Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 08

Čempionų vizitas Kaune: kosminis „Anadolu Efes“ krepšinis ir menkos „Žalgirio“ viltys

Penktadienio vakarą Nemuno saloje – Kauno „Žalgirio“ ir karštojo Ergino Atamano diriguojamos pastarųjų dviejų sezonų Eurolygos čempionės Stambulo „Anadolu Efes“ akistata.

Pelene Eurolygos starte vadintas Kauno „Žalgiris“ praėjusį penktadienį patyrė šaltą Atėnų „Panathinaikos“ dušą. Graikijos klubas Nemuno saloje triumfavo 81:67, o tai buvo pirmoji Kazio Maksvyčio auklėtinių nesėkmė savoje aikštelėje šį sezoną.

Laiko liūdėti ar atsikvėpti nėra – jau šią savaitę Lietuvoje lankysis pastarųjų dviejų sezonų Eurolygos čempionė Stambulo „Anadolu Efes“.

„Rungtynės buvo blogos, bet tokių pasitaiko ir geroms komandoms, – 15min laidoje „Eurolygos diena“ apie „Žalgirio“ nesėkmę prieš „Panathinaikos“ kalbėjo Martynas Gecevičius. – Nuovargis yra faktorius, o visų rungtynių sezone gerai nesužaisi. Dėl vienerių rungtynių „Žalgirio“ nurašyti nereikia, bet artėjantį varžovą turime gerbti.”

Praėjusio sezono pabaigoje atrodė, jog Stambulo „Anadolu Efes“ gieda paskutinę gulbės giesmę, atrodė vangiai, tačiau Erginas Atamanas su kompanija galiausiai vis tiek apgynė čempionų titulą.

Iškart po finalo ketverto Turkijos ekipa paskelbė apie sutartį su bene geriausiu lengvuoju krašto puolėju Europoje Willu Clyburnu, kuris paliko Maskvos CSKA, o likti Stambule nutarė ir dvi pagrindinės ekipos žvaigždės – Vasilije Micičius ir Shane’as Larkinas.

„Komanda kažkiek atjaunėjo. Žinoma, įsigijus W.Clyburną šalia V.Micičiaus ir Sh.Larkino, šis trejetukas atrodo kosminis. Tai yra vieni geriausių savo pozicijų žaidėjų visoje Eurolygoje, tad sunku prieš juos kažką pastatyti bet kam. Jie yra ir pirmajame penkete Europoje pagal atlyginimus”, – sakė M.Gecevičius.

„Labiausiai žvaigždžių krepšinį žaidžianti komanda Europoje, bet žaidžianti jį labai aukštu lygiu. Pradžia buvo lėtesnė, bet jie gerai išgyveno be Shane’o Larkino. Mačiau rungtynes ir su „Barcelona“, ir su „Olympiakos“, tai „Anadolu Efes“ gerai atrodo ir gynyboje, kai to nori. Willas Clyburnas tiek pridėjo komandai, kad jo naudą net sunku išmatuoti skaičiais“, – 15min laidoje PIKENROLAS mintimis dalijosi sporto komentatorius Rytis Vyšniauskas.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Willas Clyburnas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Willas Clyburnas

Keturios pergalės Eurolygoje iš eilės kilstelėjo E.Atamano komandą į šeštąją turnyrinės lentelės poziciją. „Anadolu Efes“ dabar turi tiek pat pergalių, kiek ir „Žalgiris“ bei Vitorijos „Baskonia“ – po 6 per 11 žaistų mačų.

Tiesa, prieš mūšį Nemuno saloje „Anadolu Efes“ dukart krito savame fronte – dviejų pratęsimų trileryje 111:112 nusileido Mindaugo Kuzminsko atstovaujamai Izmiro „Pinar Karšiyaka“ ekipai, o po dviejų parų 76:83 turėjo pripažinti Martyno Sajaus atstovaujamos Stambulo „Buyukčekmeče“ pranašumą.

Prieš savaitę nesustabdę Atėnų klubo žvaigždžių Derricko Williamso ir Dwayne'o Bacono, penktadienį „Žalgiriui“ teks dar sunkesnė užduotis.

„Eurolygos masteliu kalbant atvažiuoja dar didesnės žvaigždės. Vasilije Micičius ir Willas Clyburnas žaidžia po 35 minutes ir meta po 20 taškų. Tai yra kosminiai skaičiai ir kosminiai krūviai, – sakė M.Gecevičius. – Prieš tris savaites būtume kalbėję, kad „Žalgiris“ turi realių šansų laimėti, bet dabar „Anadolu Efes“ atsigavo ir laimėjo ketverias rungtynes iš eilės. Komanda atrodo susižaidusi, susižaidė ir V.Micičius su W.Clyburnu. Jie žaidžia kosminį krepšinį. Tuo metu aukštaūgiai atlieka antraeilius vaidmenis, rotuodami po 15–20 minučių.“

Pagal minutes ant parketo V.Micičius ir W.Clyburnas (vid. 35) yra pirmi visoje Eurolygoje. Šis duetas labai daug žaidė ir Turkijos čempionate prieš mačą su „Žalgiriu“ – atitinkamai 44 ir 48 prieš „Pinar Karšiyaka“, bet gerokai mažiau (19 ir 26 min.) prieš „Buyukčekmeče“.

„Labai dideli krūviai. Erginas Atamanas jų visai nesaugo. Jis taip rotuoja minutes, o daugiausiai žaisti duoda žvaigždėms, kurioms ir moka didžiausius pinigus. Treneris nori, kad jie atidirbtų pinigus, ir bando iš jų išspausti maksimumą. „Anadolu Efes“ dabar atrodo pavojinga komanda, siekianti finalo ketverto lygį. Jie sezoną pradėjo sunkiai, bet įsivažiavo ir į apačią eiti nebeturėtų, – sakė M.Gecevičius. – Iš vienos pusės toks varžovas „Žalgiriui“ po pralaimėjimo „Panathinaikos“ atrodo neparankus, kita vertus, jie gali įrodyti, kad nesėkmė prieš „Panathinaikos“ buvo tik atsitiktinumas. Jei „Žalgiris“ penktadienį laimės, praėjusios savaitės pralaimėjimas nublanktų. Tai priklausys, kaip žaidėjai sureaguos ir kokia bus atmosfera. O ji bus gera, jei ir rungtynių pradžia „Žalgiriui“ bus gera.“

Imago / Scanpix nuotr./Vasilije Micičius ir Willas Clyburnas
Imago / Scanpix nuotr./Vasilije Micičius ir Willas Clyburnas

Rungtynėse prieš M.Sajaus komandą žaidė ir Sh.Larkinas, kuris dėl lūžusio piršto šio sezono kovas iki tol stebėjo nuo atsarginių suolo. Vis dėlto krepšininkas ketvirtajame kėlinyje šlubčiodamas paliko aikštelę ir daugiau į ją nebegrįžo.

„Klausimas, kaip bus, kai sugrįš Shane‘as Larkinas, nes jis irgi mėgsta būti su kamuoliu. Nebus taip, kad trise mes po 20 taškų. Jie žais kartu daug ir gali tai daryti sėkmingai. Manau, kad komanda kažkiek kitaip naudos W.Clyburną. Daugiau jį išnaudos baudos aikštelėje ir 3–4 pozicijose. Jis dabar žaidžia daug su kamuoliu“, – sakė M.Gecevičius.

„Manau, kad Sh.Larkinas įsilies be problemų, – apie didįjį Stambulo ekipos trejetą 15min laidoje PIKENROLAS kalbėjo Linas Kleiza. – Jis šioje komandoje žaidžia jau ilgai. „Anadolu Efes“ taip žaidė ir anksčiau bei laimėjo Eurolygą. Kamuolys bus ir Sh.Larkino rankose, kuris yra sprogstantis taškų rinkėjas, o V.Micičius ir W.Clyburnas prie to prisitaikys. Galvoju, kad jie susižais ir daug problemų neturės. Negali būti, kad W.Clyburnas atvyko į tokią komandą ir galvoja, kad viskas bus taip, kaip jis nori. Jam reikia įsipaišyti į rėmus, o pagrindinis „Anadolu Efes“ žmogus vis tiek yra V.Micičius.“

„Anadolu Efes“ klubo nuotr./Shane'as Larkinas
„Anadolu Efes“ klubo nuotr./Shane'as Larkinas

Kol kas rezultatyviausio Eurolygos sezono žaidėjo sostą laiko W.Clyburnas (vid. 20,7 tšk.), kuriam įkandin seka Saša Vezenkovas (vid. 19,9 tšk.) ir Dwayne‘as Baconas (vid. 18,5), o ketvirtoje vietoje – kitas „Anadolu Efes“ žaidėjas V.Micičius (vid. 18,2).

„Manau, kad Arną Butkevičių matysime prieš V.Micičių, o Edgaras Ulanovas gynyboje dirbs su W.Clyburnu. Pasirink savo nuodus, kaip sakoma“, – spėjo R.Vyšniauskas.

Krepšinio analitiko Mykolo Stumbro duomenimis, „Žalgiris“ fiksuoja dešimtą puolimo ir tryliktą gynybos reitingus Eurolygoje, o pagal tritaškių pataikymą (vid. 34,5 proc.) ir vidutinį klaidų skaičių (14,7) žalgiriečiai yra prie dugno – penkioliktoje ir šešioliktoje pozicijose.

Jei pažvelgtume tik į pastarąją karštą ketverių „Anadolu Efes“ rungtynių atkarpą, E.Atamano auklėtiniai yra antri Eurolygoje ir pagal puolimo, ir pagal gynybos reitingus.

„Atrodė, kad „Olympiakos“ kontroliuoja rungtynes, bet antroje pusėje „Anadolu Efes“ įjungė kitą pavarą, žvėries režimą. Dvikovos pabaigą nulėmė V.Micičius ir W.Clyburnas, pataikę kosminius metimus. Jie darė, ką norėjo, o Georgios Bartzokas skėsčiojo rankomis ir neturėjo, ką padaryti, – sakė R.Vyšniauskas. – „Anadolu Efes“ pavyko gan gerai sustabdyti Kosto Slouko „du prieš du“, pristabdė ir Saša Vezenkovą, kuriam buvo sunku, nors šį sezoną jis yra visiškas žvėris. Šalia elitinio puolimo „Anadolu Efes“ kartais sugeba pagerinti ir gynybą.“

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Erginas Atamanas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Erginas Atamanas

Po pralaimėjimo Izmiro komandai savame kieme – skambūs E.Atamano žodžiai.

„Iš kai kurių žaidėjų nesulaukėme jokio indėlio, – sakė E.Atamanas. – Jei jie neketina pasitaisyti, imsimės priemonių. „Anadolu Efes“ yra nugalėtojų klubas, taip pat tų, kurie maksimaliomis pastangomis prisideda prie pergalių. Žaidėjai, kurie neturi nugalėtojų mentaliteto, nebevilkės „Anadolu Efes“ marškinėlių.“

Kas tie žaidėjai, kurie nepateisina Stambulo ekipos vyriausiojo trenerio lūkesčių?

„Achille Polonara atėjo ir ne visai žino, kaip jam žaisti ir kokias pozicijas užsiimti. Ante Žižičius yra įpratęs, kad jį gynėjai maitina kamuoliais, o „Anadolu Efes“ jį maitina mažiau. Vaidmens žaidėjams priprasti prie to, kad reikia laukti, stovėti pozicijoje ir tikėtis kamuolio, yra sunkiau. Kitose komandose jie turėjo didesnius vaidmenis. Italijos rinktinėje A.Polonara buvo įpratęs išsimesti penkis tritaškius, bet „Anadolu Efes“ viskas kitaip vyksta“, – sakė R.Vyšniauskas.

„Nemanau, kad „Anadolu Efes“ susilpnėjo, lyginant su praėjusiu sezonu. Jie išsivalė veteranus, įsigijo neblogų naujokų, kaip Amathas M’Baye. Nemanau, kad E.Atamanui kol kas tinka Achille Polonara, žaidžiantis po 12 minučių. Jie turi tris skirtingus centrus (Ante Žižičių, Bryantą Dunstoną ir Tiborą Pleissą), kuriuos skirtingai ir išnaudoja. O kai turi tokius centrus, nereikalaujančius kamuolio, manau, lengva žaisti ir gynėjams, – mintimis dalijosi M.Gecevičius. – Manau, kad E.Atamanui treniruoti tapo dar lengviau. Jis duoda kamuolį gynėjams, o jie kuria visą žaidimą. Žaidimas kartais dar atrodo chaotiškas, bet su kiekviena savaite jis gerėja ir gerėja. Tą rodo ir pergalės, kurių dalis buvo pasiektos prieš grandus. „Žalgirio“ laukia tikrai sudėtingos rungtynės, nors vilčių visada yra.“

„Bus labai sudėtingos „Žalgiriui“ rungtynės. Žinoma, dar priklauso, kokį pamatysime „Anadolu Efes“ ir kiek ši komanda bus nusiteikusi žaisti“, – konstatavo L.Kleiza.

Rungtynių tarp „Žalgirio“ ir „Anadolu Efes“ pradžia – penktadienį 20 valandą.

VIDEO: „Eurolygos diena“: Kauno „Žalgiris“ prieš sustiprėjusius čempionus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas