Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 30

E.Atamanas – apie „antrąjį“ Eurolygos titulą iš eilės ir skambutį po pergalės

Pastaruosius trejus metus Senajame žemyne siautėjusi Stambulo „Anadolu Efes“ galiausiai iškovojo pirmąjį klubo istorijoje Eurolygos titulą. Tai buvo pirmoji Europos klubinio krepšinio karūna ir 55-erių strategui Erginui Atamanui, nors specialistas jaučiasi laimėjęs antrą kartą iš eilės.

Vasilije Micičiaus ir Shane'o Larkino vedamas Turkijos klubas Eurolygos finale žaidė prieš dvejus metus, absoliučiais favoritais buvo laikomi, kol sezoną įšaldė COVID-19 pandemija, o iki pagrindinės sezono dvikovos nusikapstė ir šįmet.

Dramatiškoje 2020–2021 metų Eurolygos sezono atomazgoje Stambulo „Anadolu Efes“ 86:81 įveikė „Barceloną“.

Triumfavęs Erginas Atamanas pirmiausia pasinaudojo galimybe skirti sveikinimą turkų kalba likusiems sirgaliams Turkijoje, o vėliau džiaugėsi iškovojęs antrąjį Eurolygos titulą iš eilės.

Šis strategas ne kartą pabrėžė, jog praėjusį sezoną buvo įvykdyta „didžiausia sporto neteisybė“, kai Eurolyga nusprendė sezono nebepratęsti.

„Mes sugrįžome ir padarėme tai! Niekada nepasidavėme ir laimėjome. Didžiuojuosi žaidėjais. Pradėjome rungtynes susijaudinę, bet vėliau sugrįžome į savąjį ritmą. Spaudos konferencijoje vakar sakiau, kad Shane'as Larkinas, kaip ir Vasilije Micičius, yra vienas geriausių žaidėjų ir jis laimės mums titulą. Laimėjome antrąjį titulą iš eilės! Paprašysiu Jordi Bertomeu (Eurolygos vadovo), kad mums įteiktų šiandien du čempionų trofėjus“, – po pergalės kalbėjo Erginas Atamanas.

VIDEO: Šaro nusivylimas ir varžovų triumfas: emocinga Eurolygos finalo pabaiga

Karštasis turkų specialistas šį apdovanojimą prijungė prie kolekcijoje jau turėtų Europos taurės, Saportos ir FIBA Europos Iššūkio lygos titulų.

E.Atamanas atskleidė, jog po rungtynių rūbinėje sulaukė Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano skambučio bei sveikinimo iškovojus Senojo žemyno taurę.

„Mano tikėjimas nesiekė dangaus, tačiau mačiau žaidėjus ir jų potencialą. Mes dirbome labai sunkiai. Taip, suteikėme žaidėjams laisvę, bet sistema egzistuoja, juk negalime laimėti Eurolygos žaisdami gatvės krepšinį. Buvome susifokusavę, kasdien dirbome dėl iškelto tikslo. Aš pastačiau šią komandą prieš trejus metus, ji žaidė sėkmingiausiai Europoje ir iškovojo daugiausia pergalių. Aš bijočiau sakyti žaidėjams, kad einame tik kautis. Nebūčiau nuoširdus sau. Visi Turkijoje laukė, kad mes laimėtume titulą, o aš prisiėmiau atsakomybę tai sakyti viešai“, – po pergalės spaudos konferencijoje kalbėjo E.Atamanas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./„Anadolu Efes“ spaudos konferencija po Eurolygos triumfo
Getty Images/Euroleague.net nuotr./„Anadolu Efes“ spaudos konferencija po Eurolygos triumfo

Finalo išvakarėse prieš spaudos konferenciją abu strategai buvo ramūs, bet rungtynėse dėl titulo emocijomis jie kunkuliavo nuo pat ginčo kamuolio.

Šarūnas Jasikevičius, o vėliau ir Erginas Atamanas, dėl emocijų pertekliaus jau pirmajame kėlinyje buvo nubausti techninėmis pražangomis.

VIDEO: Ties išvarymo riba: Eurolygos finale įsiutusį Šarą tramdė Maskoliūnas su Gasoliu

Pirmajame kėlinyje „Barcelona“ demonstravo čempionišką gynybą, kurioje skendo visi „Anadolu Efes“ kūrėjai – Vasilije Micičius, Shane'as Larkinas ir Krunoslavas Simonas.

Dar antrojo ketvirčio pradžioje Šaro kariauna turėjo apčiuopiamą 10 taškų persvarą, bet tuomet į aikštė žengė 40-metis veteranas Pau Gasolis, kurio lėtumu gynyboje bei prasčiausiomis Nikola Mirotičiaus sezono rungtynėmis sėkmingai naudojosi Stambulo ekipa, iki ilgosios pertraukos spurtavusi net 23:6.

Savąjį ritmą pagavusi „Anadolu Efes“ pasileido į baudų metimų maratoną – iki ilgosios pertraukos išmetė 22, o realizavo – 18 kartų.

Antrąją rungtynių dalį puikiai pradėjo Eurolygos sezono MVP prieš tris dienas atsiėmęs Vasilije Micičius, draskęs katalonų gynybą trimis prasiveržimais iš eilės. Per trečiąjį ketvirtį buvęs žalgirietis surinko 11 taškų, o „Barca“ toliau grimzdo dėl pražangų limito.

Didžiulėmis valios pastangomis Š.Jasikevičiaus auklėtiniai panaikino dviženklį deficitą, finalo nugalėtoją palikdami spręstis rungtynių pabaigoje.

V.Micičiaus ir Sh.Larkino duetas per pirmąją mačo pusę buvo realizavęs vos vieną metimą iš žaidimo, bet galutiniame rungtynių protokole kartu surinko 46 taškus.

Būtent šių gynėjų aštrūs reidai sudraskė „Barceloną“, o V.Micičius susilaukė ir finalo ketverto MVP apdovanojimo.

nuotr. „Getty Images"/euroleague.net/Vasilije Micičius
nuotr. „Getty Images"/euroleague.net/Vasilije Micičius

E.Atamanas atskleidė, jog po rungtynių iškart parašė žinutę savo 10 metų sūnui, kuris dėl COVID-19 ribojimų rungtynes turėjo stebėti iš viešbučio Kelne, bet jam buvo rasta vieta arenos viršuje.

„Jis seka mūsų komandą, jis lyg komandos narys. Sunku buvo jį palikti viešbutyje. Radome vietą, kur jis galėjo stebėti mačą. Ačiū, kas padėjo. Tikiu, kad šioje pandeminėje situacijoje vaikams reikia socializuotis, – dėstė E.Atamanas. – Jis klausė, kas bus, jei laimėsime titulą. Jis buvo kiekvienoje čempioniškoje nuotraukoje, kokioje esu dalyvavęs. Paskambinau žmonai ir pasakiau rasti kelią į aikštelę atgabenti sūnų. Suprantu apribojimus, bet futbole irgi visi subėga į aikštę. Ačiū organizacijai, kuri leido tai padaryti. Mano skambutis buvo dėl sūnaus, bet dar gavau sveikinimo skambutį iš prezidento R.T.Erdogano.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas