Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 20

Atsispyrus nuo dugno – šuolis aukštyn: lietuviai atsiima užleistas pozicijas Eurolygoje

Donatui Motiejūnui suraičius parašą ant sutarties su „AS Monaco“ klubu, lietuvis tapo jau septintuoju mūsų šalies krepšininku, ateinantį sezoną atstovausiančiu Eurolygos klubui iš užsienio. Tai – daugiausiai per aštuonerius metus ir net keliskart daugiau nei prieš kelerius metus, kai Lietuvos krepšininkų skaičius elitiniame turnyre buvo pasiekęs rekordines žemumas.
Eurolygoje – seniai matytas lietuvių skaičius
Eurolygoje – seniai matytas lietuvių skaičius / Scanpix, 15min, „Twitter“ ir Getty Images/Euroleague.net nuotr., L.Jasnauskaitės fotomontažas

Artūras Gudaitis, Mindaugas Kuzminskas, Rokas Giedraitis, Tadas Sedekerskis, Marius Grigonis, Rokas Jokubaitis ir Donatas Motiejūnas – šie lietuvaičiai 2021-2022 m. sezone gins Eurolygos klubų garbę rungtyniaudami užsienyje.

R.Giedraitis, nepaisant dėmesio iš NBA klubų, liko Vitorijos „Baskonia“ gretose. Jam kompaniją baskų krašte toliau palaikys ir T.Sedekerskis.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis ir Tadas Sedekerskis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis ir Tadas Sedekerskis

A.Gudaitis antrą sezoną rungtyniaus Sankt Peterburgo „Zenit“ komandoje, o lietuviškų dainų automobilyje Gudas galės klausytis su gerai jam iš Milano „Olimpia“ laikų pažįstamu bičiuliu M.Kuzminsku, kuris šią vasarą taip pat pasirašė sutartį su Xavi Pascualio treniruojama komanda.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Kuzminskas ir Artūras Gudaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Kuzminskas ir Artūras Gudaitis

Dar vienas lietuvis – M.Grigonis – žais kitame klube iš Rusijos, Maskvos CSKA. Brangiausiai apmokamu lietuviu Europoje tapęs kaunietis išaugo „Žalgirio“ marškinėlius ir bandys įsitvirtinti elitinėje Eurolygos komandoje.

cskabasket.com/Marius Grigonis
cskabasket.com/Marius Grigonis

Tokią pačią užduotį turės ir R.Jokubaitis. Pašauktas NBA naujokų biržoje ir apšilęs kojas su „New York Knicks“ marškinėliais NBA Vasaros lygoje, 20-metis talentas grįžo į Senąjį žemyną, kur jo laukia Šarūno Jasikevičiaus muštras Barselonoje – su katalonais Rokas sudarė net ketverių metų sutartį.

„Barca Basket“ „Twitter“ paskyros nuotr./Sertacas Sanli ir Rokas Jokubaitis
„Barca Basket“ „Twitter“ paskyros nuotr./Sertacas Sanli ir Rokas Jokubaitis

Eurolygos arenų parketą ateinantį sezoną mindys ir po ypač ilgos pertraukos į pajėgiausią Senojo žemyno turnyrą sugrįžtantis D.Motiejūnas.

Dar 2011-2012 m. sezone atkovotų kamuolių rekordus su Gdynės „Asseco Prokom“ apranga gerinęs D-Mo vėliau pakėlė sparnus į NBA, ketverius metus žaidė Kinijoje, bet šią vasarą užsidarius Kinijos durims ir neatsivėrus plyšiui į NBA 30-metis kaunietis priėmė Eurolygos debiutantų „AS Monaco“ pasiūlymą.

Tokio gausaus kraičio Eurolygoje Lietuva neturėjo nuo pat 2013-2014 m. sezono, kai pajėgiausiame žemyno turnyre žaidė net 10 lietuvių.

Nors kadaise dviženklis (ar bent netoli jo) žaidėjų skaičius užsienio Eurolygos klubuose Lietuvai buvo kone įprastas reiškinys.

Pirmajame šio amžiaus dešimtmetyje net tris sykius Eurolygos klubuose legionierių duoną krimto dešimt arba daugiau lietuvių.

Rekordiniai sezonai buvo 2007-2008 ir 2009-2010 m. Tuomet Eurolygos klubuose iš užsienio žaidė net po 11 lietuvių.

Prieš 14 metų užsienio komandose rungtyniavo ir rekordą padėjo sukurti Šarūnas Jasikevičius („Panathinaikos“), Arvydas Macijauskas, Renaldas Seibutis (abu – „Olympiakos“), Ramūnas Šiškauskas (CSKA), Rimantas Kaukėnas, Kšištofas Lavrinovičius (abu – „Montepashi“), Simas Jasaitis („TAU Ceramica“), Donatas Slanina, Simonas Serapinas, Tomas Masiulis (visi – „Prokom Trefl“) ir Mindaugas Katelynas („Armani Jeans“).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Prieš 12 metų rekordą pakartoti pavyko dėka Š.Jasikevičiaus („Panathinaikos“), R.Šiškausko (CSKA), R.Kaukėno, Darjušo Lavrinovičiaus (abu – „Real“), K.Lavrinovičiaus („Montepaschi“), Jono Mačiulio, Marijono Petravičiaus (abu – „Armani Jeans“), Pauliaus Jankūno, Roberto Javtoko (abu – „Chimki“), Lino Kleizos („Olympiakos“) ir Mindaugo Lukauskio (ASVEL).

Įdomu tai, kad tiek 2007-2008, tiek 2009-2010 m. sezone Eurolygoje žaidė dar ir dvi Lietuvos komandos – Kauno „Žalgiris“ ir Vilniaus „Lietuvos rytas“, – kurioms atstovavo dar visas šūsnis pajėgių lietuvių.

Nors Eurolygoje žaidė ir kauniečiai, ir vilniečiai, 2013-2014 m. sezone taip pat netrūko užsienio klubams atstovavusių lietuvių – jų buvo net 10: R.Kaukėnas („Laboral Kutxa“), D.Lavrinovičius, Dainius Šalenga, Michailas Anisimovas (visi – „Budivelnyk“), J.Mačiulis („Panathinaikos“), S.Jasaitis, Mantas Kalnietis (abu – „Lokomotiv“), L.Kleiza („Fenerbahče“), M.Kuzminskas ir Domantas Sabonis (abu – „Unicaja“).

Apskritai nuo moderniosios Eurolygos atsiradimo 2000-2001 m. sezone iki 2014-2015 m. sezono pajėgiausiame žemyno turnyre kasmet žaisdavo mažiausiai keturi, o daugiausiai – 11 lietuvių, bet prieš penkmetį jų skaičius užsienio komandose ėmė sparčiai blėsti.

2015-2016 m. sezone buvo pasiektas dugnas, kai Eurolygos klubuose žaidė viso labo du lietuvaičiai – Ispanijos komandoms atstovavę M.Kuzminskas („Unicaja“) ir J.Mačiulis („Real“).

2016-2017 ir 2019-2020 m. sezonuose lietuvišką frontą laikė tik trys legionieriai. Nedaug lietuvių užsienio Eurolygos komandose žaidė ir 2018-2019 bei 2020-2021 m. sezonuose – vos po keturis.

Tačiau šiemet stebėdami Eurolygos kovas Lietuvos krepšinio gerbėjai turės į ką atkreipti dėmesį.

Įdomu tai, kad pagal užsienio klubuose žaisiančių tautiečių skaičių lietuviai bent jau kol kas nusileidžia vos trims šalims – Jungtinėms Valstijos, Prancūzijai ir Serbijai.

JAV yra ryški lyderė ir 18-oje Eurolygos klubų turi net 75 žaidėjus, o prancūzai ir serbai lietuvius pranoksta minimaliai. Prancūzijos krepšininkų ne Vilerbano ASVEL ir „AS Monaco“ klubuose žais 10, o serbų ne iš Belgrado „Crvena zvezda“ bus aštuoni.

Šalys, su daugiausiai krepšininkų Eurolygos užsienio klubuose

  • JAV – 75
  • Prancūzija – 10
  • Serbija – 8
  • Lietuva ir Kroatija – 7
  • Vokietija, Italija ir Latvija – 5

Kaip ir Lietuva, septynis žaidėjus užsienio klubuose turi ir Kroatija, kuriai Eurolygoje neatstovauja joks klubas.

2021-2022 metų Eurolygos sezonas startuos rugsėjo 30-ąją. Pajėgiausiame žemyno turnyre 24-ą sezoną iš eilės žais ir Kauno „Žalgiris“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas