Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Fenerbahče“ siaubu tapęs L.Birutis – apie dvigubą dublį ir malonų sutapimą

Dar vienos Stambulo „Fenerbahče“ rungtynės prieš Kauno „Žalgirį“, dar vienas košmaras Lauryno Biručio pavidale Turkijos klubo krepšininkams. Vėl aikštėje dominavęs 26-erių šiaulietis gerino karjeros rekordą, nukalė įspūdingiausią savo komandos šio sezono pergalę, o po rungtynių trenerio Andrea Trinchieri buvo pavadintas „215 cm ūgio pianistu“.

„Lauryną, Lauryną“, – trečiajame kėlinyje po vieno iš epizodų skandavo „Žalgirio“ sirgaliai.

Pagrindiniu „Žalgirio“ centru tapęs bokštas žaidė taip gerai, kad kas kartą jam prisėdus ant suolo Kauno arenos publika reikalavo grąžinti ant parketo dominavusį krepšininką.

Penktą kartą iš eilės starto penkete rungtynes pradėjęs L.Birutis per 22 minutes pelnė 16 taškų (8/9 dvit.), atkovojo 10 kamuolių, atliko 2 rezultatyvius perdavimus ir surinko net 28 naudingumo balus. Pastarasis rodiklis – didžiausias žalgiriečio karjeroje, pranokstantis ir ankstesnį L.Biručio rekordą, pasiektą pernai taip pat žaidžiant Kaune prieš „Fenerbahče“ (27 naud. bal.).

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Laurynas Birutis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Laurynas Birutis

Vidurio puolėjui esant ant parketo „Žalgiris“ oponentus pranoko net 35 taškų skirtumu – tai reiškia, kad per likusias 18 minučių 12 taškų pranašesnė buvo „Fenerbahče“. Tai dar įspūdingiau skamba įvertinus kontekstą, jog pirmajame Eurolygos rate L.Birutis pagal +/ – rodiklį buvo prasčiausias „Žalgiryje“.

Komandai pakeitus trenerį, pasikeitė ne tik „Žalgirio“ žaidimas su savo bokštu. Gerokai ūgtelėjo ir paties Lauryno rodikliai.

„Žalgirio“ vairą perėmus A.Trinchieri, L.Biručio minučių skaičius išaugo nuo 13 iki 18, rezultatyvumo vidurkis – nuo 6,6 iki 8,8, efektyvumas – nuo 7,6 iki 11,8.

Italas specialistas po mačo sugalvojo vaizdingą pravardę L.Biručiui, o tvirto pagrindinio centro vaidmenį perėmęs žalgirietis po įspūdingos pergalės 98:75 prieš Šarūno Jasikevičiaus komandą sulaukė didžiulio žiniasklaidos dėmesio ir pasidalino savo mintimis apie rungtynes.

– Ar buvo didelis akcentas atakuojant varžovų aukštaūgius šiose rungtynėse?

– Turėjome išsirinkę tam tikrus taikinius, bandėme parinkti tam tikrus derinius, kad atakuotume. Žinojome, kad jie taiko skirtingas gynybas, tai įgyvendinome neblogai.

– Ar šių rungtynių rezultatas yra atspindys to, kad turėjote daugiau laiko ir treniruočių pasiruošti joms?

– Taip, turėjome pirmą tokią savaitę su nauju treneriu, kai galėjome apšlifuoti jo idėjas, visą žaidimą. Tris dienas turėjome geras kontaktines, aišku, sunkias ir fiziškai treniruotes, bet pamatėme jų naudą. Jeigu pildome trenerio detales, tai, ko jis nori, ir žaidžiame laisvai, nebijodami, tai pamatome to rezultatą.

– Ar treneris A.Trinchieri ragina atakuoti iš vidutinio nuotolio, atlikti laisvesnius metimus?

– Ragina tiek mane, tiek kitus. Jeigu esame laisvi ir leidžia žaidimo planas, tai reikia mesti, nes gal geresnės progos nebus. Laisvas stengiuosi negalvoti ir mesti.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Laurynas Birutis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Laurynas Birutis

– Buvo pergalė Valensijoje, bet ši pergalė atrodo dar įspūdingiau. Ar komandai reikėjo rungtynių metu pajusti, kad tai, ką pasiruošėte, veikia?

– Sunku pasakyti. Nuo pat pradžių išėjome, arena užsikūrė nuo mūsų geros pradžios, padėjo ir fanų palaikymas. Kiekvienas įnešė savo gerų atkarpų – tiek startiniai žaidėjai, tiek pakilę nuo suolo.

– Kai Dimitris Itoudis treniruodavo „Fenerbahče“, prieš juos sužaidei puikių rungtynių. Dabar pasikeitė treneris ir vis tiek pratęsei dominavimą. Kuo esi nepatogus „Fenerbahče“ komandai?

– Nežinau, sunku pasakyti. Gal sutapimas. Į kiekvienas rungtynes einu ir stengiuosi daryti tai, ką moku, su energija. Nėra skirtumo – „Fenerbahče“ ar kažkas kitas.

– Kurį laiką žaidėte vien išvykose, ar spėjote pasiilgti šios atmosferos?

– Turėjome keletą gana intensyvių savaičių, daug išvykų tiek LKL, tiek Eurolygoje. Turėjome gerų treniruočių ir buvo smagu sugrįžti žaisti prie savų sirgalių.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Teko pažaisti prieš tris skirtingus centrus – Johnathaną Motley, Georgios Papagiannį ir Sertačą Šanli. Prieš kurį lengviausia, o prieš kurį sunkiausia?

– Negaliu išskirti, visi skirtingo tipo. Motley sužaidė gerai prieš mūsų switch-all gynybą, daug kamuolių nusiėmė puolime, daug 2+1 įmetė. Jis mus tikrai nubaudė.

– Pirmas karjeros dvigubas dublis. Ar yra dėl to papildomo džiugesio?

– Ne, tai nieko nereiškia.

– A.Trinchieri perėmus komandos vairą visada eini į starto penketą, daug žaidi per pirmus tris kėlinius, bet mažiau ketvirtame. Ar su treneriu išsigryninote būtent tokį vaidmenį komandoje?

– Ne, tiesiog toks žaidimo planas. Keičiasi situacijos, treneris gal labiau mato kitaip.

– Kokie įspūdžiai ilgiau padirbus su A.Trinchieri?

– Treneris tikrai reikalauja detalių. Kiekviena užtvara, kiekvienas prakirtimas svarbus, skatina esant laisviems mesti į krepšį, bandyti užatakuoti kiekvieną opciją. Jeigu kirsime į niekur, tai situacija bus nepavojinga. Turime bandyti išskaityti ir išnaudoti kiekvieną situaciją.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Andrea Trinchieri
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Andrea Trinchieri

– +23 prieš komandą, kuri buvo laimėjusi 7 iš pastarųjų 8 rungtynių Eurolygoje. Ką tai pasako apie „Žalgirio“ konkurencingumą Eurolygoje?

– Sunku pasakyti. Reikia žiūrėti tik į kitas rungtynes. Ta pergalė smagi, bet reikia ją užmiršti ir keliauti toliau. Aišku, laimėjome prieš nuostabią sudėtį turinčią komandą, turinčią realių šansų žaisti finalo ketverte. Smagu dėl to.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas