Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 30

Ilgai laukta šventė Kaune: beveik tobulas „Žalgirio“ lyderis ir pergalės pamatas

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai 83:78 nugalėjo Milano „Olimpia“ ekipą ir pirmą kartą šį sezoną laimėjo Eurolygos namų rungtynes. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek išskyrė pagrindinius rungtynių akcentus.
Antanas Kavaliauskas
Antanas Kavaliauskas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Du skirtingi kėliniai

Pirmoje rungtynių pusėje pamatėme du visiškai skirtingus „Žalgirio“ veidus. Pirmame kėlinyje daug gynyboje klydę kauniečiai, antrame beveik idealiai vykdė rungtynių planą, o puolime efektyviai išnaudojo Milano ekipos silpnybes.

Po pirmo kėlinio rungtynių švieslentė rodė 5 taškų „Žalgirio“ deficitą. Kėlinys buvo pilnas arenos šeimininkų žaidybinio broko.

Rungtynės prasidėjo A.White’o klaidomis gynyboje, kurios leido J.Brooksui pataikyti tritaškį iš kampo bei C.Tarczewskiui pelnyti du taškus iš po krepšio. Vėliau N.Woltersas nespėjo per apačią nukirsti užtvaros ir leido A.Cinciariniui įsiveržti į baudos aikštelę. Tai privertė M.Grigonį instinktyviai ateiti į pagalbą – Milano ekipos lyderis M.Jamesas liko laisvas kampe ir smeigė tritaškį.

VIDEO: Ilgai laukta saldi pergalė namuose ir Brandono Davieso benefisas

Puolime blankiai į žaidimą įsiliejo D.Waltonas, jis padarė dvi klaidas bei prametė du metimus prieš pelnant savo vienintelius taškus greitajame puolime. Per jo 5 aikštelėje praleistas minutes, Milano ekipa pelnė 9 taškais daugiau nei „Žalgiris“.

Antrasis kėlinys padėjo solidžius pamatus pirmajai pergalei namuose. Milano ekipos gynyba vakar buvo ne tokia aktyvi ir gerai subalansuota, kaip prieš savaitę matytų CSKA ir „Chimki“ komandų.

Įspūdingas spurtas (20:2) prasidėjo E.Ulanovo pranašumo po krepšiu prieš M.Jamesą išnaudojimu. Amerikietis ne itin persistengė gynyboje ir Ulė pelnė du taškus. Vėliau sekė Leo-White’o „alley-oopas“, kurį išpildyti padėjo A.Milaknio buvimas aikštelėje: snaiperis stovėjo kampe, o nuo jo į pagalbą eiti negalėjo C.Jerrellsas – atsivėrė pakilimo takas A.White’ui. Po kelių atakų N.Woltersas tritaškiu metimu nubaudė ties juo rizikavusius ir užtvaras per apačią nukirtinėjusius italus. Kėlinį vainikavo Th.Walkupo tritaškis iš kampo – „Olimpia“ nesusikalbėjo gynyboje ir puikus N.Wolterso perdavimas surado Th.Walkupą visiškai laisvą kairiajame kampe.

VIDEO: Šarūnas Jasikevičius spaudos konferencijoje apie pirmą pergalę namuose

Gynyboje į akis itin krito Milano ekipos žaidėjų tiesmuki sprendimai puolime: atakos baigdavosi neatlikus daugiau nei 1 perdavimo, itin daug remtasi tolimais metimais, neatakuojant „close-out'o“ situacijų. Šiuos sprendimus galima pavadinti loterija, kurioje antrajame kėlinyje italams nesisekė. Tokios atakos taip pat neskatina varžovų komandos klaidų gynyboje.

Patys kauniečiai šiame kėlinyje gynyboje šiurkščiai suklydo tik keletą kartų. Pirmame epizode M.Grigonis po netaiklaus metimo leido M.Kuzminskui jį apibėgti ir pelnyti du lengvus taškus greitajame puolime. Kitame, A.Milaknis su Leo nesusišnekėjo gynyboje, o dėl to M.Kuzminskas gražiai įkrovė iš viršaus.

Beveik tobulas lyderis

Amerikietis B.Daviesas sužaidė monstriškas rungtynes – 27 taškai, 10 atkovotų kamuolių, 4 rezultatyvūs perdavimai, nė vienos klaidos bei 35 naudingumo balai. Tai buvo beveik idealios centro rungtynės.

Puolime jis išnaudojo savo rankų ilgumą žaidžiant nugara į krepšį. Veidu į krepšį keletą kartų savo greičiu privertė varžovus rinkti pražangas. Taip pat net tris kartus pasinaudojo italų ekipos pasyvia du prieš du gynyba bei nubaudė metimais iš vidutinio nuotolio – P.Jankūnas turėtų didžiuotis.

Gynyboje vienintelį kartą atliko prastą „step-outą“, po kurio sekė du Milano komandos taškai. Iki visiško idealumo dar pritrūko taiklumo nuo baudų metimo linijos (5/10).

Pristabdytas žvėris

Perėjimas iš „Panathinaikos“ į Milaną M.Jamesui visiškai atvėrė rankas. Remiantis Mykolo Stumbro statistika, prieš rungtynes jis buvo antras (žinoma, po A.Švedo) labiausiai naudojamas žaidėjas Eurolygoje – net 30 proc. Milano ekipos atakų baigdavosi po jo perdavimų, metimų arba klaidų. Tačiau A.Švedo praėjusios savaitės pasirodymo Kaune jam pakartoti nepavyko.

Jam prireikė 17 metimų iš žaidimo, kad pelnytų 17 taškų, o dar daugiau jų buvo itin neparuošti bei skuboti. Taip, M.Jamesas labai stiprus žaidžiant 1 prieš 1, bet jis itin mėgsta remtis tolimais metimais, kurių šiame sezone yra išmetęs tik vienu mažiau nei dvitaškių, ir kuriuos jis meta tik 29 proc. taiklumu. Vakar daug jų buvo per aukštai iškeltas gynėjų rankas arba neatlikus jokių perdavimų komandos draugams – tai gadina komandos ritmą puolime bei mažina motyvaciją gynyboje.

Gynyboje amerikietis vakar taip pat nepersistengė. Įsiminė epizodai, kuriuose jis leido Th.Walkupui pasiimti du kamuolius puolime; E.Ulanovui, likus 4 sekundėms iki atakos pabaigos, veržtis į jo stipriąją kairę pusę ir išgelbėti ataką dviem taškais; du kartus praleisti nuo užtvaros savo dengiamus žaidėjus, kurie įmetė dar 4 taškus.

VIDEO: M.Kuzminskas: „Dar vienas neišnaudotas šansas“

Išvada

Abi komandos vakar nerodė geriausio savo žaidimo, tačiau smagu, kad „Žalgiriui“ pagaliau pavyko nugalėti namie ir laimėti įtemptas rungtynes.

„Žalgiris“ vėl darė nemažai klaidų gynyboje, tačiau jiems padėjo ir dažnai ne itin paruošti italų metimai. Kauniečiai efektyviai išnaudojo skyles Milano ekipos gynyboje, kuri neturėjo jokių šansų prieš B.Daviesą.

VIDEO: „Eurolygos diena“: Saulius Kuzminskas pataria broliui, kaip išlipti iš duobės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai