Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 22

Balsas iš Katalonijos: bėdų kuprinė, kurią „Barcelona“ atsivežė į Kauną

Barselonos sporto dienraščio „sport.es“ žurnalistas Ramonas Palomaras išanalizavo šlubuojantį būsimo Kauno „Žalgirio“ varžovo žaidimą. „Jei „Barcelona“ nori konkuruoti dėl titulų, privalo žaidime pagerinti daugybę dalykų“, – rašo R.Palomaras.
Rogeris Grimau ir „Barcelona“
Rogeris Grimau ir „Barcelona“ / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Kauno „Žalgirio“ kelyje esanti Rogerio Grimau vadovaujama „Barcelona“ išgyvena sudėtingą laikotarpį, pralaimėjusi penkerias iš pastarųjų septynerių rungtynių.

Katalonijos superklubas prarado lyderės poziciją Ispanijos pirmenybėse, kuriose nukrito į ketvirtąją vietą – 10 pergalių ir 5 pralaimėjimai.

Identišką pergalių ir nesėkmių balansą „Barca“ fiksuoja ir Eurolygoje, kurioje vėl atsidūrė Madrido „Real“ šešėlyje. Prasta atkarpa Roko Jokubaičio atstovaujamą ekipą nustūmė į trečią stipriausio Senojo žemyno turnyro poziciją.

„Jie privalo pagerinti daugybę dalykų savo žaidime, kurie šiame sudėtingame ruože akivaizdžiai suprastėjo. Jei „Barcelona“ nori kovoti dėl visų pagrindinių titulų, būti patikima ir stabili komanda, privalo išspręsti kai kurias akivaizdžias bėdas“, – rašo „sport.es“ žurnalistas Ramonas Palomaras.

„Sport.es“ žurnalistas R.Palomaras išnarpliojo pagrindines „Barcelona“ problemas, išryškėjusias per pirmąjį sezono trečdalį.

Ženklus gynybos nuosmukis

Vida Press nuotr./Rogeris Grimau ir Nikola Kaliničius
Vida Press nuotr./Rogeris Grimau ir Nikola Kaliničius

„Barcelona“ visada buvo žinoma dėl geros gynybos, dėl kurios komanda buvo tarp mažiausiai taškų praleidžiančių ekipų. Bet viskas pasikeitė prieš kelias savaites.

Savoje aikštelės pusėje atsipalaidavę katalonai pastaruoju metu leidžia varžovams pelnyti daug taškų, gerokai daugiau nei 80. Pavyzdžiui, Saragosos „Casademont“ krepšininkai surinko 101, o „Palau Blaugrana“ šeimininkavusi Milano „Olimpia“ įmetė 90.

Jeigu „Barcelona“ springsta gynyboje, šansai laimėti remiasi puolimu. O jeigu stringa ir puolimas...

Puolimo priklausomybė nuo N.Laprovittolos

Vida Press nuotr./Nicolas Laprovittola ir Rogeris Grimau
Vida Press nuotr./Nicolas Laprovittola ir Rogeris Grimau

Ši komanda turi didžiulį puolimo potencialą, kadangi turi gerus į taškų rinkimą orientuotus žaidėjus – Alexą Abrinesą, Jabari Parkerį, Dario Brizuelą, o stabiliausias ir efektyviausias jų – Nicolas Laprovittola.

Daugelyje rungtynių Lietuvoje žaidęs argentinietis tapo vieninteliu „Barcelona“ ginklu rinkti taškus, tačiau jis nesugebėjo tapti komandos gelbėtoju visuose mačuose.

N.Laprovittolai reikia didesnės komandos draugų pagalbos, bet visada jos sulaukti nepavyksta. Žinoma, kai atakos stringa, kamuolys yra šio žaidėjo rankose. Ar tokio vaidmens daugiau niekas Barselonoje negali prisiimti? Lemiamų minučių puolimo žaidėjas būtų puikus pirkinys „Barcelona“ klubui, bet tokie krepšininkai, kaip Nikola Mirotičius, rinkoje tiesiog nesimėto.

Reikalingas geresnis naujokų įtraukimas

Vida Press nuotr./Jabari Parkeris
Vida Press nuotr./Jabari Parkeris

Finansines pastangas dėjusi „Barcelona“ perstatė komandos sudėtį įsigydama du perspektyvius vietinius žaidėjus – Joelį Parrą ir Dario Brizuelą.

Pirmajam nesiseka išsikovoti minučių rotacijoje, tuo metu D.Brizuelos noras pasidemontruoti ir duoti naudos kartais atsisuka prieš jį patį.

Prabangos preke tapęs Jabari Parkeris pradžioje sunkiai adaptavosi prie FIBA taisyklių, tačiau pastaruoju metu šio amerikiečio demonstruojamas žaidimas palieka vis geresnį įspūdį. Vienintelis dalykas, ties kuriuo buvusi NBA žvaigždė privalo patobulėti, yra darbas gynyboje.

Kažkas panašaus vyksta ir su Willy Hernangomezu, kurio pasitikėjimas savimi auga, tačiau, jei jis nori būti lemiamų minučių žaidėju, irgi privalo geriau atstovėti savoje aikštelės pusėje.

Nestabilus žaidimas

Euroleague nuotr./Marius Grigonis ir Tomašas Satoransky
Euroleague nuotr./Marius Grigonis ir Tomašas Satoransky

Jei treneris Rogeris Grimau kažkuo skundėsi pastarosiomis savaitėmis, tai stabilumo trūkumu „Barcelona“ žaidime. „Barca“ dar nesugeba išlaikyti gero komandinio žaidimo visas 40 minučių, kai akivaizdų dominavimą keičia slogios atkarpos, leidžiančios varžovams sugrįžti į rungtynes.

Arba atvirkščiai. Blogos dvikovų pradžios leidžia „Barcelona“ varžovams anksti patikėti savimi, o R.Grimau komanda neranda būdų viską apsukti 180 laipsnių kampu.

Jei „Barcelona“ sugebės atrasti nuoseklumą žaidime, ims laimėti tas rungtynes, kurios jau išslydo iš rankų. Komanda privalo pagerinti savojo krepšinio kokybę.

Antras penketas privalo duoti daugiau

ZUMAPRESS.com nuotr./Rokas Jokubaitis
ZUMAPRESS.com nuotr./Rokas Jokubaitis

Jei tiksliau – Rogeriui Grimau reikia didesnės pagalbos iš žaidėjų, kurie kyla nuo suolo ir gali pakeisti rungtynių ritmą, kai stringa starto penketo krepšininkai.

Kai kurie žaidėjai šiuos vaidmenis užpildo gerai, kaip Rokas Jokubaitis ar Alexas Abrinesas, tačiau Oscaras Da Silva, Dario Brizuela ir Joelis Parra privalo pasitempti.

Prastas baudų metimų procentas

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Willy Hernangomezas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Willy Hernangomezas

„Barcelona“ išprovokuoja daug pražangų, ypač baudos aikštelėje, kurioje karaliaujantis Willy Hernangomezas yra vienas dažniausiai prie baudų metimų linijos stojantis žaidėjas. Sezono pradžioje jis labai strigo, bet dabar po truputį artėja prie sau būdingų realizacijos procentų.

Baudų metimus privalo pataikyti ir kiti dažnai baudų metimus metantys žaidėjai – Janas Vesely, Nicolas Laprovittola ar Alexas Abrinesas.

Pavyzdžiui, Berlyne lemiamomis akimirkomis „Barcelona“ prametė keturis baudų metimus iš eilės, o iš viso realizavo 12 iš 19.

Pagal baudų pataikymą R.Grimau auklėtiniai užima priešpaskutinę vietą Eurolygoje – vos 73,8 proc.

Prisitaikyti reikia ir Rogeriui Grimau

Vida Press nuotr./Rogeris Grimau
Vida Press nuotr./Rogeris Grimau

Šarūno Jasikevičiaus rokiruotė vyriausiojo trenerio kėdėje į Rogerį Grimau buvo drastiškas pokytis, kai patyrusį Eurolygos strategą pakeitė niekada aukščiausiame lygyje nedirbęs specialistas.

Nesvarbu, ar šį „Barcelona“ ėjimą lėmė ekonominės aplinkybės, ar klubo noras turėti vietinį trenerį, R.Grimau reikia laiko adaptuotis, kadangi patirties Eurolygoje per vieną naktį neužsiauginsi.

Taip, kaip žaidėjas R.Grimau žino turnyrą, teisėjus bei žaidimo stilių, bet treneriui tai visai kitas dalykas. Kai kuriose rungtynėse „Barcelona“ vairininkas pasižymėjo itin vėlyvomis reakcijomis, nors aplink save turi štabą, kuris turėtų padėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas