Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 05

Įkvepiantis „Žalgiris“ – žaidimas, kuris leidžia svajoti

Nepaprasta, kaip komandos žaidimą gali pakeisti pasitikėjimas. „Žalgirio“ krepšininkai po pagaliau grįžusių pergalių bei taiklių metimų pastaruoju metu demonstruoja fantastinį žaidimą. Ryškiai sumažėjusios abejonės savo veiksmais aikštelėje leido kauniečiams iškovoti dar vieną ir jau 6 pergalę per pastaruosius 8 mačus – „Olympiakos“ nugalėtas daugiau nei užtikrintai 94:69.

Vienas iš tų mačų, po kurių sunku prie ko nors prikibti.

Žalgiriečiai tvarkingai vykdė žaidimo planą – netrūko agresyvumo, pražangos beveik visada padarytos laiku ir vietoje, varžovų lyderis V.Spanoulis buvo priverčiamas atsikratyti kamuolio, bėgta į greitą puolimą, o jei nepavykdavo, kantriai įžaistas kamuolys, atakuota ten, kur norėta bausti varžovus.

Ko dar galima tikėtis prie visų šitų dalykų pridėjus net 14 taiklių tritaškių iš 22 bei vos 8 klaidas? Tik pergalės bent 25 taškų skirtumu.

„Žalgirio“ puolimas

Nuo pirmųjų minučių taip pat jautėsi noras greičiau atakuoti pirminėse atakos fazėse, taip varginant „Olympiakos“ veteranus.

E.Ulanovas, Z.LeDay vieni patys sėkmingai sprendė reikalus per visą aikštelę, L.Lekavičius pelnė taškus po OLY klaidų, o Š.Jasikevičius buvo patenkintas net ir po netaiklių metimų greitose atakose.

Praėjusią savaitę išvydome kietas ir agresyvias peštynes su ASVEL komanda. Antradienį „Žalgiris“ akivaizdžiai dominavo fizinėje dvikovoje nuo pat pirmųjų minučių ir vienintelis A.Koniaris savo spaudimu įžaidėjams sudarė didesnių problemų. Išėmus jį, „Olympiakos“ į aikštelę išbėgo tikėdamiesi lengvai pasibėgioti, o ne rimtai pasikapoti.

„Žalgiris“, anksčiau ne kartą nubaustas už tai, pasinaudojo šia varžovų suteikta dovanėle.

Kauniečių puolimas atsiskleidė visu gražumu. Oponentai turėtų žinoti, kokį potencialą turi ši puolimo filosofija, kuri jau ne vienerius metus egzistuoja Kaune, jeigu ekipai suteiki šansą žaisti taip, kaip ji nori.

Š.Jasikevičius sugeba išaiškinti ir įkalti žaidėjams į galvą net ir mažiausias detales, kurios padeda ne patiems individualiai talentingiausiems žaidėjams Europoje būti labai efektyviems puolime.

VIDEO: Šarūnas Jasikevičius: „Žaidėjai yra įkvėpti tokio sirgalių palaikymo“

„Olympiakos“ leido siautėti „Žalgirio“ žaidėjams, o tuo pačiu ir jo fanams.

A.Milaknis buvo prižiūrėtas per daug neatidžiai ir už tai nubaudė net 5 tritaškiais iš 7. KC Riverso pataikymo galimybės, atrodo, taip pat nebuvo pernelyg įvertintos. Tiesioginiai jo oponentai į pagalbas nuo šio žaidėjo ėjo pernelyg lengvai, taip suteikdami šiam vietos ir laiko prisitaikyti. Šį kartą Riversas pataikė 4 tolimus metimus iš 5.

Rokas Jokubaitis pirmoje pusėje sužaidė itin gerą atkarpą, atakuodamas vyresnius, bet lėtesnius už save T.Rochestie bei V.Spanoulį.

Rokas nebijojo atakuoti nuo užtvaros ar po jos ir pirmoje pusėje sukūrė kitiems ir pats užbaigė bent 4 atakas. Įsisiautęs šis net išbandė kelis senai „Žalgirio“ arenoje nematytus triukus, o tai dar vienas įrodymas, kaip savimi šioje sezono stadijoje pasitiki Kauno ekipos žaidėjai. Vaizdas – kardinaliai priešingas pirmajai sezono pusei.

„Žalgiris“ gražiai žiūrėjosi vien tik laikydamasis savo plano puolime, tačiau prie to dar prisidėjo ir „Olympiakos“ klaidos gynyboje.

Buvo keista matyti, kaip Eurolygos rungtynėse joks varžovų žaidėjas nestabdo L.Lekavičiaus, besivarančio kamuolį tol, kol nepasiekia tritaškio. Susizgribus buvo per vėlu ir KC Riversas nubaudė tritaškiu.

Sunkiai suprantamas buvo ir K.Papanikolaou sprendimas dengiant A.Milaknį bandyti perimti už kelių metrų perduodamą kamuolį. Nepavykus to padaryti, sekė paprastas kauniečių perdavimas ir Milo tritaškis.

VIDEO: Donatas Motiejūnas papasakojo ką išgyvena kinai dėl koronaviruso epidemijos

„Olympiakos“ suteikė savo varžovams pranašumą jau pačioje rungtynių pradžioje nusprendę, kad gali pasiekti pergalę „Žalgirio“ arenoje žaisdami be agresyvumo. Kauniečiai pajuto, kad gali atakuoti netrukdomi ten, kur nori, o kaip bausmę už tokį pasirinkimą graikai gavo net 14 taiklių „Žalgirio“ tritaškių.

Gynybinės taktikos

Dar viena detalė, padėjusi iškovoti solidžią pergalę – tinkamesnės gynybinės sistemos atradimas rungtynių metu.

Kauniečiai pradėjo rungtynes pikenrolo metu taikydami agresyvų stepoutą su V.Spanouliu ir kitais OLY gynėjais, tačiau sužaidus kelias minutes antrajame kėlinyje ši taktika buvo pakeista visko keitimosi gynyba.

VIDEO: Puikiai sužaidęs Martinas Gebenas – apie pergalę prieš „Olympiakos“

To priežastis paprasta – „Olympiakos“ susikurdavo per daug laisvų metimų, kuriuos, kauniečių laimei, ne visada išnaudodavo. Tai kažkiek sufleruoja ir prastas jų pataikymas iš toli (6/26 trit., 23 proc.).

Žinoma, ne visi pramesti metimai buvo laisvi – pakeitus gynybą netrūko ir desperatiškų bandymų paskutinėmis sekundėmis, metant per rankas. Tik graikams, skirtingai nei Th.Walkupui, šie metimai nekrito.

Laisvi metimai po agresyvios pikenrolo gynybos ateidavo dėl to, kad V.Spanoulis ir kiti noriai dalinosi kamuoliu. Žinodami, kad gali to tikėtis, OLY gynėjai kartais atsikratydavo kamuoliu net nepadarę vieno driblingo po užtvaros. Taip kauniečių rotacijos būdavo užkluptos netikėtai bei vėluodavo. Tokioje situacijoje savo vienintelį tritaškį iš penkių pataikė B.Paulas.

Pradėjus viską keistis gynyboje, „Žalgiris“ taip lengvai nesuteikdavo pranašumų 2 prieš 2 metu. Pasinaudoti tokiose situacijose atsirandančiomis opcijomis baudos aikštelėje graikai nesugebėjo – žalgiriečiai puikiai ėjo iš priekio aukštaūgiams centruojant, neleisdami lengvai priimti kamuolio, taip pat šiose situacijose puikiai veikė pagalbos gynyba.

Graikams trūko ir traumuoto G.Printezio – dar vienos jėgos po krepšiu, kuri galėtų grasinti varžovams baudos aikštelėje, kol N.Milutinovas buvo išjungtas.

Apibendrinimas

Svarbi pergalė ir įkvepiantis „Žalgirio“ pasirodymas.

Komanda išgyvena pakilimą ir savo žaidimu leidžia pasvajoti apie pergalę išvykoje prieš geriausią lygos komandą su geriausiu lygos žaidėju priešakyje – Stambulo „Anadolu Efes“ ir Shane'o Larkino testas laukia jau ketvirtadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas