Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 11 11

Ar teisėjai iš tikrųjų skriaudžia „Žalgirį“?

„Jei ne teisėjavimas, „Žalgiris“ turnyro lentelėje galėjo būti visai kitoje situacijoje. Nesuprantu, kodėl mus taip eilę rungtynių baudžia. Aš nematau „Žalgiriui“ jokios pagarbos. Nežinau, daugiau „Žalgiris“ negali tylėti“, – po pralaimėjimo Barselonoje 86:92 tūžo Šarūnas Jasikevičius. Ar „Žalgirio“ sezono startą Eurolygoje iš tikrųjų griauna turtinguosius globojantys arbitrai? Lietuvos krepšinio teisėjų asociacijos prezidentas Kęstutis Pilipauskas žalgiriečiams siūlo nusiraminti.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Eurolyga | „Barcelona“ – „Žalgiris“ 92:86 | Barselona

Lietuvos čempionų Eurolygos rungtynes „Žalgirio“ arenoje stebėjęs K.Pilipauskas savo akimis matė teisėjų klaidų.

„Tų klaidų tikrai yra“, – 24sek pripažino K.Pilipauskas. Tačiau vienas geriausių šios srities specialistų Lietuvoje siūlo kitaip dėlioti akcentus.

Bandydamas pateisinti Š.Jasikevičių, K.Pilipauskas paminėjo, kad šiek tiek pasikeitė Eurolygos teisėjų brigada. Joje atsirado daug naujų veidų. „Žalgirio“ rungtynėse jau darbavosi teisėjas iš Norvegijos – visiškos krepšinio egzotikos Europoje.

Tačiau K.Pilipauskas nemano, kad teisėjai yra pagrindinė keturių „Žalgirio“ pralaimėjimų Eurolygoje priežastis.

K.Pilipauskas: „Kartais treneriai pradeda nuo teisėjų klaidų pamiršdami savo. Manau, kad teisėjavimui reikėtų skirti paskutinę savo darbo analizės dalį.“

„Aišku, visi gali sakyti, kad atstovauju teisėjų korpusui, bet nemanau, kad tik teisėjai pralaimi rungtynes. Manau, pirmiausia reikia išanalizuoti visas nuo savęs priklausančias pralaimėjimo priežastis. Aišku, jei viską darai gerai, bet pralaimi tik dėl teisėjų sprendimų, gali piktintis. Tačiau taip būna labai retai, – 24sek tvirtino K.Pilipauskas. – Tą virtuvę labai lengva kritikuoti. Bet aš pats kaip ten buvęs ir teisėjavęs, žinau, kaip tos klaidos atsiranda ir kokia būna reakcija.

Viena vertus, labai legva kritikuoti teisėjavimą, bet man tai nėra smagu, nes tikiu, kad negerai, jog visada akcentas kažkodėl metamas ant teisėjų. Po pralaimėjimų kažkodėl pradedama būtent nuo teisėjavimo.

Kartais treneriai pradeda nuo teisėjų klaidų pamiršdami savo. Manau, kad teisėjavimui reikėtų skirti paskutinę savo darbo analizės dalį.“

VIDEO: Š.Jasikevičiaus komentaras po rungtynių Barselonoje

K.Pilipauskas priminė dvejų metų senumo rungtynes „Žalgirio“ arenoje, kur žalgiriečiai per stebuklą ir šiurkščią teisėjo klaidą paskutinėmis akimirkomis išplėšė pratęsimą ir išsikapstė nuo sensacingo pralaimėjimo Panevėžio „Lietkabeliui“.

„Panevėžiečiai tada paskutinę minutę pradėjo pirmaudami 10 taškų. Taip, ten buvo labai blogas teisėjų sprendimas, bet arbitras kažkodėl pasidarė vienintelis kaltas dėl tų rungtynių. Visi pamiršo, kad per vieną minutę komanda iššvaistė 10 taškų.

Daug tokių atvejų. Komandos pralaimi laimėtas rungtynes, bet apkaltina teisėjus.“

Š.Jasikevičiaus reakcija dėl teisėjų darbo K.Pilipausko nestebino, nes treneriai dažnai po pralaimėjimo būna nepatenkinti teisėjais.

E.Ovčarenkos nuotr./Kęstutis Pilipauskas
E.Ovčarenkos nuotr./Kęstutis Pilipauskas

Kita vertus, Šaras atviravo, kad „Žalgiris“ daugiau nebetylės ir kreipsis į Eurolygą. Ką galėtų pakeisti žalgiriečių pastangos faktais įrodyti savo teisybę?

„Mano laikais teisėjaujant Eurolygoje, šiurkščiai suklydę teisėjai būdavo baudžiami, suspenduojami. Nežinau, kaip dabar yra. Visada galima kreiptis su skundu, nepasitenkinimu. Ypač dabar, kai gali siųsti vaizdo medžiagą, jei matai, kad tavo teisės pažeistos ir teisėjavimas nulėmė rungtynių rezultatą. Tą informaciją peržiūrės kompetentingi žmonės“, – neabejojo K.Pilipauskas.

Bet ar „Žalgirio“ skundai gali padaryti meškos paslaugą ir teisėjai už nuolatinę lietuvių kritiką vėliau jiems bus dar griežtesni, K.Pilipauskas negalvoja. Nors, pavyzdžiui, didžioji dalis „Žalgirio“ sirgalių iki šiol mano, kad arbitras iš Italijos Luigi Lamonica baisiai nemėgsta žaliai baltų.

Tačiau K.Pilipauskas pabrėžia, kad visada galioja žmogiškasis faktorius, kuris žalgiriečiams neigiamai gali atsiliepti ateityje.

„Nemanau, kad aukštame lygyje teisėjai užsiima kerštu. Juk viskas yra matoma. Darydamas klaidas teisėjas sulauks sankcijų. O aukšto lygio profesionalai juk nori išlikti gerai apmokamame darbe, todėl užsiimti tokiais dalykais ir rodyti ambicijas... Nemanau, kad jie galėtų sau tai leisti, – pasakojo K.Pilipauskas. – Nemanau, kad viskas susiveda į tokį vidutinį lygį: įžeidei, tai dabar aš tau sušvilpsiu.

Bet visi yra žmonės. Jei žmogus nepatenkintas, kad jo adresu pastoviai reiškiamos pretenzijos arba jis užgauliojamas, reikia suprasti, kad jis tikrai nebus draugas.

Bet niekas tikrai nedarys rezonansinių klaidų tam, kad suvedinėtų sąskaitas. Aišku tik viena, kad tos reiškiamos emocijos vėliau gali atsiliepti techninėms pražangoms. Jos gali būti skiriamos kur kas greičiau.“

VIDEO: Dramatiškas „Žalgirio“ pralaimėjimas Barselonoje

Beje, stebėdamas emocijų audras dėl Eurolygos teisėjų darbo, K.Pilipauskas priminė siūlymus svarbiausiose LKL kovose paskirti arbitrus iš užsienio.

„Visos šalys visur nepatenkintos teisėjais. Norint ieškoti pro padidinamąjį stiklą, galima surasti pakankamai daug klaidų. Pakankamai daug, kad būtų galima teigti, jog Eurolygos ir Lietuvos teisėjų lygis labai panašus, nors visi sakydavo, kad užsieniečiai labai geri. Visi teisėjai daro klaidų, todėl nereikia ieškoti stebuklų“, – pažymėjo K.Pilipauskas.

Garsus buvęs Lietuvos teisėjas Romualdas Brazauskas Eurolygos teisėjų darbo 24sek komentuoti negalėjo – jis yra oficialus Eurolygos teisėjų inspektorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas