Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 12 15

Du statistiniai „Žalgirio“ išskirtinumai Eurolygoje, lemiantys pergales ir pralaimėjimus

„Pirmąsias ketverias rungtynes negavome jokios pagarbos iš teisėjų pusės“, – spalio 28 dieną po namuose pralaimėtų Eurolygos rungtynių spaudos konferencijoje sakė Šarūnas Jasikevičius. Trenerio emocijos turėjo pagrindo – iki šiol teisėjų pagarba arba mažesnis pražangų kiekis buvo vienas iš dviejų kertinių statistinių rodiklių, jungiančių visas Kauno „Žalgirio“ pergales ir pralaimėjimus Eurolygoje.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Eurolyga | "Žalgiris" - "Olympiakos" | 20:00 | "Žalgirio" arena

„Žalgiris“ šiuo metu yra dažniausiai prasižengianti komanda Eurolygoje, per 11 rungtynių taisykles pažeidusi 282 kartus. „Žalgiris“ taip pat turi didžiausią neigiamą pražangų ir išprovokuotų pražangų balansą tarp visų 16-os Eurolygos klubų – Lietuvos čempionai taisykles pažeidė 52 kartus dažniau nei varžovai.

Tačiau svarbiau už tai – „Žalgiris“ pralaimėjo visas Eurolygos rungtynes, kuriose prasižengė daugiau nei 23 kartus. Ketveriose pergalingose rungtynėse prieš Stambulo „Galatasaray“, Vitorijos „Baskonia“, Belgrado „Crvena Zvezda“ ir Bambergo „Brose Baskets“ Kauno klubas prasižengė atitinkamai 20, 21, 23 ir 23 kartus. „Žalgiris“ taip pat pralaimėjo visas rungtynes, kuriose pražangų ir išprovokuotų pražangų balansas buvo daugiau nei minus 2. Prieš „Baskonia“ Š.Jasikevičiaus komanda išprovokavo dviem pražangomis daugiau, nei patys surinko, prieš „Crvena Zvezda“ balansas buvo lygus, prieš „Brose Baskets“ ir „Galatasaray“ galutinis rodiklis buvo minus 2.

„Žalgiris“ šiuo metu yra dažniausiai prasižengianti komanda Eurolygoje.

Šioje kategorijoje „Žalgirį“ į priekį tempia Paulius Jankūnas, kuris šį sezoną išprovokavo 23 pražangomis daugiau nei skaičiuojant kartus, kai pats pažeidė taisykles. Kapitonas pagal šį rodiklį Eurolygoje užima 9-ą vietą. Į dugną „Žalgirį“ traukia Renaldas Seibutis, kurio rodiklis – minus 17 (šešta vieta nuo pabaigos tarp visų lygos žaidėjų).

Be pražangų kiekio, „Žalgiris“ taip pat pirmauja Eurolygoje pagal kovą dėl atšokusių kamuolių. Tiesa, pagal įprastą atkovotų kamuolių vidurkį „Žalgiris“ yra penktas, tačiau svarbu atsižvelgti į tai, kad „Žalgiris“ taip pat yra penktas pagal demonstruojamą tempą. Todėl kauniečiai turėjo mažiau progų surinkti didesnį bendrą atkovotų kamuolių kiekį.

Svarbesnis šiuo atveju yra atkovotų kamuolių procentas, pagal kurį 55,4 proc. visų atšokusių kamuolių atkovojantis „Žalgiris“ – Eurolygos lyderis. Artimiausią varžovą, Bryantą Dunstoną, Derricką Browną ir Tylerį Honeycuttą turinčią Stambulo „Anadolu Efes“ kauniečiai lenkia net 2,3 procento, kai įprastas skirtumas tarp komandų svyruoja nuo 0,5 iki 1,5 procento.

„Žalgiris“ taip pirmauja pagal gynyboje atkovotus kamuolius po dvitaškių (56,2 proc.) ir tritaškių (55,2 proc.) metimų bei bendrą puolime sugriebtų kamuolių procentą (38,6 proc.).

Pasiekti tokius aukštus statistinius rezultatus „Žalgiriui“ padeda komandinės pastangos. Nė vienas „Žalgirio“ žaidėjas nepatenka į aukščiausią atkovotų kamuolių procentą turinčių žaidėjų penketuką, tačiau du žaidėjai yra tarp šešiolikos geriausių. Augusto Lima su 17,8 procento yra devintas, o Paulius Jankūnas su 16,1 proc. yra šešioliktas. Taip pat paminėjimo vertas Leo Westermannas, kuris su 10,7 proc. tarp gynėjų yra šeštas.

Kaip ir pražangų atveju, atkovotų kamuolių procentas koreliuoja su „Žalgirio“ pergalėmis ir pralaimėjimais. Iki šiol „Žalgiris“ laimėjo ketverias iš penkerių rungtynių, kuriose sugriebė daugiau nei 57,8 proc. kamuolių. Išskirtiniu tapo namuose patirtas pralaimėjimas Tel Avivo „Maccabi“, prieš kurį „Žalgirio“ žaidėjai dominavo baudos aikštelėje ir atkovojo 60 procentų kamuolių.

Kaip ir pražangų atveju, atkovotų kamuolių procentas koreliuoja su „Žalgirio“ pergalėmis ir pralaimėjimais.

„Žalgiriui“ taip pat išskirtinai buvo svarbi kova dėl atšokusių kamuolių po netaiklių tolimų metimų. Iki šiol turnyrinėje lentelėje 11-ą vietą užimanti ekipa laimėjo visas trejas rungtynes, kuriose po netaiklių tritaškių metimų atkovojo daugiau nei 65,2 procentus kamuolių. „Žalgiris“ taip pat laimėjo mačą prieš „Galatasaray“ šioje kategorijoje atkovojęs 60 procentų kamuolių, tačiau pralaimėjo „Barcelona“, nors tądien dominavo šioje kategorijoje (65,2 proc.).

Išvada – analitiniu požiūriu, iki šiol „Žalgiris“ laimi Eurolygoje, kai prasižengia ne daugiau kaip 23 kartus bei prasižengia iki dviejų kartų daugiau nei varžovai. Taip pat statistiškai „Žalgiris“ laimi ketverias rungtynes iš penkerių, kai geba rungtynėse atkovoti 57,8 proc. kamuolių, o atvejais, kuriais „Žalgiris“ po netaiklių tolimų metimų atkovoja bent 65,3 proc. kamuolių, Š.Jasikevičiaus komanda dar nebuvo nugalėta.

Sekite krepšinio analitiką Erildą Budraitį socialiniame tinkle „Facebook“. Susisiekti su autoriumi galite el. paštu: erildasb@gmail.com.

„Orakulo“ prognozė: „Žalgiris“ – „Olympiacos“
„Orakulo“ prognozė: „Žalgiris“ – „Olympiacos“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas