Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 22

Atviras R.Kurtinaičio interviu – apie sugrįžimą į „Chimki“, sąlygas ir metus, praleistus Lietuvoje

Rimas Kurtinaitis nutraukė tylą. Pusmetį su žiniasklaida visiškai nebendravęs treneris šią savaitę su trenksmu grįžo į krepšinio rinką, vėl sukirtęs rankomis su Eurolygoje rungtyniaujančiu Maskvos srities „Chimki“ klubu. Apie priimtą iššūkį, tikslus Eurolygoje ir krepšinio ilgesį treneris pasidalijo mintis su klubo interneto svetaine.
Rimas Kurtinaitis
Rimas Kurtinaitis / bckhimki.ru nuotr.

„Pirmiausia, noriu padėkoti klubo vadovams už jų pasitikėjimą, nes tokių atvejų, kai treneris išeina iš komandos ir vėl į ją sugrįžta, yra nedaug. Kokie jausmai aplanko? Aš tarsi sugrįžau namo į komandą, su kuria pasiekiau daug gerų rezultatų. Per penkerius metus, praleistus klube, laimėjome dvi Europos taures ir Jungtinę lygą. Trumpai tariant, jausmai yra labai geri. Džiaugiuosi, kad vadovybė manimi pasitiki. Tikiuosi, kad dirbsime kartu lygiai taip pat sėkmingai, kaip ir prieš pora metų“, – kalbėjo R.Kurtinaitis.

– Ar ilgai svarstėte gavęs „Chimki“ pasiūlymą?

– Viskas įvyko labai greitai, beveik akimirksniu. Neaptarėme net jokių finansinių klausimų. Man tiesiog buvo pateiktas pasiūlymas ir aš iš karto sutikau. O jau tada išsiaiškinome, kas ir kaip.

– Ar šį sezoną stebėjote komandos žaidimą? Kokie įspūdžiai?

– Mūsų komanda yra gera, o kai kuriose rungtynėse jos žaidimas buvo labai įdomus. Kaip krepšinyje dažnai nutinka, kai kuriuose mačuose pritrūko sėkmės, viską lėmė vienas ar keli taškai. Bet komanda turi didelį potencialą, vaikinai jauni ir fiziškai stiprūs. Manau, kad galime žaisti dar greičiau. Gaila, kad šiuo metu Aleksejus Švedas ir Anthony Gillas yra traumuoti ir kurį laiką teks verstis be jų. Jie yra pagrindiniai komandos krepšininkai, bet greit grįš į rikiuotę. Turime išgyventi artimiausiuose mačuose be jų, tą ir pabandysime padaryti.

bckhimki.ru nuotr./Rimas Kurtinaitis ir Aleksejus Švedas
bckhimki.ru nuotr./Rimas Kurtinaitis ir Aleksejus Švedas

– Komandai reguliariajame Eurolygos sezone liko sužaisti 11 mačų. Ką reikia padaryti, kad „Chimki“ patektų į atkrintamąsias?

– Mūsų padėtis nėra beviltiška. Viena vertus, nuo aštuntosios vietos skiria vos dvi pergalės. Kita vertus – pasivyti varžovus nebus taip lengva. Žinoma, laimėti yra svarbu, tačiau nereikia užsiimti skaičiavimais, kiek pergalių mums trūksta. Būtina koncentruotis į kiekvieną mačą atskirai, turėti specialų pergalės planą. Tada viskas ir bus gerai. Dabar nieko nereikia skaičiuoti. Kiekvienoms rungtynėms reikia tinkamai nusiteikti ir pasiruošti, atiduoti visas jėgas – tuomet ir pergalės ateis.

– Kokios bus artimiausios treniruotės? Ar kardinaliai keisite pasiruošimo rungtynėms planą?

– Esu tikras, kad mūsų komanda gali bėgti į greitą puolimą, o ne tik rengti pozicines atakas. Stengsimės tai akcentuoti treniruotėse, nes daugiau esminių pakeitimų šioje sezono stadijoje padaryti negalime. Pasitikiu šia komanda ir stengsiuosi, kad jos žaidimas taptų greitesnis.

– Artimiausios rungtynės su Miuncheno „Bayern“, kurio klubas dar nėra įveikęs. Kokios mintys prieš šį mūšį?

– Mums reikia laimėti pirmą kartą. Žinoma, reikia stengtis laimėti visus mačus ir mes pabandysime tai padaryti.

– Kokį įspūdį jums palieka komandos sudėtis?

– Dar kol kas sunku pasakyti. Turiu jausti komandą, bet iš šalies viskas atrodo neblogai. Su dauguma žaidėjų esu pažįstamas, su kitais susipažinsime. Galėsiu daugiau pasakyti apie žaidėjus po savaitės treniruočių ar poros rungtynių. Tada iš vidaus matysiu, ką galima padaryti. Viena, kai į viską žvelgi iš šalies ir visai kita – kai situaciją matai iš vidaus.

– Pasitraukęs iš „Chimki“, dirbote su Kantu komanda, o vėliau grįžote į Lietuvą ir pusantro sezono treniravote Vilniaus „Lietuvos rytą“. Ką jums davė ši patirtis?

– Visą laiką buvau „paviršiuje“ ir ši patirtis man buvo labai naudinga. Gavau geros patirties tiek Italijoje, tiek Lietuvoje. Vilniuje turėjome gerą komandą, kovojome LKL finale su Kauno „Žalgiriu“. Kovėmės lygiai. Net jei ir pralaimėjome finalo serijoje, visos rungtynės buvo geros. Arenos buvo perpildytos, į rungtynes rinkosi po 14–15 tūkst. žiūrovų. Lietuvoje krepšinis yra aukštumoje ir ši patirtis man patiko. Kaip treneris, turiu nuolat dirbti, kad judėčiau į priekį.

bckhimki.ru nuotr./Rimas Kurtinaitis
bckhimki.ru nuotr./Rimas Kurtinaitis

– Grįžtate į Eurolygą, kuri per šiuos metus nemažai pasikeitė. Kaip vertinate naują šio turnyro formatą?

– Žinoma, žaisti sunku. Kalbant apie žaidimo kokybę, dabar komandos neturi pakankamai laiko pailsėti ir tinkamai pasiruošti kitoms rungtynėms. Daugiau atsakomybės patiria ir žaidėjai, didesnę svarbą turi individualūs įgūdžiai, nes ką nors keisti treneriai neturi pakankamai laiko. Kita vertus, rungtynių skaičius išaugo ir dabar galima stebėti visus Eurolygos mačus.

Bendrai, stebėdavau labai daug krepšinio, ne tik Eurolygą, bet ir Europos taurės, FIBA turnyrų mačus.

Žiūrovui dabartinis formatas įdomesnis, nes jis gali išvysti 30 labai gerų rungtynių. Netgi komandos, užimančios apatines vietas, nepralaimi 20 taškų skirtumais. Dauguma rungtynių įtemptos, tarsi maži finalai ir tai Eurolygą puošia.

Treneriams ir žaidėjams – dabartinis formatas sunkesnis, bet krepšinis sukurtas ne tik mums, o visai Europai ir mes šioje sistemoje privalome išgyventi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas