Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 27

„Derinių knyga“: kertinė „Žalgirio“ sistemos dalis – kaip Šaras išnaudoja A.Milaknį

Artūras Milaknis – neatsiejama Kauno „Žalgirio“ sistemos dalis. Kiekvienas 32-ejų snaiperiui paruoštas ir gerai išpildytas derinys 44 proc. atvejų baigiasi tritaškiu metimu į priešininkų krepšį. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek pasakoja, kaip Šarūnas Jasikevičius išnaudoja šį svarbų žaliai baltų ginklą.
Artūras Milaknis
Artūras Milaknis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Artūras Milaknis yra kertinė „Žalgirio“ puolimo sistemos dalis. Nepaisant to, kad gynėjas dažnai yra priešininkų atakuojamas gynyboje kaip silpniausia jos vieta, aikštėje jis vidutiniškai praleidžia po 23 minutes, pelno 7,3 taško ir iš toli atakuoja beveik 44 proc. taiklumu. Tritaškius jis meta triskart dažniau nei dvitaškius.

Kiekviena komanda žino, kad Milas yra pagrindinis „Žalgirio“ snaiperis, todėl jam yra skiriamas papildomas dėmesys kiekvienose rungtynėse. Nepaisant to, žalgirietis „Žalgirio“ derinių ir savo pastangų dėka sugeba išmesti net po 4,2 tritaškio per rungtynes.

A.Šuliauskas vaizdo reportaže analizuoja, kaip Šarūnas Jasikevičius išnaudoja A.Milaknio stipriąsias puses ir kokios schemos dažniausiai yra naudojamos sukurti jam patogų metimą.

VIDEO: ARTŪRAS MILAKNIS: kaip Šaras išnaudoja šį svarbų ginklą

Ragai (horns Milas)

Pirmasis derinys yra mano asmeninis favoritas šių metų „Žalgirio“ derinių knygoje. Jis prasideda iš horns arba ragų situacijos, kuomet du žaidėjai pradeda derinį ant baudos linijos kampų, o kiti du laukia aikštelės kraštuose. Derinys dažnai naudojamas rungtynių pabaigose, kuomet yra atsiliekama keliais taškais ir reikia greitų atakų.

1 situacija: įžaidėjas perduoda kamuolį centrui ir pasileidžia statyti užtvaros A.Milakniui. Tuo pat metu Aaronas White'as imituoja, kad statys A.Milakniui nugarinę užtvarą, taip akimirkai suklaidindamas Milaknio gynėją. Milaknis iškart įgauna šiokį tokį pranašumą, kurį tik užtvirtina B.Davieso solidi sienelė. Derinys visada daromas į kairę pusę, kadangi dešiniarankiui metikui yra patogiau bėgti į šią pusę bei greitai išmesti kamuolį.

2 situacija: lemiamos akimirkos Tel Avive. Keturi gynėjai aikštelėje, todėl nėra daug derinių, kuriuos „Žalgiris“ galėtų atlikti. B.Daviesas gauna kamuolį, ir, šiuo atveju, Th.Walkupas vaidina, kad statys A.Milakniui užtvarą. A.Milaknis vėl atsilaisvina dėl puikios Leo Westermanno užtvaros, tačiau B.Davieso gynėjas žengia link jo neleisdamas išmesti kamuolio. Savalaikis įkirtimas ir perdavimas bei galingas B.Davieso dėjimas.

3 situacija: Kam keisti tai, kas sekasi? Tuo labiau kad aikštelėje vis dar keturi gynėjai. Pažiūrėkite, kaip arti L.Westermano prabėga A.Milaknis, nepalikdamas savo gynėjui jokios vietos. Tarikas Blackas prisimena, kad praeitoje atakoje prasileido galingą dėjimą į savo krepšį, todėl šį kartą jau nežengia papildomo žingsnio ties A.Milakniu ir šis smeigia lemtingą tritaškį į „Maccabi“ krepšį.

VIDEO: Pamatykite: „Žalgiriui“ gyvybę Eurolygoje išsaugojusi dramatiška pergalė prieš „Maccabi“

4 situacija: po minutės pertraukėlės su „Barcelona“ šis trijų žmonių derinys turėjo įdomesnį variantą. Atrodo, kad „Žalgiris“ žaidžia vieną iš savo kitų derinių, kuomet A.Milaknis su A.White'u imituoja pikenpopą krašte, o vėliau turėtų sekti pikenrolas aikštelės viduryje. Tačiau Th.Walkupas yra uždengtas, A.Milaknis perduoda kamuolį B.Daviesui ir iš karto gauna Th.Walkupo užtvarą. Jis įgyja pranašumą, B.Davieso žmogus ateina padėti, dar vienas laiku atliktas perdavimas ir „Žalgirio“ aukštaūgis užbaigia ataką iš po krepšio. Tokios patobulintos kombinacijos po minutės pertraukėlių yra viena iš priežasčių, kodėl „Žalgiris“ taip sėkmingai atakuoja po jų.

Masalas (po decoy)

„Žalgiris“ yra viena daugiausiai žaidimą nugara į krepšį naudojančių komandų visoje lygoje. Tačiau kartais kauniečiai mėgsta vaidinti, kad bandys tą daryti, kai iš tikrųjų pagrindinis veiksmas vyksta kažkur kitur. Dažniausiai tokioje situacijose ieškomas būtent A.Milaknis.

Ataka prasideda A.Milaknio cross užtvara B.Daviesui, taip leidžiant B.Daviesui priimti kamuolį geroje pozicijoje. Po to kamuolį jam atidavęs A.White’as bėga statyti užtvaros A.Milakniui, kurio žmogus sekundei atsipalaiduoja ir to visiškai užtenka nuspręsti atakos baigtį. B.Daviesas dar pastato panašią užtvarą, kaip praeitame derinyje ir „Žalgiris“ pelno tris taškus.

Situacija Tel Avive. Leo Westermanas bando centruoti prieš mažesnį, o „Žalgirio“ geriausias metikas laukia priešingame kampe. Žaidimas nugara tėra tik imitacija, kai A.Milakniui yra pastatomas kokybiškas staggeris – dvi užtvaros iš eilės. Deono Thompsono gynėjas, kuris dar galėtų išgelbėti šią situaciją, keisdamasis yra giliai baudos aikštelėje ir Milas pelno dar tris taškus.

Keliamės į Stambulą. P.Jankūnas priima kamuolį ant ūselio, tačiau net nedaro driblingo, o tiesiog laukia, kol A.Milaknis pastačius užtvarą atsilaisvins ties viduriu. A.Milaknio gynėjas galvoja, kad išgelbės situaciją kirsdamas užtvarą per apačią, bet „Žalgirio“ gynėjas tai pastebi, sustoja keliais žingsniais anksčiau ir sako „išsiimk tris taškus“.

VIDEO: „Ginčas“ ir svaiginantis „Žalgirio“ scenarijus: kokie šansai pratęsti Eurolygos sezoną?

Diamond

Trečioji situacija turi keletą pavadinimų – diamond, floppy. Derinio esmė – abu aukštaūgiai stovi ant baudos aikštelės ribų ir A.Milaknis naudojasi abiejų jų užtvaromis, keisdamas kryptį, kaip jam atrodo teisingiau. Itin svarbios kokybiškos užtvaros – o B.Daviesas, P.Jankūnas ir kiti tikrai moka jas statyti.

Aptariamoje situacijoje B.Dixonas bando gelbėti situaciją po perdavimo šokdamas prie kamuolio, tačiau atrodo, kad A.Milaknis jo nepastebi ir pelno tris taškus.

Rungtynės Milane ir vėl diamond situacija. Milas pradeda savo kelionę nuo vieno tritaškio iki kito ir jau pirma P.Jankūno užtvara jam suteikia nemažą pranašumą. B.Daviesas tai mato ir iš pradžių net blokuoja savo žmogų nenorėdamas leisti jam keistis, o vėliau dar spėja sutrukdyti ir A.Milaknio gynėjui. „Žalgirio“ suolelis pakyla vos tik Milas išmeta kamuolį – jie visi žino, kur jis atsidurs.

Situacija Barselonoje. Adamas Hanga galbūt yra vienas geriausiai besiginančių Eurolygos žaidėjų, bet net ir jam nepasisekė sugauti A.Milaknio, bėgančio pro kelias užtvaras.

VIDEO: „Ginčas“: ar „Žalgiriui“ verta palikti LKL?

Ispaniškas du prieš du

Dar vienas derinys įtraukiant A.Milaknį – Spain pikenrolas (ispaniškas du prieš du).

Įžaidėjo ir centro 2 prieš 2 A.Milakniui statant nugarinę užtvarą: jis turi ir antrą opciją – užtvaros nestatyti, tačiau vien tik jo išbėgimas palieka jo gynėją spręsti didelį galvosūkį. Matome, kad Nate'as Woltersas turi įgijęs pranašumą ir pelnytų du lengvus taškus, o A.Milaknio gynėjas yra būtent tas žmogus, kuris turėtų padėti. Tačiau A.Milaknis jau laukia ties trijų taškų linija ir toks „Fenerbahče“ nesusikalbėjimas jiems kainuoja tris taškus.

Dar vienas Spain pikenrolo pavyzdys prieš „Fenerbahče“. Šį kartą turkai keičia jau pačią pirmą užtvarą ir Gigi Datome rodo B.Dixonui pasilikti ties trijų taškų linija, kad šiam netektų grumtis su B.Daviesu po krepšiu. „Fenerbahče“ krepšininkai neišgirsta vienas kito ir po puikaus M.Grigonio ekstraperdavimo kamuolys vėl krepšyje.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Artūras Milaknis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Artūras Milaknis

Šį kartą „Žalgiris“ žaidžia ispanišką pikenrolą aikštės krašte, kuriuo skaudžiai baudė „Olympiakos“ komandą praėjusio sezono ketvirtfinalyje. „Gran Canaria“ bando gintis prieš šį derinį keisdamiesi tarp gynėjų, tačiau po puikios A.Milaknio užtvaros, B.Daviesas pelno du lengvus taškus.

Štai tie keturi būdai, kuriais „Žalgirio“ trenerių štabas daugiausia išnaudoja A.Milaknį. Matome, kad situacijos galbūt ir paprastos, tačiau žymiai svarbiau yra kiekvienos mažos detalės išpildymas.

Milo pataikymas iš toli – puikus, o tai ir paties žaidėjo pasiruošimo, ir trenerių nuopelnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas