir A.Milaknis, įskraidinantis jau 5 savo tritaškį (81:84).

33 min. Išgąstis „Žalgirio“ arenoje – kovodamas dėl kamuolio J.Nebo surinka iš skausmo... Laimei, čia pat kyla ant kojų ir tęsia rungtynes. Kova vyksta taškas į tašką (75:75).

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Mike'as Jamesas jau turi sezono rezultatyvių perdavimų rekordą (11), o ketvirtajame kėlinyje, kaip jam įprasta, pradeda ir pats žiūrėti į krepšį.

32 min. „Monaco“ baltos vėliavos nekelia... D.Motiejūnas ir M.Jamesas pelno tašus, o skirtumas mažėja iki vieno taiklaus metimo (72:70).

Trečias kėlinys

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Donato Motiejūno ir Brocko Motumo duetas – tikras saldainis varžovų puolimui. „Žalgiris“ per tris lietuvio ir australo žaidimo kartu minutes į „Monaco“ krepšį sukratė 12 taškų ir naudojosi lėtomis varžovų ilgšių kojomis bei prieš ketvirtąjį kėlinį susikrovė 9 taškų atsargą.

30 min. „Žalgiris“ trečiąjį rungtynių kėlinį laimi 27:13 ir jau pirmauja 9 taškais (70:61).

29 min. M.Jamesas dar sykį klysta, o T.Websteris pelno du su pražanga (65:61). Kitoje pusėje D.Motiejūnas tęsia netaiklių baudų metimų seriją iki keturių iš eilės. A.Milaknis prideda tritaškį (68:61).

27 min. M.Jamesas žaidžia vienas prieš vieną prieš T.Websterį, bet pameta kamuolį. A.Milaknis kitoje pusėje pirmasis nurūksta prie krepšio ir pelno lengvus taškus (62:59).

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Tokius žaidėjus, kaip Tai Websteris, už Atlanto mėgstama vadinti „mikrobangėmis“ – tai žaidėjai, kylantys nuo suolo ir gebantys surinkti daug taškų per trumpą laiko tarpą. Zelandas daug taškų šiandien neprimetė, bet jo dvitaškis su pražanga ir po jo rodytos emocijos tikrai „sušildė“ „Žalgirio“ areną.

23 min. J.Strelniekas trečiąjį kėlinį pradeda 8 taškais iš eilės, tritaškį prideda E.Ulanovas ir „Žalgiris“ jau priekyje (56:53).

22 min. Abu treneriai per pertrauką akcentavo gynybą, bet komandos tęsia taškų lenktynes. Tokiais tempais mačas gali baigtis ir NBA rezultatu, abiems ekipoms įmetus daugiau nei po šimtą taškų (53:53).

Komentarai po 2 kėlinių

J.Zdvocas: „Žaidžiame per minkštai, neprasižengiame, nesiginame. Leidome jiems gerai pasijausti. Su tokia gynyba mes tikrai neturime šansų nugalėti.“

S.Obradovičius: „Taip, puolime atrodome neblogai, bet turime gintis geriau. Sunku kažką pakeisti per vieną dieną.“

D.Motiejūnas: „Turime tikrai geriau gintis.“

Antras kėlinys

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Per trejas šį sezoną laimėtas rungtynes „Žalgiris“ pirmose rungtynių pusėse vidutiniškai praleido po 32,7 taško. Šiandien vien per antrąjį kėlinį į kauniečių krepšį krito 26, o per pirmus du ketvirčius – 48 taškai. Jure Zdovcas turės ką pasakyti savo auklėtiniams pertraukos metu.

20 min. „Žalgiris“ po dviejų kėlinių atsilieka 5 taškais ir priežastis akivaizdi – skylėta gynyba (43:48). Beveik pusė šimto praleistų taškų į savo krepšį – gerokai per daug, norint laimėti Eurolygoje.

18 min. Svarbus rungtynių momentas – M.Jamesas puolime užsidirba trečiąją pražangą ir sėda ant suolo. „Monaco“ lyderio sąskaitoje 6 taškai ir 7 rezultatyvūs perdavimai. Tačiau svečių puolimas nestoja ir be ryškiausios žvaigždės (39:46), J.Zdovcas prašo dar vieno pasitarimo.

18 min. Rungtynes su svečiais iš Monako „Žalgirio“ arenoje stebi 7472 žiūrovai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žiūrovai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žiūrovai

18 min. Dabar jau „Žalgirio“ spurtas! A.Milaknis pataiko trečią tritaškį iš trijų, M.Blaževičius ima kamuolį puolime ir pelno du su M.Jameso pražanga, o J.Strelniekas prideda dvitaškį (39:38).

16 min. „Monaco“ spurtą 0:9 nutraukia antrą tritaškį pataikantis A.Milankis, tačiau „Žalgiris“ ir toliau niekaip nesugeba apsiginti (32:38).

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Jure Zdovcas kelia nuo suolo Tai Websterį, kuris tapo paskutiniu ant parketo žengusiu žalgiriečiu. Dar prieš gerą mėnesį „Žalgiris“ skundėsi žaidėjų trūkumu, o dabar Eurolygoje verčiasi dvylikos žaidėjų rotacija. Be to, nepamirškime, kad anksčiau ar vėliau į rikiuotę grįš Joffrey Lauvergne'as ir Paulius Jankūnas – J.Zdovcui tuomet bus malonaus galvos skausmo ir dėl rungtynėms registruojamo dvyliktuko.

15 min. M.Jamesas atlieka dar vieną, jau penktąjį rezultatyvų perdavimą, A.Diallo pataiko iš toli ir J.Zdovcas prašo minutės pertraukėlės (29:33). „Tai buvo sunkus metimas, nieko tokio“, – ramina 0:7 atkarpą pralaimėjusius auklėtinius slovėnas.

13 min. Abi komandos prieš rungtynes kalbėjo apie gynybą ir drausmę, bet kol kas aikštėje dominuoja puolimas – varžovai akivaizdžiai mato didžiausias konkurentų silpnybes ir naudojasi jomis (29:28).

Pirmas kėlinys

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Donatas Motiejūnas prametė dvi baudas, bet jau po kelių akimirkų nesudvejojęs į krepšį taikliai sviedė tritaškį. Paradoksas, tačiau lietuvis šį sezoną baudų metimus (48,4 proc.) meta prasčiau negu tritaškius (50 proc.).

10 min. Abi baudas prametęs D-Mo drąsiai paleidžia tritaškį ir kamuolys skrodžia tinklelį (15:18). Kitoje pusėje „Žalgiris“ ir toliau gyvena iš L.Lekavičiaus ir J.Nebo žaidimo „du prieš du“ (21:20). Deja, laimėti pirmo kėlinio nepavyksta – M.Jamesas per 4 sekundes perbėga aikštę ir įmeta iš po krepšio (21:22).

8 min. „Žalgiris“ ir L.Lekavičius pikenrolais atakuoja lėtesnį gynyboje D-Mo ir Joshas Nebo pelno du taškus su pražanga. D.Motiejūnas atsigriebia kitoje pusėje, uždirba antrąją pražangą J.Nebo, bet pro šalį meta abu baudos metimus (13:13).

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
„Žalgirio“ arena kukliais plojimais sutinka į aikštę pirmą kartą žengiantį Donatą Motiejūną. „Monaco“ treniruojant Zvezdanui Mitrovičiui, lietuvis net 13 iš 14 rungtynių pradėjo starto penkete, bet naujasis monegaskų strategas Saša Obradovičius, panašu, D-Mo yra numatęs kiek kitokį vaidmenį.

5 min. „Monaco“ gynyboje kol kas žiojėja skylės. M.Kalnietis suka vieną pikenrolą po kito ir „Žalgiris“ jau pirmauja (11:9). M.Jamesas per pirmas 5 minutes nė sykio nemetė į krepšį, tiesa, atliko 2 rezultatyvius perdavimus (11:11).

3 min. Pirmuosius taškus „Žalgiriui“ pelno M.Kalnietis, netrukus tritaškį prideda ir J.Strelniekas, bet kauniečiams nepavyksta apsiginti prie savojo krepšio (5:8).

1 min. Klaustukai dėl M.Jameso žaidimo atsakyti jau pirmą minutę – amerikietis žengia į starto penketą. Šalia jo šį kartą nėra D.Motiejūno. Prie komandos vairo stojus S.Obradovičiui, lietuvis mačą pradeda nuo atsarginių žaidėjų suolo.

Starto penketai:

„Žalgiris“: M.Kalnietis, J.Strelniekas, E.Ulanovas, T.Cavanaugh ir M.Blaževičius.

„Monaco“: M.Jamesas, Y.Ouattara, A.Diallo, W.Thomas ir D.Hallas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas ir Donatas Motiejūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas ir Donatas Motiejūnas
Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
„Žalgiris“ turėjo gerai pasiknaisioti po archyvus, kad rastų juose Donato Motiejūno nuotrauką su žalia apranga. Traumuotas ir pastaruoju metu atminimo dovanų įteikėju įdarbintas Paulius Jankūnas įteikė pirmąsyk su užsienio komandos marškinėliais į Kauną atvykusiam D-Mo simbolinę padėką už laiką, praleistą „Žalgirio“ klube.

Komentarai prieš rungtynes

J.Zdovcas: „Turime žiūrėti į save, žaisime namuose. Jie – labai išreikšta puolimo komanda, todėl mums reikės geros gynybos, kad atrastume kelią į pergalę šiose rungtynėse.“

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Saša Obradovičius paspaudė ranką kiekvienam sekretoriato nariui ir šiltai pasisveikino su Jure Zdovcu. Pastarasis labai gerai žino, į kokį katilą buvo įmestas „Monaco“ nuo šios savaitės treniruojantis serbas, prieš rungtynes su „Žalgiriu“ savo naujiesiems auklėtiniams pravedęs tik dvi treniruotes.

S.Obradovičius: „Pirmiausia tikiuosi tinkamo požiūrio, kovos dėl kiekvieno kamuolio. Žinome, kaip sunku būna žaisti šioje arenoje ir kaip „Žalgiris“ kovoja namuose. Turi išlaikyti susikaupimą visas 40 minučių.“

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Žais Mike'as Jamesas ar nežais? Atsakymą į šį klausimą žino turbūt tik jis pats ir „Monaco“ treneriai, bet prieš rungtynes monegaskų lyderis apšilinėja „Žalgirio“ arenoje ir palengva mėto taiklius tritaškius iš įvairių aikštelės vietų. Įskaitant ir beveik aikštės viduryje esantį Eurolygos logotipą.
Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Donatas Motiejūnas pats pirmas iš „Monaco“ žaidėjų atžingsniavo ant „Žalgirio“ arenos parketo, bet kamuolį lietuvis į rankas paėmė tik po gerų 20 minučių. D-Mo pastaruosius ketverius metus individualiai dirba su fizinio rengimo treneriu Virginijumi Mikalausku ir ypač atidžiai prižiūri savo kūną, tad ir prieš rungtynes jis skiria labai daug dėmesio kiekvienos raumenų grupės pramankštai.
Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Sveikinuosi iš „Žalgirio“ arenos! Praėjusį penktadienį joje spraudėsi rekordinis šį sezoną – 12 345 – sirgalių skaičius, bet šiandien „Žalgirio“ arena grįš prie šį sezoną sau įprastesnių skaičių. Likus kelioms valandoms iki rungtynių, buvo išparduota pusė bilietų – apie 7 500. Mažiau aistruolių Kauno arenos tribūnose šiame sezone buvo dusyk – prieš „Panathinaikos“ (6 383) ir „Baskonia“ (7 335). Gera žinia, kad abejas šias rungtynes žalgiriečiai laimėjo, gal sėkmę kiek pratuštėjusios tribūnos atneš ir šį kartą?

Prieš rungtynes

31-erių D.Motiejūnui tai buvo pirmosios rungtynės prieš „Žalgirį“, atstovaujant užsienio klubui. Prieš tai prieš gimtojo miesto klubą jis žaidė 2008-2009 metų sezone LKL lygoje, kai rungtyniavo Kauno „Aisčių“ ekipoje. Būtent „Žalgirio“ gretose talentingas 17-metis debiutavo Eurolygoje 2007-aisiais, bet sužaidė tik 3 rungtynes, vėliau iškeliavęs į Italiją, Lenkiją, NBA lygą ir Kiniją.

T.Gaubio nuotr./17-metis D.Motiejūnas 2007-aisiais debiutavo Eurolygoje su Kauno „Žalgirio“ apranga.
T.Gaubio nuotr./17-metis D.Motiejūnas 2007-aisiais debiutavo Eurolygoje su Kauno „Žalgirio“ apranga.

„Su juo galime turėti bėdų. Turime būti pasiruošę“, – D-Mo prieš mačą gyrė „Žalgirio“ strategas Jure Zvovcas. Po 9-erių metų pertraukos į Eurolygą sugrįžęs lietuvis iki mačo Kaune rinka po 8 taškus ir 3,9 atkovotus kamuolius per 18 minučių.

„Žalgirio“ ir „Monaco“ klubai tarpusavyje iki šiol niekada nebuvo susitikinę. Monako Kunigaikštystės ekipa į Kauną atsivežė 5 pralaimėjimų iš eilės seriją ir naują trenerį S.Obradovičių. Jis prie komandos vairo pakeitė pirmadienį atleistą Zvezdaną Mitrovičių.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas