Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 27

Ar Kauno „Žalgirio“ komplektacija atitinka Eurolygos atkrintamųjų kalibrą?

Emmanuelį Mudiay įsigijęs Kauno „Žalgiris“ oficialiai baigė rikiuoti pajėgas 2021–2022 metų sezonui. Ar Martino Schillerio auklėtiniai yra pajėgūs kovoti dėl vietos Eurolygos atkrintamosiose varžybose? Į šį klausimą atsakyti bandė „PIKENROLO“ dalyviai – treneris Dainius Adomaitis ir krepšininkas Jonas Mačiulis.

COVID-19 pandemija sudavė stiprų smūgį Kauno „Žalgiriui“, kuris įprastai iš sirgalių surinkdavo didžiulę biudžeto dalį.

Klubo savininkas Paulius Motiejūnas prieš du mėnesius atskleidė, jog artėjančio sezono biudžetas sieks 6,8 mln. eurų, iš kurių apie 5 mln. eurų bus skirta žaidėjų ir trenerių atlyginimams.

Praėjusią vasarą iš Šarūno Jasikevičiaus vairą perėmęs austras Martinas Schilleris gavo jau sukomplektuotą komandą, o po metų jis sulaukė galimybės atsiraitoti rankoves ir komandos paveikslą dėlioti pagal savo viziją.

Tarpsezonio metu „Žalgirį“ paliko Thomasas Walkupas (Pirėjo „Olympiakos“), Marius Grigonis (Maskvos CSKA), Nigelas Hayesas („Barcelona“), Rokas Jokubaitis („Barcelona“), Augustine'as Rubitas (Miuncheno „Bayern“), Steve'as Vasturia (Stambulo „Bešiktaš“) ir Patricio Garino (Nantero „Nanterre 92“).

Kauno ekipos naujokais tapo Tyleris Cavanaugh, Nielsas Giffey, Joshas Nebo, Edgaras Ulanovas, Mantas Kalnietis, Janis Strelniekas ir Emmanuelis Mudiay.

„Jei žvelgtume tik į pavardes, Eurolygoje yra daug stipresnių komandų už „Žalgirį“. Bet Kauno komandos biudžetas nesiekia 7 milijonų eurų, o žaidėjams skirti vos 5 milijonai, tad pagal piniginės storį komplektaciją galime vertinti gerai“, – sakė 15min laidos „PIKENROLAS“ vedėjas Rokas Pakėnas.

„Pagal biudžetą komplektacija yra gera, bet žiūrint į atskirus žaidėjus, tai matau susilpnėjimą, – sakė vienas iš laidos svečių, buvęs „Žalgiro“ ir Lietuvos rinktinės žaidėjas Jonas Mačiulis. – Aš manau, kad ši sudėtis atkrintamųjų kalibro nesiekia. Galvoju, jeigu viskas bus gerai, ji kovos dėl 10–14 vietų. Tokia yra mano nuomonė. Bet gal kažkas sukris, kaip pernai buvo? Atėjo COVID-19, iškrito daugumos komandų žaidėjai... Buvo atkarpa, kai „Žalgiris“ pirmavo Eurolygoje, bet tuomet visos komandos įsivažiavo ir viskas susidėliojo į vietas. Pagal šiuos žaidėjus aš nematau, kad „Žalgiris“ patektų į atkrintamąsias. Gali trūkti patirties, gali trūkti susižaidimo. Žinoma, trūksta ir talento. „Žalgiris“ nėra tas, kuris galėtų pasirašyti dar geresnius žaidėjus. Bet čia jau viskas remiasi į finansinius niuansus.“

Dėl „Žalgirio“ susilpnėjimo pritarė ir 47-erių strategas Dainius Adomaitis, palyginęs išvykusius ir komandą papildžius žaidėjus.

„Kai lygini komandas Eurolygoje, žiūri, kokie žaidėjai atvyko ir kas paliko komandą. Dabar turime, kad išėjo Th.Walkupas, bet atėjo E.Mudiay. Dėl puolimo dar galime lyginti, kuris geresnis, bet gynyboje Th.Walkupas buvo elitinis krepšininkas Eurolygoje. Jis buvo unikalus ir pagal savo lyderio savybes. O E.Mudiay yra intravertas. Jis nebus rūbinėje toks, koks buvo Th.Walkupas. Toliau – vietoje Grigo atėjo J.Strelniekas. Didžiausias klausimas – kiek jis bus sveikas ir kiek sužais rungtynių. Žmogus turi problemų, tai bus pagrindinis iššūkis visiems“, – sakė D.Adomaitis.

„Marius buvo vedlys ir lyderis, kuris imdavosi iniciatyvos sunkiausiais momentais, tad jo netektis yra didžiulė“, – pridėjo J.Mačiulis.

„Vietoje N.Hayeso atėjo E.Ulanovas, bet jis yra labai specifinis žaidėjas. Ulė yra trenerio žaidėjas. Visiškai priklausomas, kaip treneris jį išnaudos. Geriausias pavyzdys – Igorio Kokoškovo treniruojama Stambulo „Fenerbahče“, kurioje jis nugara nežaidė, o mesdavo tritaškį greitame puolime. Kiek pažįstu Ulę, jis tikriausiai nesuprasdavo, ką čia daro. Tai yra blogas metimas. Jis pats suprato, kad toks metimas nėra geriausias dalykas komandai“, – juokdamasis sakė D.Adomaitis.

„Prisimenu, kai po gero sezono „Žalgiryje“, kuriame turėjau 41 proc. tritaškių pataikymą, išvykau į Milaną. Man pasakė, kad būsiu metikas. Koks metikas, ką tu kalbi? Pirmą mėnesį treniravausi sprintą nuo dviejų metrų prieš vidurio aikštę iki tritaškio linijos, o ten – tritaškis metimas. Pats jaučiau, kad nesąmonė. Tai nėra mano žaidimas“, – sakė J.Mačiulis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas

„PIKENROLO“ vedėją R.Pakėną stebino ankstyvas „Žalgirio“ komplektacijos darbų nurašymas, kai apie visą komandos paveikslą buvo sprendžiama iš pirmųjų pirkinių, kuriems numatyti pagalbinių žaidėjų vaidmenys.

„Keista, kai kažkas apie „Žalgirio“ pajėgumą sprendė jau iš pirmų pirkinių Tylerio Cavanaugh ir Nielso Giffey. Tai lyg spręsti apie rinktinę iš 9–10 žaidėjų rotacijoje, – sakė R.Pakėnas. – Jei E.Mudiay adaptacija naujoje komandoje ir naujoje šalyje bus lengva, jei traumų pastaraisiais sezonais kamuotas J.Strelniekas išliks sveikas, tikiu, jog „Žalgiris“ artėjantį sezoną gali ir vėl būti netoli atkrintamųjų. Svarbiausia, jog „Žalgiris“ sirgaliams kuo ilgiau palaikytų viltį dėl ketvirtfinalio. Jei viltis nemirs anksti, komanda iki reguliaraus sezono pabaigos išliks konkurencinga, tokiu atveju sezoną galima bus vertinti kaip gerą.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mantas Kalnietis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mantas Kalnietis

Pastiprėjusi yra trečioji pozicijoje, kurioje du nežaidusius ar nykiai atrodžiusius Patricio Garino ir Steve'ą Vasturią pakeitė į komandą po metų sugrįžęs Edgaras Ulanovas ir ilgametis Berlyno ALBA kapitonas Nielsas Giffey.

Solidesnė atrodo ir vidurio puolėjų grandis, kurioje vietoje Martino Gebeno atvyko Joshas Nebo, o ūgtelėjęs turėtų būti ir perspektyvusis Marekas Blaževičius.

„Bet kiek esame matę situacijų pernai, kad vidurio puolėjai būtų išnaudojami baudos aikštelėje? – klausė D.Adomaitis. – Negalvokite, kad pasikeis sistema ir centrai „Žalgiryje“ pradės žaisti „pozicijų krepšinį“, kai žaidėjai, turėdami persvarą, naudojasi ir atakuoja. Taip nebus. Jie ir toliau žais su automatizmu, dideliu greičiu ir nepertraukiamu judesiu. Tai nėra blogai. Tai – geras krepšinis. Bet vidurio puolėjai tokioje sistemoje yra visiškai priklausomi nuo perimetro žaidėjų. Pernai taip žaidė Marius Grigonis, Thomasas Walkupas ar Lukas Lekavičius. O šįmet tokias situacijas išpildyti bandys Emmanuelis Mudiay.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Josh Nebo
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Josh Nebo

Jei „Žalgiris“ nepalieka sustiprėjusios komandos įspūdžio, tai didelė dalis Eurolygos klubų per vasarą dar labiau išpūtė raumenis.

„Viskas aišku, kokia komanda bus „Žalgiris“. Situacija daugiau priklauso ne nuo „Žalgirio“, o nuo kitų komandų, kaip jos užbaigs komplektacijas ir koks bus sėkmės faktorius su COVID-19 ir traumomis. Tai turės didelę įtaką, kadangi Eurolyga vėl bus panaši. Lentelės viduryje vėl bus košė, – dėstė D.Adomaitis. – Sunku spėlioti, bet galvoju, kad „Žalgiriui“ bus labai sunku patekti į atkrintamąsias. Nors visi jam to linkime. Realiai vertinant ir žiūrint į kitų klubų ėjimus, manau, kad bus labai sudėtinga. Turi palankiai sukristi daug dalykų.“

„Optimistinis scenarijus – „Žalgiris“ balansuos netoli atkrintamųjų, realiausias – 13–14 vietos“, – prognozavo R.Pakėnas.

Visas 15min laidos „PIKENROLO“ su Dainiumi Adomaičiu ir Jonu Mačiuliu epizodas:

VIDEO: PIKENROLAS: D.Adomaitis ir J.Mačiulis – atvirai apie „Žalgirio“ sudėtį, D-Mo situaciją ir pasiutpolkę Eurolygoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas