Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Erginas Atamanas pripažino savo klaidą, bet vylėsi, kad finale ji neatsirūgs

Erginas Atamanas ir Madrido „Real“ tampa neatsiejami nuo Eurolygos finalų. Jau septynerius metus neturėjome finalo, kuriame nebūtų bent vieno iš šių dalyvių, o sekmadienį į kovą dėl trofėjaus pasileis abu – tiek turko treniruojamas Atėnų „Panathinaikos“, tiek „karališkasis“ Ispanijos klubas.
Chusas Mateo ir Erginas Atamanas
Chusas Mateo ir Erginas Atamanas / Vida Press nuotr.
Eurolygos finalas | „Real“ – „Panathinaikos" | Sekmadienis | 21.00 val.

E.Atamanas iš žmogaus, į kurį žvelgta su pašaipa, tapo sėkmės etalonu Eurolygoje.

2019 metais pralaimėjęs Eurolygos finalą su Stambulo „Anadolu Efes“, o 2021 ir 2022-aisiais triumfavęs finaluose su tuo pačiu Turkijos klubu, specialistas iš Stambulo sekmadienį sieks jau trečiojo Eurolygos trofėjaus, kuris jį sulygintų su Ettore Messina ir paliktų tik už Željko Obradovičiaus pagal šiame amžiuje laimėtus Eurolygos titulus.

Eurolygos treneriai, laimėję titulą šiame amžiuje

  • Željko Obradovičius – 6
  • Ettore Messina – 3
  • Pini Gershonas, Pablo Laso, Dimitris Itoudis, Erginas Atamanas – 2
  • Svetislavas Pešičius, Xavi Pascualis, Dušanas Ivkovičius, Georgios Bartzokas, Davidas Blattas, Chusas Mateo – 1

Bet kelią turkui mėgins pastoti „Real“ komanda, laimėjusi 2018 ir 2023 m. Eurolygos finalus, o 2022-aisiais nusileidusi E.Atamano treniruotam „Efes“.

Jei iškovos titulą sekmadienį, madridiečiai įrašys jau dvyliktą auksinę žvaigždutę į klubo trofėjų sąrašą ir dar labiau sutvirtins persvarą prieš antroje vietoje žengiančią Maskvos CSKA, turinčią aštuonias žemyno krepšinio karūnas.

Daugiausiai Eurolygos titulų iškovoję klubai

  • Madrido „Real“ – 11
  • Maskvos CSKA – 8
  • Tel Avivo „Maccabi“, Atėnų „Panathinaikos“ – 6
  • Varezės „Pallacanestro“ – 5
  • Pirėjo „Olympiakos“, Milano „Olimpia“, Rygos ASK, Splito „Jugoplastika“ – 3

„Tai pasako daug apie mūsų klubo nuveiktą darbą per ilgus metus, – per spaudos konferenciją prieš finalą kalbėjo „Real“ strategas Chusas Mateo. – Jis prasidėjo su Pedro Ferrandizu („Real“ treneris 1959–1962, 1964–1965, 1966–1975 m. – aut. past.), Lolo Sainzu („Real“ treneris 1975-1989 m. – aut. past.), Pablo Laso („Real“ treneris 2011-2022 m. – aut. past.), o komanda pateko į dešimtą finalo ketvertą per 13 metų. Tai įrodo mūsų klubo struktūros stabilumą. Mes turime puikius įvairių šalių žaidėjus, kurie turi asmenybes, charakterius, bet sugeba žaisti kartu. Jie turi Madrido „Real“ DNR ir sugeba išgyventi net svarbiausiais momentais. Labai didžiuojuosi tuo, kokia komanda esame.“

„Aš esu finalo ketverte šeštą kartą ir ketvirtą kartą žaisiu finale per pastaruosius penkerius metus. Labai tuo didžiuojuosi, – pabrėžė E.Atamanas, tapęs pirmuoju turku treneriu, atvedusiu į Eurolygos finalą užsienio komandą. – „Fenerbahče“ sirgaliai, žinoma, tikėjosi savo komandos pergalės, Turkijos žurnalistai, irgi dėjo didesnius lūkesčius į „Fenerbahče“, bet aš būsiu vienintelis žmogus, kuris reprezentuos Turkiją finale.“

Vida Press nuotr./Finalo dalyviai
Vida Press nuotr./Finalo dalyviai

Nors jam Eurolygos finalas jau tapo įprastu sezono pabaigos akcentu, „Panathinaikos“ dėl titulo kausis pirmą sykį nuo 2011 metų, kai klubą dar treniravo Ž.Obradovičius.

PAO sirgaliai Berlyno gatvėse nuolat skanduoja E.Atamano vardą, o tik pirmą sezoną Atėnuose dirbantis turkas jau tapo „Panathinaikos“ ikona ir, kaip sako graikai, „daugiau nei treneriu“.

VIDEO: Išskirtinė medžiaga. Susipjovė „Fenerbahče“ ir „Panathinaikos“ fanai: mėtė daiktus, paleido kumščius ir šturmavo Berlyno areną

„Esu dėkingas visam Atėnų miestui, „Panathinaikos“ sirgaliams už tikėjimą viso sezono metu. Vakar jie sukūrė nuostabią atmosferą. Mėgausimės žaisdami finale, o koks bus rezultatas – pamatysime“, – sakė E.Atamanas.

Tiesa, dar prieš finalo ketverte septintąją žvaigždę, t. y. titulą, savo klubo sirgaliams žadėjęs turkas šįkart išvengė skambesnių pažadų, o išgirdęs apie tai, jog „Panathinaikos“ savininkas Dimitris Giannakopoulos dar sausį prognozavo, kad finale žais būtent Atėnų ir Madrido klubai, o jį laimės PAO, juokėsi.

„Tikiuosi, kad taip ir bus, – kvatojo E.Atamanas. – Kol kas mums sekėsi išpildyti visus prezidento Giannakopoulo spėjimus, o dabar svajojame išpildyti ir šį. „Panathinaikos“ ir „Real“ nudirbo puikų darbą ilgo sezono metu, kad būtų ten, kur yra dabar.“

Smagiai turkas sureagavo ir į vieno žurnalisto pastebėjimą apie tai, jog pusfinaliuose sirgaliai neišvydo intriguojančių rungtynių, tad norėtų to finale.

„Suprantu, kad jums buvo nuobodu, bet mums geriau laimėti tokiu būdu. Galime sutarti, kad 37 minutes žaisime atkakliai, o paskutines 3 minutes pabėgsime, – juokėsi E.Atamanas. – Suprantu, kad jums patinka intriga, bet aš norėčiau vėl laimėti tokiu būdu.“

„Panathinaikos“ strategas įsivėlė ir į smagų pokalbį su „Real“ vienu iš lyderių Džananu Musa. Bosnis 2020-2021 m. sezone atstovavo „Anadolu Efes“ ir buvo E.Atamano auklėtinis, bet liko Vasilije Micičiaus ir Shane'o Larkino šešėlyje ir prie Eurolygos titulo praktiškai neprisidėjo.

„Scanpix“ nuotr./Džananas Musa
„Scanpix“ nuotr./Džananas Musa

Naudingiausiai Eurolygos pusfinalyje žaidęs ir 23 efektyvumo balus surinkęs Dž.Musa spaudos konferencijoje teigė, kad jam tai buvo vertinga patirtis, o E.Atamanas pripažino savo klaidą.

„Treneriai kartais padaro klaidų. Tą sezoną laimėjome Eurolygą. Džananas atvyko sezono viduryje, tai jam buvo pirmi metai po NBA, o aš, deja, nedaviau jam daug laiko. Gaila, nes mūsų klubas ir aš praradome tokį žaidėją, o jis išvyko į Ispaniją ir dabar gali pasiekti prieš mane kerštą. Tikiuosi, kad jam nepavyks“, – šypsojosi turkas.

Vida Press nuotr./Erginas Atamanas
Vida Press nuotr./Erginas Atamanas

„Gal ir pavyks“, – pridūrė Dž.Musa, priversdamas kvatoti visus konferencijos dalyvius.

Jis su komandos draugais Berlyne sieks nutraukti prakeiksmą – dar jokia reguliarųjį sezoną laimėjusi komanda nuo 2016 m. nėra laimėjusi Eurolygos titulo. Madridiečiai gali tapti pirmaisiais.

„Smagu, kad galime tapti pirma komanda, laimėjusia ir reguliarųjį sezoną, ir titulą, bet nesižvalgome į favoritų statusą. Finalo ketverte gali nutikti bet kas. Dirbome dėl to 10 mėnesių ir stengsimės iškovoti šią pergalę“, – sakė „Real“ bosnis.

Tuo tarpu Madrido komandos treneris Ch.Mateo sulaukė klausimo apie pagarbą jam. Pernai, prieš tapdamas Eurolygos čempionu, jis jau buvo atleidinėjamas spaudoje, o šiemet praktiškai nesvarstomas diskutuojant apie geriausius metų trenerius, nors galiausiai šį apdovanojimą gavo.

Vida Press nuotr./Chusas Mateo
Vida Press nuotr./Chusas Mateo

„Man nerūpi, ką žmonės apie mus ir mane galvoja. Darau savo darbą. Džiaugiuosi būdamas Madrido „Real“ treneriu. Aš esu patenkintas savo šeima, žaidėjais ir klubu, o visa kita man nerūpi. Žinoma, yra trenerių, iš kurių galiu mokytis, pavyzdžiui, Atamanas, Jasikevičius, Bartzokas, Laso, bet man svarbiausia, kad su savimi turiu savo šeimą, žaidėjus ir galiu siekti savo tikslų“, – sakė ispanas.

Eurolygos finalas tarp „Panathinaikos“ ir „Real“ klubų sekmadienį startuos 21 val. Lietuvos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas