Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 02

Ignas Brazdeikis – apie kito Kanados lietuvio pagalbą ir kaip tapo kairiarankiu

Dideli lūkesčiai supo Igną Brazdeikį jam papildžius Kauno „Žalgirį“, o Kanadoje augęs Lietuvos krepšininkas juos išpildė tapdamas vienu geriausių ir vienu smagiausių Eurolygos naujokų šiame sezone, rašoma oficialioje turnyro svetainėje. Joje pasakojama apie neįprastą I.Brazdeikio istoriją, kuri sugrąžino jį atgal į gimtąjį miestą ir pavertė Eurolygos žvaigžde.

Eurolyga pristato 24-erių lietuvį kaip gimusį Kaune, Dianos ir Sigito (Sigio) šeimoje, kuri neilgai trukus emigravo į Ameriką kartu su Igno vyresne seserimi Ema. Iš pradžių jie apsistojo Čikagoje, vėliau persikėlė į Kanados miestą Vinipegą, o galiausiai atsidūrė Toronto priemiestyje Etobikoke. Ten I.Brazdeikis ir pradėjo žaisti krepšinį būdamas šešerių.

Iš savo vaikystės Kaune jis prisimena nedaug.

„Buvau labai mažas, tad sunku kažką atsiminti. Prisimenu, kaip būdavau su didele gimine, kas buvo puiku. Taip pat seną pilį Kauno centre. Prisimenu, kaip lankėmės joje su šeima, bet daugiau nieko, – Eurolygai kalbėjo žalgirietis. – Buvome sugrįžę į Lietuvą vos kelis kartus. Tada šeimai buvo sunkūs laikai, ypač finansiškai, tad kelionės į Lietuvą buvo labai sudėtingos. Bet palaikėme ryšį su giminaičiais naudodamiesi „Skype“, „FaceTime“ ir kitais būdais.“

LKL nuotr./Ignas Brazdeikis
LKL nuotr./Ignas Brazdeikis

Kaip ir visi Lietuvos krepšinio sirgaliai, I.Brazdeikis sekė Kauno „Žalgirio“ rezultatus Eurolygoje dar prieš tai, kai nusprendė tapti profesionaliu krepšininku.

„Žiūrėjau, kiek galėjau, o jie atliko puikų darbą įsitvirtindami Eurolygoje. „Žalgiris“ joje žaidžia nuo pat pradžios, tad per ilgus metus daug nuveikė“, – sakė I.Brazdeikis.

Kaip neprisimena daug iš savo laiko Kaune, taip I.Brazdeikis negali prisiminti ir laikų, kai nežaidė krepšinio.

„Pradėjau žaisti šalia parke esančioje aikštelėje ir ten įsimylėjau krepšinį. Aikštelėje leidau valandų valandas, – pasakojo lietuvis. – Mama turėdavo ateiti ir parsivesti mane namo. Man labai patiko žaisti, įsimylėjau šį sportą nuo pat pradžios. O tuomet man labai padėjo tėtis.“

Kaip Sigis padėjo Ignui? Jis darė viską, ką galėjo daryti tėvas, kartais net keliaudamas už Kanados ribų, kad nuvežtų sūnų į turnyrus.

„Jis padėjo man savo lyderyste ir sprendimais, kurie leido man augti krepšinio prasme, – teigė I.Brazdeikis. – Be jo ir visos šeimos nežinau, kur būčiau atsidūręs. Jie visada mane labai palaikė. Visos kelionės iš Kanados į JAV, kur vykdavo krepšinio stovyklos, galimybė žaisti įvairiose komandose – jie mane pastatė į poziciją, kurioje turėjau būti.“

Didelę įtaką I.Brazdeikiui padarė ir dar vienas Eurolygos patirties turintis Kanados lietuvis Nikas Stauskas. Jis atliko svarbų vaidmenį I.Brazdeikio tobulėjime ir 2018 metais pasiūlė jam prisijungti prie Mičigano universiteto, kuriam atstovavo pats. N.Stauskas paruošė I.Brazdeikį bet kokiam įmanomam scenarijui.

„Scanpix“ nuotr./„Indiana Pacers“ po pratęsimo įveikė „Brooklyn Nets“ komandą, kuriai atstovauja Nickas Stauskas.
„Scanpix“ nuotr./„Indiana Pacers“ po pratęsimo įveikė „Brooklyn Nets“ komandą, kuriai atstovauja Nickas Stauskas.

„Jis labai padėjo man rinkimosi procese. Jis žaidė Mičigane, o aš galiausiai atsidūriau ten pat. Jis man papasakojo, ko tikėtis tame lygyje, o vėliau tą patį padarė ir su NBA. Kalbėjausi su juo ir prieš atvykdamas į Eurolygą. Jis suteikė man geros informacijos apie šią lygą“, – pasakojo I.Brazdeikis.

Jis 2018–2019 m. sezoną praleido Mičigane, o vėliau tris sezonus žaidė NBA ir G lygose. O paskui I.Brazdeikis papildė „Žalgirį“, kur mokėsi iš labiausiai patyrusių žaidėjų.

„Komandos veteranai man labai padėjo suprasti, ko čia tikėtis. Jie man suteikė daug žinių“, – atskleidė Iggy.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Kaip ir kiekvienam lietuviui, žaidimas „Žalgiryje“ yra daugiau nei tiesiog atstovavimas profesionaliai komandai. I.Brazdeikis paaiškino tai Eurolygos svetainės atstovams.

„Tai palaiminimas. Labai dėl to džiaugiuosi. Kai tik tai tapo realia galimybe, ėmiau labai nekantrauti. Džiaugiuosi čia būdamas, žaisdamas už Kauną ir Lietuvą“, – sakė krepšininkas.

Džiaugiuosi čia būdamas, žaisdamas už Kauną ir Lietuvą.

Interviu pabaigoje I.Brazdeikis išgirdo įdomų klausimą – kodėl gyvenime beveik viską daro dešine ranka, tačiau krepšinyje atakuoja kairiąja?

„Nežinau, geras klausimas! Ir pats savęs to klausiu. Tiesiog pradėjau žaisti kaire ranka, natūraliai ėmiau mesti kamuolį kaire. Nesistengiau to daryti, tiesiog, kaip ir kiekvienas vaikas, iš pradžių mečiau dviem rankomis, kol galiausiai perėjau prie kairės rankos metimo. Džiaugiuosi, kad taip nutiko“, – sakė I.Brazdeikis, šiuo metu su komanda rungtyniaujantis Eurolygos ketvirtfinalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas