Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Finalo herojus visus laurus kabino E.Atamanui: „Jis – šios komandos lyderis“

Kostas Sloukas dar vienu įspūdingu pasiekimu susilygino su Šarūnu Jasikevičiumi, bet po puikaus pasirodymo ir triumfo Eurolygos finale graikas prožektorių šviesas nukreipė į kitą Atėnų „Panathinaikos“ čempioniškos dėlionės dalį – trenerį Erginą Atamaną. „Jis – pagrindinė priežastis, kodėl aš esu „Panathinaikos“, – sakė praėjusią vasarą didžiausių priešų stovyklas pakeitęs K.Sloukas.
Kostas Sloukas ir Erginas Atamanas
Kostas Sloukas ir Erginas Atamanas / „Scanpix“ nuotr.

Neįtikėtinas rungtynes sužaidęs 34-erių iš Salonikų kilęs įžaidėjas dar sykį pademonstravo, kad yra vienas geriausiai lemiamas rungtynių akimirkas žaidžiančių krepšininkų Eurolygos istorijoje.

K.Sloukas nė sykio neprametė iš žaidimo (2/2 dvit., 4/4 trit.), išprovokavęs 7 pražangas sumetė 8/9 baudų metimų, pelnė net 24 taškus ir surinko 31 naudingumo balą finale prieš Madrido „Real“.

Vieną geriausių karjeros pasirodymų surengęs graikas visuose kėliniuose pelnė bent po 5 taškus ir išlaikė PAO rungtynėse, kuriose „žalieji“ buvo atsilikę 14 taškų skirtumu.

K.Sloukui pelnytai atiteko naudingiausio finalo ketverto žaidėjo prizas, kuris jam – pirmasis karjeroje.

Iš viso graikas iškovojo jau ketvirtą Eurolygos čempiono titulą – trofėjų jis yra laimėjęs ir su Pirėjo „Olympiakos“ (2012 ir 2013 m.) bei Stambulo „Fenerbahče“ (2017 m.).

„Scanpix“ nuotr./Kostas Sloukas
„Scanpix“ nuotr./Kostas Sloukas

K.Sloukas pasiekimais išsilygino su Šarūnu Jasikevičiumi, kuris taip pat laimėjo keturis titulus su trimis skirtingais klubais bei vieną sykį (2005 m.) atsiėmė naudingiausio finalo ketverto žaidėjo prizą.

Graikas reabilitavosi po pernykščio finalo, kai prieš tą patį „Real“ klubą prametė paskutinį metimą ir kartu su „Olympiakos“ nusileido ispanams 77:78. Vasarą perėjęs į amžinų priešininkų stovyklą, K.Sloukas jau pirmame sezone nudažė Atėnų klubą čempioniškais potėpiais.

„Ar galėtumėte man pasakyti geresnę istoriją nei mano? Perėjau iš „Olympiakos“ į „Panathinaikos“ ir pirmame sezone iškovojau titulą. Manau, kad geresnės istorijos nėra“, – sakė K.Sloukas po pergalės finale.

Nepaisant įspūdingo jo pasiekimo, spaudos konferencijoje graikas kur kas daugiau laiko praleido kalbėdamas ne apie save, o apie, jo manymu, pagrindinį triumfo architektą: Erginą Atamaną.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kostas Sloukas ir Erginas Atamanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kostas Sloukas ir Erginas Atamanas

Turkas taip pat tik pirmą sezoną dirba „Panathinaikos“ klube, tik praėjusią vasarą artimiau susipažino su K.Slouku, bet iš karto rado čempionišką formulę su PAO.

„Aš tikėjau juo nuo pirmos dienos, jis tikėjo manimi nuo pirmos dienos. Labai gerbėme vienas kitą, puikiai susibendravome. Labai dėl jo džiaugiuosi, – sakė K.Sloukas. – Jau pirmą dieną jis sakė, kad „Panathinaikos“ sirgaliai turėtų pirkti bilietus į finalo ketvertą, bet niekas juo netikėjo. Kas dabar jam gali ką nors pasakyti? Niekas. Labai didžiuojuosi „Panathinaikos“ klubu, savo komandos draugais. Tai istorinė pergalė – 15 taškų laimėjome ir pusfinalį, ir finalą. Nusipelnėme to šimtu procentų. Esame Europos čempionai. Labai visais didžiuojuosi.“

E.Atamanui tai yra trečiasis Eurolygos titulas. Jis pagal šiame amžiuje iškovotus trofėjus susilygino su Ettore Messina ir atsilieka tik nuo šešis kartus triumfavusio Željko Obradovičiaus.

„Tai žmogus, aplink kurį gali statyti komandą, – apie savo trenerį atsiliepė K.Sloukas. – Jis prieš kelerius metus perėmė „Efes“ vairą ir iš dugno tą komandą pakėlė iki dviejų titulų. Dabar jis „Panathinaikos“ iš 17 vietos komandos pavertė į čempionus. Galiu tik pakartoti: kas dabar galėtų pasakyti apie jį kažką blogo? Niekas. Jis pasitikėjo manimi, norėjo manęs čia. Jis – pagrindinė priežastis, kodėl aš esu „Panathinaikos“. Jis tikėjo šia svajone, o dabar visi mato, kokia buvo ta svajonė.“

„Jau pirmą dieną jis sakė: „pirkite bilietus“. Žinote, kodėl? Ne dėl to, kad jis mėgsta žaisti psichologinius žaidimus. Dėl to, kad jis tiki savimi, savo darbu. Jis jau yra tai padaręs praeityje ir buvo tikras, kad padarys ir šiais metais, – pridūrė graikas. – Žinoma, nesitikėjome, kad pirmais metais tapsime čempionais, bet žinojome, kad esame stiprūs ir kasdieniu darbu galime būti finalo ketverte. Daug iškentėjome prieš „Maccabi“, buvome priremti prie sienos, bet parodėme charakterį ir finalo ketverte užtikrintai įveikėme „Fenerbahče“ ir „Real“. Pelnytai galime vadintis stipriausia komanda Europoje.“

Paklaustas apie E.Atamano įtaką komandai, K.Sloukas nedvejojo.

„Treneris yra šios komandos lyderis. Kodėl? Nes jis pasitiki žaidėjais. Jis žino, ką jie gali padaryti, ir palieka jiems erdvės tą atlikti. Žinau, kad jis manimi pasitiki. Neturėjau gero pusfinalio, bet vakar pasišnekėjome ir pasakiau jam, kad būsiu geresnis ir mes laimėsime. Jis žino, ką aš galiu padaryti. Jis žino, ką gali padaryti Kendrickas Nunnas. Matėte, kaip jis elgėsi su juo šiandien. Kendrickas turėjo tris pražangas, bet treneris jį įstatė į tinkamas pozicijas, o jis atsidėkojo svarbiais metimais ir prisidėjo prie pergalės. Ačiū treneriui, nes be jo mes nebūtume pasiekę nieko“, – dėkojo K.Sloukas.

E.Atamanas Eurolygą laimėjo 2021 ir 2022 metais, bet praėjusiame sezone su Stambulo „Anadolu Efes“ patyrė fiasko, nepatekęs net į atkrintamąsias.

„Jis labai rizikavo. Jis – vienas geriausių Europos trenerių, bet paliko vieną geriausių komandų „Efes“. Jis prisiėmė riziką ateidamas į „Panathinaikos“, – kalbėjo K.Sloukas. – Žinoma, ši komanda turėjo potencialo, bet pernai ji buvo septyniolikta. Įsivaizduokite, kas dar galėtų taip padaryti. Bet jis pasitikėjo savimi ir tai padarė.“

„Scanpix“ nuotr./Erginas Atamanas
„Scanpix“ nuotr./Erginas Atamanas

Graiko pagyrų PAO specialistas sulaukė ir dėl to, kaip suvaldė finale iškilusią situaciją, kai dėl pražangų problemų turėjo kertiniai komandos žaidėjai Kendrickas Nunnas ir Mathiasas Lessort'as.

„Tai buvo labai sudėtinga, bet dar sykį, turiu pagirti trenerį, nes jis puikiai suvaldė situaciją. Jis žinojo, kuriuo metu juos išleisti. Be to, jis kalbėjosi su jais ir ramino juos. Aš irgi kalbėjausi su Kendricku, raminau jį. Jis puikus, mano nuomone, geriausias taškų rinkėjas Eurolygoje, o šiandien tą įrodė. Turime puikių kovotojų, talentingų žaidėjų branduolį, kuris šimtu procentų nusipelnė titulo. Labai džiaugiuosi dėl trenerio, dėl komandos draugų, dėl klubo, dėl pono Giannakopoulo, kuris pirmasis patikėjo svajone“, – sakė K.Sloukas.

Apie E.Atamaną po triumfo kalbėjo ir M.Lessort'as, kuriam tai buvo pirmas finalo ketvertas ir, suprantama, pirmas trofėjus.

„Jis – mano priešingybė. Aš galvoju tik apie artimiausias rungtynes, o jis jau pirmą dieną pasakė, kad laimėsime Eurolygą, – šypsojosi prancūzų galiūnas. – Jo energija, pasitikėjimas padaro jį tuo, kuo jis yra. Jis mumis tikėjo ir buvo teisus. Dar prieš pasirašydamas sutartis su pirmaisiais žaidėjais jis sakė, kad laimės Eurolygą, tai buvo beprotiška. Bet jis laikėsi žodžio. Nežinau, ar jis gali numatyti ateitį, ar tiesiog pasitiki savimi.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius