Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 12

Eurolygos intrigos: lietuvių susitikimas Pamaskvėje ir kvapą gniaužiantis Stambulo derbis

Prieš dvejus metus atstovavę Vilniaus „Rytui“, šį vakarą Rimas Kurtinaitis ir Rokas Giedraitis susitiks skirtingose barikadų pusėse Eurolygos turnyro mūšyje Pamaskvėje. Kęstučio Kemzūros laukia nesustabdomos Madrido „Real“ testas, o Stambule vyks karštasis „Fenerbahče“ ir „Anadolu Efes“ derbis. Eurolyga.lt pristato didžiausias šių mačų intrigas.

Maskvos srities „Chimki“ (6-6) – Berlyno ALBA (4-8)

Maskvos srities „Chimki“ siekia susigrąžinti sezono starto formą namuose priimdama Berlyno ALBA krepšininkus. Rimas Kurtinaitis patyrė keturias nesėkmes paeiliui, tuo metu Roko Giedraičio atstovaujama komanda laimėjo tris pastarųjų penkerių rungtynių. Paskutinė nesėkmė Stambule prieš „Fenerbahče“ buvo per pratęsimą.

Tai bus pirmasis komandų mūšis Eurolygos istorijoje, tačiau jame susitiks gerai pažįstami veidai. R.Kurtinaitis su R.Giedraičiu kartu 2017-aisiais dirbo Vilniaus „Ryte“, o vėliau specialistas puolėją kvietė ir į Pamaskvę.

ALBA puolėjas Nielsas Giffey žygiuoja rekordiniu ritmu. Visose šio sezono rungtynėse vokietis pataikė bent pusę mestų tritaškių, o iš viso tikslą pasiekė net 19 tolimų metimų iš 29 (70,4 proc.). Dar niekas lygos istorijoje nėra iš toli metęs tokiu tikslumu. Rekordas priklauso Pawelui WIekiera iš „Idea Slask“ ekipos, kuris 2002-2003 sezone atakavo 60 proc. taiklumu.

Pagrindinė mikrodvikova: Anthony Gillo ir Luke‘o Sikmos pavardės ne visada žiba antraštėse, bet nėra klausimų, kad šie žaidėjai į rungtynes įdeda maksimalų kiekį pastangų ir atsidavimo. A.Gillas pirmauja komandoje pagal atkovotus kamuolius (vid. 5,3) bei tritaškių pataikymą (vid. 52,4 proc.), pagal šiuo rodiklius ALBA ekipoje pirmauja ir L.Sikma (vid. 6,3 atk. kam., 44,4 proc. trit.), pridedantis ir 4,1 rezultatyvaus perdavimo.

„Praėjęs mėnuo mums buvo sudėtingas, – prieš rungtynes sakė R.Kurtinaitis. – Žaidėme trejas rungtynes išvykoje, o praėjusią savaitę susitikome su „Barcelona“, viena iš favoričių laimėti Eurolygoje. Pralaimėjome geroje kovoje. Grįžome į savo ritmą pasiekę gerą pergalę išvykoje prieš „Zenit“, Eurolygos komandą. Dabar mūsų misija yra įveikti Berlyno ALBA, pavojingą ir greitą komandą, kuri visiems klubams pridaro daugybę problemų. Mes turime įvykdyti šią misiją. Turime susidoroti su užduotimi ir pasiekti pergalę.“

Stambulo „Fenerbahče“ (5-7) – Stambulo „Anadolu Efes“ (10-2)

Turkijos derbį ekipos pasitinka aštrėjančiais ginklais. „Anadolu Efes“ pirmauja lygoje bei yra šešių pergalių serijoje. „Fenerbahče“ atsigauna po košmariško starto ir laimėjo pastarąsias trejas rungtynes. Shane‘as Larkinas (vid. 22,2 tšk.) ir Vasilije Micičius (vid. 15,2 tšk.) veda į priekį svečius, tuo metu „Fenerbahče“ ekipos vežimą tempia Nando De Colo (vid. 20,5 tšk.), Derrickas Williamsas (vid. 11,3 tšk.) ir Kostas Sloukas (vid. 10,6 tšk.).

„Fenerbahče“ Eurolygos istorijoje prieš „Anadolu Efes“ triumfavo 10 kartų per 13 mačų. Vis dėlto skambiausia pergalė priklauso Ergino Atamano auklėtiniams, kurie praėjusio sezono pusfinalyje triumfavo 92:73.

Kai kur žaidėjai pasitinka mūšį prieš buvusią komandą. Dogušas Balbay „Fenerbahče“ marškinėlius vilkėjo prieš 14 metų. Ahmetas Diuveroglu „Anadolu Efes“ ekipai atstovavo prieš ketverius metus, Vladimiras Štimacas – prieš dvejus metus.

Pagrindinė mikrodvikova: superžvaigždžių akistata, kurios galės pasitikrinti savo taškų rinkimo sugebėjimus. Shane‘as Larkinas yra nesustabdomas visą sezoną, bet ypatingai pastarosiose dvejose rungtynėse, o mače su Miuncheno „Bayern“ jis pelnė 49 taškus ir pasiekė naują Eurolygos rekordą. Kostas Sloukas tapo 12 turo MVP, rungtynėse su ALBA pelnęs 23 taškus, atlikęs 10 rezultatyvių perdavimų ir surinkęs 39 naudingumo balus. Susirems du puikūs ir gerose formose esantys žaidėjai.

„Žaisime prieš lyderius, – sakė Željko Obradovičius. – Jie žaidžia puikų krepšinį, tad turime daugybę priežasčių papildomai motyvacijai žaisti geras rungtynes savo sirgalių akivaizdoje. Dvikovos su „Anadolu Efes“ mums yra ypatingos, turime bandyti atiduoti visą save. Tikimės, kad sirgaliai ateis ir padės mums, supras, kad visi mūšiai iki sezono pabaigos yra labai svarbūs.“

Euroleague.net nuotr./Lorenzo Brownas
Euroleague.net nuotr./Lorenzo Brownas

Belgrado „Crvena zvezda“ (5-7) – Vitorijos „Baskonia“ (5-7)

Pakyli serbų nuotaika prieš rungtynes – trijų „Crvena zvezda“ pergalių seriją, įskaitant dvikovas Kaune ir Milane. „Baskonia“ siekia atsitiesti po dviejų nesėkmių vidutiniu 28,5 taško skirtumu.

Eurolygos istorijoje komandos susitiko aštuonis kartus, o „Crvena zvezda“ iš jų laimėjo penkis kartus. Bet „Baskonia“ laimėjo pastarąsias dvejas rungtynes Serbijos sostinėje.

Tai bus pirmasis Dragano Šakotos bei Velimiro Perasovičiaus, kaip trenerių, mūšis. Pastarąjį kartą krepšinio aikštelėje jie susitiko 1990-aisiais. V.Perasovičius tuomet žaidė „Jugoplastika“ komandoje, o D.Šakota treniravo „Cibona“. Jugoslavijos lygos pusfinalio seriją 2-1 laimėjo „Jugoplastika“, o vėliau kėlė į viršų ir titulą.

Pagrindinė mikrodvikova: Lorenzo Brownas yra nesustabdomas. Jis ne tik pataikė pergalingą metimą prieš „Valencia“, bet ir surengė puikų šou Milane. Šiuose mačuose jis rinko po 20 taškų, 3,5 atkovoto kamuolio bei 6,5 rezultatyvaus perdavimo. Jo laukia geras gynybos specialistas Pierria Henry, praėjusio Europos taurės sezono MVP. Jis gerai perima kamuolius bei gali susilyginti su L.Browno diktuojamu intensyvumu.

„Tai jau ketvirtosios rungtynės šį sezoną prieš Ispanijos komandas, – sakė „Crvena zvezda“ treneris Draganas Šakota. – Jei atidžiau pažvelgtume į jų sudėtis, tai jos panašios. Panašus modelis ir formatas: geros ir patyrusios ekipos, kiekvienoje pozicijoje turinčios aukšto kalibro žaidėjus, beveik vienodas žaidimo stilius. Dėl sudėties gylio sunku kažką nuspėti. Kas yra pavojingas, kas žais gerai ketvirtadienį. Jie nenuspėjami, o dėl to mūsų darbas tampa tik sudėtingesnis. Jie kiekvieną sezoną siekia žaisti atkrintamosiose.“

Euroleague.net nuotr./Quincy Acy
Euroleague.net nuotr./Quincy Acy

Tel Avivo „Maccabi“ (8-4) – Maskvos CSKA (8-4)

Seniai pažįstamų varžovų akistata. Tai ne dvikova, kurią sirgaliai norėtų matyti – „Maccabi“ žais be trijų žaidėjų – Omri Casspi, Nate‘o Wolterso ir Johno DiBartolomeo, o CSKA prisitaiko prie gyvenimo be finalo ketverto MVP tapusio Willo Clyburno.

Izraelio krepšininkai namuose šį sezoną laimėjo visus mačus, tuo metu CSKA išvykose laimėjo keturis kartus per septynerias rungtynes.

Šiame amžiuje komandos susitiko penkiuose finalo ketvertuose – po dukart Eurolygos finale ir pusfinalyje bei kartą Suprolygos pusfinalyje. CSKA laimėjo abu finalus, „Maccabi“ visus tris pusfinalius.

Pagrindinė mikrodvikova: Scottie Wilbekino laukia dar daugiau atsakomybės, nors jis jau dabar yra komandos lyderis, renkantis po 16,3 taško. „Maccabi“ neteko gynėjų Nate‘o Wolterso ir Johno DiBartolomeo, tad S.Wilbekinui teks užduotis gainioti CSKA vedlį Mike‘ą Jamesą (18,7 tšk.). Šie žaidėjai galbūt daug vienas prieš kitą nesigins. Maskvos įžaidėją vaikyti gali Elijah Bryantas ir Tyleris Dorsey, o S.Wilbekiną gynyboje apsiimti Danielis Hackettas.

„Tai ambicinga komanda, kuri puikiai pradėjo sezoną, – apie varžovą kalbėjo Dimitrios Itoudis. – Jie žaidžia agresyvų krepšinį abejose aikštės pusėse. Jie nusipelnė didelės pagarbos, ypatingai už žaidimą namuose, nors ir išvykose demonstruoja gerą krepšinį.“

Madrido „Real“ (9-3) – Pirėjo „Olympiakos“ (5-7)

Karališkasis klubas yra karščiausia komanda lygoje, laimėjusi pastarąsias septynerias rungtynes paeiliui. Kęstučio Kemzūros gvardija į Madridą atvyksta po pralaimėjimo Graikijos derbyje. „Olympiakos“ šiame mače versis be traumą patyrusio Vassilio Spanoulio.

Komandos net 41 kartą susitiko Eurolygos istorijoje, o 21 mače triumfavo „Real“. Šios ekipos žaidė trijuose finaluose, dukart laimėjo „Real“.

Simboliška, bet būtent šios komandos žaidė pirmajame modernios Eurolygos susitikime 2000-ųjų spalio 16-ąją. „Real“ laimėjo pirmąjį mūšį 75:73. „Olympiakos“ centras Dino Radja pelnė pirmuosius taškus turnyro istorijoje.

Pagrindinė mikrodvikova: Pablo Laso prioritetas bus sustabdyti Nikolą Milutinovą. Serbas geriausiai kovoja dėl kamuoliu lygoje (vid. 9,8). Jis ne tik atakuoja lentą, bet ir pasitaikius progai krauna kamuolį iš viršaus. Bus įdomu pamatyti N.Milutinovo bei Walterio Tavareso dvikovą, kuris praėjusį sezoną buvo išrinktas geriausiai besiginančiu Eurolygos žaidėju.

„Man reikia laiko, kad galėčiau visiems pasakyti, kokia gera komanda yra „Real“, – sakė Kęstutis Kemzūra. – Jie žaidžia kartu bei žaidžia labai gerai, ypatingai namuose. Labiausiai koncentruojamės ties savimi. Turime žaisti kietai ir fiziškai. Turime kontroliuoti tempą abejose aikštės pusėse, nes laukia daugybė greitų atakų ir perėjimų iš gynybos į puolimą. Turime nuimti jų vidurkius, neduoti lengvų taškų. Tai puiki komanda, puikūs žaidėjai, tad jie tikrai rinks taškus. Bet, kaip ir minėjau, turime apsunkinti jiems gyvenimą. Negalime sumažinti F.Campazzo organizavimą, nes jie turi puikių metikų. Taip pat turime sustabdyti G.Decko žaidimą nugara.“

Ketvirtadienio Eurolygos rungtynių tvarkaraštis:

Maskvos srities „Chimki“ Berlyno ALBA 19:00
Stambulo „Fenerbahče“ Stambulo „Anadolu Efes“ 19:45
Belgrado „Crvena zvezda“ Vitorijos „Baskonia“ 20:00
Tel Avivo „Maccabi“ Maskvos CSKA 21:05
Madrido „Real“ Pirėjo „Olympiakos“ 22:00

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito