Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 28

„El Chacho“ – „Olimpia“ kamuolio burtininkas, keliantis liūdnus prisiminimus „Žalgiriui“

Pasaulio ir Europos čempionas, dukart triumfavęs Eurolygoje bei tapęs naudingiausiu šio turnyro krepšininku. Kauno „Žalgirio“ kelyje – kamuolio burtininkas iš Ispanijos, įvardijamas tarp geriausių įžaidėjų Senajame žemyne – 33-ejų Sergio Rodriguezas. Tai pagrindinis Milano „Olimpia“ atakų organizatorius, pražudęs žaliai baltus pirmoje dvikovoje Italijoje, sieksiantis tą padaryti ir penktadienio vakarą Nemuno saloje.

Penktadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Olimpia“ | 20:00 | Kaunas

Kanarų salose gimęs S.Rodriguezas debiutuodamas šalies rinktinėje komandos veteranų buvo pramintas „El Chacho“, o šią pravardę nešioja iki šiol. Išvertus į lietuvių kalbą, tai reiškia „bičas“, „senis“ ar „bičiulis“.

Vis dėlto įspūdinga barzda, kokios pavydėti galėtų ir Artūras Milaknis, pasižymintis 191 cm atakų generolas bičiuliautis Kaune nežada, ko su „Žalgiriu“ nedarydavo ir praeityje.

S.Rodriguezas skausmingais tritaškiais pražudė žaliai baltus pirmajame tarpusavio mače Milane. „Olimpia“ laimėjo 85:81, o 17 taškų įmetęs, 6 rezultatyvius perdavimus atlikęs ir 24 naudingumo balus surinkęs gynėjas tapo rungtynių MVP.

Šarūno Jasikevičiaus vyrukai pamena ir prieš kiek daugiau nei metus vykusį susitikimą Maskvoje, kai tuometis CSKA įžaidėjas tolimų metimų virtine padėjo Rusijos klubui ištraukti pratęsimą, o jame – ir iškovoti pergalę.

VIDEO: Sergio Rodriguez Saves The Game For CSKA 21.11.2018 vs Zalgiris - 24 Pts! | UF44 Highlights

Profesoriumi vadinamas strategas Ettore Messina vasarą perėmė Milano „Olimpia“ vairą, o „El Chacho“ buvo didžiausia jo užgaida laisvų agentų rinkoje. Su šiuo krepšininku jie kartu dirbo 2010-2011 metų sezone Madrido „Real“ klube.

S.Rodriguezas įrodinėja savo vertę treneriui bei pirmauja madų sostinės ekipoje pagal pelnomus taškus, rezultatyvius perdavimus ir naudingumo balus.

Šį sezoną ispanas žaidžia po beveik 26 minutes, pelno po 13 taškų (45,7 proc. dvit., 37,5 proc. trit., 95,9 proc. baud.), atkovoja po 2,3 ir perima po 0,9 kamuolio, atlieka po 5,4 rezultatyvaus perdavimo, klysta po 2 kartus, fiksuoja po 13,6 naudingumo balo.

„Vienas geriausių įžaidėjų Europoje. Jis geras ir kaip taškų rinkėjas, ir kaip progų kūrėjas komandos draugams“, – tinklalapiui Eurolyga.lt konstatuoja „Žalgirio“ žvalgas Evaldas Beržininkaitis.

Barzdoto krepšininko svarba Italijos klubui pasiekė maksimalią ribą, kai traumą patyrė Nemanja Nedovičius, kuris penktadienio dvikovoje Kaune ant parketo neišbėgs.

Beje, S.Rodriguezas yra vienas iš keturių žaidėjų „Olimpia“ ekipoje, šį sezoną nepraleidusių nė vienerių Eurolygos rungtynių. Dažnos traumos yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl italai buksuoja.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Sergio Rodriguezas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Sergio Rodriguezas

„Olimpia“ vežimą ant savo pečių traukiantis S.Rodriguezas pagal rezultatyvius perdavimus užima šeštąją vietą visoje Eurolygoje. Didžiąja dalimi iš gynėjo perdavimų gyvena aukštaūgiai, ypatingai – puikų sezoną žaidžiantis Kalebas Tarczewskis.

„Jei S.Rodriguezas žaidžia „du pieš du“, tai jis nesidairo į kampus, – sako E.Beržininkaitis. – 80 proc. tokių situacijų jis ieškos perdavimo į baudos aikštelės vidų judančiam dideliam žmogui.“

Tiesa, du prieš du situacijas Milano vedlys žaidžia tik su stipriąja dešine ranka, tad „Žalgirio“, kaip ir likusių Eurolygos klubų uždavinys, yra stumti jį į kairę pusę.

Tą mačo išvakarėse akcentavo Kauno komandos vairininkas Šarūnas Jasikevičius, tą pabrėžia ir ekipos skautas.

„Jis ieško savo stipriosios, dešinės rankos. Jeigu Sergio žaidžia į kairę pusę, tuomet ieškos perdavimo ar atliks kokį aukštos trajektorijos metimą („floaterį“). Jis nėra stiprus veržiantis iki galo kairėje pusėje, kaip kad daro su dešine ranka, tad uždarius pastarąją stipriai apribotume jo laisvę“, – sakė E.Beržininkaitis.

Gera kamuolio valdymo technika, platus klaidinančių judesių arsenalas bei meistriškas metimas daro jį labai pavojingu žaidėju ties tritaškio linija.

„Atakuoja krepšį po klaidinamų judesių, meta ir atšokęs atgal, ką puikiai prisimename iš pirmojo mačo Milane. Daug įvairių ir klaidinančių judesių. Metimai iš judesio ar po du prieš du situacijų. Tikrai nėra lengva jį uždengti, tai akivaizdu“, – Eurolyga.lt ispano ginklus puolime vardina E.Beržininkaitis.

Nors „El Chacho“ drąsiai atakuoja iš statinių padėčių, kai kamuolį jam atmeta komandos draugai, tačiau varžovų krepšiui negrasina išlįsdamas iš užtvaros ir staigiai priėmęs kamuolį, kaip kad, tarkime, Kauno ekipoje daro Artūras Milaknis.

„Nėra tikslo statyti užtvarų S.Rodriguezui bandant išvesti jį tolimam metimui. Jos skirtos staigiems metimams pagavus kamuolį, tačiau jis prieš atakuodamas būtinai sumuš kamuolį į parketą“, – pabrėžė „Žalgirio“ žvalgas.

Galbūt pastaruoju metu krepšininko pataikymo procentai iš toli nėra stabilūs – per paskutinius 7 mačus pataikė 12 tritaškių iš 39, bet tokio meistriškumo ir patirties žaidėjai visada reikalauja maksimalaus dėmesio.

Euroleague.net nuotr./Sergio Rodriguezas
Euroleague.net nuotr./Sergio Rodriguezas

Silpnų vietų S.Rodriguezo žaidime rasti sunku. Jų galima ieškoti savoje aikštelės pusėje, kurioje krepšininkas nepasižymi stipria individuali gynyba, situacijose du prieš du ar vaikantis varžovus palei užtvaras.

Kita vertus, kiek žinote Eurolygoje įžaidėjų, kurie būtų elitiniai ir puolime, ir gynyboje?

Tiesa, kad ir koks fantastiškas žaidėjas būtų S.Rodriguezas, tai pastaruoju metu „Olimpia“ ekipai dėl įvairių priežasčių pergalių neneša.

Traumos, pokyčiai sudėtyje, ryšio su žaidėjais dar nerandantis naujasis treneris lėmė, jog italai per pastarąsias 16 rungtynių laimėjo vos 4 kartus.

Visos šios pergalės išvargtos po sunkių mūšių namuose. „Mediolanum Forum“ arenoje krito „Valencia“ (78:71), Sankt Peterburgo „Zenit“ (73:72), Atėnų „Panathinaikos“ (96:87) ir Miuncheno „Bayern“ (79:78).

Išvykoje E.Messinos vyrukai nėra triumfavę nuo spalio 29-osios, kuomet 81:78 įveikė Roko Giedraičio Berlyno ALBA.

Pozityvūs ženklai prieš penktadienio dvikovą Kaune, tačiau „Žalgiris“ pirmiausia turi susitvarkyti su stebukladariu iš Ispanijos.

Tai būtų didelis žingsnis pergalės link. Jei žaliai balti pranoktų italus didesniu nei keturių taškų pranašumu, tuomet aplenktų juos turnyrinėje lentelėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant