Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 03

Eurolygos MVP lenktynės: akivaizdus lyderis ir stipriai į viršų šovęs M.Jamesas

Praėjo jau du trečdaliai Eurolygos sezono, o klubams iki finišo tiesiosios liko sužaisti po 12 rungtynių. Verda kova ne tik dėl geresnių pozicijų lentelėje tarp komandų, bet ir individualios lenktynės dėl sezono MVP trofėjaus. Tiesa, šiame reitinge išlieka vienas ryškus favoritas. Eurolyga.lt apžvelgė žaidėjų pasirodymus per pirmąsias 24 rungtynes, jų daromą įtaką komandų žaidimui ir rezultatams, bei sudarė antrojo trimestro MVP reitingą.
Shane'as Larkinas
Shane'as Larkinas / nuotr. „Getty Images“/euroleague.net

Eurolyga.lt pristato dešimt žaidėjų, kurie išryškėjo kaip ekipų lyderiai ir favoritai kovoje dėl sezono MVP prizo.

Dėl prastų atstovaujamų ekipų rezultatų reitinge vietos neatsirado Aleksejui Švedui, Tornikei Šengelijai ir Nando De Colo.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Nikola Milutinovas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Nikola Milutinovas

10. Nikola Milutinovas (Pirėjo „Olympiakos“)

10,4 tšk. | 67,3 proc. dvit. | 8,1 atk. kam. | 19,1 naud. bal. | 25 min.

Praėjus pirmajam trimestrui vidurio puolėjas iš Serbijos MVP lenktynėse rikiavosi devintoje pozicijoje, šįkart – dešimtoje.

Nors N.Milutinovas yra penktas pagal naudingumą krepšininkas Eurolygoje (vid. 19,1 naud. bal.), tačiau silpni komandos rezultatai (9 pergalės ir 13 pralaimėjimų) neleido jam pakilti reitinge aukštyn.

25-erių metų 213 cm ūgio milžinas pirmauja lygoje pagal atkovotus kamuolius (vid. 8,1), aštuonis kartus šį sezoną pasiekęs dviženklę ribą.

„Olympiakos“ lyderis per 21 mačą vos 4 kartus nepasiekė dviženklio naudingumo balo skaičiaus, tačiau 7 kartus fiksavo bent 26 efektyvumo balų rodiklį.

Geriausios rungtynės – Belgrade. Dvikovoje su „Crvena zvezda“ jis pelnė 15 taškų, atkovojo 11 kamuolių, išprovokavo 10 pražangų, surinko 34 naudingumo balus.

Euroleague.net nuotr./Lorenzo Brownas
Euroleague.net nuotr./Lorenzo Brownas

9. Lorenzo Brownas (Belgrado „Crvena zvezda“)

13,7 tšk. | 3,6 atk. kam. | 5 rez. perd. | 15,6 naud. bal. | 26 min.

Sezono startas amerikiečiui buvo sunkus, o po pirmojo trimesto jis nepateko tarp pirmojo MVP kandidatų dešimtuko.

Eurolygoje debiutuojantis L.Brownas galiausiai užsikūrė – 13 rungtynių iš eilės rinko dviženklį naudingumo balų skaičių. „Crvena zvezda“ lyderis dabar turnyre užima 14-ąją vietą pagal naudingumo balus (vid. 15,6).

Ryškiausi sezono momentai – pergalingas metimas į „Valencia“ krepšį bei benefisas Pirėjuje (34 taškai ir pergalė).

L.Browno vedama „Crvena zvezda“ pralaimėjo pastarąsias ketverias rungtynes, tad nuo atkrintamųjų zonos ją skiria dvi pergalės.

Euroleague.net nuotr./Bojanas Dubljevičius
Euroleague.net nuotr./Bojanas Dubljevičius

8. Bojanas Dubljevičius („Valencia“)

14,4 tšk. | 58,9 proc. dvit. | 7 atk. kam. | 18,4 naud. bal. | 24 min.

28-erių aukštaūgis iš Juodkalnijos žaidžia bene geriausią karjeros sezoną, o daugelio nurašyta „Valencia“ šiuo metu lekia atkrintamųjų ritmu.

Aštuntąjį sezoną Valensijoje pasitikęs B.Dubljevičius pagal naudingumo balus (vid. 18,4) yra septintoje vietoje Eurolygoje.

Galingo stoto centras yra ketvirtas turnyre pagal atkovotus kamuolius (vid. 7) bei trečias pagal nusiimtus kamuolius puolime (vid. 2,6).

„Valencia“ klubui reikėjo laiko įsibėgėti, pralaimėjo pirmąsias penkerias rungtynes sezono starte, tačiau per pastaruosius dešimt mačų Jaume Ponsarnau auklėtiniai iškovojo septynias pergales, leidžiančias užimti net 7-ąją poziciją turnyrinėje lentelėje.

Euroleague.net nuotr./Vasilije Micičius
Euroleague.net nuotr./Vasilije Micičius

7. Vasilije Micičius (Stambulo „Anadolu Efes“)

13,8 tšk. | 96,4 proc. baud. | 5,8 rez. perd. | 14,4 naud. bal. | 31 min.

Sezono pradžioje buvęs žalgirietis buvo dieviškas, bet vėliau stabtelėjo, prie ko prisidėjo ir trauma. Tiesa, V.Micičius ją išsigydė ir į rikiuotę grįžo jau praėjusio penktadienio dvikovoje su „Crvena zvezda“, o ketvirtadienį Stambule lauks „Žalgirio“.

Per pirmąsias 10 rungtynių serbas vos kartą buvo nepasiekęs dviženklio naudingumo balų skaičiaus, per kitus 8 susitikimus – keturi tokie mačai.

Sezono starte atrodė, jog V.Micičiaus svarba „Anadolu Efes“ žaidimui yra panaši, kaip Shane' Larkino, tačiau laikas parodė, jog pagrindinis Stambulo ekipos tūzas yra fenomenalų sezoną žaidžiantis amerikietis.

Dėl traumos V.Micičius praleido keturis turus tarp 18 ir 21, tačiau „Anadolu Efes“ neturėjo problemų per šią atkarpą triumfuoti tiek Barselonoje, tiek Stambule.

Jei Sh.Larkinas yra pagrindinis ekipos žmogus, tai V.Micičius neabejotinai yra Robinas, pagal rezultatyvius perdavimus žingsniuojantis ketvirtoje pozicijoje turnyre.

Antrasis trimestras 26-erių serbui yra blankesnis už pirmąjį, bet jis išlieka labai realiu kandidatu po sezono persikelti į NBA.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Scottie Wilbekinas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Scottie Wilbekinas

6. Scottie Wilbekinas (Tel Avivo „Maccabi“)

16,5 tšk. | 43,7 proc. trit. | 3,5 atk. kam. | 16,5 naud. bal. | 27 min.

Tel Avivo ekipą stabdė traumos, vos du žaidėjai rungtyniavo visuose šio sezono mačuose, tačiau „Maccabi“ vis tiek keliauja be didesnių duobių.

Viena pagrindinių to priežasčių – karjeros sezoną žaidžiantis S.Wilbekinas, iš dešimtosios pozicijos po pirmojo trimestro MVP reitinge šokęs į šeštąją vietą.

Gynėjas yra lyderis turnyre pagal pataikytus tritaškius (73), lenkiantis net ypatingai stipriai siautėjantį Sh.Larkiną (72). S.Wilbekinas pasižymi ir fantastišku pataikymu – tikslą pasiekia net 43,7 proc. tritaškių.

S.Wilbekinas neša pagrindinę „Maccabi“ naštą puolime, pelnydamas po 16,5 taško per mačą ir pagal šį rodiklį užimdamas 6-ąją poziciją tarp visų Eurolygos žaidėjų.

Puikus Turkijos pasą turinčio gynėjo žaidimas leidžia „Maccabi“ ekipai būti penktoje vietoje bei rimtai pretenduoti į pirmąjį ketvirtį ir namų pranašumą ketvirtfinalio serijoje.

Solidus žaidimas S.Wilbekinui nukalė ir naują trejų metų kontraktą.

Euroleague.net nuotr./Facundo Campazzo
Euroleague.net nuotr./Facundo Campazzo

5. Facundo Campazzo (Madrido „Real“)

10,5 tšk. | 6,5 rez. perd. | 1,6 per. kam. | 15,6 naud. bal. | 24 min.

Stabilumas yra meistriškumas, o argentinietiška reaktyvinė musė jau 18-oje rungtynių paeiliui renka dviženklį naudingumo balų skaičių.

F.Campazzo stipriai prisidėjo prie legendinės „Real“ trylikos pergalių serijos, ilgiausios klubo istorijoje bei naujo formato Eurolygoje, taip išlikdamas penktoje MVP reitingo vietoje, kaip ir po pirmojo trimestro.

„Real“ vijurkas Eurolygoje yra 16-oje vietoje pagal naudingumo balus (15,6), tačiau jo įtaką Madrido ekipos žaidimui neapibrėžia statistika. Jis puikiai valdo komandą ir kontroliuoja žaidimą, vidutiniškai išskirstydamas po 6,5 rezultatyvaus perdavimo (3 vieta), tuo pačiu jis varžovams siūlo ir elitinę gynybą savoje aikštelės pusėje.

Facu taikiklis kol kas iš toli yra išsiderinęs (vid. 30,1 proc. trit.), tačiau tai jam netrukdo būti naudingiausiu „Real“ žaidėju.

„Scanpix“ nuotr./Nickas Calathesas
„Scanpix“ nuotr./Nickas Calathesas

4. Nickas Calathesas (Atėnų „Panathinaikos“)

13,8 tšk. | 5 atk. kam. | 9,6 rez. perd. | 19,3 naud. bal. | 33 min.

Graikijos čempionų žaidimas banguoja, jie gali laimėti išvykoje prieš Maskvos CSKA, bet gali pralaimėti ir „Valencia“ vyrukams. Tačiau „Panathinaikos“ išlieka kovoje dėl vietos pirmajame ketverte.

Didžiausia to priežastis – visišką žaidimo kontrolę savo rankose turintis Nickas Calathesas, graikų Magicas Johnsonas.

Po pirmojo trimestro įžaidėjas fiksavo 9,1 rezultatyvių perdavimų vidurkį, kuris žymėjo aukščiausią ribą Eurolygoje istorijoje, bet šį skaičių tik sugebėjo tik dar labiau padidinti – 9,6.

Kaune „Žalgirį“ tolimais metimais baudęs atakų organizatorius grįžo prie sau įprastų skaičių – po pirmojo trimestro turėtas 43,2 proc. tritaškių pataikymas nukrito net per beveik 15 proc. – dabar siekia vos 28,7 proc.

N.Calathesas turi didžiausią įtaką komandai tarp visų Eurolygos įžaidėjų, o tai jam leidžia žengti ketvirtojo šio reitingo vietoje, nors po pirmojo trimestro jis buvo trečias.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Nikola Mirotičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Nikola Mirotičius

3. Nikola Mirotičius („Barcelona“)

18,5 tšk. | 61,3 proc. dvit. | 7,1 atk. kam. | 21,5 naud. bal. | 28 min.

Galbūt geriausias žaidėjas turnyre, bet pirmieji du pernelyg stipriai sproginėja puolime, jog „Barcelona“ lyderis tarp jų įsiterptų.

Tai neabejotinai stabiliausias Eurolygos žaidėjas, visuose sezono mačuose rinkęs dviženklį naudingumo balų skaičių (blogiausias – 13).

„Barcelona“ šią vasarą už N.Mirotičių sumokėjo labai daug (5,4 mln. dolerių per sezoną), tačiau aukštaūgis iškart ėmė duoti naudą – 28-erių ispano vedami katalonai su CSKA ir „Real“ krepšininkais dalijasi 2-ąja pozicija turnyre (16 pergalių ir 6 pralaimėjimai).

N.Mirotičius pagal taškus (vid. 18,5) Eurolygoje yra ketvirtas, pagal naudingumo balus (vid. 21,5) – antras.

Euroleague.net nuotr./Mike'as Jamesas prieš Jordaną Mickey
Euroleague.net nuotr./Mike'as Jamesas prieš Jordaną Mickey

2. Mike‘as Jamesas (Maskvos CSKA)

21,1 tšk. | 44,1 proc. trit. | 4,1 rez. perd. | 21,4 naud. bal. | 29 min.

Aikštingasis Mike'as Jamesas tildo kritikus. Ettore Messinai nereikalingas įžaidėjas turnyre yra trečias pagal pelnomus taškus (vi.d 21,1) ir naudingumo balus (vid. 21,4), o CSKA pagal pergalių ir pralaimėjimų balansą nusileidžia tik „Anadolu Efes“ krepšininkams.

Maskvos klubas įsigydamas M.Jamesą tarpsezoniu rizikavo, bet ši rizika kol kas visiškai pasiteisina.

Amerikietis jau keturiskart iškovojo naudingiausio turo žaidėjo apdovanojimą, šioje kategorijoje nusileisdamas tik penkis kartus tokio pripažinimo sulaukusiam Sh.Larkinui.

M.Jamesas varžovus baudžia tiek tolimais metimais (vid. 44,1 proc. trit.), tiek dėjimais per varžovų galvas, o jo 33 pelnyti taškai į Vitorijos „Baskonia“ krepšį yra antras pagal rezultatyvumą mačas krepšininko karjeroje Eurolygoje.

Puikiai žaidžiantis M.Jamesas iš aštuntosios vietos reitinge pakilo į antrąją, nusileisdamas tik fenomenaliajam Sh.Larkinui.

Getty Images/ Euroleague nuotr./Shane'as Larkinas
Getty Images/ Euroleague nuotr./Shane'as Larkinas

1. Shane’as Larkinas (Stambulo „Anadolu Efes“)

21,8 tšk. | 52,2 proc. trit. | 4 rez. perd. | 25,9 naud. bal. | 30 min.

Shane'as Larkinas per pirmuosius du trimestrus save pastatė į tokią poziciją, kurioje beveik reikės stebuklo, jog jis netriumfuotų sezono MVP rinkimuose.

Žaižaruojantis „Anadolu Efes“ lyderis keturis kartus tapo turo naudingiausiu žaidėju, taip pagerinęs sau priklaususį rekordą. Jis antrą kartą tapo mėnesio MVP, taip pakartojęs Ante Tomičiui priklausantį rekordą.

Sh.Larkinas spindi Eurolygoje taip, kaip seniai niekas to nedarė. Jis yra rezultatyviausias (vid. 21.8) ir naudingiausias (vid. 25,9) krepšininkas turnyre.

27-erių metų 182 ūgio gynėjas ne tik atlieka daug metimų, bet ir realizuoja juos fantastišku procentu – 57 proc. dvitaškių, 52,2 proc. tritaškių bei 89,5 proc. baudų metimų pasiekia tikslą.

Jis pataiko net 90 proc. metimų po komandos draugų perdavimo, 66 proc. – po situacijų „du prieš du“, 63 proc. – atakuodamas iš po krepšio.

Sh.Larkinas per vieną ataką pelno po 1,32 taško, o tai yra geriausias visų laikų rezultatas turnyre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant