Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08:11

Eurolygos reitingas: (ne)įvertintas „Žalgiris“, R.Jokubaičio šansas ir laikas Šaro triumfui

Pagaliau! Dar vienas Eurolygos sezonas – prie starto linijos. 18 komandų vėl pradeda kovą dėl prestižiškiausio Senojo žemyno trofėjaus. Visi vėl prilips prie televizorių ekranų, „Žalgirio“ arena vėl užsipildys sklidinai, o konkurencingumas tarp draugų varžantis, kuris subūrė geresnę virtualią sudėtį, prives iki begalinio džiaugsmo, visiško nusivylimo, o gal net ašarų. Kalėdos krepšinio moksliukams atėjo anksčiau.

Vasara buvo labai karšta tiek tiesiogine, tiek perkeltine prasme. Pamatėme didžiulę žaidėjų migraciją tarp Eurolygos klubų, taip pat ir įspūdingų sugrįžimų iš NBA. Vertinant pagal komplektacijas, yra velniškai daug komandų, kurios turi šansų pasiekti atkrintamąsias ir tik keli klubai, kurie bus patrankų mėsa. Laukia įdomus ir įtraukiantis sezonas.

Pirmasis šio sezono ginčo kamuolys ketvirtadienį bus išmestas Berlyne, kur ALBA priims Eurolygos čempionę Atėnų „Panathinaikos“ su Mariumi Grigoniu priešakyje. Vos po 15 minučių sezoną pradės ir Kauno „Žalgiris“, namuose priimsiantis „Barcelona“. Kauniečiai šį sezoną irgi nesnaudė bei sukomplektavo vieną ambicingiausių sudėčių per visą klubo istoriją. Ar ji buvo įvertinta 15min žurnalistų? Viską tuoj pamatysite.

Gerai, gana. Mažiau kalbų, daugiau darbų. Eurolygos sezono proga,15min sporto žurnalistai sudarė savo asmeninį komandų pajėgumo reitingą. Kiekvieno žurnalisto buvo paprašyta komandas pagal pajėgumą suskirstyti nuo 1 iki 18 vietos. Už pirmąją vietą skirta 18 taškų, už antrąją – 17, už trečiąją – 16 ir taip toliau. Rezultatai – susumuoti, komandų vietos – aiškios, jūsų teismui – Eurolygos reitingas.

Vida Press nuotr./Israelis Gonzalezas Berlyno ALBA
Vida Press nuotr./Israelis Gonzalezas Berlyno ALBA

18 vieta – Berlyno ALBA (8 taškai)

Aukščiausia skirta vieta – 17.

Žemiausia skirta vieta – 18.

Pradedame nuo silpniausių. Berlyno ALBA šį tarpsezonį išsaugojo 13 iš 15 savo žaidėjų. Išlaikytas branduolys dažnai skamba pozityviai, tačiau su tuo vadinamuoju „branduoliu“ praėjusį sezoną komanda iškovojo vos dvi pergales ir liko paskutinė.

Taip pat išvyko labai svarbūs rotacijos žaidėjai Johannesas Thiemannas ir Sterlingas Brownas, o juos pakeitė Australijoje pernelyg nežibėjęs Willas McDowellas-White'as bei Europos taurėje žibėjęs, tačiau aukščiausiame lygyje dar tik debiutuojantis Trevionas Williamsas. Tokioje stiprioje Eurolygoje su tokia sudėtimi nė kiek nesustiprėjusi, o gal ir susilpnėjusi ALBA tiesiog neturi variantų.

Paskutinę vietą Berlyno klubui skyrė keturi iš šešių žurnalistų, o du šį klubą matė kaip septynioliktą.

EuroCup/TJ Shortsas
EuroCup/TJ Shortsas

17 vieta – „Paris“ (13 taškų)

Aukščiausia skirta vieta – 16.

Žemiausia skirta vieta – 18.

Eurolygos debiutantai, kurie pakeitė A licencijos neturinčią „Valencia“. Paryžiaus ekipa su vyr. treneriu Tuomu Iisalo priešakyje praėjusį sezoną buvo dominuojanti jėga Europos taurėje, o šis žygis buvo pažymėtas titulu. Viena vertus, prancūzai išsaugojo tokius žaidėjus, kaip žvėriukas T.J.Shortsas, Tysonas Wardas ar Nadiras Hifi, kuriuos bus labai įdomu pamatyti Eurolygoje ir potencialo šie vyrai tikrai turi.

Bet, kita vertus, šis klubas nežengė didesnio žingsnio sustiprėjimo prasme. Tarp Europos taurės ir Eurolygos – didžiulė praraja, o papildymai, eiliniai Eurolygos rotacijos žaidėjai, tokie kaip Kevarriusas Hayesas ar Maodo Lo, įspūdžio nedaro. Paryžiaus klubui taip pat nepavyko išsaugoti pergalių architekto T.Iisalo, kuris išvyko į NBA, o Tiago Splitteris neatrodo kaip rimta pavardė vyr. trenerių kontekste. Silpna vasara lemia septynioliktą vietą.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

16 vieta – Vilerbano ASVEL (15 taškų)

Aukščiausia skirta vieta – 16.

Žemiausia skirta vieta – 18.

Komanda prarado tokius svarbius žaidėjus, kaip Timothe Luwawu-Cabarrot ir Yousoupha Fallas, o papildymai neatrodo įtikinančiai. ASVEL pasiėmė kelis NBA aplinkoje ilgą laiką praleidusius žaidėjus, tačiau žinome, kaip sunku už Atlanto rungtyniavusiems krepšininkams yra pirmaisiais metais Europoje, o ypač Eurolygoje. Juolab, kad tai – mažai kam girdėtos pavardės.

Laimėjimai – išsaugotas Parisas Lee, iš NBA susigrąžintas ir vis dar perspektyvus Theo Maledonas. Įdomus ir 20-metis jaunuolis Melvinas Ajinca, kuris ilgoje perspektyvoje gali tapti ASVEL grynuoliu. Visgi centrų linija atrodo silpnai, Nando De Colo dar metais paseno, o sudėtis nėra tokia, kad ASVEL taptų rimtesne grėsme Eurolygoje. Daugeliui klubų tai bus lengvas grobis.

IMAGO/Eibner nuotr./Miuncheno „Bayern“.
IMAGO/Eibner nuotr./Miuncheno „Bayern“.

15 vieta – Miuncheno „Bayern“ (28 taškai)

Aukščiausia skirta vieta – 12.

Žemiausia skirta vieta – 15.

Vasarą „Bayern“ išgyveno nemenkus pasikeitimus – išvyko 7 žaidėjai ir reikėjo juos kažkuo pakeisti. Tarpsezoniu Miuncheno ekipa neblogai padirbėjo – prisiviliojo vis dar savo piko nepasiekusius Oscarą Da Silvą ir Yamą Madarą, pasikvietė FIBA Europos taurėje galingai žaidusį Keviną Yebo bei pasikvietė pajėgius Eurolygos veteranus – Johannesą Voigtmanną bei Shabazzą Napierą. Taip pat liko Carsenas Edwardsas ir gynėjų grandis atrodo tikrai simpatiškai. Aišku, prie Sh.Napiero pavardės turėtų būti žvaigždutė dėl traumų istorijos ir kviestis tokį „birų“ gynėją gali būti pražūtinga, na, bet „Bayern“ surizikavo.

Apibendrinant, „Bayern“ išliko solidžia komanda, kuri gali užklupti primigusius grandus nepasiruošusius, bet visgi sudėtyje trūksta gylio ir kovoti dėl įkrintamųjų bus labai labai sunku.

„Baskonia“ klubo nuotr./Tadas Sedekerskis
„Baskonia“ klubo nuotr./Tadas Sedekerskis

14 vieta – Vitorijos „Baskonia“ (37 taškai)

Aukščiausia skirta vieta – 10.

Žemiausia skirta vieta – 15.

Tado Sedekerskio komanda taip pat išgyveno didžiulius pasikeitimus. Vitoriją paliko net aštuoni žaidėjai tokie, kaip Codi Milleris-McIntyre'as, Matthew Costello, Maikas Kotsaras ar Vanja Marinkovičius. Baskai rado jiems pamainą, tačiau tokios pavardės, kaip Kamaras Baldwinas, Trentas Forrestas, Ognjenas Jaramazas ar Donta Hallas nėra pirmo ryškumo bei jos paprasčiausiai neįtikina.

Laimėjimas – iš Vilerbano pasikviestas Timothe Luwawu-Cabarrot, kuris su Markusu Howardu sudarys solidų gynėjų tandemą, tačiau atrodo, kad baskai per vasarą prarado daugiau nei gavo ir jiems norint kovoti dėl aukštų pozicijų Eurolygoje su tokia vidutine sudėtimi reikės iššokti aukščiau bambos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas