Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 12 06

Dramatiška Eurolyga: tritaškių krušą atlaikęs „Žalgiris“ nukovė „Olympiakos“

Tritaškių kruša, abejotini teisėjų sprendimai, susistumdymai ir techninė pražanga Šarui nesulaikė „Žalgirio“ nuo pergalės. Eurolygos aistros pasiekė aukščiausią tašką. Fantastišką atmosferą sukūrę 14 tūkst. sirgalių išvydo įspūdingą ir antrą iš eilės Kaune pasiektą „Žalgirio“ pergalę 83:75 (19:29, 21:19, 20:11, 23:16) prieš Pirėjo „Olympiakos“.
Aaronas White'as
Aaronas White'as / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Rungtynės Kaune prasidėjo beprotišku ritmu. Pirėjo „Olympiakos“ per pirmąjį kėlinį pataikė net septynis tritaškius ir apstulbino žalgiriečius. Graikijos klubą į priekį vedė net keturis tolimus metimus pataikęs Georgios Printezis, susirinkęs per du kėlinius 16 taškų.

Antrojo kėlinio pradžioje „Olympiakos“ įgijo rekordinį 13 taškų pranašumą (32:19), bet tada „Žalgirį“ tempė Marius Grigonis. 11 taškų iki pertraukos pelnęs žalgirietis buvo nukirpęs skirtumą iki dviejų taškų (40:42), bet „Olympiakos“ ir vėl atgijo tritaškiais. Janis Strelniekas pataikė su antrojo kėlinio sirena ir prieš antrąją rungtynių dalį „Žalgiris“ turėjo 8 taškų deficitą (40:48).

Trečią kėlinį idealiai pradėjęs „Žalgiris“ spurtavo 8:0 ir išlygino rezultatą 48:48. Iš viso per kėlinį žalgiriečiai leido „Olympiakos“ pelnyti vos 11 taškų ir prieš lemiamą kėlinį išsiveržė į priekį 60:59.

Ketvirtajame kėlinyje „Žalgiris“ spurtavo 8:2 ir padėjo pamatus antrai pergalei namuose iš eilės. Š.Jasikevičių siutino nepamatuota pražanga A.White'ai ir teisėjai treneriui skyrė techninę pražangą.

Tačiau rungtynių baigtį nulėmė Mariaus Grigonio tritaškiai. Iš viso pergalės kalvis surinko 19 taškų ir sužaidė geriausias sezono rungtynes. 14 taškų pridėjo Nate'as Woltersas.

Pirėjo ekipai 18 taškų surinko G.Printezis, antroje rungtynių pusėje pelnęs vos 2 taškus.

Penktą pergalę iškovojęs „Žalgiris“ liko devintoje Eurolygos vietoje. Penktą pralaimėjimą patyręs „Olympiakos“ rikiuojasi šeštas.

Kauno klubui dėl traumos negalėjo padėti kapitonas Paulius Jankūnas, o „Olympiakos“ vertėsi be buvusio žalgiriečio Axelio Toupane'o, kuris buvo pagerbtas prieš rungtynes.

Sekmadienį kauniečių laukia principinis mūšis LKL su Vilniaus „Rytu“.

Rungtynių statistika: „Žalgiris“ – „Olympiakos“ 83:75 (19:29, 21:19, 20:11, 23:16)

Dvitaškiai: 24/41 (58,5%) – 13/32 (40,6%)

Tritaškiai: 7/19 (36,8%) – 13/26 (50%)

Baudų metimai: 14/19 (73,7%) – 10/11 (90,9%)

Atkovoti kamuoliai: 25 – 28

Rezultatyvūs perdavimai: 16 – 21

Perimti kamuoliai: 6 – 7

Klaidos: 11 – 15

„Žalgiris“: M.Grigonis 19, N.Woltersas 14, A.White'as 13, B.Daviesas ir A.Kavaliauskas po 12, A.Milaknis 6, E.Ulanovas 5, L.Birutis 2.

„Olympiakos“: G.Printezis 18, Z.Leday 15.

VIDEO: Edgaras Ulanovas apie savo formą po pergalės prieš „Olympiakos“: nemėgstu ieškoti kaltų ar pasiteisinimų
VIDEO: Linksmas M.Grigonis: varžovai dabar nebeduos man mesti
VIDEO: Paulius Jankūnas po rungtynių pasakė, kas nuramino Šarą
VIDEO: Šarūnas Jasikevičius: Tai buvo geriausia pergalė, kokią esam pasiekę su šia komanda
VIDEO: Davidas Blattas spaudos konferencijoje: „Galite klausti ko norite, neišeisiu“

Rungtynių eiga

Ketvirtasis kėlinys: „Žalgiris“ – „Olympiakos“ 83:75

39 min. J.Timmos tritaškis bandė apkartinti vakarėlį – 77:69. Šaras apsidraudė minutės pertraukėle.

38 min. Marius Grigonis pavogė graikų ginklą ir tritaškiu artino komandą prie pergalės – 77:66.

37 min. Laisvas paliktas N.Woltersas pataikė dar svarbesnį tritaškį. Z.Leday pataikė du baudos metimus – 73:66.

36 min. N.Williamsas-Gossas tritaškiu priminė, kad dar ne viskas baigta – 70:64.

35 min. N.Woltersas dar labiau užvedinėjo pergale tikinčius sirgalius – 70:61.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

Pavojingas epizodas prie šoninės linijos. Teisėjas netyčia nunešė Blattą ir treneris krito ant žemės. Rimtų nugaros problemų turintis „Olympiakos“ strategas sunkiai stojosi nuo žemės, bet pagalbos ranką iškart tiesė Kęstutis Kemzūra. Lietuvis sunkiai, bet pakėlė draugą nuo parketo. Nemažai aistruolių ėmė juoktis...

34 min. Z.Leday sumažino skirtumą 61:68.

32 min. Po N.Wolterso dvitaškio ir labai reikalingo E.Ulanovo tritaškio šeimininkai pirmavo 65:59. A.Milaknis taip įsūdė tritaškį ir pratęsė graikų agoniją – 68:59.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

Tokį triukšmą jau seniai teko girdėti „Žalgirio“ arenoje. Emocijos čia kaista. „Žalgirio“ sirgaliai taip įsiuto, kad arbitrai skyrė pražangą White'ui ir technine nubaudė Šarą, kad vos nesupuolė ant parketo išnešti teisėjų lauk. Žiūrovai taip trypė tribūnose, kad Spanoulis prametė pirmąją baudą. Netrukus White'as vogė kamuolį ir įspūdingu dėjimu susprogdino emocijų bombą. Susierzinę „Olympiakos“ žaidėjai pradėjo veltis į konfliktus. Pakylėtas „Žalgiris“ įbėgo į ketvirtąjį kėlinį metimu su sirena ir tokiu emociniu užtaisu, kuris lemiamu metu gali atnešti ir pergalę. Tai vienos geriausių rungtynių „Žalgirio“ arenoje atmosferos atžvilgiu šį sezoną.

Į ketvirtąjį kėlinį komandą kėlė iš vietų atsistoję 14 tūkstančių sirgalių. Fantastiška vikingų skanduote jie kvietė „Žalgirį“ į pergalingą šturmą. Kažkas fantastiško – ši atmosfera kažkuo primena Eurolygos ketvirtfinalio dvasią.

Trečiasis kėlinys: „Žalgiris“ – „Olympiakos“ 60:59

30 min. AARONAS WHITE'AS! Įspūdingu dėjimu amerikietis sumažino skirtumą iki taško 58:59. N.Woltersas kėlinio pabaigoje pirmą kartą nuo pirmo kėlinio išvedė kauniečius į priekį.

28 min. V.Spanoulis ir N.Woltersas apsikeitė taikliais metimais. Teisėjai skyrė abejotiną pražangą A.White'ui. Tai įsiutino Šarą, kuris užsidirbo techninę pražangą. V.Spanoulis pataikė du baudos metimus iš trijų – 56:59.

26 min. Z.Leday leido kvėpuoti varžovams, bet A.White'as pataikė baudas ir įnirtinga kova tęsėsi – 54:55.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

Spanoulis – ne graikų dievas. Brandonas Daviesas savo ilgomis rankomis ir greičiu taip užtveria visus kelius krepšio link, kad „Olympiakos“ ikonai belieka beviltiškai skėsčioti rankomis po lanko net nelietusių metimų. „Olympiakos“ atrodo sugniuždyti – neturi variantų puolime. Blogiausia, kad kai Daviesas sugaudo Spanoulį, Westermannas nespėja paskui gynėją ir „Žalgiris“ gauna skaudų tritaškį.

26 min. M.Grigonis idealiu pataikymu (5/5 dvitašk.) sugrąžino lygybę po Z.Leday baudos metimų. J.Timma tildė tribūnas tritaškiu – 50:53.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

Šaras spaudžia kumštį. Davieso ir Kavaliausko duetas aikštėje nulaužinėja rungtynes. „Olympiakos“ niekaip nebeįveikia centrų gynybinių užtvarų – graikai svaido plytas iš toli, o Milutinovas nepralaužia Kavaliausko bei Davieso. Tuo tarpu kitoje aikštės pusėje vidurio puolėjai smagiai dalijasi kamuoliu ir išnaudoja savo jėgos ir centimetrų pranašumus. „Žalgirio“ arena mėgaujasi – pergalingos dainos po ilgesnės pertraukos vėl atgyja.

24 min. A.Kavaliauskas pataiko baudos metimus ir po „Žalgirio“ spurto 8:0 rezultatas yra lygus – 48:48.

23 min. B.Daviesas kėlinį pradėjo trimis taškais iš eilės, bet dar geriau, kad kol kas apsiginta nuo varžovų atakų. A.Milaknis smeigė pirmąjį savo tritaškį ir privertė D.Blattą prašyti pertraukėlės – 46:48.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

Antanas Kavaliauskas du kartus iš eilės išrašė bloką Giorgui Printeziui ir išsiuntė atgal į savo aikštės pusę su pasibaigusiu atakai laiku. Gal apsiramins?

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Antrasis kėlinys: „Žalgiris“ – „Olympiakos“ 40:48

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

Koks svarbus užcentravimas Ulanovui! Jis nepabijojo imtis iniciatyvos vienas prieš vieną prieš Papanikolaou ir įrideno išdirbtą metimą iš po krepšio. Blattas sušaukė minutės pertraukėlę, o komandos draugu besididžiavęs Kavaliauskas užvedančiai bumbtelėjo Ulei pečiu. Šis momentas labai reikšmingas puolėjui psichologiškai, tad „Žalgirio“ atsarginių suolas į tai sureagavo labai emocingai. Ir kaukšt kaip šaukštu per galvą per tą pasitikėjimą: Strelniekas su sirena įsūdė tritaškį ir išsiuntė Šarą į rūbinę piktą ant gynyboje už latvio klaidinančio judesio užkibusio Ulanovo.

20 min. Neįtikėtinas ir labai skaudus kėlinio finišas. Pirma laisvas tritaškį pataikė K.Papanikolaou, o su kėlinio sirena iš toli pataikė ir J.Strelniekas. Į Kauną atvykę latviai turėjo kuo pasidžiaugti. Po antrojo kėlinio komandas skiria 8 taškai.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

Marius Grigonis yra didžiausią pažangą pastaruoju metu padaręs „Žalgirio“ žaidėjas. Šiandien jis ypač efektyvus puolime – su 11 taškų jis jau trečiose rungtynėse iš ketverių pastarųjų surinko dviženklį taškų skaičių.

19 min. M.Grigonis pataikė pirmą „Žalgirio“ tritaškį, E.Ulanovas pataikė sunkų metimą iš po krepšio ir skirtumas sumenko iki dviejų taškų. D.Blattas pirmą kartą paprašė minutės pertraukėlės – 40:42.

18 min. M.Grigonis šį vakarą jau pataikė 4/4 dvitaškius, bet gynyba siutina Šarą. Šįkart žalgiriečiai leido skraidyti N.Milutinovui – 35:42.

17 min. Po M.Grigonio ir A.Kavaliausko metimų „Žalgiris“ priartėjo 33:38.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

Gynyboje „Olympiakos“ snaiperius sugaudyti pavyko, bet Šarui trūksta solidesnio vadovavimo puolimui. Nate'as Woltersas vėluoja su perdavimais, Derrickas Waltonas iš viso neįveda kamuolio po krepšiu, o Leo Westermannas per grubiai klysta gynyboje, kad galėtų būti aikštėje vieninteliu įžaidėju. Šaras vėl keikiasi taip, kad girdi visa arena, bet jo pastabos dar nepasiekia žalgiriečių ausų.

16 min. Printezis tuoj taps keiksmažodžiu Kaune. Puolėjas pataikė keistą metimą sukdamasis paskutinę atakos sekundę ir jau pelnė 16 taškų – 29:38.

15 min. Savo sąskaitą atsidarė ir N.Woltersas. A.White'as taikliais baudos metimais sumažino skirtumą iki septynių taškų – 29:36.

14 min. A.White'o dėjimas pralinksmino tribūnas, bet Z.Leday atsakė tuo pačiu. V.Spanoulis išprovokavo nesportinę T.Walkupo pražangą – 25:36.

12 min. Z.Leday pratęsė Pirėjo klubo tritaškių vajų. B.Daviesas mažino skirtumą baudos metimais – 21:32.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

„Žalgirio“ arena nuščiuvusi stebi „Olympiakos“ tritaškių lietų. Šaras taip piktai pamokslavo Laurynui Biručiui, kad nuaidėjo per visą areną. Sirgaliai ėmė juoktis, bet vaizdas aikštėje visai nejuokingas – graikai pataikė net 7 iš 9 tritaškių ir pirmauja dviženkliu skirtumu.

Pirmasis kėlinys: „Žalgiris“ – „Olympiakos“ 19:29

10 min. L.Birutis pelnė pirmuosius taškus puskabliu, bet V.Spanoulis pratęsė graikų tritaškių šou. A.White'as tapo pirmuoju žaidėju šiose rungtynėse, metusiu baudas. Pataikė vieną iš dviejų. Po pirmojo kėlinio žalgiriečiai atsilieka dešimčia taškų.

8 min. K.Papanikalou ir J.Timma pataikė tritaškių seriją ir „Olympiakos“ Kaune jau gali puikuotis 6/6 tolimais metimais. „Žalgiris“ dar nepataikė nei vieno tolimo metimo. Šarui reikia pasitarti su komanda – 16:24.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

Šaras pirmas padarė ėjimą – vietoj Kavaliausko įleido White'ą. Nors trys taškai daugiau nei du, su aukštu penketu „Žalgiris“ pirmavo prieš „Olympiakos“ vienu tašku. Tiesa, užsiliepsnojusiam Printeziui užgesinti reikės kviesti gaisrinę – su 14 taškų graikas jau žaidžia antrą pagal rezultatyvumą savo sezono mačą Eurolygoje.

6 min. Iki galo po krepšiu kovojęs B.Daviesas išlygino rezultatą, bet neilgam. Pirmuosius taškus pelnė ir tiesioginis jo oponentas N.Milutinovas – 16:18.

5 min. G.Printezis per keturias minutes susirinko 11 taškų – savo sezono vidurkį. B.Daviesas pataikė du metimus iš eilės, savo sąskaitą pildė ir šešis taškus jau pelnęs A.Kavaliauskas – 14:16.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

Starto penkete Antanas Kavaliauskas ir Brandonas Daviesas! Štai toks Šaro atsakas į G.Printezio faktorių. Bet graikas, ko gero, jaukia visus planus įsmeigdamas tris tritaškius iš eilės. Antanas atsakinėja dvitaškiais, tad įdomu, kuris pirmas treneris imsis veiksmų. Priminsiu, kad G.Printezis per visą šį sezoną buvo įmetęs tik tris tritaškius – tiek, kiek per tris minutes Kaune.

2 min. Na ir rungtynių pradžia. Per dvi minutes komandos pelnė net 19 taškų! Kauniečiams du kartus iš po krepšio pasižymėjo A.Kavaliauskas, vieną taiklų metimą pridėjo M.Grigonis. Po dviejų G.Printezio tritaškių pirmauja svečiai – 8:11.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Labai maloni „Žalgirio“ sirgalių reakcija: Axelis Toupane'as gavo atminimo dovaną iš Roberto Javtoko rankų ir sulaukė šiltų gerbėjų plojimų. Daugybė „Žalgirio“ aistruolių net stojosi iš savo vietų pasveikinti buvusio žalgiriečio. Šįkart „Olympiakos“ legionierius negalės žaisti Kaune dėl traumos, bet plačia šypsena priėmė sveikinimus.

Startiniai penketai

„Žalgiris“: Brandonas Daviesas, Nate'as Woltersas, Marius Grigonis, Antanas Kavaliauskas, Edgaras Ulanovas.

„Olympiakos“: Nigelis Williamsas-Gossas, Nikola Milutinovas, Janis Strelniekas, Georgios Printezis, Kostas Papanikolaou.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas