Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 01

Eurolygos reitingas: tarp elito įsitaisęs Šaras, „Žalgiris“ – už atkrintamųjų borto

Didysis Europos klubinis krepšinis grįžta. Jau šį ketvirtadienį startuos naujasis 2020-2021 metų Eurolygos sezonas, o 15min prie starto linijos išdėliojo visas 18 komandų, tarp kurių – ir permainų vėjo sudrebintas Kauno „Žalgiris“.

15min pristato Eurolygos komandų reitingą, kuriame išdėliotos komandų galimybės kautis dėl šio sezono Eurolygos titulo.

Ryškaus autsaiderio, kurį visi triuškins ir atiminės taškus, Eurolygoje šį sezoną nebus, tačiau yra aiškus stipriųjų komandų penketas, turinčių realiausias galimybes kovoti dėl pagrindinio sezono apdovanojimo.

Euroleague.net nuotr./Vilerbano ASVEL
Euroleague.net nuotr./Vilerbano ASVEL

18. Vilerbano ASVEL

Prancūzai džiūgauja, jog Tony Parkeriui priklausanti Vilerbano ASVEL surinko vieną galingiausių sudėčių klubo istorijoje, o biudžetas, nors krepšinį purto COVID-19 pandemija, lyginant su praėjusiu sezonu, netgi padidėjo ir sieks beveik 12 milijonų eurų.

Nors pinigų kapšas išsipūtė, tačiau dėl didelių mokesčių valstybei Vilerbane ryškių žvaigždžių tarpsezonio metu nenusileido.

Garsiausias vardas – dukart NBA čempionu su „Miami Heat“ dešimtmečio pradžioje tapęs Norrisas Cole‘as, atvykęs iš kitos Prancūzijos ekipos „Monaco“.

Pirmosiose Prancūzijos lygos rungtynėse ASVEL nusileido Dižonui 74:81, o antrosiose 85:73 pranoko Arno Veličkos atstovaujamą Šampanės-Šalono Reimso „Basket“.

Didžiausias klaustukas kolegoms Prancūzijoje kyla dėl Tony Parkerio brolio TJ, ASVEL vyriausiojo trenerio kėdėje pakeitusio į „Monaco“ išvykusį Zvezdaną Mitrovičių.

Ar jis susitvarkys su užduotimis ir išaugusia atsakomybe?

ASVEL žada būti ambicingi, atletiški ir kieti gynyboje. Pernai Vilerbano krepšininkai Eurolygoje startavo įspūdingai, namuose skalpuodami vieną po kito garsų ir turtingesnį varžovų.

Tačiau galiausiai komanda ėmė ristis į lentelės dugną. Panašu, kad paskutinių komandų vagone ASVEL sukiosis ir šiemet.

Aito Garcia Renesesas
Aito Garcia Renesesas

17. Berlyno ALBA

Vokietijos čempionė sustiprino gynėjų liniją, įsigydama vokietį Maodo Lo ir urugvajietį Jaysoną Grangerį, tačiau Roko Giedraičio, Martino Hermannssono ir Landry Nnoko netektys yra skaudesnės.

M.Lo atvyksta po pakankamai silpno pernykščio sezono Miunchene, kai įžaidėjo vaidmenyje save atradęs atakuojantis gynėjas strigo ir pats, ir stabdė visą „Bayern“ puolimą, tuo metu 31-erių metų J.Grangeris dar ieško savęs po sudėtingos Achilo sausgyslės traumos.

VIDEO: „urBONUSas“: prognozė „Žalgiriui“, Šaro kantrybė ir Eurolygos sezono įdomybės

Vyriausio lygos trenerio 73-ejų Aito Garcia Reneseso treniruojama komanda, kaip ir visada, žada demonstruoti laisvą ir gražų žaidimą, kurio ašimi išliks universalusis Luke‘as Sikma, o žaidimo vadeles toliau savo rankose laikys Peytonas Siva.

Atviras ALBA krepšinis bus malonus sirgalių akiai, bet su pergalėmis aikštelėje tai nekoreliuos.

Euroleague.net nuotr./Miuncheno „Bayern“
Euroleague.net nuotr./Miuncheno „Bayern“

16. Miuncheno „Bayern“

Pagrindinis pokytis šiame Vokietijos klube įvyko vyriausiojo trenerio kėdėje – buvusį žalgirietį Oliverį Kostičių pakeitė charizmatiškasis italas Andrea Trinchieri.

Miuncheno komandoje pasikeitė beveik visas starto penketas, kuriame liko tik lengvasis krašto puolėjas Vladimiras Lučičius.

Kaip skelbia 15min kolegos Vokietijoje, „Bayern“ klube juntamas geras darbinis ir motyvacinis mikroklimatas. Naujasis strategas siekia įdiegti gynybinę filosofiją, teigdamas, jog jei „Bayern“ nesigins gerai, jis bus nusivylęs.

Klausimų kelia žaidimo organizavimas, nes atakų dirigento pozicijoje žais iš „Olympiakos“ atvykęs Wade‘as Baldwinas, kuris yra labiau linkęs taškus rinkti. Jam talkins „Žalgirio“ šniukštinėtas Nickas-Weileris Babbas.

Bavarijos komanda atrodo sustiprėjusi, tačiau talento trūksta. Jei A.Trinchieri neišsitrauks burtų lazdelės, „Bayern“ vėl plūduriuos tarp paskutinių komandų.

Euroleague.net nuotr./Belgrado „Crvena zvezda“
Euroleague.net nuotr./Belgrado „Crvena zvezda“

15. Belgrado „Crvena zvezda“

Kukliausią biudžetą surinkusi Eurolygos komanda, kuri, pasak klubo prezidento Nebojsos Čovičiaus, artėjantį sezoną disponuos apie 5 milijonais eurų.

Stipriu „Crvena zvezda“ užnugariu kasmet būdavo įspūdingą atmosferą „Štark“ arenoje kūrę sirgaliai, tačiau sąlygas diktuojanti COVID-19 pandemija iš serbų rankų ištraukė šį kozirį.

Vasarą iš Belgrado išvyko devyni žaidėjai ir vyriausiasis treneris Draganas Šakota, kurį pakeitė vietinių labai gerbiamas Saša Obradovičius, kadaise „Crvena zvezda“ klube pradėjęs savo profesionalaus krepšininko kelią.

Serbijos čempionų lyderiu pretenduoja tapti iš „Valencia“ komandos persikėlęs Jordanas Loydas, prieš metus laiko su „Toronto Raptors“ ekipa pasiekęs NBA žiedą. Šis gynėjas per šešerias draugiškas rungtynes rinko net po 20,8 taško.

Nemanja Nedovičius
Nemanja Nedovičius

14. Atėnų „Panathinaikos“

Suveržtas finansinis diržas bei keista „Panathinaikos“ sudėties komplektacija neįkvepia Graikijos grando sirgalių prieš netrukus prasidėsiantį Eurolygos sezoną.

Daug ką pasako faktas, jog brangiausias Atėnų ekipos žaidėjas serbas Nemanja Nedovičius uždirbs 550 tūkst. eurų per sezoną. Tai nėra pinigai, kokiais daugybę metų disponavo aikštingasis savininkas Dimitris Giannakopoulos.

„Panathinaikos“ vyriausiuoju treneriu tapo ilgametis asistentas Georgios Vovoras, auklėtiniams akcentuojantis reiklumą, kietą gynybą, fiziškumą ir kovingumą.

Tačiau sudėties paveiksle matyti daug skylių – gynėjų grandį sudaro trys siautuliukai: N.Nedovičius, Pierre'as Jacksonas ir Marcusas Forsteris. Idėja statyti žaidimą ant tokių silpnų žaidėjų gynyboje ir neužtikrintų metikų iš toli skamba labai pavojingai.

Trūksta snaiperio, o vidurio puolėjų linija irgi braška – 218 cm ūgio milžinas Georgios Papagiannis bei kol kas įspūdžio nepaliekantis į Atėnus sugrįžęs Zachas Auguste'as.

Artėjančiame sezone apie atkrintamąsias „Panathinaikos“ galės tik pasvajoti.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis

13. Vitorijos „Baskonia“

Solidus Roko Giedraičio sezonas Vitorijoje yra lyg išrašytas žvaigždėse. Kaip žuvis vandenyje ispaniškame krepšinyje besijaučiantis lietuvis greitai pritapo „Baskonia“ klube, o vadovybė tikisi, kad su Duško Ivanovičiaus priežiūra šis snaiperis taps elitiniu Eurolygos žaidėju.

Sunku spręsti apie tikrąjį „Baskonia“ potencialą, nes Ispanijos čempionė vis dar dairosi žaidėjų rinkoje.

Sutartis su Khadeenu Carringtonu neįsigaliojo, tad dabar baskai nusitaikė į septynerius metus NBA rungtyniavusį įžaidėją Johną Jenkinsą.

Vis dėlto netektys yra didesnės už papildymus, o atsarginių žaidėjų suolelis šiuo metu yra per trumpas, kad „Baskonia“ pasvajotų apie didelius pasiekimus Europoje.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Thomas Walkupas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Thomas Walkupas

12. Kauno „Žalgiris“

Tinklalapis „Euro Hoops“ žaliai baltiems skyrė 16-ąją starto poziciją, bet situacija nėra tokia katastrofiška.

Prie naujos filosofijos adaptuotis bandančių žalgiriečių žaidimas tikrai gerės. Žaidėjai gerins komandinius veiksmus, tarpusavio supratimą ir gludins Martino Schillerio į Kauną atgabentus naujus derinius.

Bet tendencijos kelia nerimą bendrame kontekste. Austro vadovaujamas „Žalgiris“ užklimpo Panevėžio „Lietkabelio“ gynybos pinklėse, kai varžovai keitėsi ginamaisiais. Pralaimėjimą žalgiriečiams atnešė ir tokią pat gynybą naudojusi „Olimpia“.

Talento „Žalgirio“ komandoje yra, bet nauja sistema eina tolyn ne tik nuo Šarūno Jasikevičiaus diegtos filosofijos, bet ir bendrų europietiško krepšinio tendencijų.

Jei sezonas ims slysti iš rankų, negalime atmesti varianto, jog „Žalgiris“ sezono eigoje spaus avarinį signalą bei rinkoje ieškos ugniagesio. Bet dabar treneriui iš Austrijos reikia duoti laiko, jei jau buvo nuspręsta eiti šiuo rizikingu, inovacijomis ir analitiniais skaičiavimais paremtu keliu.

Faktas tas, kad po Šarūno Jasikevičiaus išvykimo „Žalgiris“ užprogramuotas kristi žemyn. Klausimas – kiek žemai ir kiek ilgam?

Euroleague.net nuotr./Pirėjo „Olympiakos“
Euroleague.net nuotr./Pirėjo „Olympiakos“

11. Pirėjo „Olympiakos“

Jėgų žydėjime esantį Kostą Slouką turinti komanda visada sieks vietos atkrintamosiose.

Bet „Olympiakos“ gerumas priklausys ne nuo graikų veteranų branduolio – K.Slouko, Vassilio Spanoulio, Kosto Papanikolaou ir Georgios Printezio, o amerikiečių žaidėjų.

Ar mobiliesiems aukštaūgiams Hassanui Martinui ir Octaviusui Ellisui pavyks visavertiškai pakeisti „Olympiakos“ į CSKA iškeitusį Nikolą Milutinovą? Ar Aaronas Harrisonas su Shaquielle'u McKissicu puolime trauks komandą taip, kaip iš jų yra tikimasi?

Jei taip, „Oly“ gali nustebinti ir prasibrauti net ir į pirmąjį aštuonetą.

Pirėjo klubo privalumu gali tapti žaidimas vos viename fronte, su sumažėjusiu vaidmeniu susitaikęs V.Spanoulis bei pagal save komandą susistatęs treneris Georgios Bartzokas.

„Scanpix“ nuotr./Artūras Gudaitis
„Scanpix“ nuotr./Artūras Gudaitis

10. Sankt Peterburgo „Zenit“

Xavi Pascualio projektas Rusijoje turėtų aukštai kilti ne tik lentelėje, bet ir Lietuvos sirgalių simpatijų grafoje. „Zenit“ marškinėlius vilki keturi praeityje Lietuvoje rungtyniavę žaidėjai – Artūras Gudaitis, Kevinas Pangosas, KC Riversas ir Billy Baronas.

Vienas geriausių taktikų Europoje pagal save susirikiavo pajėgas, o tai signalizuoja problemas varžovams. Jei ne pirmajame sezone, kadangi katalono deriniai yra sudėtingi, o prie jų įprasti gali prireikti laiko, tai antrajame „Zenit“ gali šauti labai aukštai.

Kertiniu krepšininku turėtų būti atgaivinti karjerą siekiantis buvęs žalgirietis Kevinas Pangosas, praėjusį sezoną Barselonoje dėl traumos taip ir nesužaidęs nė vieno mačo.

Tai vienintelis aukšto lygio įžaidėjas „Zenit“ komandoje, kurį keis du vietiniai krepšininkai, o atakuojančių gynėjų grandį natūraliai sudaro žaidėjai, ieškantys situacijų atakuoti krepšį, o ne kurti progas kitiems.

Praėjusį sezoną Eurolygoje debiutavusi Sankt Peterburgo komanda gali tapti didžiausia šio sezono staigmena.

Euroleague.net nuotr./„Valencia“
Euroleague.net nuotr./„Valencia“

9. „Valencia“

Ispanai parodė, kaip teisingai reikia panaudoti pusantro milijono eurų gautą išpirką už Alberto Abaldę, kurią paklojo ispanų žaidėjų padalinį stiprinti panorusi Madrido „Real“ ekipa.

„Valencia“ pernai žygiavo atkrintamųjų ritmu, vasarą išlaikė pagrindinių krepšininkų branduolį, prie kurių dar pridėjo vardus Europos krepšinyje jau turinčius islandą M. Hermannsoną, Klemeną Prepeličių, šoklųjį Derricką Williamsą ir „Žalgirio“ svarstytą Nikolą Kaliničių.

Jei klube nenutiks force majeure situacijų, Jaume Ponsernau komanda tikrai balansuos ties atkrintamųjų riba.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./„Chimki“
Getty Images/Euroleague.net nuotr./„Chimki“

8. Maskvos srities „Chimki“

Jei žvelgtume tik į biudžeto eilutę ir žaidėjų pavardes paraiškoje, tai „Chimki“ milijonierius būtų drąsiai galima rašyti į stipriausių ekipų sąrašą.

Bet ne viskas Pamaskvėje gražu, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Ir tai nėra susiję su traumų šmėkla, kertančia šiuo metu vieną po kito „Chimki“ gynėjus.

Rimas Kurtinaitis gali užkurti istoriškai gerą puolimą, tačiau problemų kils kitoje aikštelės pusėje.

Aleksejus Švedas lieka komandoje, o prie jo tarp slankiojančių krepšininkų gynyboje artėjantį sezoną įsirašys ir iš Miuncheno atvykęs Gregas Monroe.

Sudėtis smagi, bet „Chimki“ dar nė karto neišpildė jai keliamų lūkesčių, tad šiemet vėl teks balansuoti pirmojo aštuoneto pabaigoje.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Edgaras Ulanovas ir „Fenerbahče“
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Edgaras Ulanovas ir „Fenerbahče“

7. Stambulo „Fenerbahče“

Nauja era Stambule. Nuo 2013-ųjų metų „Fenerbahče“ vyriausiuoju treneriu dirbęs Željko Obradovičius išvyko, iškeliavo ir šeši žaidėjai, tačiau genialusis vadovas Maurizio Gherardini puikiai pertvarkė komandą.

Raktus nuo „Fenerbahče“ ofiso italas įteikė šanso Eurolygoje laukusiam Igoriui Kokoškovui, o šis pasipildė smagiais pirkiniais – Edgaru Ulanovu, Lorenzo Brownu, Danilo Bartheliu, Johnny Hamiltonu, Jarellu Eddie, Kenanu Sipahi ir Dyshawnu Pierre'u.

Pagrindinėmis komandos kolonomis išliko prancūzas Nando De Colo ir čekas Janas Vesely.

E.Ulanovas dideliais skaičiais statistikos grafose nežibės, bet bus svarbus Igorio Kokoškovo kareivis, startinis „Fenerbahče“ lengvasis krašto puolėjas.

Komplektacija palieka gerą įspūdį. Įdomu, kaip du dešimtmečius NBA virtuvėje besisukiojusio I.Kokoškovo taktikos prigis Senajame žemyne.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Omri Casspi ir Tel Avivo Maccabi
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Omri Casspi ir Tel Avivo Maccabi

6. Tel Avivo „Maccabi“

Izraelio žurnalistai pasakoja, jog daugiau nei 50 proc. „Maccabi“ biudžeto sudarydavo į „Menora Mivtachim“ tribūnas parduoti abonementai ir bilietai.

Skaičiuojama, kad koronakrizė Tel Avivo ekipai nunešė net apie 10-11 mln. eurų, o valstybė klubui suteikė „Maccabi“ dosnią 4-5 mln. eurų siekiančią paramą.

Teigiama, kad dėl šios priežasties Tel Avivo klubas kurį laiką neskelbė savo pirkinių – Ante Žižičiaus bei Chriso Joneso, kad tik Vyriausybė nesugalvotų sumažinti finansinės injekcijos.

Pernykštė „Maccabi“ komanda buvo simpatiškesnė – atletiškesnė, turinti daugiau ginklų gynyboje, bet ir šiuometinė gali paspirgėti Eurolygoje.

Ioannis Sfairopoulos ne kartą įrodė, jog yra vienas iš elitinių strategų Europoje, tad su šiais įrankiais jis vėl gali sukurti grėsmingą komandą.

Euroleague.net nuotr./Sergio Llullas ir Facundo Campazzo
Euroleague.net nuotr./Sergio Llullas ir Facundo Campazzo

5. Madrido „Real“

Labiausiai suteptas mechanizmas Eurolygoje, branduolys kartu žaidžia jau keletą sezonų, bet nerimo signalų Madrido padangėje netrūksta.

Trys pagrindiniai momentai, leidžiantys priimti drąsų sprendimą, jog „Real“ finalo ketverto nepasieks.

Pirmiausia – didysis Facundo Campazzo klausimas. Atominė Argentinos musė svajoja apie NBA, o keli NBA klubai svajoja apie jį. Kalbama, kad susitarimas jau pasiektas – lapkritį, kai atsidarys laisvųjų agentų turgus, įžaidėjas persikels už Atlanto.

Kas pakeis visapusį „Real“ lyderį aikštelėje ir už aikštės ribų? Natūralu tikėtis, kad atvyktų skambus pakaitalas, tačiau F.Campazzo šiuo metu Madride yra nepakeičiamas.

Antras momentas – devyni „Real“ žaidėjai yra virš 30 metų amžiaus. Kažkada tai gali atsiliepti žaidėjams traumų ar nuovargio pavidalu.

Trečia – „Real“ nesurado pakeitimo Jordanui Mickey, kuris sugrįžo pas Rimą Kurtinaitį.

Šiuo metu karališko klubo priekinę liniją sudaro gynybinis slibinas Walteris Tavaresas, 18-metis supertalentas Usmanas Garuba ir 40-metis veteranas Felipe Reyesas. Tikriausiai momentais centro pozicijoje matysime ir Trey Trompkinsą ar net Anthony Randolphą.

Euroleague.net nuotr./Milano „Olimpia“
Euroleague.net nuotr./Milano „Olimpia“

4. Milano „Olimpia“

Naująjį Ettore Messinos projektą pagal potencialą galima drąsiai įrašyti į pirmųjų komandų penketą.

Moderni komanda, gili sudėtis, atletiški, pataikantys ir gerai besiginantys žaidėjai. Atrodo, kad Milano „Olimpia“ šiemet turi viską, o svarbiausia – žinančius, kaip reikia laimėti žaidėjus.

Dideli užmojai atsispindi ir fantastiškoje pergalių serijoje – madų sostinės ekipa prieš Eurolygos startą laimėjo visas 15 draugiškų ir oficialių rungtynių.

Traumas prieš pirmąsias rungtynes Miunchene patyrė Vladimiras Micovas ir Kevinas Punteris, tačiau čia gelbės ilgas „Olimpia“ žaidėjų suolelis.

Komandoje veteranų yra pakankamai daug, tad žvejoti titulą Ettore Messina sieks jau pirmajame sezone. Laiko jie daug neturi.

Euroleague.net nuotr./„Barcelona“ žvaigždynas
Euroleague.net nuotr./„Barcelona“ žvaigždynas

3. „Barcelona“

Nėra abejonių, kad po Šarūno Jasikevičiaus atėjimo „Barcelona“ tapo viena rimčiausių pretendenčių į titulą.

Bet mokymosi procesas katalonų žvaigždūnams bus sunkus. Šaras Barselonoje reikalauja tokio pat atidumo detalėms, kokio prašydavo ir iš „Žalgirio“ žaidėjų.

Krepšininkai pratinasi prie reikliojo trenerio, o treneris pratinasi prie žaidėjų.

Sakoma, kad Roma nepastatyta per naktį, tad ir Š.Jasikevičiaus poveikis klubui labiausiai pasijus antrajame sezone, kai vasarą bus galimybė atlikti reikiamas sudėties korekcijas.

Negalime atmesti varianto, jog begalinį pasitikėjimą organizacijoje jaučiantis lietuvis „Barcelona“ į Eurolygos olimpą užneš jau artėjančią gegužę Kelno mieste.

Euroleague.net nuotr./Maskvos CSKA
Euroleague.net nuotr./Maskvos CSKA

2. Maskvos CSKA

Europos krepšinio superžvaigždžių komanda, kurios potencialas siekia dangų.

Klubo prezidentas Andrejus Vatutinas kalbėjo apie siaurėjantį biudžetą, tačiau vasarą į Maskvą atvyko dvi superžvaigždės – Tornikė Šengelija ir Nikola Milutinovas.

Šalia jų rungtyniaus MVP titulą pasiekti galintis Mike'as Jamesas, 2019-ųjų metų Eurolygos finalo ketverto MVP Willas Clyburnas bei gynyba ir tritaškiais garsėjantis Darrunas Hilliardas.

Šiam startiniam penketui, kurį nuo suolo keis aukšto meistriškumo žaidėjai, vadovaus puikiai vertinamas strategas Dimitris Itoudis.

Nors CSKA sulaukė Kazio Maksvyčio kirčio Maskvoje, bet dar trečiajame kėlinyje ji buvo pabėgusi 22 taškų atstumu.

Pamokas išmokusios CSKA žvaigždės sieks titulo, o kitoks rezultatas sezoną nudažytų juodomis spalvomis.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Shane'as Larkinas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Shane'as Larkinas

1. Stambulo „Anadolu Efes“

Čempionų titulo vertą žaidimą demonstravusi „Anadolu Efes“ sieks užbaigti praėjusio sezono darbus.

Rankoves atsiraitoję turkai paleido tik vieną žaidėją – Alecą Petersą, įsigijo irgi tik vieną krepšininką – NCAA rungtyniavusį turką Erteną Gazį. O komandos sudėtį, lyginant su praėjusiu sezonu, sustiprins po traumų sugrįžę Adrianas Moermanas ir Bryantas Dunstonas.

Treneris Erginas Atamanas jaučiasi nuskriaustas, kadangi praėjęs sezonas nebuvo užbaigtas. Jei „Anadolu Efes“ išvengs sužeidimų, nėra priežasties, kodėl ši ekipa neturėtų dėl titulo kautis Kelne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas