Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 02

Įsmuko nepastebėtas: kaip Eurolygos klube atsidūrė žaidėjas iš Rusijos?

Rusijai pradėjus žudikišką karą Ukrainoje, šios šalies klubai, rinktinės ir sportininkai buvo išspirti iš tarptautinių sporto varžybų. Bet vis daugiau sporto šakų svarsto arba net priima sprendimus grąžinti teroristinės valstybės sportininkus į savo gretas, o krepšininkas iš Rusijos jau yra ir Eurolygoje.
Pavelas Savkovas žaidžia „Baskonia“ klube
Pavelas Savkovas žaidžia „Baskonia“ klube / „Baskonia“ ir FIBA nuotr.

Pajėgiausias Senojo žemyno krepšinio turnyras 2022 m. vasario pabaigoje kurį laiką spyriojosi, bet galiausiai, nelikus kitų variantų, atsisakė minčių tęsti sezoną su Rusijos klubais – Maskvos CSKA, Sankt Peterburgo „Zenit“ ir Kazanės UNIKS, kai Rusija užpuolė Ukrainą ir dabar jau per daugiau nei metus nužudė tūkstančius nekaltų ukrainiečių.

Nuo tada Eurolygoje neliko ir Rusijos krepšininkų, kurie atstovaudavo tik savo gimtosios šalies klubams – ir dėl kitų šalių krepšinio lygio neatitikimo, ir dėl Rusijoje jiems mokamų nežmoniškų pinigų.

Eurolygoje šį sezoną vyravo vienintelė išimtis – Pirėjo „Olympiakos“ centras Joelis Bolomboy'us, bet jo istorija yra išskirtinė.

Ukrainos mieste Donecke iš Kongo kilusio tėvo ir rusės mamos šeimoje gimęs, bet didesnę vaikystės ir paauglystės dalį Teksase augęs vidurio puolėjas turi net tris pasus – JAV, Ukrainos ir Rusijos, bet save laiko amerikiečiu.

Nepaisant to, didelių rusiškų pinigų sugundytas krepšininkas žaidė ir CSKA, ir Rusijos rinktinėje, kol rusų kariams įžengus į Ukrainos teritoriją nešė kudašių iš savo mamos gimtinės bei šiemet laimėjo bylą Krepšinio arbitražo teisme, per kurį CSKA bandė prisiteisti kompensaciją už iš klubo pabėgusio žaidėjo veiksmus.

„Olympiakos“ „Twitter“ nuotr./Joelis Bolomboy
„Olympiakos“ „Twitter“ nuotr./Joelis Bolomboy

„Palikite mane ramybėje! Jau pasakiau, kad negrįšiu. Bandote priversti žaidėjus elgtis kaip norite grasindami jiems ir bausdami“, – instagrame praėjusiais metais į buvusią savo komandą kreipėsi dabar Eurolygos lyderių gretose rungtyniaujantis centras.

Tačiau 15min pastebėjo, kad vienoje Eurolygos komandoje žaidžia ir tikras rusas – Vladimiro Putino režimo šalyje augęs ir krepšinio įgūdžius formavęs krepšininkas, bandantis įsitvirtinti vienoje iš pagrindinių Kauno „Žalgirio“ oponenčių kovoje dėl vietos atkrintamosiose.

Kaip Eurolygoje atsidūrė žaidėjas iš Rusijos ir ar dėl to gali imtis veiksmų turnyro organizatoriai, toliau nepageidaujantys, kad Eurolygoje žaistų Rusijos komandos?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas