Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 19

Ir turtuoliai turi problemų: kokių rūpesčių bagažą į Kauną atsivežė Željko?

Penktadienio rytą „Park Inn“ restorano fotelius šalia viešbučio vitrinų užgriuvo būrys vyrukų su geltonais džemperiais. Tai buvo Stambulo „Fenerbahče“ krepšininkai, kurie Kaune ruošėsi Eurolygos mūšiui su „Žalgiriu“. Lietuvos krepšinio sostinėje vieši Europos krepšinio monstras. Tačiau ir didieji rykliai kartais turi problemų.
Željko Obradovičius
Željko Obradovičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Jeigu kada Stambulo „Fenerbahče“ gali būti pažeidžiamas, tai būtent šią akimirką.

Pirmiausia, „Fenerbahče“ aptrupėjo finansiškai. Vasarą klubą sukrėtė permainos. Pirmą kartą per 20 metų Stambulo klubo organizacijoje pasikeitė šeimininkas – juo tapo Ali Kočas.

Dėl futbolo komandos nuosmukio „Fenerbahče“ šeimyna išgyvena krizę. Oficialiai paskelbta, kad buvęs prezidentas Azizas Yildirimas paliko Stambulo klubą su 200 milijonų eurų skola. Neoficialiomis žiniomis, A.Kočas Stambule atrado dar gilesnį problemų šulinį. 24sek šaltiniai Turkijoje pasakoja, kad ta skola gali siekti net dvigubai didesnę sumą.

Futbolas yra karalius, tačiau krepšinis – „Fenerbahče“ pasididžiavimas. Po 1907 metais įkurto „Fenerbahče“ vėliava žaidžia krūva komandų: futbolo, krepšinio, tinklinio, stalo teniso, lengvosios atletikos, plaukimo, irklavimo, bokso, buriavimo, elektroninio sporto. Bet jokia kita komanda neneša „Fenerbahče“ tiek džiaugsmo, kiek krepšinio.

„Fenerbahče“ šeimyna dievina krepšinio klubo lyderius – trenerį Željko Obradovičių ir Maurizio Gherardini. Todėl daugybės sporto komandų biudžetą apkarpęs „Fenerbahče“ nelietė vienintelio krepšinio – leido komplektuotis už tuos pačius pinigus, maždaug 30 milijonų eurų, kaip ir praėjusį sezoną.

Tačiau artėjančiais metais gali būti šiokių tokių problemų. Didžiausia visos „Fenerbahče“ šeimos viltis – futbolo komanda. Jeigu gerai gyvens šis klubas, pinigų bus. Bet šis merdi Turkijos čempionate – po 8 rungtynių turi tik 8 taškus. Be Čempionų lygos rinkti milijonus – neįmanoma.

„Naujas prezidentas labai pasiaukojo patvirtindamas praėjusių metų biudžetą, kad galėtume išsaugoti pozicijas surinkti geriausią įmanomą komandą, – 24sek Stambule dėstė Maurizio Gherardini. – Tik problematiškiausia tai, kad sunkaus pereinamojo laikotarpio metu Turkijos liros kursas dramatiškai krito ir iškart sukėlė visų klubų išlaidas.

Nesvarbu, koks dabar sėkmingas ar nesėkmingas futbolas, visi turime reikalų, nes ekonomika dėlioja visus reikalus. Bet turime būti dėkingi, kad „Fenerbahče“ taip tiki krepšiniu, kad nori mus išlaikyti topiniame lygyje.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Stambulo „Fenerbahče“ direktorius Maurizio Gherardini
Luko Balandžio / 15min nuotr./Stambulo „Fenerbahče“ direktorius Maurizio Gherardini

Turkijoje netgi buvo suabejota dėl Ž.Obradovičiaus ir M.Gherardini ateities. Dar 2016-aisiais šie du krepšinio protai pratęsė kontraktą iki 2020-ųjų. Kaip juokavo M.Gherardini, klubo vadovai jiems tada įteikė sutartis ir prašė patiems jose įsirašyti sumą ir trukmę.

Pasikuklinę Željko su Maurizio įsirašė 2020-uosius. Tačiau sudrebinus „Fenerbahče“ organizacijos kamieną, atsirado abejonių. Pesimistiškai nusiteikę „Fenerbahče“ sirgaliai baiminasi, kad M.Gherardini susivilios nauju projektu Italijoje – kalbama, kad „Juventus“ futbolo klubas mes rimtus pinigus į krepšinio komandą. Jau ir dabar ten NBA trenerį Larry Browną pasamdė Turino „Fiat“.

„Niekada nebuvo tokios akimirkos, kad mes su Željko dvejotume dėl savo ateities Stambule, – visas kalbas į šiukšlių dėžę ramiai išmetė M.Gherardini. – Viskas teka ta pačia srove, kaip per pastaruosius 4-5 metus. Bandome būti kiek įmanoma konkurencingi. Suprantame, kad situacija kitokia nei pernai, tačiau mes jaučiame klubo pasitikėjimą: vadovų, fanų – visos šeimos.“

M.Gherardini nepajuto „Fenerbahče“ finansų aliarmo pasekmių.

Tiesa, 63 metų „Fenerbahče“ direktoriaus vasara buvo labai darbinga. Jis turėjo pridengti dviejų svarbių pernykštės komandos žaidėjų – Brado Wanamakerio ir Jameso Nunnally netektis. Centras Jamesas Thompsonas taip pat paliko Stambulą, bet jam „Fenerbahče“ marškinėliai netiko taip, kad klubas dabar išgyventų dėl šio praradimo.

Tris krepšininkus pakeitė du – iš NBA į Europą atvykę gynėjas Tyleris Ennisas ir vidurio puolėjas Joffrey Lauvergne'as.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joffrey Lauvergne'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joffrey Lauvergne'as

Pirmasis 2014-ųjų NBA naujokų biržoje 18-uoju šaukimu pateko į „Phoenix Suns“, tačiau stipriausioje krepšinio lygoje neįsitvirtino.

Geriausią savo sezoną Los Andžele prieš porą metų T.Ennisas rinko vid. 7,7 taško ir 2,4 rezultatyvaus perdavimo, bet pernai šie skaičiai „Lakers“ krito iki 4,2 taško per 13 minučių.

Kanadietis turi tapti efektyviu Ž.Obradovičiaus du prieš du ginklu ir žaidimo organizatoriumi, kuris palengvins gyvenimą Kostui Sloukui. Bet pradžia sunki. Eurolygoje per du mačus kanadietis tesužaidė 20 minučių, pelnė 10 taškų ir klydo daugiau (3) nei atliko rezultatyvių perdavimų (2).

VIDEO: „Eurolygos diena“: „Žalgirio“ katė maiše – kas šis naujokas? (2/5)

Juokaujama, kad „Fenerbahče“ sumaišė Ennisus – Tylerio brolis Jamesas kur kas produktyviau rungtyniauja „Houston Rockets“ klube.

J.Lauvergne'as atrodo geriau pasiruošęs tranzicijai prie europietiško krepšinio. Juolab, 27 metų 211 cm ūgio prancūzas prieš įšokdamas į NBA jau žaidė Valensijos, Belgrado „Partizan“ ir Maskvos srities „Chimki“ komandose.

Nors rodikliai neblogi – vid. 8 taškai, 4 atkovoti kamuoliai ir 13,5 naudingumo balo per 17 minučių, Željko dar nepasitiki J.Lauvergne'u. Serbas norėtų, kad naujokas būtų patikimesnis ir lankstesnis gynyboje, tad tvirto sudėjimo bokštui dar reikia laiko nusivalyti rūdis.

VIDEO: „Eurolygos diena“: su kokias rūpesčiais į Kauną atvyksta Eurolygos monstras? (4/5)

Du atvykėliai ant parketo praleidžia dar mažai laiko, tad didžiausias krūvis tenka senajam „Fenerbahče“ branduoliui.

Janas Vesely per du susitikimus kol kas pelno vid. 15,5 taško (11/13 dvit., 9/9 baud.), atkovoja po 7 kamuolius ir renka net po 26 naudingumo balus.

Nikola Kaliničius prideda po 13 taškų (8/9 dvit.), 3 kamuolius, 2,5 rezultatyvaus perdavimo ir 18 naudingumo balų, Gigi Datome – po 13 taškų, 6 atkovotus kamuolius ir 17 naudingumo balų. Žaidimui diriguojančio Kosto Slouko statistikos eilutėje – 10,5 taško, 3,5 rezultatyvaus perdavimo ir 13 naudingumo balų vidurkis.

Player Min Tšk. Dvit. Trit. Kam. Perd. Naud.
DATOME, LUIGI 20:48 13 85.7% 57.1% 6 0.5 17
DUVERIOGLU, AHMET 13:07 4 50% 4 2 6
ENNIS, TYLER 9:47 5 80% 1 3
GUDURIC, MARKO 22:31 6.5 33.3% 50% 2.5 2 8
GULER, SINAN 6:24 3.5 75% 0.5 2
KALINIC, NIKOLA 25:48 13 88.9% 50% 3 2.5 18
LAUVERGNE, JOFFREY 16:44 8 62.5% 100% 4 2 13.5
MAHMUTOGLU, MELIH 13:19 1 20% 0.5 2.5
MELLI, NICOLO 24:25 10 63.6% 20% 4 1.5 8.5
MUHAMMED, ALI 12:17 14 100% 80% 3 2 17
SLOUKAS, KOSTAS 21:34 10.5 37.5% 57.1% 2.5 3.5 13
VESELY, JAN 25:56 15.5 84.6% 7 2.5 26
Vidurkis 200:00 95 66.7% 48.6% 34 20.5 121

Tačiau „Fenerbahče“ unikalūs tuo, kad turi labai daug įvairių ginklų, kuriuos ištraukia specifinėse situacijose, vos įžvelgę silpnąją priešininkų vietą. Štai Ali Muhammedas, sezono pradžioje turėjęs asmeninių problemų Amerikoje, pirmą kartą pasirodė ant parketo trečiadienio mače su Maskvos srities „Chimki“ 28-ąją susitikimo minutę. Per likusią 12 minučių atkarpą jis suvertė 14 taškų, pataikė 4 tritaškius iš 5 ir lygioje kovoje pasmerkė rusus pralaimėjimui 93:85.

Tai buvo antroji „Fenerbahče“ pergalė po lengvo starto su Gran Kanarijos „Herbalife“ 97:72.

„Žalgiris“ taip pat skaudžiai pamena, ką šis mažylis išdarinėjo praėjusio sezono Eurolygos pusfinalyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bobby Dixonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bobby Dixonas

Dviem pergalėmis „Fenerbahče“ pradėjo ir Turkijos pirmenybes, bet ten turėjo reikalų su Stambulo „Bešiktaš“ (78:73) ir Ankaros „Turk Telekom“ (80:72).

Vienintelį pralaimėjimą „Fenerbahče“ oficialiose rungtynėse patyrė Turkijos Prezidento taurės finale, kur nusileido Stambulo „Anadolu Efes“. Tas mūšis išryškino „Fenerbahče“ problemą – gerų vietinių žaidėjų trūkumą.

Turkijos lygoje legionierių limitas nuo 6 sumažintas iki 5, o „Fenerbahče“ turi bent aštuonis gero lygio užsieniečius. Bet rotuoti jais nėra paprasta. Nors „Fenerbahče“ yra sotus ir galingas klubas, jo žaidėjai alkani – visada veržiasi į aikštę ir kartais kraipo akimis dėl minučių ar rungtynių skaičiaus.

VIDEO: „Eurolygos diena“: „Žalgirio“ pergalės atgarsiai rūbinėje ir aikštėje – kokie pokyčiai buvo svarbiausi (3/5)

„Fenerbahče“ atsargiai renkasi legionierius, kad komandoje nebūtų per daug alfa patinų. Bet „Fenerbahče“ sėkmei vietiniame fronte labai reikalingas turkų indėlis.

Turkijos pilietybę turintį amerikietį A.Muhammedą praėjusį sezoną kamavo sveikatos problemos, Sinanas Guleras nepateisino lūkesčių, o kitiems turkams dar reikia gerokai ūgtelėti, kad užimtų reikšmingesnį vaidmenį „Fenerbahče“ komandoje.

Beje, Kaune nerungtyniaus praėjusį sezoną mačus starto penkete pradėdavęs Ahmetas Duverioglu.

Yra net dvejojančių, kad dėl silpnų vietos žaidėjų „Fenerbahče“ iš Turkijos čempionų sosto gali išstumti Stambulo „Anadolu Efes“ ekipa, bet skeptikai pamiršta svarbiausią faktą – „Fenerbahče“ turi Željko. Su Ž.Obradovičiumi nuo 2013-ųjų „Fenerbahče“ laimėjo 4 iš 5 Turkijos čempionatų.

58-erių specialistas nesikeičia. Turkijos pirmenybių sezono atidarymo mūšio pabaigoje A.Muhammedas pirmaujant 10 taškų skirtumu lengvabūdiškai pažiūrėjo į paskutinę ataką. Įžaidėjas prarado kamuolį ir „Turk Telekom“ įrideno du lengvus taškus.

Željko pasiuto panašiai, kaip Šaras per tą garsųjį vakarą Stambule, kai sensacingą „Žalgirio“ pergalę įtvirtinęs Artūras Milaknis už taiklų tritaškį gavo pylos su skambučiais.

VIDEO: „Eurolygos dienos“ prognozė: kokia tikimybė, kad Šaras pagaliau įveiks Željko Kaune? (5/5)

Su Ž.Obradovičiumi „Fenerbahče“ tikslai nesikeičia. Bet laimėti titulus nėra taip paprasta. Tad Stambulo klubas kelia kiek kitokius – protingesnius uždavinius.

„Žinote, tai visada mokymosi procesas. Kai mes pradėjome šią kelionę kartu su treneriu Obradovičiumi, jokia Turkijos komanda nebuvo patekusi į Eurolygos finalo ketvertą, – 24sek pasakojo M.Gherardini. – O mes jau patekome į keturis Eurolygos finalo ketvertus iš eilės. Taip, pralaimėjome „Real“ ir turime pripažinti varžovų pajėgumą.

Dar dabar prisimenu rungtynes su „Real“. Nicolo Melli sužaidė nuostabias rungtynes, bet net ir toks techniškas ir gerą mačą žaidęs krepšininkas, gavęs progą įmesti iš po krepšio ir perimti iniciatyvą, sugebėjo neįdėti iš viršaus, o greitoje atakoje Dončičius pataiko fantastišką tritaškį. Su geriausiu aikštėje esančiu žaidėju mes sugebame įsivelti į tokią istoriją ir vietoj dviejų taškų gauname -5.

Didžiuosiuose mūšiuose viską lemia tokios detalės. Bet turime įvertinti, kokį pozityvų sezoną mes turėjome. Turime protingai dėlioti savo tikslus ir svajones. Kai bandai kautis aukščiausiame lygyje, viską lemia detalės. Nebėra jokių paslapčių – kuo geriau susitvarkai su detalėmis, tuo daugiau šansų turi laimėti.

Manau, kad tai buvo sėkmingas sezonas. Mes pasiekėme Eurolygos finalą ir pralaimėjome jame tik paskutinę minutę. Laimėjome Turkijos čempionatą ir vėl kovėmės aukščiausiame kiekvieno turnyro taške. Toks yra mūsų tikslas – kovoti dėl kiekvieno titulo. O sportas toks jau yra – gali pralaimėti ir laimėti. Bet svarbiausia sau suteikti galimybę kažką laimėti.“

Pastarąjį kartą „Fenerbahče“ su „Žalgiriu“ susitiko Eurolygos finalo ketverto pusfinalyje. Tris kėlinius vyko atkakli kova, kol į aikštę žengė A.Muhammedas, panašiai kaip su „Chimki“ trečiadienį, tritaškiais užbombardavęs „Žalgirio“ krepšį ir nulėmęs mačo baigtį.

M.Gherardini tai buvo nervinga dvikova. Rungtynių metu jis nemėgsta sėdėti vietoje – nebent kas nors priverčia. Bet dažniausiai stovėdamas italas pasilieka sau erdvės patrypčioti pirmyn atgal ir taip numušti įtampą. Po tos pergalės prieš „Žalgirį“ 76:67 M.Gherardini žingsniamatis turėjo rodyti didžiulį skaičių.

„Tai buvo puikus emocingas vakaras. Mes labai jautėme rungtynių svarbą. Ta įtampa veikė mus dalį rungtynių, – tą sunkų vakarą su „Žalgiriu“ prisiminė M.Gherardini. – Mes greitai supratome, kad išeikvojome per daug jėgų tai pergalei.

Tai, ką padarė A.Muhammedas, buvo kažkas ypatingo. Bet tokiose rungtynėse ir reikia žmonių, kurie iškrėstų kažką ypatingo. Finale toks buvo Melli, kuris surengė vieną geriausių savo pasirodymų. Jo beveik užteko. Visi treneriai svajoja apie tokius pasirodymus ir mums pasisekė, kad Ali taip sublizgėjo.

Galėjome džiaugtis mačo baigtimi, bet tuo pačiu tai dar sykį buvo aiškus įrodymas, kad nugalėjome labai labai gerą komandą.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: „Žalgirio“ kapitonas sieks dar vieno Eurolygos rekordo (1/5)

„Žalgiris“ vėl sutinka „Fenerbahče“. Ankstyvoje sezono fazėje Stambulo klubas pažeidžiamas. Bet „Žalgiris“ irgi dar nerodo stebuklų. Norėdama penktadienį įsirašyti antrąją pergalę, Lietuvos čempionų komanda turės sužaisti geriausią savo sezono mačą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai