Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 06

Eurolygoje neliko vietos jaunimui

Septyniolikmetis Luka Dončičius šį sezoną neprimena jauno, nepatyrusio ir savo vertę turinčio įrodyti žaidėjo. 23 naudingumo balai praėjusią savaitę, dukart 24 surinkti naudingumo balai prieš Kauno „Žalgirį“ ir Vitorijos „Baskonia“, dar 25 prieš Bambergo „Brose Baskets“. Ir net dukart pasiekta 31 naudingumo balų riba per pastarąsias penkerias rungtynes. Tačiau nepaisant savo amžiaus, didelio pasitikėjimo sulaukiantis L.Dončičius šį sezoną – išimtis, o ne taisyklė.
Luka Dončičius spindėjo Eurolygos rungtynėse.
Luka Dončičius spindėjo Eurolygos rungtynėse. / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Tokių progų kaip kalnus verčiantis ir vis užtikrinčiau žaidžiantis L.Dončičius šį Eurolygos sezoną sulaukė dar vos keturi iki 21-erių metų (U21) žaidėjai, kurie aikštelėje pasirodė bent pusėje iš 20 sužaistų rungtynių bei vidutiniškai sužaidė bent 10 minučių. Šį sezoną pasikeitus Eurolygos formatui, 16-a elitinių Europos klubų, palyginti su pernai, dažniau remiasi labiau patyrusiais nei jaunais žaidėjais.

Palyginti su 2015–2016 metų sezono „Top 16“ etapu (dėl komandų kiekio suvienodinimo), U21 kategorijos žaidėjų į aikštelę išeinančių bent 10-iai minučių skaičius šiemet sumažėjo nuo 12 iki 5. Be L.Dončičiaus, šiemet tokią progą tarp jaunimo taip pat gavo Aleksandras Vezenkovas iš „Barcelona“, Marko Guduričius iš Belgrado „Crvena Zvezda“, Ilimane'as Diopas iš Vitorijos „Baskonia“ ir Cedi Osmanas iš Stambulo „Anadolu Efes“.

Vos septyni U21 žaidėjai šiemet į aikštelę buvo įžengę bent pusėje (10) rungtynių ir žaidė po penkias minutes, tarp kurių – ir Vitorijos „Baskonia“ puolėjas Tadas Sedekerskis.

Daugiausia žaidimo laiko šį sezoną tarp U21 žaidėjų gaunantis L.Dončičius su 19 minučių tarp pastarųjų aštuonerių metų lyderių rikiuojasi pabaigoje. Nuo 2009 metų iki šio sezono pradžios Eurolygoje visada atsirasdavo bent vienas U21 žaidėjas, aikštelėje praleidžiantis 23 minutes. Tad dabartinis L.Dončičiaus minučių skaičius – net keturiomis minutėmis mažesnis nei ankstesnis žemiausias rezultatas, Kosto Papanikolaou 23 minutės 2011–2012 metų sezone.

Nors L.Dončičiaus žaidimas yra kur kas universalesnis, nei gali pasirodyti pažvelgus tik į rezultatyvumo rodiklius, šiame sezone Madrido „Real“ gynėjas su 8,5 taško vidurkiu yra rezultatyviausias U21 kategorijos žaidėjas Eurolygoje. 2016–2017 metų sezono rezultatyviausio U21 žaidėjo rezultatas – taip pat žemiausias per pastaruosius aštuonerius metus. Tiesa, skirtumas tarp paskutinių dviejų vietų – vos kiek daugiau nei pusė taško. L.Dončičių 0,6 taško aplenkė 2014–2015 metų sezono „Top 16“ etapo rezultatyviausias U21 žaidėjas Artūras Gudaitis. Šie du atvejai – vieninteliai šiame dešimtmetyje, kai Eurolygoje nebuvo U21 žaidėjo, renkančio bent 11,5 taško.

Tiesa, penki bent minimalų vaidmenį turintys U21 žaidėjai Eurolygoje nėra mažiausias rezultatas šiame dešimtmetyje. Be 2016–2017 metų sezono, vienženklis tokių U21 kategorijos žaidėjų skaičius taip pat buvo prieš ketverius metus. 2012–2013 metų sezone Eurolygos „Top 16“ etape vidutiniškai bent 10 minučių aikštelėje praleisdavo vos trys žaidėjai. Ryškiausiai dėmesį, kaip ir šiemet, tuomet traukė jaunas „Real“ žaidėjas – Nikola Mirotičius. Į trejetą taip pat pateko tuo metu Malagos „Unicaja“ žaidęs, šiuo metu Kauno „Žalgiriui“ atstovaujantis Augusto Lima bei Phillipas Neumannas iš Bambergo „Brose Baskets“.

Likusius penkerius sezonus stipriausios 16 Eurolygos komandų savo sudėtyje apskritai turėjo bent 10 minimalius vaidmenis gavusius U21 žaidėjus. 2010–2011, 2013–2014 ir 2015–2016 metais Eurolygoje net du U21 kategorijos žaidėjai vidutiniškai rinko dviženklį taškų skaičių. Penki iš vienuolikos U21 kategorijos žaidėjų – Jonas Valančiūnas, N.Mirotičius, K.Papanikolaou, Nickas Calathesas ir Ricky Rubio – 2010–2011 metų sezone turėjusius minimalius vaidmenis vėliau žaidė NBA.

Pastarąjį kartą tokių progų Kauno „Žalgirio“ klube jauni žaidėjai sulaukė 2014–2015 metų sezone. Prieš dvejus metus „Top 16“ etape Artūras Gudaitis per 18 minučių rinko 9,1 taško ir vėliau persikėlė į Vilniaus „Lietuvos rytą“. Per 17 minučių 5,1 taško pelnydavęs ir 2,9 rezultatyvaus perdavimo atlikdavęs L.Lekavičius liko Kaune ir „Žalgiryje“ rungtyniaus bent iki 2019 metų.

Sekite krepšinio analitiką Erildą Budraitį socialiniame tinkle „Facebook“. Susisiekti su autoriumi galite el. paštu erildasb@gmail.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas