Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 21

Eurolygos ketvirtfinalių herojai: žalgirietis, lietuvis ir dar aštuonios turnyro žvaigždės

„Ne visi herojai dėvi apsiaustus, bet kai kurie iš jų vilki krepšinio marškinėlius“. Perfrazavę populiarią anglišką frazę, „Eurohoops“ žurnalistai išrinko dešimt ryškiausių moderniosios Eurolygos atkrintamųjų varžybų herojų, tarp kurių yra ir lietuviškų akcentų.
Brandonas Daviesas ir Aaronas White'as
Brandonas Daviesas ir Aaronas White'as / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Daugelis iš jų nežengė iki galo. Tik du iš „Eurohoops“ atrinkto dešimtuko galiausiai tapo Eurolygos čempionais. Tačiau tai, ką jie padarė ketvirtfinalio serijose, leido jiems atsidurti svarbiausiuose turnyro istorijos metraščiuose.

Dešimtąją vietą šiame sąraše užėmė Brandonas Daviesas, atvedęs Kauno „Žalgirį“ į pergalę 2017-2018 m. sezono serijoje prieš Pirėjo „Olympiakos“ (3-1).

„Devyniolika. Tiek metų „Žalgiris“ laukė, kol vėl pateks į finalo ketvertą po triumfo 1999-aisiais. Brandonas Daviesas nelaukė nieko. Jo pasirodymas serijoje prieš „Olympiakos“, pradedant nuo pirmųjų rungtynių, kuriose jis pelnė 21 tašką, o komanda po pratęsimo laimėjo 87:78, lėmė, kad „Žalgiris“ atėmė namų aikštės pranašumą ir užsitikrino bilietą į Belgradą, kur užėmė trečiąją vietą. B.Daviesui tai buvo pirmas sezonas Eurolygoje“, – apie buvusį žalgirietį, kuris ketvirtfinalyje rinko po 17 taškų ir 19,8 naudingumo balo per susitikimą, rašo „Eurohoops“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Brandonas Daviesas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Brandonas Daviesas

Dešimtuke vietos atsirado ir lietuviui – Ramūnas Šiškauskas užėmė ketvirtąją vietą. Herojų sąrašo sudarytojus sužavėjo iš Kaišiadorių kilusio puolėjo pasirodymas 2007-2008 m. ketvirtfinalio serijoje atstovaujant Maskvos CSKA, kai lietuvis rinko po 18,7 taško ir 21 naudingumo balą, o raudonarmiečiai nukovė Pirėjo „Olympiakos“ 2-1.

„Skaičius žaidėjų, kurie Eurolygą su laimėjo dvejus metus iš eilės su skirtingomis komandomis, yra labai labai ribotas. Ramūnas Šiškauskas ne tik yra vienas iš jų, bet antrajame sezone jis tą padarė dar ir su komanda, kurią nugalėjo 2007 m. finale su „Panathinaikos“. Jam prireikė papildomų pastangų tų metų atkrintamosiose, kuriose CSKA atsiliko 0-1, bet galiausiai laimėjo seriją ir nukeliavo iki čempionų titulo“, – apie buvusį Lietuvos rinktinės kapitoną rašoma „Eurohoops“.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ramūnas Šiškauskas 2008 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ramūnas Šiškauskas 2008 m.

R.Šiškausko pasirodymas dešimtuke nusileido tik trims žaidėjams – Andrejaus Kirilenkos žaidimui 2011-2012 m. ketvirtfinalyje, kai rusas rinko net po 23,8 naudingumo balo, o CSKA 3-1 įveikė Bilbao „Basket“, Bogdanui Bogdanovičiui, 2016-2017 m. sezone su 26 naudingumo balų vidurkiu atvedusiam Stambulo „Fenerbahče“ į pergalę 3-0 prieš Atėnų „Panathinaikos“, ir Dimitriui Diamantidžiui, kuris 2011-2012 m. rinko po 24 naudingumo balus, o PAO 3-2 palaužė Tel Avivo „Maccabi“.

„Tik dešimt Eurolygos serijų iš 44 nukeliavo iki penktųjų rungtynių, o įspūdingiausia iš tų serijų vyko 2012 metais. Antrosios rungtynės baigėsi pratęsimu, ketvirtosiose „Panathinaikos“ laimėjo Tel Avive, o penktajame mače graikai išplėšė pergalę 1 taško skirtumu 86:85. Dimitris Diamantidis serijoje darė viską ir išplėšė visas komandos pergales, rinkdamas didžiausią naudingumo balų skaičių iš visų žaidėjų, dalyvavusių penkerių rungtynių Eurolygos serijose“, – rašo „Eurohoops“ apie žaidėją, toje serijoje rinkusį po 14,8 taško, 5,2 atkovoto kamuolio, 4,8 rezultatyvaus perdavimo, 1,6 perimto kamuolio ir 1,2 bloko.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dimitris Diamantidis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dimitris Diamantidis

Į dešimtuką taip pat pateko Ekpe Udoh („Fenerbahče“, 2015-2016 m.), Facundo Campazzo (Madrido „Real“, 2018-2019 m.), Milošas Teodosičius („Olympiakos“, 2009-2010 m.), Sergio Rodriguezas (CSKA, 2017-2018 m.) ir Jaka Lakovičius („Panathinaikos“, 2004-2005 m.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas