Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 24

Dėl sprendimo gailėjęsis K.Maksvytis: „Sužaidėme blogiausią antrą pusę šiame sezone“

Ant geros bangos užšokęs Kauno „Žalgiris“ skaudžiai tėškėsi į vandenį Vitorijoje, kur kauniečių trijų pergalių seriją skambiai 93:73 nutraukė „Baskonia“ krepšininkai. Po didžiausio pralaimėjimo šį sezoną „Žalgirio“ strategas Kazys Maksvytis pagrindine nesėkmės priežastimi įvardijo žaidimą po vieną ir užsiminė, jog krepšininkai apie save po pergalingos atkarpos galvojo per gerai.

Vienas pagrindinių baskų regiono simbolių yra tik jam būdingos latxa avys, bet trečiadienio vakarą ant Vitorijos arenos parketo baskai atliko ne avių, o vilkų vaidmenį.

Kraujo kvapą Joano Pennaroyos treniruojami baskai pajuto ir rungtynes į savo pusę nusvėrė antroje trečiojo kėlinio pusėje, nors iki tol viskas klostėsi taip, kad maždaug šimtas „Žalgirio“ sirgalių „Fernando Buesa“ arenos tribūnose jau galėjo užuosti ketvirtą iš eilės pergalę Eurolygoje.

Jau starto penkete K.Maksvytis išstatė netikėtą kozirį, kai iki tol visas aštuonerias rungtynes pradėjusį Igną Brazdeikį pakeitė komandos darbininku Arnu Butkevičiumi.

Klaipėdietis gavo aiškią užduotį – įsikabinti į atlapus baskų siautuliui Markusui Howardui, iki susitikimo su „Žalgiriu“ rinkusiam po 17,1 taško Eurolygoje.

Bet ne 178 cm ūgio nenuorama ir ne A.Butkevičius tapo pagrindiniu pirmojo kėlinio herojumi.

Skraistę užsidėjo ir „Žalgirį“ ant savo pečių užsimetė komandos kapitonas Edgaras Ulanovas, baudęs gynyboje ir Danielį Diezą, ir tautietį Roką Giedraitį, bei per pirmą kėlinį įmetęs 12, o iki ilgosios pertraukos jau turėjęs 16 taškų.

Sėkmingas Ulės žaidimas leido laikyti galvą virš vandens „Žalgiriui“, kai daugiau ginklų radę baskai bandė tolti antro kėlinio pradžioje ir turėjo 5 taškų pranašumą (29:24).

zalgiris.lt nuotr./Eurolygos rungtynėse „Baskonia“ įveikė „Žalgirį“. Edgaras Ulanovas
zalgiris.lt nuotr./Eurolygos rungtynėse „Baskonia“ įveikė „Žalgirį“. Edgaras Ulanovas

Daug nervų K.Maksvyčiui kainavo „Žalgirio“ neišnaudotos galimybės prasižengti. Per pirmąjį kėlinį žalgiriečiai subaudavo oponentus tik kartą, o antrame ketvirtyje net gavęs priminimą apie dar turimas komandines pražangas I.Brazdeikis prasižengė varžovui jau atakuojant ir gavo „2+1“ galimybę, priversdamas K.Maksvytį keiktis ir prašyti minutės pertraukėlės.

Puolime prie E.Ulanovo kartkartėmis prisijungdavo tritaškius per rankas taikliai svaidęs Keenanas Evansas, o vėl Eurolygos išvykoje lyg Pilypas iš kanapių išniro Tomas Dimša, smeigęs du tritaškius antrajame kėlinyje ir leidęs „Žalgiriui“ pirmauti įpusėjus mačui 44:42.

Įdomu tai, kad T.Dimša namų rungtynėse Eurolygoje yra pataikęs tik 1 tritaškį (iš 11), o svečiuose jis žiba – plėšęs tinklelį Tel Avive, Vilerbane ir Vitorijoje, žalgirietis dabar yra pataikęs 12 (iš 21) tolimų metimų svečiose arenose.

Sėkmingiau trečią kėlinį pradėjęs „Žalgiris“ turėjo ir 6 taškų pranašumą (51:45), bet kertiniu momentu tapo trečioji M.Howardo pražanga, padėjusi ne kauniečiams, o baskams.

Blankus Vitorijos klubo lyderis vertė kentėti savo komandą gynyboje, bet jam atsisėdus ant suolo „Baskonia“ problemos savoje aikštės pusėje kaipmat išsisprendė ir šeimininkai pakilo į spurtą 19:5, sukūrusio baskams rekordinį pranašumą (64:56).

Jo metu „Fernando Buesa“ arenos tribūnas vertė ošti M.Costello, pelnęs 7 taškus iš eilės, o K.Maksvytis ir toliau turėjo griebtis už galvos ne tik po I.Brazdeikio sprendimų – puolime ėmė strigti ir K.Evansas, ir slogias rungtynes sužaidęs bei –5 naudingumo balus surinkęs Lukas Lekavičius.

zalgiris.lt nuotr./Eurolygos rungtynėse „Baskonia“ įveikė „Žalgirį“. Ignas Brazdeikis
zalgiris.lt nuotr./Eurolygos rungtynėse „Baskonia“ įveikė „Žalgirį“. Ignas Brazdeikis

Rungtynių svarstykles į „Žalgirio“ pusę bandė sverti trečią tritaškį ketvirto kėlinio starte pataikęs T.Dimša, bet tai buvo retas pragiedrulis apniukusiame kauniečių puolime.

Pelnę 51 tašką per mažiau nei pustrečio kėlinio, žalgiriečiai sustojo per paskutines keliolika ir rungtynių pabaigoje nesugebėjo suvaldyti sukilusio baskiško uragano – į priekį nurūkę šeimininkai ne tik laimėjo, bet ir tą padarė 20 taškų skirtumu, didžiausiu, kokiu šį sezoną pralaimėjo „Žalgiris“.

„Dvi skirtingos pusės, – po pralaimėjo sakė K.Maksvytis. – Pirmoje pusėje žaidėme neblogai, galėjome susikrauti dar didesnę persvarą tiek dėl gynybos, tiek dėl puolimo. Viskas pasikeitė antroje pusėje. Varžovai nieko labai nepasiūlė, išlaikė tą patį greitį, išlaikė savo agresyvią gynybą, kuri mus vertė dalintis kamuoliu, bet šito nebeliko, ypač kai pradėjo nesisekti, pradėjome žaisti po vieną ir mažai dalintis kamuoliu, užmiršome savo namų darbus. Sužaidėme, manau, blogiausią antrą pusę šiame sezone.“

K.Maksvytis po nesėkmės kalbėjo ir apie klaidingą sprendimą leisti žaisti traumuotam Kevarriusui Hayesui, debiutavusį Dovydą Giedraitį bei laukiančias rungtynes Valensijoje.

– Ir jūs, ir Edgaras Ulanovas akcentuojate tą žaidimą po vieną, ypač antroje pusėje. Kas tai lėmė – baskų gynyba ar jūsų problemos puolime?

– Baskai dvigubino gana agresyviai. Kai dvigubina, reikia greičiau atsikratyti kamuoliu ir ieškoti komandos draugų. Mes gana lėtai atsikratėme kamuoliu, perdavimas dažnai nueidavo ne į tą pusę, kam buvome pasiruošę. Labai nepatiko tas, kad per anksti pasidavėme ir užmiršome savo planus.

zalgiris.lt nuotr./Eurolygos rungtynėse „Baskonia“ įveikė „Žalgirį“.
zalgiris.lt nuotr./Eurolygos rungtynėse „Baskonia“ įveikė „Žalgirį“.

– Rezultatui esant 71:64 paprašėte pertraukėlės ir akcentavote, kad kažko nepadarote gynyboje prieš Matthew Costello. Ko nepavyko padaryti ginantis prieš šį žaidėją?

– Costello toks netradicinis žaidėjas, gali ir rolinti (leistis po krepšiu po užtvaros), ir šiandien turėjome nemažai problemų dėl jo tritaškių. Manau, kad jau tada buvome praradę kontrolę, jei išėjome po pertraukėlės ir nesugebėjome atlikti nubraižyto derinio, praradome kamuolį. Reikia išmokti, kad kai rungtynių valdymas slysta iš rankų, geriau tai sukontroliuotume. Turime išlikti rungtynėse kaip komanda.

– Ar daugiau norite iš Keenano Evanso, dėl kurio sprendimo po tos pertraukėlės nelikote patenkintas?

– Ne tik Evansas, du žaidėjai suklydo darant šitą derinį. Labai nemėgstame, kai po pertraukėlės viskas nubraižyta, jam belieka tik išpildyti. Ne tik Evansas, visi sugriuvo antroje pusėje.

– 7 klaidos vien per ketvirtą kėlinį. Iš kur atėjo tos klaidos?

– Žinote, kelios pergalės iš eilės, gal kažkur praleidome treniruotėse, pradėjome jaustis šiek tiek per gerai. Trūko įdirbio, trūko pastangų ir persiorientavimo.

– Ir jūs, ir Ulanovas minite, kad galbūt pagalvojote apie save per gerai. Ar jautėsi tie signalai ir treniruotėse?

– Nedideli signalai visada jaučiasi. Stengiamės tai kontroliuoti, kaip ir šiandien akcentavome, kokią gynybą taikys varžovai, bet nesugebėjome to užakcentuoti, išreikalauti ar išpildyti. Manau, kad tai ir žaidėjų, ir trenerių štabo kaltė.

Pradėjome jaustis šiek tiek per gerai.

– Pirmoje pusėje per pusantro kėlinio padarėte tik vieną pražangą. Kiek trūko situacijos suvokimo ir atakų nutraukimo protingomis pražangomis?

– Nemažai trūko. Mes akcentuojame, kad reikia išnaudoti savo pražangas, tuo labiau kad turėjome po krepšiu post situacijų, turėjome vadinamų close-out situacijų. Prašome bauduoti tose situacijose, bet nesubaudavome.

– Kevarriusas Hayesas neturėjo pražangų problemos, bet žaidė tik 11 minučių. Kiek jis buvo pasiruošęs žaisti ir kiek jo sveiko trūko šiose rungtynėse?

– Trūko. Pirmiausia, jis šaunuolis, rodė norą, bet turbūt buvo iš mūsų pusės gal per anksti įleisti jį į aikštelę. Jis traumos negavo, bet blogai pasiruošęs, daugiau laiko praleidęs be krepšinio, neįėjęs į savo formą. Jo šiandien, ypač gynyboje, trūko.

zalgiris.lt nuotr./Eurolygos rungtynėse „Baskonia“ įveikė „Žalgirį“. Kevariusas Hayesas
zalgiris.lt nuotr./Eurolygos rungtynėse „Baskonia“ įveikė „Žalgirį“. Kevariusas Hayesas

– Matėsi jo noras, judėjimas. Kokia jo sveikatos būklė, ar nepablogėjo?

– Jo būklė gerėja, bet dar nebuvo šimtaprocentinė. Ta pati čiurna dar ne iki galo atsileidusi. Pagal visus protokolus gal dar reikėjo kelioms dienoms jį nuimti, bet jis veržėsi, pats rodė norą, mes galvojome, kad bus gerai.

– Dovydą Giedraitį anksti įleidote į aikštę Eurolygos debiutui pirmoje pusėje, kaip jis pasirodė per tas penkias minutes?

– Buvo mintis jį ir Arną Butkevičių laikyti prie Howardo, tikėjomės, kad jie yra jam neparankiausi gynyboje ir Dovį su tokia mintimi išleidome. Gynyboje jis savo užduotimis susitvarkė, bet bendro ritmo, matosi, dar šiek tiek trūksta.

– Laukia mažiau nei 48 valandos iki kitų rungtynių, kas dabar svarbiausia per tą trumpą atkarpą iki mačo Valensijoje?

– Svarbiausia išlikti komanda, ypač pralaimėjus. Gerai sureaguoti, užpykti ant savęs ir turėti kitas geras rungtynes.

Svarbiausia išlikti komanda.

– „Valencia“ žaidė antradienį namie, jūs – trečiadienį išvykoje, tad iki kitų rungtynių dar turėsite ir skrydį. Ar neerzina ir neatrodo neteisinga situacija, kai kita komanda, žaisianti namuose, turi žymiai ilgesnį laiką pasiruošti rungtynėms?

– Klausiau mūsų komandos atstovų, bet pasirodo taip būna Eurolygoje. Mes tokį pat pranašumą turėsime antroje sezono pusėje. Yra kaip yra, varžovai turės nedidelį šviežumo pranašumą, bet tikiuosi, mus mobilizuos pralaimėjimas.

– Tomas Dimša namų rungtynėse yra pataikęs vieną tritaškį, išvykose – 12. Tai tik sutapimas ar Tomo gebėjimas geriau susitvarkyti su įtampa išvykose?

– Geras pastebėjimas, nebuvau to pastebėjęs. Dėl jo džiaugiuosi, jis šiandien buvo vienas iš tų žaidėjų, kuris žaidė.

zalgiris.lt nuotr./Eurolygos rungtynėse „Baskonia“ įveikė „Žalgirį“. Tomas Dimša
zalgiris.lt nuotr./Eurolygos rungtynėse „Baskonia“ įveikė „Žalgirį“. Tomas Dimša

– Tyleris Cavanaugh atrodo slogiai sezono starte, turėjote jam priekaištų ir šiandien. Kur jis stringa sezono pradžioje?

– Nenoriu užsiakcentuoti Tylerio, šiandien neturėjau keturių–penkių pagrindinių rotacijos žaidėjų. Per daug trūko karių, kad turėtume geras rungtynes. Trūko ne tik Tylerio. Tikiuosi ir jis, ir kiti greičiau atsigaus ir padės komandai laimėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas