Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 09 30

Eurolygos reitingas: „Žalgiris“ – netoli dugno, Šaras – arti viršūnės

Jau šį vakarą startuos naujasis Eurolygos sezonas, o 15min prie starto linijos išdėliojo visas 18 turnyro komandų. Kurioje pozicijoje būdamas sezoną pradeda Kauno „Žalgiris“?

Komandos išrikiuotos pagal galimybes laimėti reguliarųjį Eurolygos sezoną.

Luke'as Sikma ir Israelis Gonzalezas
Luke'as Sikma ir Israelis Gonzalezas

18. Berlyno ALBA

Vokietijos sostinės klubas verčia naują puslapį – ketverius metus vadovavusį trenerį Aito Garcia Renesesą pakeitė 46-erių asistentas Israelis Gonzalezas.

Praėjusiame sezone ALBA finišavo 15-oje vietoje, o tarpsezonio metu atrodo susilpnėjusi.

Geltonų marškinėlių nebevilkės gynėjai Peytonas Siva ir Jaysonas Grangeris, proveržio sezoną sužaidęs Simone Fontecchio ir į „Žalgirį“ persikėlęs Nielsas Giffey.

ALBA sezonas labai priklausys nuo Vokietijos sezono MVP tapusio Jaleeno Smitho, kurį viliojo ir Martinas Schilleris, ir magiškojo aukštaūgio Luke'o Sikmos.

Pasiruošimo etape vokiečiai pasiekė po 3 pergales ir pralaimėjimus, o Bundeslygos starte namuose 86:88 nusileido Bonos krepšininkams.

Euroleague.net/Victoras Wembanyama
Euroleague.net/Victoras Wembanyama

17. Vilerbano ASVEL

Tony Parkeriui priklausanti komanda vasarą pasislinko į „Monaco“ šešėlį bei neteko trijų tūzų – Norriso Cole'o, Guerschono Yabuseles ir Moustapha Fallo.

Pirmasis Kauno „Žalgirio“ varžovas sudėtyje turi įdomių jaunų žaidėjų, pavyzdžiui, Victorą Wembanyamą, kuriam už dvejų metų prognozuojamas vienas pirmųjų NBA šaukimų, Giannį Antetokounmpo brolį Kostą ir įžaidėją Matthew Strazelą.

Jauniausiam Eurolygos treneriui TJ Parkeriui (37 metai) teks sudėtinga užduotis pakelti ASVEL iš lentelės dugno, kuriame Vilerbano ekipa turėtų mirkti su Berlyno klubu.

Euroleague.net/Nate'as Woltersas
Euroleague.net/Nate'as Woltersas

16. Belgrado „Crvena zvezda“

Pinigų srautas Serbijoje iš raudonosios „Crvena zvezda“ pusės pasisuko į juodąją „Partizan“, į kurią po 30 metų sugrįžo Željko Obradovičius, tad optimizmo Dejano Radonjičiaus stovykloje nėra daug.

Belgrado ekipos marškinėlius vilkės du buvę žalgiriečiai – Nate'as Woltersas ir Aaronas White'as. Tiesa, pastarasis ilgam iškrito iš rikiuotės dėl sunkios traumos.

Taškų lyderiu turėtų tapti iš Sankt Peterburgo „Zenit“ atvykęs Austinas Hollinsas, buvęs ir „Žalgirio“ radare, o labai svarbiu žaidėju bus vienas geriausių lengvųjų krašto puolėjų turnyre Nikola Kaliničius, pasiruošęs jau aštuntajam sezonui Eurolygoje iš eilės.

Nors pasiruošime „Crvena zvezda“ atrodė solidžiai, 6 pergalės ir 1 nesėkmė, bet realybę serbai pajus jau šią savaitę, kai lankysis Stambulo „Fenerbahče“ teritorijoje.

Euroleague.net/Emmanuelis Mudiay
Euroleague.net/Emmanuelis Mudiay

15. Kauno „Žalgiris“

Kiekvieno Eurolygos sezono starte Lietuvos čempionų akcijos nėra aukštos, bet pavojaus varpai taip stipriai per pastaruosius šešerius metus dar nėra skambėję.

Komandą pagal savo viziją performavęs Martinas Schilleris pasiruošimo etape klupo visus penkis kartus, LKL starte – trys per kraujus labai sunkiai ištrauktos pergalės prieš Jonavos ir Alytaus ekipas.

Akivaizdu, kad susižaidimo žalgiriečiams trūksta, o sezonas bus labai priklausomas nuo Emmanuelio Mudiay prisitaikymo Europoje. Ar jis gali tapti Eurolygos žvaigžde, paskui kurią seks kiti „Žalgirio“ krepšininkai?

Sezonas dar neprasidėjo, o M.Schillerio kėdė – viena karščiausių Eurolygoje.

Euroleague.net/Ioannis Papapetrou ir Nemanja Nedovičius
Euroleague.net/Ioannis Papapetrou ir Nemanja Nedovičius

14. Atėnų „Panathinaikos“

Graikijos grandas vasarą neteko pagrindinės žvaigždės Mario Hezonjos bei puikiai atsiskleidusio Konstantino Mitoglou, bet įsigijo keletą didelio vardo neturinčių krepšininkų, niekada nežaidusių Eurolygoje.

Tikrąjį „Panathinaikos“ pajėgumą nuspėti sunku – pasiruošime buvo pergalės prieš „Virtus“, „Partizan“ ir „Anadolu Efes“, bet Eurolyga yra visai kitas žvėris.

Ar treneris Dimitrios Priftis ištrauks triušį iš skrybelės, o Nemanja Nedovičius išliks sveikas viso sezono metu? Veikiausiai ne.

Sezoną atidarys „Panathinaikos“ rungtynės prieš ambicingąją debiutantę „Monaco“.

Euroleague.net/Mario Hezonja
Euroleague.net/Mario Hezonja

13. Kazanės UNIKS

Europos taurės vicečempionė į stipriausią Senojo žemyno turnyrą sugrįžo po penkerių metų pertraukos.

UNIKS vadžias į savo rankas perėmęs Velimiras Perasovičius atsivežė ir keletą skambių naujokų – Mario Hezonją, OJ Mayo, Lorenzo Browną, Tonye Jekiri ir Jarrellą Brantley.

547 mačų NBA patirtį atsivežęs OJ Mayo pastaruosius trejus metus migravo tarp Puerto Riko, Taivano ir Kinijos. Kyla abejonių, ar netrukus 34-ąjį gimtadienį minėsiančiam veteranui pavyks blizgėti Eurolygoje.

Kazanės kapela šiuo metu atrodo daugiau atsitiktinių žaidėjų kratinys, kuriai reikės įdėti daug darbo siekiant tapti vieningu kumščiu.

Euroleague.net/Derrickas Williamsas
Euroleague.net/Derrickas Williamsas

12. Tel Avivo „Maccabi“

Didžiausi praėjusio sezono Eurolygos nelaimėliai, net 10 mačų pralaimėję 4 ar mažesniu taškų skirtumu, sėkmės žirgo nepasikinkė ir pasiruošimo etape.

Ioannio Sfairopoulos auklėtiniai dėl komandoje įsižiebusio COVID-19 židinio sužaidė tik vieną draugišką mačą, o tai gali stipriai kirsti per rezultatus sezono starte.

Nors talento Tel Avive netrūksta – sugrįžo dičkis Jalenas Reynoldsas, atvyko „Žalgirio“ irgi viliotas Keenanas Evansas bei „Maccabi“ lyderiu tapti pretenduojantis Derrickas Williamsas.

Nevykęs startas galėtų sujaukti ir visą „Maccabi“ sezoną, nors žydai bus kovoje dėl atkrintamųjų.

Euroleague.net/Donatas Motiejūnas
Euroleague.net/Donatas Motiejūnas

11. „Monaco“

Prieš dvi savaites Eurolygos debiutantė iš Monako kunigaikštystės atrodė kaip viena silpniausių turnyro komandų, tačiau tuomet pristatė sirgaliams du galingus pirkinius – Mike'ą Jamesą ir Willą Thomasą.

„Monaco“ dabar diktuoja madas Prancūzijoje, o rezultatyvumu pastaraisiais metais Eurolygoje žibėjęs M.Jamesas jau beveik rezervavosi Alphonso Fordo trofėjų.

Pridėkime rezultatyviausią Prancūzijos krepšininką Danilo Andjusičių, naudingiausią Europos taurės finalo žaidėją Robą Gray, talentingąjį lietuvį Donatą Motiejūną ir dar kelis NBA ar Eurolygos patirties turinčius atletus ir „Monaco“ gali tapti šio sezono Eurolygos pelene, nors darbo šlifuojant žaidimą Zvezdanui Mitrovičiui laukia labai daug.

Reiklumu garsėjantis specialistas iš Juodkalnijos savo rankose turi gilią ir įvairiapusę sudėtį, nuo į puolimą orientuotų krepšininkų iki gynybos specialistų. Bet ar jam pavyks visus auklėtinius, tarp kurių yra ir garsėjančių savanaudiškumu, sutelkti bendram tikslui?

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis

10. Vitorijos „Baskonia“

Lietuviškosios baskų komandos vasaros darbai – labai solidūs.

„Baskonia“ neteko vedlių Pierria Henry ir Achilles Polonaros, tačiau sukirto rankomis su Wade'u Baldwinu, Jaysonu Grangeriu, Simone Fontecchio ir dar keliais solidžiais pagalbiniais žaidėjais.

Pagrindinis klausimas – ar komandoje nepritruks kūrybos, nes atakų užbaigėjų čia ir taip daug? Visų žvilgsniai kryps į europietišką Russellą Westbrooko kopiją W.Baldwiną, kuris praėjusiame sezone žibėjo Miunchene. Jei šis pitbulis strigs, gali griūti ir visas „Baskonia“ puolimas.

Solidžius skaičius turėtų vėl rinkti Rokas Giedraitis, tuo metu Tadui Sedekerskiui konkurenciją palaikys S.Fontecchio, Alecas Petersas ir Mattas Costello. Išties didžiulė konkurencija.

Pasiruošimo etape – 4 pergalės ir 2 pralaimėjimai. ACB starte – 2 pergalės ir nesėkmė.

Euroleague.net/Andrea Trinchieri
Euroleague.net/Andrea Trinchieri

9. Miuncheno „Bayern“

„Būsime geri. Kiek geri? Nežinau, bet geri“, – prieš sezono pradžią sakė charizmatiškasis italas Andrea Trinchieri.

Stebuklus praėjusiame sezone krėtusi Bavarijos ekipa Europą žada stebinti ir šįmet. Nors komandos veidas jau bus kitoks – Miuncheną paliko net devyni žaidėjai, tarp kurių – ir smogiamasis duetas Jalenas Reynoldsas ir Wade'as Baldwinas.

„Bayern“ nuostoliai tarpsezonio metu buvo skausmingi, bet atvykusios pamainos – solidžios.

Kūryba aikštelėje užsiims iš Belgrado atkeliavęs Corey Waldenas, stipriai dominęs ir „Žalgirį“, o žingsnį į priekį turėtų žengti ir antrajam sezonui Miunchene pasiruošęs Nickas Weileris-Babbas.

Už taškų rinkimą bus atsakingas motyvuotas po išsiskyrimo su Maskvos CSKA esantis Darrunas Hilliardas, irgi buvęs Lietuvos čempionų akiratyje.

Komanda išsaugojo veidu tapusį lyderį Vladimirą Lučičių, o priekinę liniją sudarys solidūs aukštaūgiai – į gynybą orientuotas Othello Hunteris, solidžiai Kaune atrodęs Augustine'as Rubitas, į Eurolygą sugrįžęs DeShaunas Thomasas bei Paulas Zipseris.

„Bayern“ turi viską, jog vėl sugrįžtų į Eurolygos atkrintamąsias.

Euroleague.net/Thomasas Walkupas
Euroleague.net/Thomasas Walkupas

8. Pirėjo „Olympiakos“

Eurolygos čempionu 2013-aisiais su „Olympiakos“ tapęs Georgios Bartzokas puikiai perdėliojo komandą.

Šalia silpno gynyboje „du prieš du“ karaliaus Kosto Slouko atsidūrė bene geriausiai besiginantis Eurolygos žaidėjas Thomasas Walkupas, o gynėjų liniją sustiprino ir „Maccabi“ varikliukas Tyleris Dorsey.

Po krepšiu truko centimetrų, kadangi Hassano Martino ūgis siekia vos 201 cm, tad į Taikos ir draugystės stadioną buvo iškviestas 216 cm bokštas Moustapha Fallas.

Pasiruošimo etape – 5 pergalės ir 1 pralaimėjimas.

Branduolys išsaugotas, papildymai logiški, tad solidžią ir įvairiapusę komandą pagal save susistatęs G.Bartzokas taikysis į atkrintamąsias.

Euroleague.net/Sankt Peterburgo „Zenit“
Euroleague.net/Sankt Peterburgo „Zenit“

7. Sankt Peterburgo „Zenit“

Eurolygoje triukšmavęs ir „Barcelonai“ nervus ketvirtfinalyje tampęs Xavi Pascualis tarpsezonio metu išsprendė pagrindinę problemą – prailgino siaurą atsarginių suolelį.

„Zenit“ komandoje matysime lietuvišką duetą – Artūrą Gudaitį ir Mindaugą Kuzminską, kurie bendra aikštele dalijosi ir prieš trejus metus Milane.

Didžiausia Sankt Peterburgo netektis yra į NBA išvykęs Kevinas Pangosas, kurį pakeis Eurolygos patirties dar neturintis ir traumą Rusijos Supertaurės finale patyręs Shabazzas Napieras. „Zenit“ sėkmė stipriai priklausoma nuo to, ar amerikiečiui pavyks greitai sugrįžti į rikiuotę ir prisitaikyti prie jam dar nematyto europietiško krepšinio stiliaus.

Du Jordanai – Loydas ir Mickey tikrai sustiprino „Zenit“, kuris vėl pasiruošęs kautis dėl bilieto į finalo ketvertą, bet X.Pascualis laukia gerų žinių dėl Sh.Napiero.

Euroleague.net/Milano „Olimpia“
Euroleague.net/Milano „Olimpia“

6. Milano „Olimpia“

Klausimas, kuris tinka didžiajai daliai Eurolygos komandų – ar naujokai atitinka / viršija išvykusių žaidėjų lygį?

Gynėjų linija šalia Sergio Rodriguezo ir Malcolmo Delaney buvo papildyta trimis amerikiečiais, kurių ryškiausias – Troy Danielsas, dar prieš ketverius metus rinko po 8,9 taško NBA. Tuo metu Jeriantas Grantas tą patį sezoną stipriausioje planetos lygoje fiksavo po 8,4 taško ir 4,6 rezultatyvaus perdavimo. Bet jie niekada nėra žaidę Eurolygoje, tad tai yra natūralus ruletės sukimas.

„Olimpia“ aukštaūgių grandyje neteko Zacho LeDay ir Jeffo Brookso, bet atvyko Eurolygoje itin vertinamas italas Nicolo Melli bei praėjusiame sezone sužibėjęs „Panathinaikos“ aukštaūgis Konstantinos Mitoglou. Šioje vietoje Ettore Messinos kariauna sustiprėjo.

Pasiruošimo etape – 4 pergalės ir 2 pralaimėjimai bei Italijos Supertaurės titulas.

Euroleague.net/Stambulo „Fenerbahče“
Euroleague.net/Stambulo „Fenerbahče“

5. Stambulo „Fenerbahče“

Turkijos milžinas atrodo žengęs didelį žingsnį į priekį. Pirmiausia – trenerių korpuse, kuriame Igorį Kokoškovą pakeitė Aleksandras Džordževičius.

Komandai trūko drausmės. Nors talento ji tikrai turi.

Svarbiausias pasiekimas – išsaugotas Nando De Colo ir Jano Vesely duetas, apstatytas talentingai ginklanešiais, galinčiais iššauti kiekvieną vakarą – Pierria Henry, Achille Polonara, Devinas Bookeris, Marko Guduričius.

Euroleague.net/Nigelas Williamsas-Gossas
Euroleague.net/Nigelas Williamsas-Gossas

4. Madrido „Real“

Dviejų svarbių žaidėjų Facundo Campazzo ir Gabrielio Decko sezono metu netekęs „Real“ nepateko į Eurolygos finalo ketvertą, bet vasaros metu papūtė raumenis ir vėl sau kelia aukščiausius tikslus.

Madride nusileido du puikūs įžaidėjai – Krasnodare siautėjęs Nigelas Williamsas-Gossas ir išdaviku Barselonoje laikytas Thomasas Heurtelis, prie komandos prisijungė ir kitas Šarui neįtikęs žaidėjas Adamas Hanga bei ASVEL lyderis Guerschonas Yabusele, o priekinę liniją dar labiau sustiprino Vincentas Poirier.

„Real“ nusimetė ir ilgą laiką turėtą senukų etiketę, kai apie karjeros pabaigą paskelbė Felipe Reyesas, o šiuo keliu veikiausiai paseks ir Jaycee Carrollas.

ACB starte Pablo Laso kariauna laimėjo visas trejas rungtynes. Pirmasis varžovas Eurolygoje – čempionų titulą ginanti „Anadolu Efes“.

Madridiečių sustygavimui gali prireikti laiko, bet „Real“ vėl turėtų būti tarp pirmaujančių Eurolygos komandų.

Euroleague.net/Marius Grigonis
Euroleague.net/Marius Grigonis

3. Maskvos CSKA

Rusijos superklubas neatliko daug ėjimų sudėtyje, bet jie – labai reikšmingi.

Kaprizingą ir su vyriausiuoju treneriu Dimitriu Itoudžiu apsipykusią žvaigždutę Mike'ą Jamesą pakeitė ne ką lengvesnio charakterio Rusijos krepšinio princas Aleksejus Švedas, tuo metu „Žalgirio“ lyderis Marius Grigonis atvyko į Darruno Hilliardo ir Janio Strelnieko vietą.

Klubas tykojo ir Kevino Pangoso, tačiau prisivilioti šio kanadiečio nepavyko. Visgi CSKA dar zonduoja rinką.

Pasiruošimo etape Maskvos klubas per devynis mačus krito tik kartą, VTB Jungtinės lygos starte – dvi pergalės.

CSKA ambicijos ir pajėgumas siekia dangų, bet ar strategui pavyks pažaboti A.Švedą, o Europos krepšinio žvaigždėms tapti darniu mechanizmu?

Euroleague.net/Šarūnas Jasikevičius ir Pierre'as Oriola
Euroleague.net/Šarūnas Jasikevičius ir Pierre'as Oriola

2. „Barcelona“

Šarūnas Jasikevičius jau pirmajame sezone prie Katalonijos pasididžiavimo vairo pademonstravo fantastiškus rezultatus – tapo ACB ir Ispanijos taurės čempionu, Eurolygoje nukeliavo iki finalo, o tarpsezonio metu turėjo progą pasikoreguoti sudėtį pagal savo viziją.

Atvyko keturi naujokai, tačiau du iš jų yra puikiai pažįstami treneriui iš jo laikmečio „Žalgiryje“ – Rokas Jokubaitis ir Nigelas Hayesas.

Kiti du – Nicolas Laprovittola ir Sertačas Šanli – pakeitė Šaro schemose menkai figūravusius Adamą Hangą ir Victorą Claverą, į NBA išvykusį Leandro Bolmaro bei traumų persekiotą Leo Westermanną.

Įprastai gynėjams prireikia laiko adaptuotis Š.Jasikevičiaus sistemoje, tad įdomu, kaip Barselonoje prisitaikys iš „Real“ atvykęs N.Laprovittola. Tai žaidėjas, kuriam gali tekti karčiausi trenerio žodžiai.

Šaras turi visus įrankius, jog antruoju bandymu Barselonoje pasiektų Europos viršūnę. Pirmieji trys ACB turai pažymėti pergalėmis, o Eurolygos sezono atidarymo rungtynėse laukia įspūdžio nepaliekanti Berlyno ALBA.

Euroleague.net/Vasilije Micičius
Euroleague.net/Vasilije Micičius

1. Stambulo „Anadolu Efes“

Stipriausia pastarųjų trejų metų Europos komanda pasiruošusi apginti Eurolygos čempionų titulą, nors tą istorijoje padaryti yra pavykę vos dviem klubams.

Kam gadinti tai, kas ir taip puikiai veikia? Pokyčiai sudėtyje – minimalūs. Erginas Atamanas prarado 30-metį vidurio puolėją Sertačą Šanlį, išvykusį į Barseloną, tačiau įsigijo daug žadantį 19-metį serbą Filipą Petruševą, rodžiusį gerą žaidimą tiek olimpinėje atrankoje Belgrade, tiek draugiškose rungtynėse vilkint „Anadolu Efes“ marškinėlius.

Didžiausia tarpsezonio pergalė – išsaugotas MVP Vasilije Micičius, į kurį kėsinosi NBA klubai ir Maskvos CSKA.

Pasiruošimo etape „Anadolu Efes“ iškovojo 8 pergales ir patyrė 3 pralaimėjimus. Turkijos pirmenybių starte – pergalė per pratęsimą 96:95 prieš Denizlio „Merkezefendi“.

Jau pirmajame ture Eurolygos čempionų laukia karališkas Madrido „Real“ testas.

VIDEO: PIKENROLAS: nepamirštamas spraitas, beprotiška „Nuggets“ ir „Žalgirio“ komplektacijos klaidos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas