Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 18

Čempionų pamokas vardinęs K.Maksvytis: „Šis mačas – geras lakmuso popierėlis“

Arno Butkevičiaus rungtynių dieną netekęs Kauno „Žalgirio“ vairininkas Kazys Maksvytis turėjo pripažinti Eurolygos čempionų pranašumą. Madrido „Real“ namuose triumfavo 93:79. Tai – pirmoji žalgiriečių nesėkmė šį sezoną po septynių pergalių abiejuose frontuose.

„WiZink Center“ arena Ispanijos sostinėje ir toliau Kauno „Žalgiriui“ išlieka itin retai užkariaujama teritorija. Madrido „Real“ namuose Lietuvos flagmanas modernios Eurolygos istorijoje yra triumfavęs tik kartą – 2019-ųjų metų balandį, kai paskutiniame reguliaraus sezono ture laimėjusi Šarūno Jasikevičiaus treniruojama komanda paskutinę akimirką įšoko į turnyro atkrintamąsias.

Ne išimtis buvo ir antradienio pavakarę vykęs mačas, o situaciją dvikovos dieną dar labiau pablogino gynybos specialisto Arno Butkevičiaus netektis, kuris rungtynes praleido dėl ligos.

Tai lėmė pokytį „Žalgirio“ starto penkete – Kazio Maksvyčio didžiulį pasitikėjimą turintis Tomas Dimša vietą dvikovos starte užleido Dovydui Giedraičiui, kuris pirmuose dviejuose mačuose su Bolonijos „Virtus“ ir Belgrado „Crvena zvezda“ iš viso žaidė kiek mažiau nei dvi minutes ir niekuo nepasižymėjo.

Į ugnį įmestas gynėjas nepražuvo ir pakartojo karjeros rekordą – per 22 minutes pelnė 10 taškų, o ryškiausią epizodą sukūrė gynyboje, kai išprovokavo įsibėgėjusio galingai sudėto Geurschono Yabuselės pražangą.

Atkarpomis ne Eurolygos, o NBA lygio komandą priminusi Facundo Campazzo varoma „Real“ vien iki ilgosios pertraukos susmeigė 9 tritaškius iš 15 (60 proc.) ir po dviejų kėlinių pirmavo 53:43.

Pirmuosius tris kėlinius „Žalgiris“ vis rasdavo būdų, kaip nepaleisti Chuso Mateo auklėtinių negrįžtamai ir vis sumažindavo deficitą.

Galiausiai „Žalgiris“ sugriuvo ketvirtojo kėlinio starte. „Real“ krepšininkai trečiąjį kėlinį užbaigė 5 taškais be atsako, po kurių – techninė pražanga K.Maksvyčiui ir dar 5 ispanų taškai ketvirtojo ketvirčio starte.

Likusios devynios susitikimo minutės tapo formalumu, kurių metu „Žalgirio“ vairininkas aikštelėje panaudojo visus žaidėjus, įskaitant turnyro debiutantą Danielių Lavrinovičių.

„Prieš „Real“ reikia daugiau kokybės. Sakyčiau, kad rungtynės nepavyko ir iš gynybos, ir iš puolimo. Jie nėra gera gynybinė komanda, tad puolime galime įmesti taškų. Pigūs taškai, antri šansai, greito puolimo stabdymas... Labai sunku stabdyti „du prieš du“, kai jie turi Facundo Campazzo. Šiandien turbūt mūsų gynybos, kuri duodavo stabilumo, nebuvo.“

– Kokias didžiausias pamokas šiandien išmokė Eurolygos čempionai?

– Jų buvo nemažai. Jie žaidžia dideliu greičiu, o prisidėjus F.Campazzo kamuolys juda labai greitai. Kažkiek pikta dėl greito puolimo taškų – ties tuo galėjome geriau susitvarkyti. „Du prieš du“ gynyboje irgi turėjome problemų, bet čia turime atiduoti duoklę „Real“ žaidėjams, kurie žaidžia plačiai ir gerai pataiko. Nėra taip paprasta juos stabdyti. Šis mačas yra geras lakmuso popierėlis. Mes matome, ties kuo turime dirbti.

– Kiek planus sujaukė Arno Butkevičiaus netektis?

– Sujaukė labai. Reikėjo prisitaikyti. Kai Igno nebėra, trečioji pozicija tapo labai jautri, kadangi čia liko vienintelis Edgaras Ulanovas. Turėjome nemažai problemų su Gabrieliu Decku. Kai neliko Arno Butkevičiaus, jį turėjo dengti žemesnis žmogus. Arnas yra svarbus mūsų gynybinis žmogus, kuriam būtume patikėję ir F.Campazzo gynybą. Tai tikrai sujaukė mūsų planus.

– Ar yra galimybių pastatyti A.Butkevičių ant kojų ketvirtadienio rungtynėms Vitorijoje?

– Tokia ir buvo mūsų mintis. Jeigu ir būtume kažkokiais metodais pastatę jį pasveikusį ar nepasveikusį į žaidimą, neaišku, ar būtų davę naudos. Jis dar iš ryto negalavo. Tikimės, kad jis išsigulės ir kitose rungtynėse žais.

– Ar toks žaidėjo iškritimas ir spraga nesignalizuoja, kad papildymo reikia greitai?

– Žaidėme prieš Eurolygos čempionus jų aikštelėje. Sužaidėme vidutines rungtynes. Jei norime laimėti, reikia daugiau talento ir žaidybine prasme, o galbūt reikia ir papildymo.

zalgiris.lt nuotr./Rolandas Šmitas
zalgiris.lt nuotr./Rolandas Šmitas

– Prieš ketverius metus Svetislavas Pesičius išbandė Kaune prieš „Žalgirį“ trečioje pozicijoje tuometį „Barcelona“ aukštaūgį Rolandą Šmitą. Ar jūs šito varianto nesvarstėte?

– Vienas planų buvo trečioje pozicijoje išleisti Brady Maneką, jei turėsime problemų, bet šįkart tuo nepasinaudojome.

– Ar Dovydo Giedraičio įleidimas į starto penketą buvo planuotas, ar tai lėmė Arno Butkevičiaus iškritimas?

– Turėjome tokių minčių. Prieš tokius mažus ir greitus varžovų gynėjus vienas geriausių variantų yra Dovis, o kai iškrito Arnas, ši opcija dar labiau paaštrėjo.

– Ar D.Giedraičiui geriausiai sekėsi stabdyti F.Campazzo?

– Geriausiai, nors keli momentai nepavyko. Bet jis geriausiai gynėsi prieš jį, geriausiai stabdė, bet šito neužteko.

– Kaip jūsų akyse atrodė epizodas, kai D.Giedraitis sugėrė įsibėgėjusio Geurschono Yabuselės smūgį?

– Mes šį sezoną prašome ir reikalaujame tokių pražangų, ypač, kai varžovai veržiasi į baudos aikštelę, kad jie nebijotų pastatyti kūnus. Dovis nepabijojo prieš tokią mašiną atsistoti.

zalgiris.lt nuotr./Dovydas Giedraitis
zalgiris.lt nuotr./Dovydas Giedraitis

– Trečiame kėlinyje gerą atkarpą sužaidė Brady Manekas. Kaip jam sekasi integruotis į Eurolygos lygį?

– Manau, kad neblogai, kaip naujokui. Kažkiek ir jis, ir komanda turi išmokti žaisti kartu. Jis pirmoje pusėje pralakstė net nemetęs nė vieno metimo. Metikas turėtų kamuolį gauti dažniau. Mes, treneriai, turėtume jam sukurti daugiau progų, bet ir žaidėjai turėtų jo paieškoti labiau. Jis žengia žingsius į priekį. Ką matėme ir praėjusiose rungtynėse, Brady ir dabar yra gera paspirtis mums.

– Penketas su Brady Maneku ir Rolandu Šmitu duoda daug naudos, o kokios yra didžiausios rizikos, kai jie kartu aikštelėje?

– Kažkiek gynyba, jei varžovai žaidžia su standartiniais aukštaūgiais, gerai žaidžiančiais baudos aikštelėje. Mes tokiu atveju neturime ūgio. Kažkiek reikia sutvarkyti „du prieš du“ gynybą, bet tuomet sveriame, kur turime daugiau pliusų, o kur minusų.

zalgiris.lt nuotr./Brady Manekas
zalgiris.lt nuotr./Brady Manekas

– Pirmoje mačo pusėje buvo bent keli kartai, kai „Real“, atrodė, pabėgs nepavejamai, bet „Žalgiris“ vis sugrįždavo. Kas tuose momentuose veikė sėkmingai?

– „Real“ turi taikinių. Mes atakavome jų sistemą, pasirinkome teisingus taikinius. Kai tai darėme, mums tuomet sekėsi.

– Galbūt prie teigiamų dalykų galime priskirti minučių paskirstymą, kadangi vienintelis Edgaras Ulanovas žaidė daugiau (28 minutės)?

– Taip, rungtynių pabaigoje pamatėme, kad mačas slysta iš rankų. Padėliojome minutes, tikimės, kad tai padės mums kitose rungtynėse.

VIDEO: Kazys Maksvytis po nesėkmės Madride: „Šis mačas – geras lakmuso popierėlis“
VIDEO: Edgaras Ulanovas: „Real“ parodė mūsų trūkumus“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas